Det Fundersamma

Problem jag inte har

Jag har en jävligt dålig vecka.

Jag upplever som många andra, den värsta pollensäsongen i kvinnominne och dessutom är det väldigt mycket på jobbet just nu och sen finns det ett par orsaker i privatlivet som jag varken kan eller vill gå in på här meeeeeen låt mig bara konstatera: det har varit bättre. Hade skrivit flera långa stycken om hur jävla uppgiven och trött jag är at this point, men jag raderade dem alla. Visst älskar jag att gnälla och visst älskar jag att vara smolken i den finlandsvenska jävla härliga bloggarbägaren men nån gräns på eländet får det va. Tänkte försöka vända på det hela och istället låna Danielas idé om problem jag inte har. Här är problem jag inte har:

1. Jag har inte barn. 
Jag vet att barn inte är bara problem utan välsignelser och bla bla bla men eftersom jag som barnlös ändå jämt får höra om hur lite man vet om livet före barn och hur man inte visste vad trötthet var före barn och livet börjar när man får barn kan jag ju gladeligen PUSTA UT nu och njuta av att min lilla rough patch den här veckan och det faktum att jag känner mig mentalt dränerad: det är antagligen bara inbillning. Har jag riktigt tur får jag aldrig barn och då behöver jag aldrig uppleva nåt äkta jobbigt!!!! KUL!!!!! Nej men this bitterness aside så är det faktiskt jävligt skönt att jag inte behöver ta ansvar för nån just nu, jag bara kommer hem från jobbet, påminner Pär (Pär, Pär, min stöttepelare) att mata katterna och drar täcket över mig. No muss no fuss. 

33204828_10155764953084107_2587387766258008064_n.jpg

2. Jag har inte läst klart 1793 ännu. 
Den är så jävla sick. På ett bra sätt. Det är alltså en deckare av Niklas Natt och Dag som utspelar sig 1793 och är helt galet äcklig *mysryser*. Jag vet att det låter lite osexigt med en historisk deckare, men jag är inte på väg att boka resa till Medeltidsveckan. Men eftersom jag mest blir paranoid av nutida mordhistorier (fyra säsonger Bron är orsaken till att jag får panik av hus med stora fönster på marknivå, ni vet "modern nordisk arkitektur" - mördare kan ju stalka dig och se på dig genom dem!!!) så är det här perfekt - jag kan intala mig själv att såna här sjuka mördare bara fanns på 1700-talet. 

3. Jag har inte dålig smak. 
Jag slipper till exempel åka på Medeltidsveckan.  

4. Jag har mycket människor runt omkring mig, med olika expertisområden som jag kan rådfråga om ditten och datten. 
Häromdagen rådfrågade jag gråtigt en Pärs kompis (som jag träffat hela två gånger) per telefon om en grej. Skämdes bara lite. Utöver det vet jag precis vem jag skulle kontakta om min cykel gick sönder, jag inte förstod ett slang-uttryck, jag behövde smakråd i ett skoköp, om jag behöver veta vad en tre-åring vill ha i julklapp, om datorn krånglade, om jag ville ha musiktips osv osv osv. Jag glömmer ofta bort det, för jag har ganska svårt att be om hjälp, men jag har faktiskt vänner som ställer upp med det mesta. Skulle jag nu bara skaffa en generös miljonärskompis så är cirkeln vara sluten, hehehe. 

5. Jag har inte skilt mig ännu. 
Det har inte ens varit på tal nån gång och den här veckan har jag och Pär Penna varit gifta i två hela år. Min magkänsla har egentligen aldrig tvivlat på att vi är everlasting, men jag är inte van med att jag gör bra val i livet, så lite förvånad är jag ändå. Men, även en blind höna kan hitta ett korn och jag är jävligt glad att jag hittade just det här lilla kornet. Mina två bästa moments från mina två bästa år i äktenskapet är:
1. När jag lärde Pär att jag inte vill ha lösningar på problem när jag gnäller om problem, utan bara sympatier. Game changer. 
2. När jag lärde mig själv att tänka "är det värt det?" före jag rage:ar om nåt. Låter simpelt, men funkar. 8 av 10 fall är det inte värt det och så är det enklare för att alla inblandade om jag bara stänger köksluckan. Det gör faktiskt inte mitt liv sämre. 
Bubblare: när jag lärde mig säga förlåt. 

  Claes Andersson

Claes Andersson

6. Jag behöver inte stiga upp speciellt tidigt om mornarna. 
Jag kan ändå inte sminka mig för mina ögon rinner och kliar och frukost äter jag på jobbet. Jag kissar, borstar tänderna, klär på mig och går ut. Behöver i genomsnitt tjugo minuter max (om jag slöar och scrollar whilst peeing). Ganska skönt. 

7. Jag har ingen större identitetskris på gång
Utöver den här veckan som har varit tuff, känner jag mig ganska precis där jag tror jag ska vara. Jag är väldigt nöjd med hur mitt liv utvecklar sig atm. Jag känner mig lite som ett vattenglas som burits runt och skvalpats runt och nu blivit nedsatt och vattenytan har stillnat. Jag skulle inte vilja säga stark, men jag är nog rätt lugn. 

8. Jag lider inte nöd på saker att blogga om.
För jag stjäl bara från Daniela, hehe. Nej, men ärligt talat så har jag svårt att komma på saker att blogga om för tillfället som inte är min pollenallergi. Jag bad er på Instagram att komma ed frågor eller inläggsidéer men INGEN svarade så nu upprepar jag min önskan. Om ingen svarar den här gången heller tänker jag fortsätta blogga om exakt hur mycket jag nyser och hostar i åtminstone två veckor till.

