Det Vardagliga

Andra sidan semesterstrecket

Det blev aldrig "så där" igen, visserligen blev jag trött men alltså, jag kan ju nästan lol:a åt min dramatik i förra inlägget. Jag VAR jättetrött men dagarna efter att jag skrivit det där fick jag ett ACTUAL värmeslag. Inte bara som man säger, utan jag blev verkligen sjuk. Alltså värmeslag och värmeslag, det slår ju inte en sådär så att man svimmar med en hand klädsamt på pannan, det kommer krypande. Precis som det mesta annat. Säkert höll jag på att bli sjuk redan då och därför låter jag som en domedagsprofet i förra inlägget också, hehe. I alla fall så fick jag också feberfrossa, märkliga utslag som nässelfeber nästan på hela ryggen, förvirrad och kraftlös och eeew, well, toalettrelaterade problem. Men efter en vecka på stadig diet av vätskeersättning och extra mycket vila så är jag back on track. Och TACK GUD att vädret är humant igen, fuck 30 grader varmt alltså, ge mig pissregn, slask och sju plusgrader tack. 

 Så här back on trackig var jag I morse. 

Så här back on trackig var jag I morse. 

Eller back på ett annat track kanske vore mera rätt. Jag har fått semester och tjänstledigt nu. Jag jobbar inte på After Eight längre. I alla fall inte för ögonblicket. Det närmaste året kommer jag inte jobba där i alla fall. Jag skulle kunna skriva så mycket om AE och om hur det känns att inte jobba där längre, men om jag säger att jag grät och skrattade hysteriskt samtidigt hela vägen hem på cykeln när jag cyklade hem i fredags så kanske ni förstår vilka stora känslor det uppbringade. 

Jag sitter som bäst på café - inte musikcafé After Eight hehe - och det är lunchtid och utanför fönstret såg jag just stamkunder komma gåendes i riktning AE. Det tror jag var första gången jag förstod att jag faktiskt inte ska tillbaka dit efter semestern. Kändes hisnande. 

38734215_1877709605623694_4203044254152392704_n-2.jpg

MEN VA SKA JAG GÖRA NU DÅ tänker ni kanske och okej så här är det: jag ska

1. försöka skriva en till bok, eller kanske två vem vet
2. delta i ett par bokmässor och nåt skolbesök och lite sånt
3. dra arbiskurs
4. planera litteraturvecka här i stan
5. jobba 50% som projektkoordinator för ett ordkonstprojekt dvs dra lite workshops, ordna fortbildning och typ ~*utveckla ordkonsten i Jakobstad*~ ; det är lite flummigt men på ett bra sätt! 

Det låter som ganska mycket nu när jag radar upp det, men det mesta är ganska flexibelt och dessutom hundra procent kul så jag är inte nervös alls. Bara så satans glad!!!! Så många barndomsdrömmar går i uppfyllelse nu alltså. Jag ska skriva böcker, jag ska försöka hjälpa andra att skriva och jag ska få prata, tänka, leva med text som min uppgift.

Och jag ska få sitta i ett eget kontor!!!! Vet ni hur besatt jag var av tanken på ett eget kontor som barn?! Jag har liksom alltid älskat papper och pennor och mappar och stansapparater och sånt och som barn kunde jag inte tänka mig nåt härligare än att få sitta i ett kontor och vända papper. Så märklig grej egentligen men jag är kanske inte mer rocknroll än så, heh. 

38542140_471653986632020_7694497974516187136_n.jpg

Idag var jag och hälsade på på mitt nya deltidsjobb och jag är så barnsligt hoppa-upp-och-ner-peppad att få komma igång med det att jag knappt ser fram emot vår Englandsresa vi åker på imorgon, jag vill bara börja jobba! Men med tanke på min tendens att springande huvudet före in i allt, även väggar, så är det kanske bra att åka bort i två veckor och tvingas andas lite först. Och nog ser jag fram emot resan också herregud, så blasé har jag inte blivit. Vi åker imorgon och som vanligt har jag har varken packat, städat eller överlämnat nycklar till kattvakterna YOLO. 

38600218_356979811505928_6043402444447154176_n.jpg

Viktigast är att jag kommer ihåg att packa ner baddräkt, bekväma skor och läsning. Ska åtminstone ta med månadens bokcirkelbok Lincoln in the Bardo och Sabine Forsbloms Betinkan. Sabine är en av de bästa människorna i hela Svenskfinland och jag har SÅ höga förväntningar på Betinkan. Här om dagen matchade den förresten min frukost fint. 

Tycker det är så skönt att vi ska vara borta så pass länge att vi kommer ha en hel del dötid, trots att vi har inplanerat flera olika dagsutflykter och program. 

