Det Materiella

En elefant om dagen

Ni vet när man köpt en ny grej till hemmet och man börjar ifrågasätta allt annat man har? Det har hänt mig idag.

IMG_8024.JPG

Så här såg jag ut idag när jag åt en stående frukost förresten. Jag fick en kommentar om jag kunde skriva om hur jag klär mig i sommar och om jag kunde visa det i bilder. Tja, det kunde jag väl göra, men jag tror att jag ska försöka inkorporera lite outfittebilder till vardags istället, känns så maffigt att dedikera ett helt inlägg till mina svarta bomullsshorts liksom. Så vi gör så här istället.

FullSizeRender.jpg

Vi körde modern till flygfältet i Vasa, hon åkte hem och Nora stannade kvar. Både jag och Nora somnade i bilen i omgångar. Vet inte när senast jag skulle sovit i en bil på det sättet. En skön och lite märklig känsla att vakna när man stannar. 

Efter att vi vinkat av mamma gick vi på lite loppis. Jag fyndade lite vinyler, en mugg, ett spel och så den här:

FullSizeRender.jpg

En grönoljig liten keramikelefant. 

Eller liten och liten, den väger ganska tungt. Grävde fram den bakom en massa överprissatt bråte, nästan målinriktat, nästan som att den ropade till mig. Fem euro fick jag ge för den och det kan den va värd.

IMAGE.JPG

 ”Den är ju bredare än vad den är lång” var Pärs kommentar angående den och jo, den delar kroppsform med Fem myror-elefanten.

IMAGE.JPG

Gullig rumpa. 

Skulle gärna vilja veta lite mer om den, känns som att den lika gärna kunde va danskt 60-tal och konsthantverk som nåt en fjärdeklassare gjort i skolan. Men oavsett tycker jag den är jättejättefin och nu känner jag en plötslig lust att kasta ut all färgglad plast och ljusa textilier och satsa på naturmaterial, tunga saker, konsthantverk och nåt smidat. Men, lagom är bäst och i slutändan gillar jag ändå vår blandning av ljust och mörkt, lätt och tungt, billigt och lite mindre billigt.

IMAGE.JPG

Glad för min lilla elefant är jag i alla fall. 

FullSizeRender.jpg

För övrigt kan jag rapportera från livet att vårt lilla minihushåll på 2 katter + 2 mänsk har växt tillfälligt. Nora (a k a den vackraste 15-åring världen beskådat) ska ju bo här en månad fram över och dessutom är vi hundvakter åt en liten pudel. Så plötsligt är vi en ganska stor familj. Rätt så trevligt får jag ändå säga. 

Dessutom har det nästan omöjliga hänt; Yukiko Duke har tipsat om min bok på sin youtube-kanal. Hurra! Det var ett delmål det med; få Yukikos uppmärksamhet. Är så väldans stolt och glad över vart den lilla bokajäveln tagit mig. 

Min inredningsfilosofi

Som ni vet har ju jag hängett mig åt lite lätt renovering den här veckan. Vår älskade köksvägg har jag redan visat upp, och nu är också vårt ”nya” gästrum klart! Det blev rosa och inte så lite rosa heller.

FullSizeRender.jpg

Jag valde helmatt färg och en nyans från Tikkurila som givetvis heter ”Barbie”. Jag ville ha en knallig, men ändå lugn och behaglig färg; precis som vi har i vårt knallblåa sovrum. Nu är båda sovrummen som två färgoaser i vår annars vitväggade (ja, utom köksväggen då) lägenhet. Jag är såååå nöjd!

IMAGE.JPG

Visst är det lite gambling att smälla till med en så stark färg i ett helt rum men jag tycker det ändå blev behagligt. Eftersom färgen är helmatt är den ganska levande och ändrar med dagsljuset. Och före nån frågar vad Pär tycker om ett helrosa rum - han tycker om det jättemycket, han gillar förmodligen rosa mer än vad jag gör! Så då kan vi lämna dom unkna genusfunderingarna före vi ens närmat oss dom :-))))

Eftersom vissa har sagt att dom avundas mitt ”mod” och vissa har med lite skepsis sagt ”det var ju... rosa” tänkte jag förklara min inredningsfilosofi i några tydliga punkter. Kul? Kul! Då börjar vi:

Det är inte så noga.

Det ÄR faktiskt inte så noga. Det är bara en vägg liksom. Ångrar du dig går det alltid att måla/tapetsera om. Så länge det inte handlar om att du slagit ut en vägg eller nåt så går det mesta att göra om. Det är ute heller jättefarligt om favoritfåtöljen är lite noppig eller mattan katthårig. Sånt är livet. Dessutom kan man alltid vinkla kameran lite annorlunda så syns det inte på Instagram, hehe.

FullSizeRender.jpg

Var läser jag?

Som jag tidigare har skrivit så vill jag att mitt hem ska fullkomligt drypa av trevliga ställen att ligga/sitta och läsa på. Kan jag föreställa mig en lässtund i detta rum? Ja, då är jag nåt på spåren. Oavsett din hobby kommer du tacka dig själv om du inreder funktionellt för just dina intressen. 