 

Om-listan

Jag ligger och förtvinar här i gästrummet ännu. Kan det här vara värsta flunssan på många år? Tror tack och lov jag hade min värsta febertopp igår hur som helst, så nu kan det bara bli bättre. Mellan att jag sover bor jag på internet och tror att jag läst de flesta bloggar och buzzfeedartiklar som finns nu. Idag hittade jag den här listan på Elsas blogg, snodde den för det får man göra när man är sjuk. Tog mig en hel dag att fylla i den, men här är den:

Om jag hade fem miljoner skulle jag:

Köpa lägenheten, köpa en sommarstuga nånstans i Larsmo, ge åt familjen + nån flyktinghjälp och ta tjänstledigt en tid och bara skriva. Fast i verkligheten skulle jag säkert plåttra upp det på typ loppisporslin eller nåt annat onödigt. Kan _inte_ hålla i pengar.

Om jag fick byta ansikte med en kändis skulle jag:

FullSizeRender.jpg

Välja Barbra!

Om jag kunde spela ett instrument jättebra skulle jag:

vilja spela piano tror jag. Det är så trevligt. Men det hade ju också varit coolt att kunna spela nåt mera mobilt, så att man kunde dra av en trudelutt på fest. Men gitarr känns så lame. Men nåjo, gitarr kanske.

Om jag inte hette Ellen skulle jag:

mina föräldrar hade aldrig nåt alternativ till Ellen och jag kan faktiskt inte se mig som nåt annat än en Ellen heller. Tycker många namn är fina, men jag är nog mitt namn fullt ut.

Om jag bara fick lyssna på ett band resten av livet skulle jag:

jag lyssnar mest på soloartister insåg jag när jag försökte komma på nåt här. Men jag tror att Nirvana hade legat bra till, dom har jag gillat sen jag var sex-sju och gör fortfarande.

 Om jag kunde skapa mitt eget drömplagg skulle jag:

Den perfekta, skräddarsydda kostymen med tillhörande byxa. Jag vet att det är fusk för det är två plagg, men det vill jag ännu nån dag äga. Tycker det är SÅÅÅÅÅÅÅ snyggt.

Om jag kunde få uppleva en dag en gång till skulle jag:

Hur mycket misstag jag än har gjort så har de ju ändå på nåt sätt lett till att jag är där jag är idag. 🎶🎵God bless this broken road that led me home to youuuuu 🎶🎵 osv osv osv. LOL jag tror inte på ödet, även om det ska erkännas att det är jävligt mkt enklare att tro på ödet när man mår bra och har det bra. Men jag borde ha sagt ifrån vid några tillfällen som verkligen grämer mig att jag inte gjorde. Men en specifik dag, hmmm? Jag skulle nog ta nån dag i barndomen då, bara för att refresha minnet då.

Om jag fick ändra tre saker med mitt utseende skulle jag:

Det är ett svårt tankemönster att komma från det här med ”om jag bara vore smalare så skulle allt annat va bra”. Jag VET att det inte är så, men det är då lätt att fastna i. Jag tänker att folk skulle ta mig på ett annat sorts allvar om jag inte var tjock, jag skulle inte först och främst vara hon där tjocka. Jag är så otroligt trött på att prata om kropp ska ni veta, jag vet att jag satt mg i den ekan och by god, jag ska ro den i land också, men så jävla skönt det vore att inte få en fråga om kroppar i nån jävla intervju nån gång!!! Hur många böcker jag än skriver kommer jag antagligen alltid att få prata kropp.

Som tjock har du två val: du kan andas ut och sträcka på nacken eller låta bröstkorgen sjunka ihop och försöka försvinna, på olika sätt. Jag har valt att inte försvinna, för jag mår mycket bättre av det. Enda jag gjort är att andas ut. Jag kräver faktiskt inte så mkt annat.

För det är det, jag drömmer inte om att bli beundrad för min kropp, jag drömmer inte om att få komplimanger. Jag drömmer om att inte behöva förhålla mig till min kropp. Jag drömmer om att va på stranden utan att det är en fucking politisk handling.

Nej, vet ni vad? VET NI VAD JAG DRÖMMER OM? Bekanta på Facebook som inte delar fettföraktande memes, bekanta som inte ”uppmuntrande” frågar hur det går med badmintonen om jag skippat en vecka, bekanta som inte skrattar åt fet-filter på snap, bekanta som inte gör ett stort nummer av dom inte borde äta den där bakelsen, läkare som inte säger ”gå ner i vikt” när allt man vill ha är ett sjukintyg för förkylningen, läkare som inte säger ”gå ner i vikt” när skär deprimerad och vill dö, klädkedjor som inte gör ”inkluderande kollektioner” upp till strlk 42, klädkedjor som inte ska göra ”allt tillgängligt för alla” och i praktiken raderar plus sizekläderna, kläddesigners som inte HITTAR PÅ mindre storlekar som size zero men inte kan göra nåt större än en 38:a. Jag drömmer om att kunna gå hem från krogen, halv tre på natten, SNYGGARE ÄN NÅNSIN OCH NYUTGIVEN SUCCÉDEBUTANT och inte möta ett gäng av fullväxta män som ropar och skrattar efter en.

Men det är ju saker som ska ändras i samhället. Så om jag skulle ändra tre saker i mitt utseende? Hmm, då får det nog bli: Större näsa, fetare röv och ett längre långfinger.

