Det Kulturella

Guilty pleasures

 ”Gör en lista med guily pleasures (och skriv sedan om hur töntigt det är med det uttrycket, folk får väl gilla vad de vill!).”

Fullblodsproffset Peppe gav mig flera olika uppslag på blogginlägg thank you very much och jag tänkte att jag börjar beta av här på en gång.

Jag brukar stoltsera med att jag inte haaaar några guilty pleasures, för jag troooor inte på guilty pleasures för det är snobbigt att prata om guilty pleasures men det stämmer ju inte, så klart har jag mer eller mindre ”godkända” små nöjen jag tillåter mig mellan varven och som jag ogärna pratar högt om, i alla fall inte utan en liten ironisk twist så att det är liksom underförstått att jag egentligen lägger min tid på mycket mer kvalitativa tidsfördriv och saker. Men då så, mina bästa/värsta guilty pleasures i ingen särskild ordning alls:

Kungligheter

IMG_6462.GIF

Är djupt fascinerad av kungahus, mest det engelska, men håller också koll på de nordiska. Och Monaco! Härstammar nog den en stadig diet i barndomen bestående av Svensk Damtidning hemma hos Fammo. The Crown har ju så klart förvärrat det här intresset de senaste åren. Det är ju helt klart problematiskt, eftersom jag rent politiskt inte tycker monarki är försvarbart.

My favorite murder

En podcast jag ganska nyligen börjat lyssna på, så där tre år efter alla andra. Det är två amerikanska kvinnor som sitter och berättar, i egna ord, åt varandra om olika mord och mördare och de sparar inte på några juicy detaljer, snarare tvärtom. De skämtar ganska mycket, men med en hjärtlig ton och mest på sin egen bekostnad. Men faktum kvarstår att jag egentligen inte tycker man ska göra underhållning av andras tragedier på det här sättet, jag äcklas lite av true crime-genren överlag, samtidigt som jag inte kan låta bli att peta lite i det. Jag blir ju också nojig och orolig av mordhistorier, men deras sätt att ta sig an det och vara öppna med sin egen ångest kring det avdramatiserar min egen lite. Kanske det funkar lite som KBT, jag vet inte.

Blondinbella

Jag läser Isabella Löwengrips blogg varje dag. Vet inte ens varför, håller typ ALDRIG med henne i nåt och tycker inte ens att hon skulle va nån bra feministisk förebild eller vad folk brukar säga. Tycker kanske inte heller hon nödvändigtvis förtjänar all skit hon får, men ja. Jag tror både våra värderingar och våra personligheter skulle krocka om vi nånsin skulle träffas. Men på nåt sätt tycker jag hennes blogg är avslappnande att läsa trots ganska många blodtryckshöjande moments. Det är nåt med hela hennes liv, allt verkar liksom lösa sig hela tiden. Visst kan livet krisa lite så där klädsamt ibland, men man kan alltid throw some money at the problem. Allt är liksom så helt och rent och ofarligt på nåt sätt. Det är lite som the real life version av en roman av en annan guilty pleasure, nämligen...

Denise Rudberg

IMG_6464.JPG

Har läst allt hon nånsin publicerat, de tidigare böckerna många, många gånger. Favoriterna är Väninnan och o.s.a. Det här är två inte så välskrivna böcker, jag vet det. Överlag är väl Denise inte känd som en stark... eh, litterär författare, men hon är ju väldigt populär. Hon skriver lagom ytligt om väldigt rika människor och är varken rädd för att namedroppa de rätta märkena, restaurangerna och butikerna eller för att strössla dramatiska adjektiv över handlingen. Plus hennes karaktärers präktiga pekpinneåsikter om allt möjligt vett och etikettigt, sånt som folk utanför Östermalm aldrig skulle bry sig om. Ibland känns böckerna som rena hämndaktionerna gentemot bekanta Denise har. Men jag älskar att läsa hennes böcker. Om jag ska försöka analysera varför så tror jag att det är för att de är underhållande så klart, men också för att det är så... behagligt att läsa om människor som krisar och skiljer sig men vad gör det för vips har man hittat en exklusiv våning i fashionabelt kvarter och öppnat ett av sparkontona och köpt möblemang. T ex en Dux-säng för OBS!!! Hästens är bara för nyrika. För nån som alltid har tänkt på pengar som en bristvara och alltid varit rädd för hur ska det gå ekonomiskt i alla situationer är det den ultimata verklighetsflykten.