FullSizeRender.jpg

Köp inte hela paketet.

Oavsett vilken stil man gillar så tycker jag man ska undvika att gå all in. Alla stilar mår bra av att blandas upp lite. Jag gillar ju till exempel retro-grejer, men jag tycker de gör sig bäst i kombination med lite annat också, både nyare eller äldre. Därför tycker jag också ett hem ska växa fram, då blir det bäst. Speciellt med tavlor och sånt; låt det ta tid och köp från olika ställen. Då blir det inte heller daterat så snabbt.

FullSizeRender.jpg

Alla färger passar ihop.

Det är faktiskt så! Jag har aldrig förstått tanken på att inreda ett rum i en färgskala. Jag ligger i soffan och skriver det här och det finns knappt en färg här i vardagsrummet som inte finns representerad. En inredare skulle säkert på hjärtflimmer, men jag tycker det går ihop. Jag utgår hellre från en känsla än en färg när jag föreställer mig ett rum. Känslan här i rummet är väl typ ”medelålders kulturarbetare”, hehe.

FullSizeRender.jpg

Vad är det för vits att va vuxen om man ändå inte gör som man vill?

Vill man inte ha gardiner ska man väl inte ha det. Vill man ha leksaksdinosaurier på byrån ska man väl ha det. Man är ju faktiskt vuxen av en orsak. Till exempel har jag ett eget täcke i soffan. Varför? För att jag kan! Att dra täcket över sig vinterkvällar framför tv:n är ju mer eller mindre livsviktigt, så varför skulle jag inte ha ett extra täcke här? Det skulle aldrig ha kommit på tal hemma hos pappa att ha ett täcke i soffan, men nu är det jag (och Pär så klart) som bestämmer.

FullSizeRender.jpg

Vem hälsar på?

Jag vill att min brorson Grim ska tycka det är kul att hälsa på här. Jag vill också att det ska kännas inbjudande för våra vänner att sitta i vardagsrummet eller sova i gästrummet. En gång sa en kompis ”jag blir alltid så trött hemma hos er, för ni har det alltid så hemtrevligt”. Det är nog det bästa jag hört. Vill inte att nån ska känna att dom måste bete sig på nåt särskilt vis hemma hos oss.

IMAGE.JPG

Blir jag glad?

Kanske det viktigaste. Jag blir så himla glad av att komma hem. Det är färgglatt och utan nån genomsyrande tanke och katthårigt och loppätet på sina ställen, men det gör mig lugn och glad. Och det är ändå det viktigaste.

Bonustips: det enklare och snabbaste sättet att få en personlig inredning är att använda böcker. Böcker ger själ till vilket rum som helst. 

What a difference a dagbädd makes

Min första och främsta tanke när jag möblerar, oavsett rum är: hur ska jag sitta/ligga och läsa här? Jag vill att hela vårt hem ska inbjuda till läsning, för det är ändå det vi båda helst gör. Jag är ganska driven i mina små inredningsprojekt och när jag behöver övertala Pär om införskaffandet av en möbel eller nån ommöblering så målar jag alltid upp nån bild i stil med ”tänk dig att du har sitter och läser morgontidningen..” eller ”tänk dig att du kommer hem från jobbet, alldeles döslut och vill lägga dig och läsa en riktigt bra bok du längtat efter hela dan” osv osv. Jag är väldigt bra på att måla upp bilder av perfekta lässtunder. 

Jag har hela vintern tänkt att jag ska inreda balkongen i sommar. Vi flyttade ju hit mitt i sommaren förra året och då ställdes bara ett par stolar ut dit och sen dess har jag knappt gjort nåt alls för att öka trivseln där. Vår balkong ligger liksom som ett litet L längs med husknuten och är inte den enklaste att möblera. Dessutom är utemöbler oftast så löjligt dyra att jag inte riktigt känt mig sugen på att investera i nåt. Märkligt hur man kan bli snål med vissa saker men spendera tresiffrigt på nåt annat utan att blinka. 

Till slut beslöt jag mig för att jag vill ha en dagbädd där ute. ”Dagbädd är ett ord jag hört ganska ofta här på sistone” sa Pär när jag målade upp bilden av hur man skulle kunna ta sin middagslur på den eller ligga och läsa då. Och jo, jag har drömt högt och stort om både kökssoffor och schäslonger, men vi har inte riktigt plats med en sån inomhus. Dessutom går det ju faktiskt att ligga lika bra på sin nattbädd och läsa om man ändå ska va inne. Men efter att jag tagit lite mått, googlat lite och än en gång konstaterat att även om vårt lilla balkong-L må ha en lite märklig form så är den benådad med sol precis hela eftermiddagen och kvällen insåg jag att det är precis en dagbädd vi behöver till balkongen! Ut med tankarna om bord man kan äta vid och stolar att sitta i (det finns ändå inga bekväma trädgårdsstolar) och in med en dekadent jävla dagbädd! 

Nu har vi ju värmebölja här i landet och jag hade egentligen tänkt vänta tills semesterpengen kom, men beslöt i samråd med mig själv att helt enkelt ta ett litet lån från mitt sparkonto och skrids till verket omedelbart. 