Om jag skulle byta jobb imorgon skulle jag:

Skriva på heltid. Skulle också tycka det skulle va superintressant att sitta i kassa i nån mataffär. ÄLSKAR att spionera vad folk handlar.

Om jag hade en superkraft skulle det vara:

Att bli osynlig! Åååh, vad jag skulle uppskatta det. Tänk vilket skvaller man skulle få tillgång till!!! Och kunna smyga in gratis överallt! Peta på Mona Lisa eller vad man nu gör.

Om jag var tvungen att bo i en annan stad för resten av mitt liv skulle jag:

kanske flytta till Malmö? Har så många vänner där. Fast helst skulle jag bo mindre än så. Karlshamn är fint!

Om jag bara fick äta en rätt varje dag resten av veckan skulle jag:

Den här veckan har jag enbart ätit nudlar och glass och det är typ allt jag är det minsta sugen på också, sååå... nudlar och glass.

Om jag var tvungen att vara otrogen med någon skulle jag:

FullSizeRender.jpg

Efter den här bilden på ASAP så får jag nog säga ASAP.

Om livet tog slut på söndag skulle jag:

inte bli förvånad. Satan vilken influensa alltså.

Det jag har och det jag vill

Malin publicerade en lista på sin nya blogg, designad för personlig utveckling. Tyckte den va lite kul, så fyllde i den med. 

28537743_10155579259649107_889977207_n.jpg

1. Hur ser en perfekt dag ut för dig?
Vaknar tidigt utan väckarklocka, skriver på förmiddan eller drar kanske nån skrivworkshop eller nåt sånt. Äter kanske lunch med nån kompis. Går en promenad och det är högt till himlen och ljudboken jag lyssnar på är jättebra. Jag och Pär ser nåt bra på TV. När jag går och lägger mig känner jag att dagen varit givande men inte stressig. En bra dag hinner/orkar jag både producera och konsumera nån slags text.

2. Vad ville du bli när du var yngre?
Arkitekt, rekvisitör, arkeolog, konstnär, författare, journalist.

3. Vilken ovana skulle du vilja bryta?
Jag är fullkomligt besatt och beroende av min telefon, det vill jag komma bort från. 

4. Vilken ny vana skulle du vilja införa i ditt liv?
Har nyligen infört en del förändringar till det bättre - promenerar mer, äter bättre, sover bättre, sparar mer, jag till och med för schema över min pms! - men skulle ännu vilja få tillbaka min läsrutin.

5. Tänk på en person du verkligen beundrar. Vad har den person för kvaliteter som du tycker om?
Rakryggad, snäll, fantasifull, kvicktänkt, trygg. 

6. Vad gör du för att slappna av?
Oftast så lägger jag mig och spelar Candy Crush + ser nåt avsnitt av nån sitcom jag sett tidigare. Jag är funtad i huvudet att jag inte kan slappna av helt utan aktivitet, jag kan inte bara sitta och stirra, jag förlorar fokus då. Men jag behöver nåt som är helt fritt från prestation. Därför är TV + Candy Crush det ultimata. Andra grejer jag gör är att gå promenader, ha sex eller städa. Gillar också att sticka och virka, tycker det är meditativt. 

7. När gjorde du senast något som skrämde dig?
Jag ger ut en bok nästa vecka, har aldrig skrämts mer av nåt jag gjort. Men det är en bra slags skrämsel, det killar i magen på det där berg- och dalbanesättet. Jag tror att man ska va lite rädd om man gör nåt man riktigt vill. 

8. När kände du dig senast stolt över dig själv?
Förutom alla små grejer i vardagen som ”jag plockade i diskmaskinen!”, ”jag steg upp i tid!”, ”jag åt frukost!” Så var det när jag drog workshop i kreativt skrivande för ungdomarna i vår ungdomsverkstad och märkte att jag är ganska bra på det. Eller nej, jag är faktiskt riktigt bra på det! Kände knappt igen mig själv. 

9. Vilka praktiska färdigheter önskar du att du hade?
Jag har inga praktiska färdigheter alls. För ett par veckor sen grät jag och sa att jag skulle byta ut den kreativitet och talang folk tillskriver mig vilken dag som helst om jag bara vore mera duglig. Mindre rastlös, mindre impulsiv, mera händig, mera ekonomisk, mera ansvarsfull, mindre opålitlig. Jag skrev för några veckor sen om att jag på vissa sätt knäckt koden för hur jag funkar, men det är fortsättningsvis så frustrerande. Jag drömmer dagdrömmar om piller, medicin som skulle göra allt enkelt, men så funkar ju inte livet. Det känns som att jag saknar en bit i hjärnan, nån bit som de flesta andra verkar ha. Jag säger inte att det är lätt för andra, men ju vuxnare jag blir desto tydligare blir det hur scatterbrained jag är. Jag blir arg och ledsen när jag verkligen försöker, och det gör jag nästan jämt, och det inte ger resultat som nån ser. Äh, jag vet inte hur mycket mer jag orkar gnälla på det här och nu, men JA jag skulle gärna ha nån praktisk färdighet, vilken som helst, 

10. Vad tycker du om att göra för andra eller ge till andra (inte materiellt utan av dig själv)?
Jag tycker om att människor att skratta. 

11. Vad gör dig exalterad? 
Riktigt juicy skvaller, hehe. Men också att få bolla idéer och kläcka idéer, jag älskar att planera evenemang på jobbet, då är jag mitt bästa! Älskar också känslan av att nå fram till andra, gärna ungdomar, genom skrivande. Det låter så cheesy, som att jag är fem före att börja rappa i klassrummet, men jag blir nästan adrenalinhög på att gå och/eller dra skrivarkurser. 