Dr Pimple Popper

Man älskar eller hatar det här fenomenet. Pär tycker att jag är asäcklig när jag ligger och ser på pormaskar som blir klämda, men jag tycker det är höjden av tillfredsställelse. Tycker inte om klippen med stora varfyllda bölder, det blir för mycket. Men pormaskarna, hehehe. För typ ett år sen när jag var som mest stressad och nere varvade jag ner varje kväll med att se klipp på klipp. Inget jag är direkt stolt över.

Mjölk

IMG_6468.JPG

Tycker ett glas mjölk på stående fot - eller ännu bättre direkt ur paketet - är nåt av det godaste som finns. Speciellt om man är lite bakis. Beställer också gärna mjölk till vissa former av snabbmat, men dricker inte mjölk till mat annars, det slutade jag med när jag insåg hur jobbigt det är att bära hem många litet mjölk i veckan. Det känns inte alls rumsrent att som vuxen dricka mjölk. Det är bonnigt, inte miljösnällt, ses väl inte som hälsosamt och är väl bara inte så PK i dessa oatly-tider. Oh Well.

Viss Svensk Humor

Jag vet att det inte åldrats väl och jag är fullt medveten att det är PROBLEMATISKT på så många sätt men jag kan inte hjälpa att jag fortfarande tycker Nilecity är jätteroligt.

Tonåren

Slukar allt som utspelar sig i ett högstadium eller gymnasium eller high school. Är ju snart dubbelt äldre än alla tonåringar, men har fortfarande inte kommit ur fasen där jag tycker första kärleken och hemliga hemmafesten är det mest spännande som finns. Kanske jag aldrig kommer ur den fasen. Fast i och för sig, när jag inte ser på high school-serier ser jag gärna på...

Klimakteriefilmer

IMG_6463.GIF

Stekta gröna tomater, Eat pray love, Under the Tuscan Sun, The Jane Austen Book Club osv osv. Ni fattar. Krisande kvinnor i linnekläder och fotriktiga skor ❤️❤️❤️

Fryspizza

Definitivt bästa orkar-inget-annat-maten och så får delen av mig som rynkar på näsan åt hel- och halvfabrikat säga vad hon vill. Kan verkligen tycka det är — gott— med en Ristorante Quattro Formaggio.

Storytelling that makes my heart go boom

Tjena alla monsterdiggare! Hoppas ni har en bättre dag än jag. Inte för att min varit jättehemskt, men lite tung dag på jobbet i kombination med ett lågtryck som ger och har gett mig huvudvärk, på gränsen till migrän hela dan. Är det det här som folk pratar om när dom pratar om ålderskrämpor? Det känns som att ALLT ger mig värk nånstans nu för tiden. 

Före det här spårar ur till nån 30 things that are soooo true if you're 30-lista så ska jag byta spår. Idag ville jag bara visa er en av de finaste presenterna jag nånsin fått och kanske ni kan sno den här idén och vinna kompispoäng hos nån?

fullsizeoutput_eef.jpeg

Jag hittade det här lilla handgjorda häftet i min byrålådsorganisering häromsistens och DRABBADES av det ska ni veta. Kan tyvärr inte ta cred för den här idén själv, men jag kan ta cred för att ha en väldigt fin kompis. 

31944931_10155720716594107_3846705124139335680_n.jpg

Här är baksidan. Det är alltså min best bud Jutta som nån gång under gymnasiet gjorde ett blandband åt mig med tillhörande bilderbok. Lite som kassettbanden vi hade som små, "när du hör den här signalen, då vet du att det är dags att byta blad". Det var till och med signaler på blandbandet! Nån violinslinga! Så jävla ambitiöst! Men sån är hon, min Jutta. Ni kanske undrar vad jag gav henne för födelsedagspresenter i gengäld? Det kommer jag inte ens ihåg, säkert nå rikti lame. 

Själva blandbandet har jag nog också kvar nånstans, men vi har tyvärr ingen kassettspelare för tillfället, så jag kan inte lyssna på det. Men eftersom alla låtar (och inlästa utdrag ur böcker! och dikter!) står skrivna på sina respektive sidor så sökte jag fram alla som fanns att hittas på Spotify och gjorde en lista, kompatibel med dagens digitala värld. Tyvärr fanns inte alla låtar på Spottan, så pass indie var vi nog ändå i den åldern. T ex den här godingen:

Som då illustreras så här i häftet (sidan till höger):

31870688_10155720716829107_1059212057011814400_n.jpg

Fattar ni vad fint! Fattar ni hur mycket jobb som ligger bakom det? Sen så ska det ju också påpekas, än en gång, att utan Jutta hade nog inte min kulturella identitet sett ut som den gör idag, OJ vad de här blandbanden betydde mycket för en Larsmo-bo som saknade pålitligt internet där hemma. HÄR är Spotify-listan om ni är nyfiken på vilka slags låtar som fanns med. 