Hittade en perfekt - well, dom marknadsförde den som solstol men vi vet alla att det är en... ja, ni vet - på Jysk och köpte den. Släpade hem den, kånkade upp den, rev upp paketet, härjade ut den och fick till slut ner den på plats på balkongen. Bara en uppstoppad korp föll ner från golvet i processen, men den klarade fallet och är bara att hänga upp igen. Passade på att köpa lite blomster och en kudde och TADAAAA:

IMAGE.JPG

Tänk bort sunkiga askkoppen och fågelbajset på golvet, hehehehe. Har städat bort det mesta från våra vintergäster duvorna, men upptäckte det här när jag möblerade om och jag har inte orkat skura än. Sorry. 

Vill hänga här jämt! En av de orangea stolarna som varit våra trotjänare i några år (jag fick dom gratis på ett loppis en gång!) fick stå kvar, den andra fick flytta upp på vinden. Runda bordet är också en ganska vädersliten sak som tidigare har fungerat som toalettbord i våra förra lägenhet. Men med en blomma och en liten bricka ser det plötsligt helt ok ut.

FullSizeRender.jpg

Här ska jag ligga och läsa i sommar, många många timmar. Själva sto- jag menar DAGBÄDDEN är i i flätad plast så den står sig även i regnväder vilket är måste. Kuddarna får jag försöka komma ihåg att in om nätterna.  Ryggstödet går att fälla ner helt och hållet och hux flux har du en soffa! Eller säng, om man vill vara äventyrlig och sova utomhus nån natt. Dessutom kan man gömma saker under. Har inte riktigt kommit på vad jag skulle gömma där än, men trevligt att möjligheten finns!

FullSizeRender.jpg

Eftersom det tog större delen av eftermiddagen och kvällen att få fixat allt hann jag bara provligga lite nu strax innan solen gick ner, men jo - jag tror jag har en ny favoritplats! Det är dessutom perfekt höjd på dagbäddisen. Den är tillräckligt låg för att man kan ligga i söndriga solklänningar på den utan att nån ser, men ändå så hög att man kan kika ut över räcket och således spionera på fotgängare på gatan nedanför.

För tillfället har jag bara lite vårblommor på plats, men jag leker med tanken på nån slags spaljé med nåt grönt och kanske några krukor blandade örter nånstans ännu. Ljusslingan måste jag faktiskt lovorda, den är från Ikea och går på solceller. Tänds när det blir mörkt, bara den har fått sol på dan. Supermysig OCH den har hängt med i åtminstone fem år utomhus i alla väder och funkar finfint ännu. Finns kanske inte längre men tror den hette Solvind eller nåt sånt. Mitt bästa Ikea-köp nånsin. 

Nu ska jag lägga mig så att det blir imorgon snart och jag kan komma hem från jobbet och slänga mig på min dagbädd och läsa i eftermiddagssolen. 

En modeblogg!

Jag har inte bara ett utan två par nya skor!  Så nu ska vi skriva modeblogg.

IMAGE.JPG

Jag ska just presentera skorna närmare men vi kan ju prata lite mode först, om det här nu ska vara modeblogg.

Faktum är att jag alltid varit intresserad av mode och kläder, förutom de senaste åren när jag helt tappade intresset för kläder och vad de kan kommunicera. För det är ju det det handlar om i slutändan - kommunikation. Jag har nästan alltid velat kommunicera ”jag är en tänkande, kreativ individ som i nån mån är annorlunda” och det är ju delvis för att jag ÄR en tänkande - kanske inte så annorlunda, men i alla fall kreativ individ, men också för att jag aldrig haft varken kroppen eller plånboken för att passa in i normen. Alla mina stilar har varit loppisfyndade, plus size-kompatibla men jag har sällan varit sorgsen över det - snarare har jag alltid tyckt det varit kul att experimentera. Jag har haft alla möjliga stilar. Tills för ett par år sen då.

Så här i efterhand är det tydligt att mitt förlorade intresse för kläder var ett första tecken på min senaste depression. Då la jag det på åldrande-kontot och intalade mig själv att bekväma kläder man använder mest för att gömma sig, dölja sig och i nån mån mjukt linda in sig själv mot världen var vad alla nästan 30-åringar valde. 

Nu är intresset i alla fall tillbaka och även om jag är lite bekvämare och kanske lite fegare så tycker jag det är roligt igen. Den spirande våren har säkert en del i det också, årstidsväxlingar har den effekten på mig. Nu är jag också gammal nog för att veta vad jag gillar; statement accessoarer, en viss praktikalitet, stora mönster och starka färger, för korta byxor och polokragar, lager på lager. Saker jag känner mig mäktig i. Jag har nån gång i denna blogga historia skrivit att jag vill känna att jag skulle vinna ett slagsmål i mina kläder och det är nog det bästa jag skrivit om kläder. Just så vill jag känna - även om jag är pacifist och rädd för saker som gör ont.