12. Vad gör dig nedstämd?
När jag inte blir sedd för vad jag gör. Att cykla i motvind - bokstavligen och symboliskt. 

13. Vad skulle du vilja säga till ditt femåriga jag? 
Det heter DIADEM, inte diarré. 

14. Vad skulle du vilja säga till ditt sextonåriga jag?
Du kommer få allt du vill ha, så  du kan sluta stressa. Läs en bok istället. 

15. Fantisera att du är 90 år. Vilka minnen skulle du vilja ha? Vilka historier skulle du berätta? 
Jag skulle vilja berätta om färgstarka middagar och fester, om vänner i olika områden och tider av livet, om stor kärlek och outtröttlig kamp. Sen skulle jag visa på mina hyllmetrar med böcker jag skrivit och säga "resten står här". 

28832810_10155579273964107_350201979_n.jpg

30 frågor

Stal en lista av Catzo, så här den!

1. Berätta om ditt bloggnamn!

När jag började läsa plus size fashionbloggar för vad som känns som ett liv sen, pratade jag och syrran om att vi inte riktigt kunde relatera till de här solbrända, snygga brudarna med glansiga hår och sponsrade garderober även om de var feta. Vi skämtade om att jag borde byta namn på min blogg till Blejk, Fejt och Fab. And the rest... *dramatisk paus* is history.

FullSizeRender.jpg

2. Vem inspirerar dej och varför?

Rihanna. Ja, varför också? För att hon får mig att tänka på nya sätt ideligen, ideligen. Men det finns ju så klart många andra som inspirerat mig på olika områden.

3. Bryr du dej om vad andra tänker om dej?

Både ja och nej. Jag vill gärna att folk ska prata, men vad dom säger sen är inte så viktigt, hehe. Men jag är väldigt mån om att mina vänner ska tycka om mig och helst också ha lite förtroende för mig i smakfrågor. 

4. Vad ser du mest fram emot?

Skulle jag ha svarat imorse skulle jag ha sagt min medhavda frukostlåda som jag gjorde i ordning igår. Yoghurt, nötter, kanelrostat bovete, blodapelsin och kiwi MMMMM, meeen eftersom den är vorbei vid det här laget det så har jag gått tillbaka till ”när Boken kommer”.

5. Vilket är ditt livsmotto, eller ett av dem?

”Var å ejn me sett”.  

6. Vilket är ditt drömjobb?

Jag har så många! Författare, så klart. Men också arkeolog, talkshow-värd, skolkurator, regissör, kostymör, nån slags forskare inom typ etnologi, copywriter, bibliotekarie osv osv osv.

7. Vilken fiktiv karaktär vill du träffa?

Harry Potter, is that you? Tänk att få levande bevis på att ALLT existerar 😍 och så tror jag att jag skulle bli bästis med Elizabeth Bennett om jag bara fick chansen!

8. Vad ville du bli som vuxen när du var barn?

Arkeolog, författare, rekvisitör, ”sån som ritar Disney-filmer”, nyhetsuppläsare, nåt obestämt forsknings-  och bokrelaterat som skulle innebära att man fick sitta i ett eget rum med mycket böcker och kanske nån uppstoppad uggla, helst i ett torn.

IMG_1213.JPG

9. Om du var en seriefigur, vem skulle du vara?

På ettan i gymnasiet klädde jag ut mig till Enid i Ghost World på en maskerad med serietema. Ingen fattade vem jag var, TROTS att jag hade ritat en dinosaurie på min grönrandiga t-shirt, hade tjocka glasögonbågar och rödrutig kjol och kängor. Tror det var för att a) jag liknade mig själv b) too cool for school. Men alltså ja, Enid i Ghost World.

10. Vilken talang önskar du att du hade?

Tror helt och fullt att mitt självförtroende hade varit 100% bulletproof om jag kunnat sjunga fint. Ibland önskar jag också att jag hade kunnat byta ut min kreativa ådra mot vardagskompatibelt förnuft. Som att jag hade varit lyckligare och en bättre människa om jag istället för att kunna kläcka trettio novellidéer på en dag hade haft ett ekonomiskt sinnelag.

11. När känner du dej mest utanför din bekvämlighetszon?

På interaktiv teater.

12. Vilken artist gillar du, men pratar sällan om att du gillar (alltså skämsartist)?

Försöker inte skämmas för sånt jag gillar, men okej, är väl ganska medveten om minimala crednivån hos min soft spot - Björn Skifs, hehe. Tycker han är så myyysig.

13. Vad upprör dig?

Den härliga växelverkan mellan kapitalism, rasism och patriarkat som är dagens samhälle. Att vanliga hederliga VAD SOM BORDE VA sossetankar anses va ”extremvänster” nuförtiden.

14. Vad irriterar dej mest just nu?

Har en finne på överläppen som känns onödig. Har också gått med mensvärk hela dan.

15. Hur blir du av med stress?

Har tre knep jag kan dela med mig av:

Det finns två olika sätt, beroende på stressarten. Ibland är det bäst att ligga tyst i ett mörkt rum med en spinnande katt som enda sällskap, eller gå en promenad eller det bästa - kvällsdopp i skogsnära sjö. Men det funkar ju bara tre månader i året så. Det andra sättet är när man behöver en urladdning av nåt slag. Då tycker jag man ska träna (jag har börjat spela badminton, så roligt!) eller ha sex.