Så jäkla fint. Tänk att Jutta gjort det här. Åt mig! Ville bara berätta om det, blev så sentimental av det. Inte bara för att jag skulle vilja hänga med Jutta, men också för förmågan att vara sådär hudlös som man är som tonåring. När man bara låg och stirrade upp i taket och lyssnade på en låt och den låten verkligen BETYDDE nåt för en. Vet inte när senast jag upplevt det. Saknar också tiden när man hade tid/ork att prioritera vänskaperna på det här sättet. Älskar att vara vuxen, men det suger att vänskapsrelationer buffas ner på to do-listan, till förmån för jobb, hobbyer, familj och *livspusslet* ni vet. 

Shit, nu återkom jag ändå till 30 things that are soooo true when you're 30. Tydligen oundvikligt att vara ett Buzzfeed-skämt, blä. Jaja, jag tycker det är en helt fantastisk presentidé och jag föreslår att ni utöver den här typens presentgiveri snarast möjligast. Livslång vänskap utlovas.

Nu ska jag säga fuck u åt lågtrycket och muntra upp mig själv med att läsa klart Maria Maunsbachs Bara ha roligt. Den är fem av fem-bra, verkligen. Ha det så bra och vi bloggas igen, snart. Och Jutta - <3:ar dig 4-ever.

Kulturkonsumenten v 17

Den senaste tiden har jag

LÄST

IMG_4790.JPG

Jag har läst ganska lite den senaste veckan men den hyllade biografin om Ester Blenda Nordström, Ett jävla solsken har jag lyssnat på. Fatima Bremmer som skrivit den förtjänar hyllningarna, den är oerhört slukarvänligt skriven och känns knappt som facklitteratur. Ett spännande kvinnoöde för att använda en kräkframkallande klyscha.

TITTAT PÅ 

IMG_4788.JPG

Nu kommer två riktigt pangtips! Dude är en film producerad av och för Netflix som nyligen släppts. Det är en ganska klassisk historia om fyra vänner som just ska gå ut high school och rädslorna och förhoppningarna som det väcker. Mycket fest, lite sex och den passerar Bechdel-testet med guldstjärna. Det är som en feministisk, modern, snygg version av American Pie. Jag gillade den. Se den om du gillar high school-filmer (vem gör int?)!!!

IMG_4789.JPG

Blank är NRKs nya satsning, uppbyggt i sannaste Skam-stil med screenshots, bilder och klipp i realtid på NRKs flöde. Inget plåster är stort nog för Isak & Even-hålet i våra hjärtan, men det här tror jag kan vara så nära vi kommer. Handlar om Ella som har mellanår efter gymnasiet. Det började nara för nån vecka sen så du hinner med lätthet komma ikapp. Kolla HÄR. Tacka mig senare, mmmkay.

LYSSNAT PÅ 

Den här tidiga demoversionen av Nothing compares 2 U (a k a världens bästa låt) som nån hittat i Princes gömmor. Men också en hel del annat, jag försökte samla det bästa HÄR

New books yay!

Jag har nästan slutat köpa skönlitteratur pga fulla hyllor och löpande prenumeration på ljudböcker meeeen ibland så är man i nån större stad med större bokhandlar och det är lönedag och du har fyra timmar på stan före ditt tåg går. Ni vet hur det är. 

FullSizeRender.jpg

Det här är min hög av nyförvärv. Plus min lilla ömma Maria-statyett som jag köpte på Jeppisdagarna i somras. Kanske mitt bästa fynd nånsin.

FullSizeRender.jpg

Månadens bokklubbsbok! Har inte kommit mig för att läsa nån Munro förr så ska bli kul att göra det nu. Den här köpte jag inte i Helsingfors i ärlighetens namn, utan beställde från AdLibris. Men paketet kom idag så det räknas nästan.

IMAGE.JPG

Den här sprojllans nya fick jag på förlaget. Den är typ så ny att den inte kommit ut än. Är mycket sugen att börja läsa den med. Sjuk grej att jag är förlagsbuddies med Merete Mazzarella förresten. 

FullSizeRender.jpg

Den här har min internet och numera IRL buddy Julia tipsat om cirka en miljard gånger (inte direkt åt mig men online överlag) så den köpte jag. Träffade alltså Julia, som jag känt på nätet i några år (?) i onsdags på författarträffen med... eeh, well - mig som ordnades på S & S i onsdags. Därför var jag också i Helsingfors och hade tid att gå i bokhandlar. Väldigt märkligt när man träffar nån face to face för första gången, fast man tycker man känner denna hur bra som helst. Kul var det i alla fall.