I alla fall, den här veckan har jag köpt två par skor! Det var liksom inte meningen, men så blev det. Tycker inte det är hållbart att shoppa på det sättet, så se det här som en one time-happening.

IMAGE.JPG

Det första paret var inte alls planerat att jag skulle köpa, men av en hängivelse gick jag in till den Lilla Skoaffären som hade slutförsäljning i min hemstad. Eftersom det känns som utbudet där till stor del varit det samma sen jag var liten - till viss del i alla fall - tänkte jag att jag kanske kunde hitta några roliga 90-tallskor. Vilket jag mycket riktigt gjorde också!

IMAGE.JPG

Ett par helt sinnessjuka mockaplatåer, med all säkerhet härstammande från Spice Girls storhetstid. I det dammigaste hörnet av lagerrummet hittade jag dem för blott en tia! 

FullSizeRender.jpg

Skulle nog kanske inte betalat så mycket mer för dem för de är väldigt svåra att gå med. Inte direkt obekväma, men det är ju som att gå med styltor. Men jag tänkte lära mig, tycker de alldeles för snygga för att inte använda. Tänk er dem i sommar med nåt stoet och fladdrigt på överkroppen! 

IMAGE.JPG

Ett betydligt mer planerat inköp är mina Reebok Instapump. Jag tillåter mig ett par dyra sneakers i året och det här är 2018s version. Som jag letat efter den perfekta sneakern den här gången! Dammsugit nätet, rådfrågat alla mina vänner och till slut, efter lång urvalsprocess bestämde jag mig för de här. Jag har länge haft Nike Air Max som go to-modell, men jag var sugen på nån lite mer skulptural och futuristisk modell.

FullSizeRender.jpg

Thus - Instapump. 

FullSizeRender.jpg

Fick dem dessutom på rea så - hurra! De är sjukt bekväma, känns knappt som skor. Ser också helt galna ut på fötterna, som rymdskepp. Älskar dem hejdlöst. 

FullSizeRender.jpg

Har på mig dem idag, just nu, när jag är på väg till Vasa på personaldag. Tyckte jag fick till en ovanligt lyckad mönster- och färgmix. 

IMG_5642.JPG

Är inte så inne på modebloggandet ännu att jag lärt mig posera, men så här ser jag ut, hehe. Helt klart i stånd att vinna slagsmål. 

Nåt roligt som hände

Jag skulle vilja att det händer nånting roligt imorgon, sa jag åt Pär igår kväll när vi lade oss. Jag blir alltid lite smådeppig av att vara sjuk, jag känner mig så värdelös och isolerad från omvärlden. Jag har knappt varit utomhus på två veckor, än mindre träffat nån. Den här veckan har jag bara - och då menar jag bara och endast - legat på soffan och scrollat, sett på Gilmore Girls och sovit hostmedicin-indränkta tupplurar. 

Vad skulle det vara för roligt då? frågade Pär och jag sa att jag vet inte, men det är ju ändå fredag, den dag som ska vara roligast, enligt folk som vet sånt. Kanske att ett nytt nummer av Vi Läser kommer på posten eller att jag får ett roligt mejl eller så. Inte så höga krav, men inte så höga förhoppningar heller.

Men när jag vaknade - första morgonen tillbaka i vårt sovrum efter sjukexilen i gästrummet! - hade jag fått ett mejl från KIDE (Kirjallisuuden edistämiskeskus), att dom betalat ut mina stipendiepengar! Ser ni, jag ansökte för nån månad sen om pengar för att köpa en ny dator. Och pengar till en ny dator fick jag också, nästan hela summan! 

Jag har haft en alldeles okej-fungerande pc i ett par år nu. Inget illa om den, men jag har tyckt den har varit onödigt tung att släpa på och på sistone också lite onödigt slö. Jag har dessutom med både avund och klasskomplex suktat efter mina kollegors och vänners MacBooks i många år.

Jag är den första att medge att det handlar till mångt och mycket om ren och skär design och symbolvärdet i det där lilla lysande äpplet. Men också för att en MacBook Air är en så otroligt behändig liten dator när man sitter på många olika ställen och skriver och de är så användarvänliga, speciellt när man har en iPhone. 

Så efter att ha kontrollerat att mina stipendiepengar verkligen låg där på kontot och pös, stack jag kontokortet i handen på Pär och sa "gå och köp mig en dator". Är nämligen fortfarande lite för hostig för att gå de långa 600 metrarna eller vad det är till affären. 

IMG_4842.jpg

Och det gjorde han! Och nu har jag en alldeles egen MacBook Air, mitt livs första. Det känns som att klassresan är komplett på nåt sätt, hehe. 

Och inte nog med det! Ikväll har jag underhållit mig med att köpa hem och installera och lära känna Scrivener, skrivprogrammet som bl a Malin och Kugge svär vid. Tänkte att jag skulle försöka skriva min andra bok på det. Tänker överlag att det kommer vara väldigt mycket roligare att skriva andra boken nu, men ny, hjälpsam dator och nytt, hjälpsamt program. Jag känner mig 200% mera proffsig plötsligt. 