Annat som har hänt recently är bl a : 

38490781_1072956306199820_8337335522233942016_n.jpg

Världens bästa barn har fyllt två år och t ex lärt sig att spotta, tror det är det han gör på bilden. Av sin farfar och sina fastrar fick spott-proffset en gungställning med tillhörande rutschkana till trädgården. 

38536219_239031506721289_2973345918457217024_n.jpg

I lördags hade vi återträff med vår LittSkap-grupp och det var sommarens hittills bästa dag tror jag?! Vi gjorde skrivövningar, åt kladdkaka, hängde i olika soffor hemma hos Malin och åkte och badade. Det var också den första dagen på över en månad som jag gick ut genom dörren och INTE möttes av en helvetesvägg av hetta. Det här är förresten Malins tupp som poserade som ett proffs för min kamera. 

38496523_228250198022760_3568742060582240256_n.jpg

Jag har nått bana 1000 på Candy Crush. Nikko skrev att det var "sorgligt". 

38600579_652139601824971_8232279870554505216_n.jpg

Min bok har synts på Sandra Beijers blogg OCH Instagram, vilket utlöste en LAVIN av meddelanden likt det här av Linnea (fast Linnea gjorde det snyggast). Visar ju lite genomslagskraften Sandy B har. Kul men också stressigt för med den genomslagskraften så är jag dödens om Sandra sågar boken hehehe. Men kul hur som helst! Ett av mina delmål med Jaga Vatten var att synas även i den svenska bloggosfären och det har jag väl ändå gjort nu med både sightings på Sandras och Floras blogg. 

 Bara  Boy brow  och solbränna on this face. 

Bara Boy brow och solbränna on this face. 

På tal om hypade saker i bloggvärlden så har jag ett nytt favorismink; Glossiers Boy Brow. Trodde aldrig jag skulle frångå ABHs Dipbrow Pomade MEN Boy Brow är perfekt när man vill ha en mjukare, mindre sminkad look. Glossier fraktar bara till Sverige (och UK och USA), men de flesta av oss sitter väl på en svensk kontakt vi använder vi dylika ärenden, hehe. Hade mamma att beställa både boy bror och det flytande rouget Cloudpaint och jag är _inte_ besviken på nåndera. Men eftersom jag älskar ögonbryn mer än kinder smäller ändå Boy brow högre. Ett hett tips!

Och nu har jag inte mer att berätta och det är väl lika bra, för det här inlägget är två kilometer långt redan men så där blir det!!!! Tror jag ska gå och köpa mig en kalender nu. Skulle egentligen helst vilja ha en sån där Frida skolkalender man fick förr men dom finns väl knappast längre och är dessutom osäker på trovärdigheten i en sån kalender när man är vuxen och projektkoordinator (jag, en projektkoordinator!!!). Och dom som försöker tipsa om att "göra en egen" och "bujo" hit och dit - BUUUUUU jag har inte tid med sånt tjafs, den kalender jag inte ens har ännu är redan full. 

Nästa gång vi hörs så är det ganska på engelska because I get very påverkad of vad people around me are talking. Cheerio! 

Spridda vykort

Jag undrar om jag förstår att det är det här vi pratar om sen hela vintern. Varje år har jag en känsla av att ha missar sommaren; jag skulle vilja ha ett ordentligt startskott så jag vet när den börjar. 

IMAGE.JPG
IMG_8281.JPG
IMAGE.JPG
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Men den har väl börjat nu. Vi är väl mitt i den nu. Alla bilder jag tagit de senaste veckorna tyder på det. 

Jag försöker göra sånt som syns på bilderna så ofta som möjligt, men försöker också påminna mig själv om att stanna inne också är okej. Det är också okej att göra ingenting eller för den delen - göra vardag - även sommartid.  

Om 25 dagar får jag semester. Det är mycket sommar kvar före det. 

En elefant om dagen

Ni vet när man köpt en ny grej till hemmet och man börjar ifrågasätta allt annat man har? Det har hänt mig idag.

IMG_8024.JPG

Så här såg jag ut idag när jag åt en stående frukost förresten. Jag fick en kommentar om jag kunde skriva om hur jag klär mig i sommar och om jag kunde visa det i bilder. Tja, det kunde jag väl göra, men jag tror att jag ska försöka inkorporera lite outfittebilder till vardags istället, känns så maffigt att dedikera ett helt inlägg till mina svarta bomullsshorts liksom. Så vi gör så här istället.

FullSizeRender.jpg

Vi körde modern till flygfältet i Vasa, hon åkte hem och Nora stannade kvar. Både jag och Nora somnade i bilen i omgångar. Vet inte när senast jag skulle sovit i en bil på det sättet. En skön och lite märklig känsla att vakna när man stannar. 

Efter att vi vinkat av mamma gick vi på lite loppis. Jag fyndade lite vinyler, en mugg, ett spel och så den här:

FullSizeRender.jpg

En grönoljig liten keramikelefant. 