FullSizeRender.jpg

Jag vet inte vad ”a bardo”  är men har hört om den här från bl a Mellan Raderna-podden. Så okej då. 

IMAGE.JPG

Har inte hört nåt om det här, bara såg att OMG Marian Keyes har ny ute. Älskar Marian Keyes. Man kan också alltid lita på att hon levererar tegelstenar. Tycker om tegelstenar, tycker om tyngden i dem. 

FullSizeRender.jpg

Och så den här, ett totalt impulsköp men som visade sig vara riktigt lovande. Den är precis vad den heter; 642 saker att skriva om.  

IMAGE.JPG

 Älskar ju skrivuppgifter av den här typen. Dessutom så kan man nog kalla den ett nyttoköp pga planer på skrivkurser i höst. Mer om det senare. Men hade jag redan infriat mitt nyårslöfte om att starta företag hade jag lätt kunnat ”ta de här på firmo”. Men nu har jag ju inte det så atttttt.

IMAGE.JPG

Det var det! Böcker ❤️

TÄVLING - Vasa Flora och Fauna!

 I samarbete med Musikcafé After Eight

Jag och Pär har många gemensamma referenser, men inte många gemensamma favoritband, men ett av de få är Vasa Flora och Fauna. En av de bästa minnen jag har med Pär är från oktober 2016 när vi just hade blivit ihop och Pär var här och hälsade på för andra gången. Jag var så nykär att jag typ skuttade fram på gatorna, helt utan överdrift. Under veckan han var här spelade Vasa Flora och Fauna på mitt jobb, After Eight och vi såg dem tillsammans. Höll händerna i smyg under bordet och log åt varandra på det där löjliga sättet LOLOLOLOL. När vi gick hem var det iskallt och himlen lystes upp av ett av de starkaste norrskenen jag sett. Jag var så nöjd för det kändes som min hemstad verkligen ansträngde sig för att visa upp sin bästa sida för Pär; bra spelningar med bra lokala band och mäktiga naturfenomen.

Det här var alltså i oktober 2016, men nu i april 2018, lördagen den 14:e klockan 19:00, återvänder Vasa Flora och Fauna till After Eight. Jag ser SÅ mycket fram emot det. Jag vet att bandet knappast kan styra över norrskenet, men jag förväntar mig åtminstone en flashback till det där mysiga, nykära, fantastiska känslan. Jag förväntar mig att få höra båda gamla favoritlåtar från första skivan - som idag nästan känns som klassiker, herregud hur många gånger har jag inte sjungit med till Leevi and the Leavings? Men jag förväntar mig också att alla nya låtar från senaste skivan Venetziansk Afton ska öppna sig för mig på det där sättet som många andra låtar gjorde förra gången.

Och jag förväntar mig att DU också ska vilja komma och höra på Österbottens bästa band.

29919892_10155654158279107_761254540_n.jpg

Därför har jag tjatat till mig två fribiljetter från mitt jobb som jag tänkte lotta ut här och nu :-))))) Biljetterna finns annars i vårt café att förköpa (och senare vid dörren om det nu inte blir alldeles slutsålt) för 10€, eller 5€ om du är studerande. Det är alltså inte dyrt även om du köper biljetter, men nu har du alltså chansen att vinna två biljetter helt gratis! Enda du behöver göra är att kommentera med förnamn och intital och svara på frågan; vad köper du när du går på café? Jag drar en vinnare på fredag eftermiddag klockan 15:00!

I samarbete med Musikcafé After Eight

 

Kulturkonsumenten v 13

Den senaste tiden har jag...

LÄST

image1.jpeg

På tåget mellan Kastrup och Ronneby läste jag Karin Erlandssons nyaste, Pojken. Slukade första delen, Missdåd och var superpepp på den här. Så pepp att jag rev Pärs recensionsexemplar ur händerna på honom. Jag blev inte besviken, älskar Nykarleby som kuliss för mörka handlingar och Karins öga för bristerna i folk och det mellanmänskliga. Dock måste jag säga jag gillade första delen bättre pga lite mer "action" MEN jag tyckte om hur en stämning byggdes upp i den här. Vill inte skriva så mycket mer för då spoilar jag nåt. Men eftersom boken tog slut före tågresan gjorde det så kan man väl nog säga att jag slukade denna med. 