16. Du måste eliminera en dag ur ditt liv. Vilken väljer du?

Ööööh... Är rädd att mitt liv idag skulle va så annorlunda om jag ändrade en hel dag och jag är ganska nöjd med mitt liv atm så även om det har funnits två miljoner rövdagar så är det väl bra att ha dom bakom sig. Men kanske nån riktig händelselös och fittig krapulasöndag då.

17. Hur snabbt drar du slutsatser om människor?

Hela tiden. Liksom varje sekund av en interaktion med en annan människa drar jag nån slags slutsats, en ny hela tiden. Min bild av människor skiftar och växlar hela tiden. Sen så är väl min tanke om en människa ungefär medeltalet av alla de här intrycken. Förstår ni vad jag menar? Jag låter ofta hård och nyanserad när jag pratar om folk, men egentligen är jag ganska överseende och generös med chanser. Eller jag har varit i alla fall, jag har lägre tolerans för bullshit numera.

18. Om du var en docka, vilken accessoar skulle säljas tillsammans med dej?

En katt och en bok kanske!

19. Vad i ditt liv har gett dej mest tillfredställelse?

Jag stönar av vällust varje gång jag lägger mig i vår säng efter en lång dag. Värd varje penni och mer därtill.

20. Vad skulle du aldrig sätta i en pinjata?

Russin. Vill fortfarande low-key hämnas på dom man fick russin av när man var påskhäxa förr.

21. Den sämsta du satt pengar på?

En Flowbiljett för 180€ som jag sen inte kunde använda (och inte fick vidaresålt?!) för att faffa dog och det blev begravning samma helg. Men så det är det, döden tar inte hänsyn till värdsliga saker som festivalbiljetter, det är egentligen inget grämas åt. Men det är den dyraste papperslapp jag nånsin köpt.

22. Vilken vanlig missuppfattning är du trött på att höra om och om igen?

”De kommer hit och lever på våra pengar”

”Undrar vem som är liksom mannen och vem som är kvinnan i förhållandet?”

”Lägre skatter gynnar alla”

osv osv osv

23. Vilket är det bästa stället att hitta fantastiska människor?

Internet, precis som Catzo skrev. Skrivkurser brukar också innehålla åtminstone 50% bra människor, oftast mer.

24. Vilken mat äter du helst?

Tycker om när det är lite av allt: nåt salt, nåt sött, nåt mjukt, nåt knaprigt osv osv. Så kanske en riktigt välkomponerad sallad då kanske? Men man kan ju fan inte svara SALLAD när världen är full av pizza och sushi och indisk mat. Indisk mat! Det gillar jag.

IMG_1214.GIF

25. Vilken tv-serie kan du se om och om igen?

På tal om Liz Bennett; BBCs Pride and Predjudice. Den blir ALDRIG dålig. Känner nu när jag nämnde den ett sug att se den igen.

26. Vad är du mest känd för inom din kompiskrets?

När jag i gymnasiet så sa folk alltid att man måste vara försiktig när man bjuder mig på fest, för jag har alltid med mig åtminstone en ny människa som ingen sett förr. Mitt rekord är för några år sen när jag en Halloween dök upp vid Petters med 40 tyskar som råkade vara på besök på AE i släptåg. Lolololol. Men jag hade frågat!!! Och det blev jättekul. Men jag tror annars att jag är mest känd för att jag är så tankspridd och opålitlig.

27. Vem av dina vänner liknar dej mest?

Min syster är väl ett givet svar, men utöver det så har folk tagit fel på mig och Ninna som är med i samma bokcirkel som mig ett flertal gånger.

28. Vilken är det mest traumatiska händelsen i ditt liv?

Mina föräldrars skilsmässa, även om det börjar va så längesen att det känns märkligt att ens ta upp. Men sånt formar ju en, mer än vad man kanske först tänker på.

29. Vilken är din största livsvisdom?

Att ingenting nånsin blir färdigt och skönt är väl det.

30. Vad kommer du aldrig att göra igen?

Smaka på en sån där godisböna med spysmak som finns i de här godisspelen. Vidrigt.

Je suis Charlotte

Fick en kommentar av Danielamitt inlägg om den perfekta helgen som jag tyckte var lite kul:

 Men vaaaa, e du PRYD? :D :D :D De sku jag aldrig ha trott! :D :D

Tänkte jag kan lika gärna bygga ett inlägg kring den här frågan *kokar soppa på en spik*.

Först och främst ska det klargöras att det inte krävs mycket för att vara Den Pryda i min umgängeskrets. Skulle jag vara Carrie Bradshaw skulle mina bästisar vara Samantha, Samantha och den där Texasbruden som Samantha tycker är för vulgär.

Jag är ganska, eller vill vara i alla fall, avslappnad kring min egen kropp och andras. Jag tycker det är viktigt att ha ett odramatiskt men ändå respektfullt förhållande till kroppen och allt den kan göra. Behandla kroppen som en kompis helt enkelt. En bra kompis kan man skratta  åt, irritera sig på och beundra på en och samma dag och så är det ju med ens köttsliga lekamen också - i bästa fall.

En stor del (för många, inte alla, obs) av ens kropp är ju sexualiteten och allt vad den för med sig. Många grejer är onödigt tabubelagda och det är fint att kunna prata med vänner om sex och speciellt kanske om definierar sig som nåt annat än straight, cis och man. Det är viktigt att kunna utbyta erfarenheter med nån annan än en liksom själlös porr-regissör, som annars ofta blir go to-referens när man undrar över nåt. Jag är liksom för sexprat.