31453722_10155707232039107_4314912157754982400_n.jpg

Men alltså OBS, jag skrev min första roman delvis på OpenOffices gratis skrivprogram på min hackiga PC och delvis på mobilens anteckningar och det gick ju bra det med. Jag skulle säkert få utkrystat en bok eller två till på det sättet. Det viktiga är att vad du skriver, inte vad du skriver på. MacBooks och Scrivener är bara fluff egentligen. Skulle jag inte fått stipendium skulle jag aldrig ha lagt så mycket pengar på en dator. Fick ångestpåslag nu att jag bidrar till det här märkeskåta, konsumtionshetsiga Lyxfällan-samhället vi alla lever i, men jag är bara så glad! Får man vara det? För en sån materiell sak? Jag är det i alla fall.

Jag är också otroligt glad och tacksam att jag får vara skrivande människa i ett samhälle och en tid som uppmuntrar till skrivande till den milda grad att man får pengar för att köpa datorer. Tro inte för ett ögonblick att jag glömmer vilken otrolig lyx det är eller att jag nånsin kommer ta sånt här för givet. 

Men med det sagt.... JAG HAR NY DATOR!!!!!!

Min lelle telefon

Tänkte att ni givetvis vill se hur det ser ut i min telefon. Nej, det tänkte jag faktiskt inte, men jag har nyligen städat upp och ordnat om och jag är väldigt nöjd med mitt nya system och visar gärna upp det. Dessutom har jag ändå inte tråkats ihjäl när andra (dvs Sandra Beijer) har gjort liknande inlägg.  and thus föddes detta inlägg.

IMG_4051.PNG

Som bakgrundsbild har jag Michelangelos Pietá-staty. Eller halva i alla fall. Älskar Michelangelos statyer, eller inte bara hans, men klassiska marmorstatyer (vet inte med om det är marmor, herregud är ingen konstvetare sry). 

IMG_3999.PNG

Det här är alltså mitt nya system. Alla appar är ordnade under vad det är jag vill göra när jag öppnar dem. Det är nästan helt hundra-indelat. Dessutom är kategorierna ordnade efter hur ofta jag använder dem, t ex shoppar jag ytterst sällan via min mobil, men kontaktar folk desto oftare.  

IMG_4001.PNG

Om jag shoppar via en app är det nästan bara Asos jag använder. Men man har ju laddat ner en del annat nån gång och tänker att det kan va bra att ha nån gång. Plus App Store så klart.  

IMG_4002.PNG

En kategori jag använder ganska sällan men när jag använder den är jag alltid lika glad att den existerar. Fast okej, kompassen har jag nog aldrig använt. Kanske för att settle an argument nån gång, jag vet inte.  

IMG_4003.PNG

Såna appar som man alltid tänker ”hur gjorde folk förr när de hörde en låt på baren?”. Vet inte varför jag har två Shazam och en av dem blek, det där noterade jag nu? Störigt. Period Diary laddade jag ner på inrådan av Carro Ekman bara för nån dag sen. 

IMG_4004.PNG

Tråkiga men viktiga vuxensaker som bank och väder.  

IMG_4006.PNG

En lite lös kategori men sånt jag använder för att blogga mobilledes (som t ex nu). Sen jag flyttade min blogg bloggar jag till 70% per telefon och det är så skönt. Jag använder Squarespace som hemside-värd och kan verkligen rekommendera. Lite dyrare men mkt användarvänligt och bra appar. Alla dessa foto-appar: har fortfarande inte lärt mig att använda dem men jag är inte redo att ge upp än. Det enda fotoredigering jag gör är det lilla man kan göra i Instagram. Jag är så OTROLIGT ointresserad av fotoredigering att det är inte klokt. Bara bilar och actionfilmer som tävlar om första platsen på ointresse-tronen. Känner mig som en mycket normativ flicka i mina intressen ibland men va kan man.

IMG_4007.PNG

Min färggladaste kategori, som dessutom växer mest, hehe. Tre olika slags Candy Crush, mitt guilty pleasure Covet Fashion och lite annat. I Love Hue är ooootroligt tillfredsställande att spela förresten, tips tips. 

IMG_4008.PNG

Diverse streamingtjänster plus Pinterest. Jag förstår inte folk som tycker det är jobbigt att se på tv på mobilen, tycker det är ganska skönt. Speciellt när man reser, HERREGUD vilken lyxig tid vi lever i när vi kan se på matlagningsprogram på tåget! När jag var liten var jag otroligt avundsjuk på Skalmans skal, att han kunde ha med sig allt överallt. Att ha en smartphone med löjligt mkt lagringsutrymme är ju lite som att va Skalman.

IMG_4009.PNG

Ljudböcker, podcasts och musik. Ja, inga konstigheter.  

IMG_4010.PNG

Saker jag läser. Nyheter, bloggar och iband bok- och filmrecensioner. Har ganska nyligen börjat använda Goodreads och jag stör mig på att jag inte kan överföra alla böcker jag ever läst på en och samma gång. Men får väl bara jobba upp min bokhylla där stegvis. Suck.