SETT

Nu vill jag komma med tre tips. Vi gör det snabbt, så håll i hatten här: 

tartgeneralen-poster.jpg

1. Tårtgeneralen - såg den på bio i Helsingborg med Nortti och vi tyckte båda att den var väldigt, väldigt fin och precis lagom lågmäld. Men så är jag kanske lite partisk också pga älskar Fredrik & Filip, men jaja.
2. Broadchurch - i alla fall första säsongen som hittills är den enda jag sett. Så himla bra deckarserie som lyckas va så där klassiskt mysig och modernt fräsch ändå. Och miljöerna <333 Har nästan bokat resa till Englands sydkust.
3. Det sjunde inseglet  - okej, inget nytt direkt, men vi såg den igår med vår Bergmanklubb och den seglade (höhö) snabbt upp som min favorit-Bergman! Underhållande och inte alls så svår som man kanske tror.

LYSSNAT PÅ 

Det här var svårare, kan inte komma ihåg nåt jag lyssnat på den senaste tiden. Kanske det här då: 

Shit jag sparat på Instagram lately del 2

Vi kör ett lite mer bildbaserat inlägg nu va? Här är saker som jag sparat på Instagram på sistone. Jag sparar det mesta jag tycker är fint, roligt eller lärorikt. Här är en del av det:

FullSizeRender.jpg

Chers ryggradsörhängen.  

FullSizeRender.jpg

Och på tal om Cher; den här skylten gjorde mig svinsugen på AW och fick mig att skratta. 

FullSizeRender.jpg

Mary-Kate Olsen vs mig i bröllopsplanering: 1-0. 

FullSizeRender.jpg

ÄLSKAR BRITTISKA DROTTNINGEN. ÄLSKAR DEN HÄR BILDEN. Det där är hur avslappnad jag är på varje konsert jag nånsin försökt gå på.  

FullSizeRender.jpg

Kanske dom tittade på den här ljuvliga klänningen. Skulle vilja ha den, skulle vilja ha den så mycket att jag skulle kunna tänka mig att betala nån duktig sömmerska att sy upp en sån åt mig. Skulle jag mot förmodan nån gång gå på presidentbalen skulle jag vilja ha den här på mig. Är du en duktig sömmerska som inte räds många meter tyll kan du ju höra av dig. 

FullSizeRender.jpg

Och så förväntas man leva normalt under mens ändå? LOL. Men också the magic of the female body osv. 

FullSizeRender.jpg

Skrattade HÖGT åt den här.  

FullSizeRender.jpg

Och den här. Mulder ❤️, katter ❤️, internet ❤️. 

FullSizeRender.jpg

En fin tavla av Edwyna Sandys. Om vi hade ett badkar så skulle det nästan va som jag och Pär det här. Men nu har vi bara en dusch.

FullSizeRender.jpg

Jag hängde upp en Smiths-affisch i vårt gästrum häromdagen, den härstammar från Pärs pojkrum. Jag kände mig EXAKT så här. Where did it all go wrong, Moz? 

FullSizeRender.jpg

Det hade ju så här i efterhand varit jobbigt att va bortskämd som barn, det är ju typ nästan lite pinsamt. Eller det kanske det var då också. Minns ännu tydligt en scen som utspelade sig i en affär när jag följt med en klasskompis och hens mamma och handla. Klasskompisen började nästan ögonblickligen tjata om nåt klädesplagg, med motiveringen att hens syskon fått ett liknande plagg nån dag innan. Jag skämdes så jag ville sjunka genom jorden när klasskompisen gick på och på om hur ”orättvist” det var att syskonet fått plagget. Föräldern kontrade med att min klasskompis minsann fått nåt annat, vad det nu var, förra veckan, men klasskompisen gav sig inte. Till slut gick föräldern med på det och vi tog en omväg för att köpa plagget!!! OBS vi var ändå tonåringar då. Fy fan att va en sån brat. Och det är NU nån av mina föräldrar ska kommentera och säga att jag visst va en brat som tjatade om saker i affärer för största möjliga komiska effekt :-DDD

FullSizeRender.jpg

Jeff Goldblum och en pudel.  

FullSizeRender.jpg

De här bilderna av X-Tina för Paper Magazine har blivit repostade i oändlighet i mitt feed och säkert ditt, men de förtjänar en repost till. 

FullSizeRender.jpg

Tone Schunnesson, my love. 

FullSizeRender.jpg

Celine Dion som sjunger med sin mamma, det tyckte jag var fint. 