Likaså är jag för att ha sex. Om man själv och ens partner(s) vill. Jag skulle aldrig drömma om att snörpa på mun åt nån som ligger runt, eller inte ligger runt. Vem du bjuder in till ditt sexliv och vilka roller och scener ni spelar där - det är inte min sak. Så länge alla mår bra så kunde jag inte bry mig mindre.

Och det är just det. Jag bryr mig inte speciellt mycket, tycker inte det är speciellt intressant. Och jag tycker inte nån behöver bry sig heller vad jag gör eller inte gör. Jag tycker det är mycket roligare när man håller saker för sig själv. Hur ska man annars överraska?

Jaga Vatten handlar en del om sex. Det var inte planerat så, men det blev så. Det kanske låter märkligt att jag skrivit en bok som till stor del handlar om sex när jag just sagt att jag inte tycker det är så intressant, men vem jag är och vad jag skriver är inte samma sak. Att skriva är många gånger ett slags frikort, ett rum att vara nån annan, ett sätt att prova på en annan personlighet. När jag skriver lever jag ut andra liv, liv jag kanske inte nödvändigtvis längtar efter, men liv jag är lite nyfiken på. I Jaga Vatten får jag var Rakel och Hanna. Dom är inte speciellt pryda alls.

För kanske är jag lite pryd ändå.

Jag tycker ju inte om att säga ”knulla”. Jag är alltid den som rodnar om nån är naken på scen. Jag är också den som skruvar på sig till sexscener på tv. Kanske är jag inte alls Carrie, eller Miranda som jag alltid trott.

Kanske är jag... Charlotte.

FullSizeRender.jpg

WokeCharlotte av bästa @everyoutfitonsatc 

Vecka två hej och hå

Stal HELT utan dåligt samvete en veckolista av Miilo, så tack för den 😊😊😊😊😊 

IMG_0027.JPG

 ✨ Veckans händelse: Pärs bästis Emma kommer hit idag! Hon är författare och fått stipendium från Ture Sventon för att hälsa på andra nordiska författare. Hon ska så klart träffa Malin här. Så roligt när man kan hjälpa till och fösa ihop människor.

Veckans humör: Ja men ganska bra? Lite lätt dödsångest inför att börja jobba igen, men inget utöver det normala. Också lite skönt med vardag igen. Känner mig också ganska utvilad, och underligt vore väl annars? Har ju sovit två veckor i sträck.

Veckans borde: börja läsa bokcirkelns nuvarande bok. Är alltid så slö med att komma igång för jag tänker ”det är ju länge tills dess än” och så såsar jag runt och läser annat och hux flux sitter jag där och stressläser klart boken en timme innan vi ska träffas.

Veckans jobb: Jobbar 80% på mitt ”riktiga” jobb nu igen efter årsskiftet, vilket betyder att jag har torsdagar lediga för annat jobb, d v s skrivande och en diffus, men allt mer växande del av mitt jobbande som vi kan kalla ”administrativt”. Svara på mejl, boka in grejer, förbereda workshops och i nån mån blogga också. Det låter både mer och mindre när man skriver ner det så här, men det är svårt att förklara vad det är som tar energi och hur det gör det. Den här veckan måste jag också ta tag i en novell jag skissat lite på den senaste tiden.

Veckans tv-serie: Såg båda säsongerna av Better Things här i helgen och äääälskade det. Känner mig lite mätt på TV efter det men jag är lite sugen att ta mig an nån ny serie att binge:a. Har funderat på The Deuce. Jag och Pär har också börjat se amerikanska The Office tillsammans , men Pär gillar inte att binge-titta så vi portionerar ut det i små lagom doser. Trevligt det med.

Veckans utmaning: att gå och lägga sig i tid efter två veckor av total dygnsrytmsanarki.

Veckans pepp: ta ett sista tag i Jaga vatten innan den ska skickas in till tryckeriet. Nu kör vi! Slutrakan! Paniken!

Veckans funderingar: hur First Aid Kits nya video kan va så snygg?

Och förstås om Oprah skulle va en sån bra presidentkandidat som man hoppas? Jo, men det skulle hon nog. Fan så mycket bättre än ni-vet-vem iaf.

6 nyårslöften jag har

⭐️ Inte hoppas på för mycket eller bli besviken när jag inte får olika stipendier. Du visste redan när du ansökte att chansen är minimal att få stipendium. Du klarar dig ändå, det går ändå.

⭐️ Städa garderoben ordentligt under jullovet och slänga allt jag inte använder och sen inte köpa kläder på rea eller bara för att utan inse min egen förutsägbarhet och tråkighet och bara, bara köpa sånt jag faktiskt använder. Det vill säga svarta tunikor.

⭐️ Inte klippa kort hår eller lugg hur sugen jag än blir.

IMG_9196.JPG

 ⭐️ Lära mig ta ordentligt betalt och börja tacka nej till saker som inte lönar sig. Inte allt behöver ge ekonomisk utdelning, men är det inte för en god sak eller åtminstone nåt som gör dig glad - tacka nej.

⭐️ Låta mig själv bli ledsen över dålig eller utebliven respons för boken, men verkligen, verkligen fokusera på det bra folk (förhoppningsvis) säger. Inte bortförklara snälla ord. Inte låta boken      bestämma mitt välmående, eventuellt gå i terapi om alla mina nojor.

⭐️  Starta företag. Suck.