Eller liten och liten, den väger ganska tungt. Grävde fram den bakom en massa överprissatt bråte, nästan målinriktat, nästan som att den ropade till mig. Fem euro fick jag ge för den och det kan den va värd.

IMAGE.JPG

 ”Den är ju bredare än vad den är lång” var Pärs kommentar angående den och jo, den delar kroppsform med Fem myror-elefanten.

IMAGE.JPG

Gullig rumpa. 

Skulle gärna vilja veta lite mer om den, känns som att den lika gärna kunde va danskt 60-tal och konsthantverk som nåt en fjärdeklassare gjort i skolan. Men oavsett tycker jag den är jättejättefin och nu känner jag en plötslig lust att kasta ut all färgglad plast och ljusa textilier och satsa på naturmaterial, tunga saker, konsthantverk och nåt smidat. Men, lagom är bäst och i slutändan gillar jag ändå vår blandning av ljust och mörkt, lätt och tungt, billigt och lite mindre billigt.

IMAGE.JPG

Glad för min lilla elefant är jag i alla fall. 

FullSizeRender.jpg

För övrigt kan jag rapportera från livet att vårt lilla minihushåll på 2 katter + 2 mänsk har växt tillfälligt. Nora (a k a den vackraste 15-åring världen beskådat) ska ju bo här en månad fram över och dessutom är vi hundvakter åt en liten pudel. Så plötsligt är vi en ganska stor familj. Rätt så trevligt får jag ändå säga. 

Dessutom har det nästan omöjliga hänt; Yukiko Duke har tipsat om min bok på sin youtube-kanal. Hurra! Det var ett delmål det med; få Yukikos uppmärksamhet. Är så väldans stolt och glad över vart den lilla bokajäveln tagit mig. 

Och (de väldigt sent lottade) vinnarna är....

OK vet inte vad som hände, det blev midsommar och jag glömde lite bort min tävling och det, men nu har jag, med hjälp av mina systrar, dragit två vinnare av Hästar-antologin! Hurra! 

vinnare1.png
vinnare2.png

Ida Fagerlund med sin imaginära häst Sillen och Tidstjuvs-Maria med sin Sigvard! Hör av er så fixar vi med leverans och sånt! 

Och vilka roliga namnförslag ni har på hästar! Själv tror jag att jag skulle döpa en eventuell häst efter nån av mina favoritqueens från RuPauls DragRace. Beroende på rasen så klart, men tänkt er ett arabsto vid namn Alaska Thunderfuck eller varför inte Violet Chachki? Eller en liten shettis som heter Ginger Minj? En liten islandshäst som heter Ben Dela Creme elelr Adore Delano? Eller varför inte en ordentlig nordsvensk häst vid namn Latrice Royale? Möjligheterna är oändliga! 

 

Det var en helg i juni

Vi kör ett klassiskt ”vad gjorde jag i helgen”-inlägg, för vad ska man annars göra. Gud vad jag låter livstrött men vad jag menar är att jag tycker om de här små vardagssummeringarna. Hoppas ni gör det med! 

IMG_7288.JPG

Min helg började så här i fredags; med Spanien-Portugal i bakgrunden, ett glas vin och Caroline Ringskog Ferrada-Nolis superhypeade Rich boy. Lever den upp till hypen? Well... JA! Blev kär i boken tre sidor in. Har lånat den från bibban, men ska skynda mig att läsa klart den och lämna tebax så ni kan låna den också. Senare försökte jag se filmen Joy men gav upp halvvägs, jag var för trött och den för dålig.

FullSizeRender.jpg

 Igår tassade jag upp tidigt och åt långfrukost för mig själv. Invigde mina nya äggkoppar. 

FullSizeRender.jpg

Här är ett annat av loppisfynden in action. Färgkombinationen ljusblå emalj + rödlök ger mig lyckorysningar långt ner i maggropen, jag VET det är löjligt men så är det. Vi har för övrigt inte alltid så här mycket rödlök hemma, det är bara jag som glömde att vi redan hade en påse hemma när jag handlade. 

FullSizeRender.jpg

På tal om saker i köket som ger mig lyckorusningar - väggen!!!!

IMAGE.JPG

Resten av förmiddagen låg jag precis blixtstilla och läste. Sylvie var inte heller speciellt pigg som ni ser.

FullSizeRender.jpg

Lagom till att Pär vaknade hade jag blivit trött och slumrat till lite på soffan. Kokade en redig espresso åt mig för att piggna till och drack den ur nya Mumin-muggen. Vet inte hur det gått till, men plötsligt är jag en sån som håller koll på nysläppen?! Och köper dem?! Tror det är min kompis Jennifers fel, hon är i princip besatt av Mumin-muggar, det smittar av sig.

FullSizeRender.jpg

Efter espresson fortsatte jag läsa. 

FullSizeRender.jpg

Och Sylvie fortsatte sova. 