FullSizeRender.jpg

Det här är jag. Det är så jag 100% att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Jag tror alltid att jag på nåt sätt ska kunna ändra nåns liv om jag är typ ”hård men ärlig”. Så jävla pinsamt dagen efter när man får flashbacks av sitt eget pekfinger och sin egen röst som säger ”ditt problem är att du inte vågar bli älskad PÅ RIKTIGT”. Tre öl och jag är Dr Phil?!  

FullSizeRender.jpg

Paus för Barbra-apprechiation. Den här bilden var the gateway drug till att jag tillbringade två timmar med att bildgoogla Barbra Streisand för nån kväll sen.  

FullSizeRender.jpg

Lite seriöst snack nu. Det här är 100% sant.  

FullSizeRender.jpg

Sånt här sitter jag och småler åt och känner för en ett ögonblick att jag tillhör nån slags liten klick med ”koll” på fashion. Sen tar jag på mig min svarta tunika från valfri kedja, mina svarta tights och går till mitt day job. 

FullSizeRender.jpg

Moodboard för Beach 2018-kläder.

Det var allt för den här gången men vi ses igen!!!!!! Nu ska jag försöka skriva en artikel som jag lovat bort.  Jag säger det hel tiden, men jag ska verkligen försöka blogga lite oftare. Jag tycker ju om att blogga, det är ju min grej. Måste komma ihåg det. 

TÄVLING - vinn en framtid!

 Inlägget innehåller gåvor från Förlaget

Lol, det där var väl kanske lite märkligt formulerat men så här är det i alla fall: 

FullSizeRender.jpg

Igår fick jag äntligen mitt ex av den här! Denna framtid är vår! Simmar ni i den lilla finlandssvenska feministpoolen så lär ni knappast ha missat att Astra fyller 100 i år och firade det med både frukost och fest och antologisläpp på kvinnodagen. Jag kunde inte tyvärr delta i festligheterna men igår fick jag Denna framtid är vår som antologin heter på posten. 

FullSizeRender.jpg

Ser ni nåt bekant namn på listan? 

IMAGE.JPG

Jag medverkar med Till min dotter, om du finns - ett brev till en eventuell dotter i framtiden. Min text handlar om att längta efter barn, att vara rädd för barn och ja, sånt. Jag måste säga att skriva den här texten hjälpte mig enormt, tidigare har jag känt mig så stressad kring hela barnfrågan men nu är jag i ett mycket mer que sera, sera-mode. 

IMAGE.JPG

Förutom texter av en hel drös andra så innehåller boken också illustrationer och foton, t ex de här av Anna Salmi. Boken är så otroligt snyggt formgiven och en precis lagom blandning av allt. Väldigt, väldigt stolt att få vara med i den.

FullSizeRender.jpg

Men nu är det så här att dom snälla människorna på Förlaget, som är dom som gett ut boken, gett mig två ex, specifikt så att jag ska kunna lotta ut ett ex åt er!

Allt ni behöver göra är att kommentera här under med ert namn (förnamn plus initial räcker, dvs Ellen S.) och ert favoritgodis (nåt måste jag ju hitta på) så är ni med i utlottningen! Jag drar en vinnare på onsdagskvällen den 14:e! Ska vi säga så? 

IMAGE.JPG

May the odds be ever in your favour! 

Kulturkonsumenten v 9

LÄST

Jag har läst två ytterst olika böcker på senast. Jag har lyssnat (eller lyssnar ännu) på Ragga som du shoppar av Lin Jansson och läst (eller läser ännu, heh) Människan är ett känsligt djur av Rafael Donner.

 Ragga som du shoppar är förutom en väldigt dålig titel en ganska underhållande classic chic lit. Mycket Göteborgsmiljöer, ganska rolig (speciellt i uppläsning av Clara Henry), mycket sprit och precis så förutsägbar kärlekshistoria som man vill ha i genren. Den är verkligen inte nyskapande i uppbyggnaden, men känns ändå fräsch tack vare att den är genuint rolig och ändå känns ganska modern i beskrivningarna av alla relationer. Tycker definitivt den är värd ett lyssn om man likt jag gillar att bli underhållen.

Rolig är väl inte första ordet jag tänker på när jag har läst Människan är ett känsligt djur MEN underhållen blir jag ändå av Rafael Donners självbiografiska essä. Jag var ganska beredd på att hata den pga HALLÅ ”självbiografisk essä”, lever på pappas namn osv ni vet men jag hatar faktiskt inte den!  *ringer till Aftonbladets tipslinje* *väser andfått fram ”Ellen Strömberg hatar inte nåt, nej, hon hatar INTE sa jag”* *svimmar med telefonluren tryckt mot bröstet*

Donner skriver visserligen ganska lillgammalt ibland och jag blir lite provocerad/avundsjuk på alla resor och allt han verkar ha hunnit med och hur blasé man kan vara kring saker som aldrig ens varit i närheten av inom räckhåll för mig (och många andra) men det är ändå ganska sympatiskt. För det första är det välskrivet, liksom skönt för ögonen och hjärnan, men det är också självutlämnande och sårbart på ett trevligt sätt.