12 saker jag skulle vilja säga åt mig själv som tonåring

Hej kära Ellen! Kanske du är 12 och just ska börja högstadiet. Kanske ligger du på sjukhuset med nyss borttagna tonsiller när vi pratas vid, som du gjorde på din trettonårsdag. Hur som helst är du nu på väg in i tonåren och det finns några saker jag skulle vilja försöka pränta in i dig. Närmare bestämt tolv saker. Tänk så praktiskt, för om sjutton år har du nåt som heter en blogg och håller på med en slags nedräkning inför jul där. Hur som helst, försök ta till dig följande:

IMG_9043.JPG

❤️ Du har några riktigt jävliga år framför dig nu. Ta ett djupt andetag, du kommer inte upp till ytan förrän om sisådär 15 år. Men du kommer upp.

❤️ Men du har också de så otroligt mycket roligt framför dig. Låt dig själv njuta av det, det är okej att ha kul även när livet suger.

❤️ Gymnasiet är mycket roligare än högstadiet. Du kommer få vänner där!

❤️Jag vet du kommer vilja hångla och förlora oskulden så snabbt som möjligt, men det kommer. Du behöver inte känna dig stressad. Tills dess, fokusera på att lära känna dig själv och ta reda på vad du gillar. Det kommer spara dig många dåliga ligg.

❤️ Det gör inget att du gör dåliga beslut då och då. Det är nu du ska göra det för du lär dig av dem och de tar dig dit dit du ska. Dessutom måste en människa göra x antal dåliga beslut i livet och det är lika bra att få det undanstökat, konsekvenserna är så mycket mindre när du är ung.

❤️ Jag vet att det är lönlöst be dig sluta swoona över hopplösa pojkar som inte har den minsta respekt för din musiksmak eller kunskap om saker FÖR DE ÄR JU SÖTA men du kan väl försöka bara lite grann ha respekt för din egen musiksmak och kunskap om saker? Du kan saker, du har ganska bra smak. Och det är inte pojkarnas fel herregud, de vet ju inget bättre. Men de är faktiskt inte såna mystiska och storslagna väsen som du målar upp dem till att vara i diverse dagböcker. De är bara... pojkar.

IMG_9041.JPG

 ❤️ Det du däremot måste sluta med är att oroa dig för framtiden. Det löser sig. Allt du behöver göra är att låta det hända.

❤️ Plocka snälla inte sönder dina ögonbryn.

❤️ Dina betyg spelar ingen roll, så det här är inte så viktigt MEN det kommer störa dig resten av livet att du kunde ha skitbra betyg om du bara hade ansträngt dig litelite till. Så ansträng dig litelite till bara. Om du orkar, annars skiter du i det, det går bra ändå.

❤️ Ingen har allt det du vill ha som tonåring. Ingen är liksom cool som 15. Du kommer få allt du vill ha i sinom tid, men bered dig på att det inte kommer se ut som du trodde. Så va lite ödmjuk och bränn inga onödiga broar.

❤️ Du kommer få många vänner de närmaste åren. Du skulle inte tro mig om jag sa hur få (eller vem!) av dem du har kontakt med idag. Inte för att ni bråkat (jo, det finns såna också men det får du lägga på good riddance-kontot) men för att folks liv går i så olika riktningar. Och det är helt okej! Så ska det nämligen vara. Ni hälsar och kramas när ni ses en gång i året kanske men i det stora hela delar ni inte mycket. Jag vet de är viktiga för dig nu men du behöver inte ligga sömnlös och fundera på vad de tycker om dig. De tycker om dig. Och gör de inte det så... Vem bryr sig? De blir inte viktigare än så där för dig heller.

❤️ Spara Broder Daniel-manteln du syr på syslöjden i skolan! Du kommer älska det fruktansvärt gulliga i att du sydde en sån om några år.

IMG_9044.JPG

Du kommer väl, precis som vilken tonåring som helst sucka och himla med ögonen och säga precis som Agnes i din favoritfilm: ”jag är hellre lycklig nu än om 25 år”. Vem är jag att låtsas veta nåt om hur du har det? Kanske har du glömt allt det här imorgon. Men vet du vad? Det kommer gå bra ändå. 

15 frågor åt Pär

Idag ger jag över ordet till min bättre på vissa saker och sämre på vissa saker hälft Pärlan! Lite som en boyfriend tag, men ändå inte typ. Pass på!

25114932_10155354501279107_1499793063_n.jpg

Hur träffades ni?
För att vi båda var på internet, närmare bestämt appen Tinder som jag skaffade när jag flyttade från Göteborg tillbaka till min hemstad Ronneby 2014. Ellen var det bästa som fanns där, och även för övrigt.

Hon sitter framför tv:n. Vad tittar hon på?
Det känns som att hon ofta ser om serier. Nånting som finns på Netflix, mycket amerikanska grejer.

Hurudan musik lyssnar hon helst på?
Otroligt blandat. Powerballader, hiphop, indiepop om vartannat.

Vilken är hennes sämsta egenskap?
Hon säger själv att det är att hon är humörsmänniska, och jo, det kan vara svårt att hänga med.

Vem är hennes bästa vän/vänner?
Också svårt för det finns många. Men Jutta ligger nog bra till.

25188166_10155354501209107_179350525_n.jpg

Nämn något du brukar göra som hon inte tycker om.
Se på norsk tv. "Man behöver ju inte göra det bara för att man kan". Ett uttryck jag sedan tillämpat när hon tagit del av lite vad som helst.

Hur går hon klädd hemma?
Typ inte alls. Hon upplever det som en befrielse att få klä av sig jeans etc när hon kommer hem från jobbet.