Jag har lite dåligt samvete för att jag inte deltog i Kokkola Pride alls, jag vill så gärna visa mitt stöd. Men jag behövde en lugn helg hemma och stora människosamlingar kändes inte det minsta lockande. Lovade mig själv tyst att va en extra bra medmänniska till vardags istället. Det är ju viktigt det med. 

IMG_7372.JPG

Till middag gjorde jag Västerbotten-paj och sallad med rostade nötter. Pajen blev inte riktigt bra, eller så passar inte sorten mig. Tycker det gott kan va lite mer tuggmotstånd än vad ost och grädde ger.  men Pär tyckte om den. Om ni undrar vad han gjorde hela dan kan jsg berätta att han jobbade. Det har han gjort hela dan idag med. The life of a freelancer.

Sen tog jag inga fler bilder igår, men tog en liten tupplur på maten och sen kom Beppe och Marie hit och drack öl. De gick vidare ut och jag och Pär gick och lade oss, gamla som vi är.

FullSizeRender.jpg

Vaknade astidigt idag också (delvis för artiga hade lite huvudvärk av ölen igår), men just när jag satt och skulle klä på mig tänkte jag så här: ”varje morgon när jag ska till jobbet tänker jag på hur skönt det vore att få krypa tillbaka i säng, varför gör jag inte det nu när jag har chansen?” och så gjorde jag det. Sov nästan hela förmiddagen och det var så sköööönt. Sen ställde jag mig och steka plättar till brunch, jag har varit matinspirerad i helgen (som ni kanske märker) för en gångs skull. Pär blev glad, plättar är hans favoritmat.

 Sen skulle jag städa garderoben men blev så klart tvungen att titta på nya Beyonce & Jay-Zs videon. Den är så snygg, herregud så snygg den är. Allt från Jays dubbelknäppta turkosa kavaj till kamscenerna framför Mona Lisa. Så mäktigt. 

FullSizeRender.jpg

Sen måste jag så klart gosa med Viola lite också. 

FullSizeRender.jpg

Som i sin tur ledde till att jag blev tvungen att klippa Viola lite. Hon får såna jävla tovor sommartid, klippte säkert ett kilo päls av henne.  

Sen städade jag faktiskt garderobjäveln.  Men det är inte så roligt att fota. Nu är i alla fall alla mina kläder tillbaka upp på sina hyllor och jag har rensat bort två kassar kläder. Grattis jag.

IMG_7421.JPG

Sen blev det jätteroligt för då kom min bästis Grim hit! Brorsan skickade och frågade om jag kunde va barnvakt en timme och jag är inte direkt svårövertalad när det gäller Grimbolo. Vi lekte så klart med båda favoriterna Boll och Dammsugare. 

IMAGE.JPG

Men även Grim-lådan inventerades. Sen åkte Grim hem och mina barndomsbästisar Emmi och Emma kom på besök. Min vana trogen tog jag inga bildbevis av att jag nånsin umgås med nån annan än min familj, men det gör jag!

FullSizeRender.jpg

Emmi och jag åkte och handlade efter att Emma kört iväg hem till Umeå-färjan för att åka hem. Så mycket trevligare att handla med sällskap.

IMG_7442.JPG

När jag kom hem lagade jag mat rekordsent. Men äter man plättbrunch kan man gott kosta på sig att va kontinental och äta middag vid nio. Testade en paprikasås från kokboken Din nya vegetariska vardag och den blev sviiiingod! Rostade en hel chili också och mixade ner, precis som det stod i boken att man kunde göra och OMG perfekt hetta. Rekommenderar överlag kokboken, så många recept som känns överkomliga! Till såsen blev det typiskt somrigt ihopplock - lite sallad från igår, ett kokt ägg från igår, nypotatis och morot. 

IMAGE.JPG

Och så här ser jag ut idag och nu är både helgen och inlägget slut. Vad har ni gjort?

Se, härligt smyckad jorden står

Jag har varit väldigt trött den här veckan, delvis på grund av pollenböljan och delvis för att jag har svårt att motivera mig i säng när nätterna är lika ljusa som dagarna och allt blommar och lockar. Därför har jag inte riktigt prioriterat det här lilla hörnet på internet heller, utan mest hängt utomhus eller i sängen. I lägenhetens andra rum har jag knappt varit alls och det syns, dammråttorna har mer eller mindre tagit över. 

Far + styvmor har semestrat i Kroatien och vi har varit hund- och bilvakter den här veckan och så klart tagit ut det mesta ur att vara låtsas-bilägare en vecka. Senast igår körde vi runt bygden, åt godis och lyssnade på musik. Jag skrek till varje gång jag såg ett vackert beläget hus och den här tiden på året är det fan svårt att hitta ett som inte är vackert beläget och ser ut som den mest avundsvärda idyll; syren och hägg och brudspirea bäddar in allt och får hjärtat att värka av vemod. 