FullSizeRender.jpg

Vill liksom high-fivea Rafael när han skriver om hur han skäms för att vara så gråtig. Jag är ju iofs kvinna och ”får” gråta på ett annat sätt, men jag har alltid varit way too tårögd för vad som anses va riktigt koscher i vissa österbottniska sammanhang. Hur många gånger har jag inte känt den där brännande känslan i näsborrarna och hållit tillbaka, hur länge har jag inte jobbat på att perfektera konsten att gråta till en långfilm på tv så att ingen märker det.

Men tillbaka till Människan är ett känsligt djur. Den är bra! Inget banbrytande här heller, men bra. Pluspoäng för otroligt behagligt formgiven bok, inlagan fullkomligt smeker ögongloberna.

LYSSNAT PÅ

Jag har lyssnat på två skivor och enbart två skivor lately.

IMG_2473.JPG

Först ut Sarah Klangs EFTERLÄNGTADE debut Love in the Milky Way som tack och lov lever upp till hypen. Jag älskar Sarah Klang och det borde ni göra också.

IMG_2472.JPG

Sen har jag lyssnat på den här märkliga Ted Gärdestad-skivan som inte är nån Ted Gärdestad-skiva egentligen utan Signerat Peter Nordahl. Nordahl har typ mixat om Teds låtar och gjort symfoniversioner av dem, men med Teds sång över. Blev lite nyförälskad i Teds musik efter att ha sett filmen om honom och de här versionerna är assköna att lyssna på.

Båda skivorna finns på Spotify. 

TITTAT PÅ

Jag såg massor när jag var sjuk förra veckan. SMILF som jag redan pratat om, Bron 3&4 som jag också pratat lite om, High maintenance som jag i alla fall nämnt. Alla tre bra serier. Sen såg jag om Fyra bröllop och en begravning och fan, vad den är bra alltså! Topp fem bästa romcomsen nånsin skulle jag säga (minus Andy McDowells söndersågade skådespel då). Hade också glömt hur uppenbart politisk den är. Eller inte uppenbart kanske, men med dagens glasögon på är det en tydlig kommentar till samkönade äktenskap. Tre heterobröllop, men den största kärleksscenen är onekligen den på begravningen. Ska vi se på den? Ja men om ni insisterar:

He was my east, my west, my BUÄÄÄÄÄH. Man behöver inte vara lipsillar som jag & Rafael Donner för att gråta till det här.

The Månad

Hej hej hallå dagboken som Bert Ljung skulle ha sagt. Jag vet att många av er inledde sportlovet idag och det med alla rätt - det finns inget så tungt som januari, februari, mars. Jag har vintersemester om ett par veckor, men det känns som väldigt långt inne i vad jag har börja tänka på som The Månad. Mars månad 2018 kommer att gå till historien som Månaden då allt hände. Jag är stressad över att jag kommer vara så stressad, men det är förhoppningsvis egentligen bara roliga saker som ska hända så, kanske det går på rena viljan. 

Som en förklaring till eventuella långa tystnader eller nervösa sammanbrott in public den närmaste tiden tänkte jag presentera min marsmånad. Också behändigt för er som har ett eget litet Ellen-altare och vill veta allt om var jag kommer befinna mig. 

OBS jag kommer likt en ganska utsliten meme från förra året strössla roliga saker över bloggen dom närmsta veckorna. Vi pratar utlottningar och specialerbjudanden, men vi kommer till dom. Vill bara tipsa om att hålla ögonen öppna. 

I alla fall, The Månad börjar egentligen ganska mjukt och trevligt, Pär mamma kommer på besök den här helgen. Det här kräver ju kanske inte så mycket av mig, men man vill ju ändå va en bra värdinna och städa och se till att ens gäster har det så bra som möjligt. Speciellt när det är svärmor, hehe. 