Beskriv henne med tre ord.
Klok, snygg och rolig.

Berätta något om henne de flesta inte vet.
Hon är vänsterhänt!

Vad brukar ni oftast gräla om?
Svårt att säga. Jag tror att det var hushållssysslor förr, men det känns som att vi har hittat hem där. Över huvud taget tror jag vi båda tyckte det fanns många jobbiga aspekter med att dela hem då vi båda bott ensamma mycket länge innan vi flyttade ihop.

25188420_10155354501229107_1069094205_n.jpg

Vad är hon bra på?
Sammanhang och strukturer. Fattar snabbt.

Vad är hon dålig på?
Gå ut med soporna.

Nämn några saker som gör henne glad.
Chips, fredagar och bad.

Hurudan är hon som fru?
Närvarande. Det är det viktigaste.

Hur ser er framtid ut?
Som något ljust, tänker jag mig. Kanske har jag inget jättekonkret att bidra med här, men det känns bra. Jag tycker inte om att veta mycket långt i förväg.

25114674_10155354501219107_351610363_n.jpg

20 frågor

1. Om du hade fått en dotter nu, vad hade du döpt henne till?
Stina. Alltid ba Stina. Tycker Stina Strömberg låter som ett fotbollsproffs (Pärs dröm) eller en veterinär med egen reality-show (lite min dröm, men bara lite). Och gunåde er om nån av er stjäl namnet nu!!! Skämtar inte.

2. Sex utan kärlek eller kärlek utan sex?
Om vi räknar bort Pär ur den här ekvationen, så skulle jag kanske idag nog välja sex utan kärlek. Men i långa livsloppet är det kanske trevligare tvärtom, jag tänker mig att som 80-åring är det kanske inte så viktigt med sex, bara man har nån att mata ankor med i parken. Eller vad fan vet jag, jag har ingen koll på seniorers sexvanor.

3. Har du bra självförtroende?
Både jag och nej. Har en ganska stabil grund att stå på, men det beror så på dagen. Idag skulle jag säga ganska bra. Dock tror jag att folk ofta tror att jag har bättre självförtroende än vad jag har.

4. Nämn tre saker på din att-göra-innan-du-dör-lista?
Studera något lite så där för skojs skull, t ex konst eller litteratur, handla på en riktigt stor Wal-mart och hoppa bungyjump. HAHAHAHA SKÄMTA, skulle aldriiiiig göra nåt så fånigt och livsfarligt som bungyjump. Däremot skulle jag vilja lära mig crawla ordentligt.

5. Beskriv ditt drömutseende.
Ööööh, på mig själv ellör? Isf: lite mer fräknar, lite vitare tänder, lite mindre pormaskar, lite tätare och mörkare ögonbryn och så tycker jag det är fint med leenden som liksom visar tandkött.

6. Någon du har kysst?
Papp diin.

7. Har du kvar klädesplagg från då du var liten?
Har ett par skor som hänger på väggen här.

8. Är du nöjd med din profilbild på Facebook?
Ja, men så har jag ju också mitt författarporträtt :))))))))

9. Vad väljer du, godis eller chips?
Chibe och dibe ofc alla dagar.

10. Hur uppvaktar man dig?
Låter mig ta det mesta utrymmet. Jag blir lite avtänd av att bli ”uppvaktad” i själva raggningsskedet, det blir ofta så krystat och typ... skrytigt. Sen i förhållandet så blir jag glad av delat emotionellt ansvar och 50/50 hushållsarbete. Behåll dina rosor osv.

11. Har du rykten efter dig?
Jag antar det, jag bor ju i en liten stad. Men jag har ju inte hört nåt av dem och kanske lika bra det.

12. Din absolut sämsta egenskap?
H-U-M-Ö-R-S-M-Ä-N-N-I-S-K-A.

13. Din bästa egenskap?
Är rolig och mån om att folk runt omkring mig ska ha det bra.

14. Kan man vara vän med sitt ex?
Kan och kan, men jag ser inget egenvärde i det. Tycker inte man förtjänar karma-points bara för att man lyckas va kompis med sina ex. Tror på en vänskaplig ton om förhållandet var bra, men tror att man mår bäst av att ta en paus i början i alla fall. Jag är inte kompis med nån av mina ex, men så var jag aldrig kompis med dem under förhållandet heller så.

15. Har du kysst en kompis?
Jo, fast det är nog länge sen nu. Har inget behov av det heller mvh mån om mitt personal space.

16. Hade du kunnat ha distansförhållande?
Jag och Pär hade ju det första året mer eller mindre så tydligen kan jag ju det. Men tror nog det skulle ha blivit svårt att hålla upp det, jag är för ängslig av mig. I slutet bråkade vi jättemycket pga att jag var så nervös.

17. Hur lång är du?
170 centimeter.

18. En vacker person?
Har sagt det förr, men efter att ha sett henne hela hösten i Vår tid är nu så säger jag Suzanne Reuter.

19. Ett boktips?
Är sugen på Samtal med vänner av Sally Rooney. Tror den är bra. Det är ju ett lite osäkert tips, men vill ni ha flera, mer säkra tips; gå till fliken ”Vad jag läst” och se alla böcker jag läst de senaste sju åren. Dom med asterix efter sig är såna jag gillat mycket.

20. Bäst just nu?
Att julledigheten hägrar i horisonten. Och lönedag + skatteåterbäring <3333 Jävlar vad det ska handlas julklappar nu!!!!!!

Googlade ”20 frågor” och hittade det här på Hanapees blogg.