Över huvudtaget är det nåt med naturen och mig den här tiden på året. Det är inte alls min favorittid, men den är svårslagen i just den här vemodiga skönheten. Allt är så skört och så nytt och hoppfyllt, men samtidigt så förgängligt och påminnande om nåt slags livets kretslopp. Allt kött är hö, allt kött ska dö. 

Det är ju det också, alla de vackraste psalmerna hör ju den här tiden till. Jag är hedning och lär så förbli, men inget fångar det här vemodet jag pratar om som En vänlig grönska och I Denna ljuva sommartid (som rubriken är hämtad från). Eller Den blomstertid nu kommer för den delen. Kanske är det bara ett så djupt inrotat kulturarv att jag inte kan analysera det desto mer, men det får mig att tänka på livet och döden och jag blir både glad och ledsen och allt på ett mjukt, ganska ångestfritt sätt. 

Även om naturen gör allt för att mätta min blomsterlystnad så köpte jag mig en bukett blommor igår eftersom jag var glad veckan var över och det var sommar och skolavslutning. 

Varje år den här tiden får jag lust att läsa Kerstin och jag av Astrid Lindgren, en av hennes allra första böcker. Det är en ganska präktig och käck historia om ett tvillingpar som flyttar ut på landet med sin familj och tar sig an släktens gamla bondgård och så klart förälskar sig i varsin reko typ, men den är söt. Den har varit min mommos och jag värdesätter den högt, jag har inte så många saker kvar från mommo och moffas. Plus att det är en gullig bok, jag älskar ju präktiga och käcka flickböcker, so sue me. 

Trots att Astrid Lindgren sällan levererar unika historier på nåt sätt, så är det ju i de små detaljerna det sitter och tack vare dem man älskar hennes böcker. Tycker om hur hon med så små medel lyckas beskriva precis just den här överväldigande och glada vemodigheten så här års. 

Nästa vecka är kanske det här över. Om inte annat hoppas jag pollenallergin börjar ge med sig. 

Strosa runt på söndan

Jag kunde ha stannat hemma idag och städat, dammsugit och ordnat upp. Jag kunde ha tagit itu med allt det jag inte riktigt orkat eller hunnit med under veckan. Det gjorde jag inte.  

Istället gjorde jag lite små ärenden, gick en runda på loppis, besökte nya trädgårdsbutiken Garden Flora och drack en kaffe på syrrans veranda. Allt detta i sakta mak. Svårslagen frihetskänsla förresten i att bara sticka fötterna i sandaler och gå ut. Ingen jacka. Bara ben. Känna vinden susa genom benhåren. 

FullSizeRender.jpg

Kom icke hem tomhänt, för när har det nånsin hänt?  Vas och Tintin från loppis, pelargon och tomatplanta (!) från Garden Flora och ostbågar från matbutiken.

FullSizeRender.jpg

 Är mest nöjd med Rörstrand-vasen, är barnsligt förtjust i blå och turkos keramik. Har dessutom ”saknat” (det är väl att ta i, men jag har inte haft nån) en vas för ensamma blommor. En lagom utblommad pion i den, hörni. Också nöjd över tomatplantan; nu har vi jordgubbar, tomater och örter på balkongen! Nästan självförsörjande! Fast får jag bara en liten tomat eller jordgubbe i sommar vore jag nöjd.

Inte tänker jag börja städa nu heller, de här sista ljuva timmarna av helgen. Tror jag ska lägga mig på min dagbädd och vakta tomatodlingen. Har nämligen ny allergimedicin och jag tror faktiskt den är bättre!

En linscurry och två glasspinnar

Hej! Hur mår ni? Kan ni inte svara på riktigt, skriv i kommentarerna hur ni mår och vad ni gör; jag är så trött på mitt eget mående för tillfället. Pollenallergi i ena ändan och mensvärk i andra, som jag förklarade åt Pär här om dagen. Tack och lov är det omgående krämpor båda två. 

 Pollen-blicken

Pollen-blicken

Men jag har en del att tänka på. Pär är i Tammerfors över natten och för att inte helt snurra ner i en spiral av oro och självömkan lyssnar jag på ofarliga ljudböcker på hög volym. Äter en Ville Vallaton-glasspinne. Låter Viola slicka av det sista av pinnen som en muta för att hon inte ska flytta sig från sängen. 

Utöver det här har min helg varit ganska lugn och skön. Vi pratade om det igår, när Julia och Richie va hemma hos oss. Att bara för en handfull år sen var känslan alltid "vad roligt det ska bli med helg" och nu för tiden är det mera "vad skönt det ska bli med helg". Skulle mitt 23-åriga jag läsa det här inlägget skulle hon knappast ha tyckt det lät speciellt roligt. Jag var liksom alltid ute förr. Inte så att jag var drack jämt, men alltid ute bland folk. Att sitta hemma en lördagkväll var liksom knappt ett alternativ. Nu för tiden går jag knappt utanför dörren när det äntligen blir helg. Och det är precis som jag vill ha det. Ska vi se vad jag gjort här innanför dörren då?