28511071_10155557372554107_1980210211_n.jpg

På kvinnodagen (8:e mars) kommer Astras 100 års antologi ut! Och där medverkar ju lilla jag med en text som heter Till min dotter, om du finns. Jag pendlar mellan att tycka att den är A) det bästa och B) det mest sentimentala dyngan jag nånsin skrivit. Som vanligt med andra ord. Den handlar i alla fall om det här med att vilja vs inte vilja ha barn. Jag vet att ni är många som gärna läser om det ämnet. Men det här är ju långt ifrån min bok - får jag fresta med såna namn som Ylva Perera, Ida Kronholm, Birgitta Boucht och en massa andra? 

Slutapantabubbla-707x666.jpg

Mellan 19-22 måndagen 12:e och tisdagen 13:e kommer jag agera gästchattare på Sluta Panta! Ni kanske redan vet vad Sluta Panta är, men här är en Twitterkort brief:  Finlandssvensk chatt där ungdomar kan ställa anonyma frågor till vuxna experter på olika områden och andra ungdomar. Jag gästchattar under temat kroppspositivism, eller kroppsaktivism som är en term jag föredrar, och under två kvällar kan man fråga om sånt. Eller om annat, jag tror det är okej att fråga om annat också. 

SetWidth800-Luukok.jpg

Den fjortonde ska jag roa mig, då ska jag på föreläsning med Kristian Luuk! Det är Arbis som ordnar, så klart. "Hitta din grej". Jag vet inte om jag tycker det är så viktigt att hitta sin grej, men jag gillar Luuk och tror han är en bra föreläsare. 

27628591_1813643318677102_8795392207366613827_o.jpg

Femtonde börjar det hända grejer! Då ska ni komma till Wasa Teatäää för då ska jag och Elin Willows prata om "Romaner bortom storstaden". Ska bli så roligt att göra det här med Elin, känns liksom ärofyllt att dela scen med henne. Biljetter till det lilla eventet hittar ni HÄR. Det är inte dyrare än en öl typ. 

9789515244222-749x1024.jpg

Och! Plocka fram filofaxarna och bullet journalerna nu och anteckna att sextonde mars (16.3!) har jag releasefest för den här lilla bebisen! Relasefesten är på After Eight och jag bjuder på kaffe och tårta och ett superduper-extra-releasepris på bokajäveln. OBS man behöver inte känna mig OBS man behöver inte köpa boken, det här är en kravlös tillställning som alla är välkomna till.  Ni bloggläsare som i svaga stunder önskat er en bloggträff med mig - this is it, det här är det närmsta jag nånsin kommer ordna en sån. Kom och säg hej, kom och drick en kaffekopp, kom och köp en signerad bok! Kryssa gärna för i Facebookeventet om du är på väg, så blir det enklare för mig att beräkna tårt- och bokmängd. 

28512560_10155557372559107_1478697280_n.jpg

Om man vill övernatta i Jeppis och make a weekend of it så går det här av stapeln dagen efteråt. Jag vet inte så mycket mer än det som finns på affischen, men det brukar bli kul när mitt jobb ordnar nåt. Otroligt snygg affisch om inget annat. 

Men gör er inte för bekväma, för redan klockan 12 dagen efteråt så ska ni till Vasa igen, då Vasa Littfest avslutas och jag deltar i ett samtal med Monika Fagerholm och Janina Orlov om "Starka kvinnor i litteraturen" på Sweet Vasa. Tror jag kan bli trevligt. 

20:e mars är det datum jag fruktar mest.  Då är det nämligen fritt fram med recensionerna. Vet inte vad som är värre, att få dåliga recensioner eller att recensionerna helt uteblir men hur som helst känns det ungefär så här:

anigif_sub-buzz-971-1498498762-2.gif

Därför har jag och Pär varit så sneaky att vi flyr landet och besöker sydligare breddgrader melan 19:e och 25:e. Vi åker till Blekinge och där tänkte jag väl mest ligga i fosterställning och djupandas eventuellt gå på loppis och dricka kaffe hos svärmommo. Dessutom ska vi hälsa på i Köpenhamn en liten dag, men det är längesen jag hängt i Köpenhamn, så det ser jag också fram emot. Bildbevis hur vi ser ut när vi är sneaky: 

 Fotograf: Nora "Nortti" Strömberg

Fotograf: Nora "Nortti" Strömberg

Och till sist, nån gång i senare änden av The Månad kommer stipendiebesluten. Hoppas inte på nåt intalar jag mig själv, men oavsett beslut lär mars sluta i stora känslor. Men det tar vi då. Först ska jag göra allt det här annat plus helstidsjobba plus ha ett hushåll och en meningsfylld fritid. Jag klagar verkligen inte, allt detta är manna från himlen, det vet jag. Det kommer bara bli... mycket. 

Men än är det februari.