IMG_4011.PNG

Och så den kategori som telefonen i tidernas begynnelse var meningen att göra. Instagram är väl inte egentligen primärt en app man använder för att kontakta människor men tyckte ändå den passade här. Kanske för att det är min absolut mest använda app ever. Jodel däremot använder jag väldigt sällan. Tycker det är kul att läsa ibland men har bog aldrig skrivit nåt. Däremot anmält countless rasistiska och sexistiska inlägg :-)))) 

Det var min telefon i stora drag! Vilka appar har jag missat? Borde jag ladda ner nån nu meddetsamma? 

Vårt nästan nya soffbord

Jag har den senaste tiden målat en hel del. Det är som att jag plötsligt insett att det _går_ att måla om tråkiga eller ytslitna trämöbler. Jag är ju annars inte speciellt mycket för DIY och såna projekt, men för att måla en pall behöver man inte så mycket. 

IMAGE.JPG

Det här är vårt soffbord, för fotoögonblicket insläpat i gästrummet. Det var det första soffbordet Fammo och Faffa köpte och jag har haft det i många år, däremelllan har det stått på nån vind och jag tror i nåt av mina kusiners hem nån gång. Så utöver att det är ett fint femtiotalsbord, så har det affektionsvärde. 

IMAGE.JPG

Men som ni ser var ytan inte i så gott skick längre. Jag har funderat lite att jag borde göra nåt åt bordet ganska länge, men inte riktigt vetat vad jag vill göra. Vill ju göra nåt som känns hedrande för det gamla bordet och inte respektlöst eller vad man ska säga. Slipa upp och lacka om säger ni men tråkigt och mycket jobb säger jag. Nej, jag bestämde mig i söndagskväll att jag skulle måla bordsskivan! 

IMG_0907.JPG

Och iår eftermiddag köpte jag färg. Får lite panik av såna här färgkartor, det känns som att om jag väljer fel nyans kommer hela livet att braka samman och om det vore en film skulle det snabbspolas till nästa scen, sex månader senare när jag sitter i ett regnigt gatuhörn med en loppig men lojal hund och tigger. 

IMAGE.JPG

Men jag hittade en nyans jag gillade och som kändes rätt. Men före man målar måste man sandpappra lite, inte så mycket men så man ruggar upp ytan så det fastnar bättre. Men det här vet ni säkert. 

IMAGE.JPG

Nyansen jag köpte heter 344X och är den ljust ljust mintgrönt. Helt ljuvligt, ser ut som smulten päronglass. Fick stoppa impulser att inte slicka lite på locket när jag öppnade burken.

IMAGE.JPG

Jag hade efter idogt googlade och funderande bestämt mig för att hejla nåt slags enkelt mönster på ovansidan, jag ville att träet skulle synas lite. Så jag tejpade. 

IMAGE.JPG

Jag är annars inte så... noggrann på det sättet utan målade ganska rakt upp och ner i gästrummet sittandes i sängen. Där kan jag iaf stänga in det nymålade så att inte katterna går på det. Den röda klädbetjänten (+ några ikeapallar) målade jag lackröda förra veckan. Lackrött ❤️❤️❤️

IMAGE.JPG

Sen började jag måla. Den här bilden är uppenbart stagead eftersom jag är gravt vänsterhänt och aldrig skulle få för mig att i naturliga fall måla med höger hand. Jag trodde att jag skulle ha massa mål kvar efteråt, men det krävdes ganska många varv innan det blev täckande. 

FullSizeRender.jpg

Så här hade jag lämnat först. Men jag tyckte det såg märkligt ut, så jag målade ut till kanterna på kortsidorna.

IMAGE.JPG

Då blev det så här! Alltså att försöka få fram en ljust mintgrön färg på bild klockan 23 i Finland mitt i vintern går ju inte så bra.  

IMAGE.JPG

Imorse hade det torkat. Katterna inspekterade. 

IMAGE.JPG

Och så här ser det ut på plats! Är SÅ nöjd. Tycker det känns modernt, samtidigt som det känns originalbordet troget.

IMAGE.JPG
IMAGE.JPG

SÅ NÖJD! 

IMAGE.JPG

Här får ni ett gratis boktips också. Min kompis Elins nyutgivna debutroman. Jag spår om lysande recensioner och årets snackis. 

8 saker jag önskar jag mig i julklapp

Hade tänkt presentera en önskelista mycket tidigare i den här kalendern, men det visade sig bli svårt att skramla ihop saker till en önskelista. Klart det finns saker som hade varit kul att ha, en egen pool och tama tigrar, men man ska väl också hålla sig inom rimlighetens ramar när man skriver åt tomten. Dessutom vet jag redan att jag ska få flera saker jag önskat mig av Pär så dom har jag ansat bort. Och nu är vi sitter här med en vecka kvar till jul och ska jag vara helt ärlig önskar jag mig bara fri från den här flunssan. 

Men här är åtta saker man kan köpa åt mig om man vill: 

FullSizeRender.jpg

Fina lakan från Finlayson

FullSizeRender.jpg

Den där matberedaren jag pratade om redan till födelsedagen, men som aldrig blev av pga alla pengar gick till veterinären. 