32864656_10155755761869107_7143111791042625536_n.jpg

Efter jobbet på fredan gick jag och Pär på loppis och jag passade på att köpa lite Harlequin-romaner. Utöver den "riktiga" boken vi ska läsa den här månaden bestämde vi på senaste bokcirkelsträffen att läsa varsin valfri Harlequin-roman vid sidan av, eftersom nästan ingen av oss hade gjort det förr. Jag kunde inte välja bland alla spännande titlar så jag köpte hela åtta stycken. Med Åldringsvännernas human priser tyckte jag att jag kunde unna mig det. Har nu läst två stycken av dem - de tar inte länge att läsa - och... Ja, jag ska väl inte säga så mycket före träffen, men påminn mig om att skriva lite om dem sen. Men jag kan säga så mycket att jag tycker de är riktigt charmiga de här old school-omslagen. 

33037669_10155758440189107_3826009824223559680_n.jpg

På fredagskvällen kom Rosanna på besök och vi drack några cider och pratade skrivande. Det var trevligt och efteråt somnade jag som en stock. 

32918151_10155755761579107_792390319009169408_n.jpg

Mitt morgonkaffe på lördag drack jag här, på min nya favoritplats. Satt och läste lite, hade tänkt streama prinsbröllopet utomhus, men hittade ingen bra online, så flyttade in och såg hela spektaklet på tv:n. 

 Kungligt bröllop-blicken

Kungligt bröllop-blicken

Grät typ hela tiden. Är så himla lättrörd. 

32918164_10155755761439107_5197577904732504064_n.jpg

Efter en slö eftermiddag i soffan lagade jag linscurry till mat. Det blev jättegott! Snabbrecept:

1 röd paprika
1 lök
3 vitlöksklyftor
1 bit ingefära
2 morötter
1 burk röda linser
1 näve lite hängig spenat
1 halvmåne bondost
1 burk creme fraiche
2-3 dl grädde
1 skvätt grönsaksfond
currypulver & gurkmeja 

32912978_10155755761409107_8839939866591494144_n.jpg

Hacka och fräs grönsakerna i olja och curry & gurkmeja. När dom blivit mjuka kan du hälla linserna du sköljt av och sen häller du över creme fraiche och grädde. Vill du kan du cyrrypulvra lite till plus salta och peppra och just det, en skvätt grönsaksfond hällde jag i också. Till sist, några minuter innan du ska servera, tärnar du bondosten och blandar ner i grytan. Servera med ris och klipp lite vårlök över om du råkar ha sånt i kylen. 

Lördagskvällen umgicks vi som sagt med syrran och Richie och då tog jag inga bilder. Det var ingen vild tillställning heller, vi satt mest och pratade. 

32894472_10155755761684107_7074874218227171328_n.jpg

Idag har jag inte heller tagit några bilder, men här är en selfie från i lördags. Jag har hur som helst spelat badminton, ätit brunch och funderat över om man kan odla morötter på balkongen. Ungefär så. Badmintonen gick inte alls bra, men så var det första gången på flera veckor också. Det föll bort när jag blev sjuk och vi har inte kommit igång sen dess före nu. 

Nu ska jag snart sova, men väntar ännu på Pärs godnatt-samtal. Kanske jag ska äta en glasspinne till så länge jag väntar. Jag tror det blir päron den här gången. 

Sök världens bästa jobb!

Jag har nåt väldigt spännande att berätta idag! Det har varit mycket funderingar hit och dit och räknande om och om igen och otroligt mycket tvivel men också lite tro och till slut så blev det så här: Jag ska va tjänstledig nästa läsår!

Jag har först en månads semester i augusti och efter det ska jag va borta från After Eight från september till maj. Jag ska skriva, dra skrivkurser, jobba lite på ett par projekt och blogga så klart. Men mest skriva! I nio långa månader ska jag få leva äkta författarliv!!!! Det känna både 100% rätt och totalt galet. Det finns egentligen inte i min värld att avsäga sig ett ”riktigt” jobb för nåt luddigt och frilansaktigt, så gör man bara inte. Men jag har mer eller mindre jobbat 200% i ett år nu och det är varken rättvist mot mig eller mot After Eight. Så nu gör jag så i alla fall.

Jag har räknat så många gånger på det att jag vet att det kommer funka, men ändå är ju pengarna man funderar mest på. Men det känns lite som nu eller aldrig också. Vi har inga andra än två stackars kattliv att sörja för utöver oss själva och jag snålar gärna lite om jag måste. Jag vill försöka! Och till allmänheten: jag är tillgänglig för olika skrivuppdrag, skol- och biblioteksbesök och skrivworkshops :-)))) Är inte alls dyr, hehe. Ta kontakt på ellen.m.e.sberg@gmail.com !

Förutom det rent ekonomiska har jag varit mest rädd för om jag är disciplinerad nog att strukturera min egen tid och sånt. Det lär ju visa sig. Sen har jag tänkt en del på om jag och Pär (som också frilansar) kommer driva varandra till vansinne om vi ska gneta på varann hela dagarna. Men man måste ju pröva. Och jag tänker sitta på olika caféen och på bibblan och skriva ganska ofta, så vad ska vi inte klara av det med.

Sen är det ju det rent sociala. I snart åtta år har After Eight varit mitt andra hem. Och min familj! Jag började jobba här som ung och vilsen och jag har liksom växt upp här. Visst är jag så trött så att jag kunde spy på det vissa dagar, men så är det ju att ha ett jobb, vilket som helst. Och jag tror ändå att jag i genomsnitt har roligare än de flesta på jobbet. After Eight är otroligt speciellt ställe och alla mina kollegor är stora personligheter på olika sätt. Jag kommer känna mig som världens mest ensamma människa när jag inte får dricka morgonkaffe med mina kollegor och prata skit som vi gör. Och att få lagad lyxlunch varje dag! Och kaffet! Usch, så torftigt det kommer kännas utan det.

Därför är jag så otroligt tacksam för att jag fick det tjänstledigt och slipper säga hejdå på riktigt. Jag är inte redo att släppa taget helt och hållet ännu, frågan är om jag nånsin kommer bli det. Jag har svårt att se vilket annat ställe än After Eight som skulle tillåta och uppmuntra alla de sidor av mig som jag får använda i mitt nuvarande jobb.

Men vad gör jag i mitt nuvarande jobb då? Vad är After Eight ens? Jo, After Eight är konkret beskrivit: en lunchrestaurang, ett café, en scen för musik & kultur, en ungdomsverkstad, ett uppsökande ungdomsarbetarkontor, ett cykeluthyrningsställe, en konferenslokal och lite till, beroende på vad man vill göra det till typ. Det är en levande verksamhet med stor betoning på kultur, möten och ungdomar. Jag är anställd i café- och lunchdelen.

En helt vanlig vecka jobbar jag mestadels med helt vanliga cafésysslor; koka kaffe, torka bord, servera lunch, ja ni fattar. Men också att bestämma hur det ska se ut och ordna med atmosfären men spellistor och inredning. Ofta fixar jag i ordning nån konferens nån morgon i veckan. Nån kväll har vi konsert eller poetry slam eller whatever, så då jobbar jag på det. Sen är det lite produktutveckling, lite PR, en hel del evenemangsplanering och så lite handledning av olika praktikanter där emellan. Låter det flummigt? Jo, men det är det också!

Dessutom har jag under mina åtta år varit med och gjort flera tidningar (vi har gett ut en handfull AE Magazines genom åren), deltagit i ungdomsverkstadsnätverksträffar, gått på föreningsfestival, varit sminkös på ett flertal modeshower, sjungit karaoke, varit utklädd till tiger, räv, tant, 80-tals britt och 1910-talsdam. Jag har varit DJ, jag har fixat i ordning loger och backstageområden för massa olika artister (Linnea Henriksson är en av de absolut trevligaste!), jag har läst dikter, hållit i quiz, gjort affischer, haft min egen talkshow, dragit workshops i skrivande, guidat turister och planerat sprintlopp. Man behöver inte göra allt det här, men för det första har det varit roligt och för det andra vill jag visa på takhöjden på After Eight. Det händer så sjukt mycket olika saker här och nästan aldrig får man höra att nåt är omöjligt. Visst att det inte alltid finns nån stor budget eller nån budget alls, men det väger man upp med uppfinningsrikedom och talkoanda. 

För att inte tala om alla människor jag träffat och lärt känna under åren. Praktikanter, kollegor, stamgäster, artister. Förutom att vi har så mångfacetterad verksamhet och berör många människor utanför själva byggnaderna så ligger AE i farleden för en hel massa intressanta människor.

Visst låter det bra? Visst blir du lite sugen?

Därför tycker jag att så länge jag lever Det Skrifvande Lifvet ska just DU söka mitt jobb! Här är all info du kan behöva:

IMG_6058.JPG

Sök nu!

Vintern rasat

Jag jobbade nästan hela fredagen eftersom Fanny hade konsert på AE. Vem är Fanny säger ni? Only Jakobstads bästa artist just nu svarar jag och hänvisar er till Spotify to prove it. Har nynnat hennes Woman on a deadline i flera veckor nu. 