FullSizeRender.jpg

Nåt kul sällskapsspel, brukar finnas på bokhandlar. 

FullSizeRender.jpg

Snygga sneakers, t ex de här från Asos.

IMG_9170.PNG
IMG_9171.JPG

Den här fina boken.  

FullSizeRender.jpg

En traktörpanna, t ex den här från Fiskars.

IMG_9183.JPG

De här örhängena från Emma Israelsson.

IMG_9184.JPG

 De illustrerade utgåvorna av Harry Potter. Har inte en enda av dem ännu och man måste ju nästan ha dem.

Nya saker!

Jag, Julia och since idag 35-åriga Pär åkte till Kokkola i eftermiddags för att... Öh, ja, gå på stan helt enkelt. Nåt ska man ju göra. Jag köpte två saker! Dessutom sammanföll det med en möbelinförskaffning och ett mycket trevligt paket på posten från S & S a k a MITT förlag så tänkte posta ett klassiskt NEW IN-inlägg eller vad det brukar heta i konsumtionskringkretsande (lagom långt ord) bloggar. Tro för all del inte att alla dagar ser ut som den här, långt ifrån. Vanligtvis är det mest spännande jag köper på en vecka en påse potatis men okej, nu kör vi ba. All in.

7A2EE6A7 9D92 405C AEC9 DE1865CF9789

Köpte en ny parfym! Kul! Älskar att ha en bra parfym, det höjer självförtroendet med åtminstone 20%. Det går inte att gå runt och hata sig själv när man doftar som en motherfucking bed of roses. Sprejade en pust av den här på mig redan förra veckan när jag såg den på en reahylla här i stan. Min reaktion till den var så här:

1. Fy, nej.

2. Hmm, den växer.

3. Får söka vård pga sniffat sönder översta hudlagret på handleden för jag kan inte sluta för det doftar så gott.

Hittade den på en reahylla nu i en systerbutik idag och jag tänkte inte länge på saken. Nu är den min och en ny era i livet kan börja. Varje tid i livet har sin parfym. Tommy Girl och Clinique Happy på skoldisko, DKNY äppelparfym på sunkiga efterfester i första lägenheten, Flowerbomb Extreme i Tyskland osv osv. Enter - L’ange Noirs tid. Tror den blir bra.

30E9A0A6 9CC4 40FC 967C 25529F051F6D

Köpte också ett serum med massa olika lift och glow och boost i namnet. Min hy håller på att dö vinterdöden och jag tycker Lumene har steppat upp sitt game RIKTI HÅRT med nya designen så here’s hoping.

3EFED55C 877A 4BB2 988A C3BF2F7E4BF5
5E1C3BA6 2E01 4DC0 930A 7421A4BC0465

Ja, de här har jag då inte köpt, utan fått men de slinker ner hit de med. Dessa helt fantastiska anteckningsböcker skickade fina Hedda åt mig från förlaget. Lönar sig att va omhuldad debutant, hehehehehe. De kommer för övrigt finnas i Schildts & Söderströms monter på bokmässan, bara för det kan det ju vara värt att åka dit. Tycker de är helt fantastiska de här, men så vet ni ju sen gammalt dealen med mig och anteckningsböcker.

A9E7E062 A2AC 474C A9C6 6FA43F14CA6B

Största inköpet blev den här byrån! En kompis säljer allt han äger och flyttar till Paris så det är ju verkligen en god gärning att köpa en byrå då. Behövde vi den? Nja. Kommer jag hitta användning för den? Utan tvekan.

Det var väl det. Nu ska jag försöka gå och lägga mig i tid för en gångs skull.

Mina prisangter!

Hej hej polarna! tänkte gå igenom lite vad jag benådades med till födelsedagen det här året. Det var grömt! Lifehack: fyll 30! Jag hoppas jag inte glömt nåt viktigt nu, men nu kör vi.

22095204 10155171614489107 1401294732 o

Tänkte först att den här bilden skulle se u som en gullig Whiskas-reklam, men det ser ju bara ut som ett löst katthuvud :OOOO OBS katten har fortfarande kropp också.

Först och främst vill jag säga att jag fick en massa blomster och ännu mera ca$h, men det är inte så kul att fota en hög med pengar - dessutom gick lejonparten av den högen till veterinären i måndags, så den finns inte längre. Och så var ju själva festen Nikko och Julias present åt mig. Dessutom fick jag presentkort till både AdLibris (paket på kommande!!!) av Måndagsklubben och till Halpa-Halli av Jenna som jag köpte mjölk, ägg och potatis för idag. Ungefär. Och blommorna - tja, ungefär så här ser de ut:

22092557 10155171568824107 1962585858 o
22139816 10155171568819107 440210842 o
22070438 10155171633204107 946369697 o
22117967 10155171633209107 2024550123 o

Både snittisar och grönväxter. Och ser ni! Ett litet palettblad till och med! Lagom katthårigt redan och allt. Det fick jag av min faster.

22095316 10155171568704107 406250159 o

Fick även båda Muminmuggarna jag ville ha - direkt av önskelistan! Den översta av min faster (igen!) och den undre av Minerva & Kajsa. Nu börjar vi ha en försvarlig mängd muggos des Muminos. Samlar jag? Njäe, riktigt så dedikerad är jag inte. Men tycker det är kul att ha nåt enhetligt att duka fram som ändå ser olika ut.

22117914 10155171568709107 1833716242 o

En sak som jag däremot samlar på är Lotta-böcker. Eller samlade, för av Pär-kalator fick jag den enda och sista boken som fattades i min samling. Så nu har jag alla. Däremot saknar jag ännu en del av Ester Rignér-Lundgrens andra böcker, typ dom av Kaja saknar jag flera stycken av, så än har jag att söka efter på loppis.

22092447 10155171568834107 1391096128 o

En annan sak jag hade önskat mig var ju en symaskin. Tadaa! Jag hittade en ande i en lampa som... Nej. Jag fick den av brorsan, Laura och Grim. Som tack har jag lovat att sy nåt fint Dobby-liknande klädesplagg åt Grimppi. Klippa ett hål för huvudet i ett örngott osv osv. Fammo granskade den och kom fram till att jo, den är ju en Singer, som hennes så det ska nog gå bra.

22095224 10155171568774107 1738536221 o

Av min svärmor och svågerska + kille fick jag min Moccamaster, men det har jag kanske berättat om redan. Är fortfarande glad för den dock och lär va ett bra tag framöver. 

22070585 10155171633214107 622637916 o2

Vidare i kategorin moderna hushållsmaskiner fick jag det här märkliga våffeljärnet av Michel och Mia! Man ska alltså använda det som en stekpanna. Jag ska testa det i helgen tänkte jag, återkommer med resultat. Alltså soory förresten för att det är så dammigt och smuligt och ostädat på bilderna.

22095427 10155171568769107 1283813094 o

Funkar inte våffeljärnet  får jag väl ta till den här Tom of Finland-vodkan som ligger på kylning längst ner i frysen som sig bör. Fick alltså också den som present, men av Sofie och Maja.

22119546 10155171568829107 1481223469 o

Två avocadokärnor med svans, det vill säga - det ska bli träd av de här nån dag - hade jag faktiskt ganska rakt av beställt av min kollega Isac och hans gf Malin, eftersom de tycks vara experter på sånt.

22117621 10155171568779107 509444824 o

Blomsterströssel är väl den perfekta presenten till nån som gärna lägger upp bloggiga matbilder på social medier? Hehe. Det och apelsin-chilioljan fick jag av Fanny och Anders.

22070593 10155171568724107 675097391 o

Från min gamla högstadieskola fick jag den här boken i Husis - de hade så klart läst på min blogg att jag önskade mig en <3333

22070558 10155171568719107 7184321 o

Lisen och Päivi kom med både pocketbok och ikon - men även detta lilla sypmatiska budskap i form av en patch.

22095294 10155171568879107 824334684 o
22095544 10155171568869107 1736456033 o

Massa olika kort fick jag också. Här är två varianter i alla fall. Det översta är av mamma och kom med posten först igår och det nedersta (som är ett familjeporträtt <3333) fick jag av Beppe Bepito. Mamma tror förresten nu att hon är synsk eftersom hon målade Pixie med gloria före hon visste att hon skulle dö.

22117616 10155171614599107 2106678984 o

Ida hade hittat den perfekta muggen för tillfället, tack för det!

22117874 10155171568884107 867408571 o

Och Ronja gav mig den här <3333 Vårt hem känns äntligen komplett.

22092896 10155171700854107 529293329 o

Det här stora fatet fick jag av Anna-Maija och Kjell. På det ska jag kanske servera våfflorna på? Eller bara ha som prydnad, det är nästan för fint att använda.

22070385 10155171568914107 144884345 o

Igår kom Evas pappa in till mitt jobb och överräckte en stor påse med orden "yer a wizard Ellen". I påsen gömde sig det här paketet! Classic Eva :-DDDD

22118055 10155171568839107 669495416 o

Först trodde jag att monsterboken var presenten, men det visade sig bara vara pakteringen. Inuti den fanns kanske det bästa pusslet jag nånsin sett. Jag älskar 3D-pussel. Och Harry Potter. Så jag dubbel-älskar det här så klart!

Det borde va det! Har säkert glömt nåt, men det är inte av otacksamhet, utan tankspriddhet i så fall. Är i alla fall väldigt, väldigt tacksam för allt jag fick och alla jag känner. Det är fint att va 30.

Nu ska jag se på gårkvällens PH-avsnitt som sändes så jävla sent pga nån fotboll att jag inte orkade kolla då. Adios!

EDIT EDIT EDIT EDIT EDIT EDIT EDIT

22117704 10155171875679107 714153347 o

OMG! Jag gjorde nåt alldeles oförlåtligt och glömde ju mina vantar jag fick av Emma!!! Tack och lov kommenterade hon så jag kunde sona mitt brott. Dessa lyx-vantar har Emma stickat själv åt mig! Tror det är första gången nån som inte är fammo stickar vantar åt mig <333