31949291_10155728368854107_1899217422846525440_n.jpg

Så min helg började när jag kom hem en niotiden och kunde korka min vinflaska jag hade sett fram emot i flera veckor. När vi var som snorigast här dagdrömde jag högt åt Pär om hur det skulle bli sen när vi blir friska "vi kan t ex dricka vin framför tvn en fredagkväll och vakna tidigt på lördan och så äter vi frukost och så är vi bara friska". Precis så var ju den här helgen! Åt uppvärmd mac'n'cheese från dagen innan, drack mitt rödvin och såg på The Office, vår gemensamma favoritserie. Sen spårade det ut och vi såg både Yrrol och Pippi Långstrump (avsnittet när hon går i affärer obvi) innan vi gick och lade oss, väldigt sent. 

31958191_10155728368604107_5956456715644829696_n.jpg

Därför vaknade vi inte heller så tidigt i lördags, men ändå. Drack kaffe i sängen och betraktade vårt hus-odjur Sylvi som klättrar i allt som går att klättra på. Hon är söt däremellan, men shit vad Viola känns som ett förnuftigt djur i jämförelse med det här. 

 "Det här är ju en riktigt Insta-bild!" sa syrran förtjust när hon knäppte den här av mig och förvisso - bra bloggmaterial blev det ju.

"Det här är ju en riktigt Insta-bild!" sa syrran förtjust när hon knäppte den här av mig och förvisso - bra bloggmaterial blev det ju.

Jag och syrran gick på stan en stund på eftermiddagen, tog en kaffe på uteservering - årets första! Mycket folk på stan pga marknad och vackert väder och Jaro-match (dit min make begett sig om ni undrar vad han gjorde). De här första varma vårdagarna är nästan magiska, man märker verkligen hur återuppväckta människor är.

Så här tycker jag annars det är alldeles som bäst, jag kräver inte speciellt mycket varmare. Bara sjöarna och havet blir simdugliga så skulle jag nöja mig med en sisådär 15-18 grader varmt hela sommaren. Det är ju fortfarande möjligt att klä sig åtminstone halv-värdigt, i sommarvärme raderas ju all god smak och folk låtsas prata om "bohem-stil" när det egentligen bara handlar om att inte förgås i värmen. 

31948995_10155728368634107_4968097840761929728_n.jpg

Sen hälsade vi på hos brorsan med familj. Satt i solen tills jag fick huvudvärk, vilket jag alltid får av vårsolen. Grim däremot hade säkert kunna springa runt i flera timmar bara han hade fått. Helt överlycklig över att springa runt bara. Sätta sig en liten stund, stiga upp och springa lite igen. Kasta en pinne. Plocka upp ett löv. Sätta sig igen.  

31945630_10155728368734107_6121806793262759936_n.jpg

Hjalli hängde med, men på behörigt avstånd. 

Efter att vi åkt hem gjorde jag inte så mycket. Rensade ut linneskåpet, böt lakan i sängen och såg två avsnitt av Howards End-miniserien (finns på CMore). Alltså modet/inredningen de två första decennierna på 1900-talet. Sucka mitt hjärta men brist ej så snyggt det är!!!! Men en väldigt lugn lördagkväll, men lika bra det. Sov oroligt och vaknade av mardrömmar. Märkligt hur ljud från gatan/trapphuset kan transporteras och förvandlas till nåt helt annat i huvudet på dig. Vaknade med panikkänslor och helt övertygad om att nån höll på att bryta sig in och mörda oss. När det bara var posten eller nån på väg hem från krogen. Det är de värsta minuterna som finns, när du just har vaknat och inte är säker på vad som är verkligt eller inte.  

31952916_10155728368564107_457965787177549824_n.jpg

Nåja, jag överlevde och det blev söndag. Startade segt med kaffe och rostmackor. Vi har nämligen ny brödrost eftersom vår gamla gick sönder, och har man en ny grej måste man ju använda den grejen. Sen var jag tvungen att gå till jobbet en sväng. Stod länge och funderade om jag skulle kunna gå ut utan jacka. Bestämde mig för att chansa vilket visade sig vara exakt rätt beslut för en gångs skull i mitt arma liv, för när jag kom ut var det ju hur varmt och skönt som helst!!! Skulle bara in fram och tillbaka, men satt en stund på terassen och njöt bara för att. 

31949224_10155728368704107_2790315414691774464_n.jpg

Sen fick jag skynda mig hem, för Daniel skulle komma på besök. Vilket han gjorde, han var faktiskt där när jag kom hem redan. Vi satt fortsättningsvis utomhus, vi har ändå en ganska trevlig gräsplätt utanför vårt hus. Känns lite som att sitta på sin porch och spotta snus när man sitter där och stirrar ut alla som går förbi. Vi pratade om litteratur och politik och folk man känner, the usual.

31948682_10155728368449107_8305766498996060160_n.jpg

Sen fick jag panik för att jag insåg att jag bjudit in Bokcirkeln en timme tidigare än vad jag trott, så jag fick simultanstäda + laga mat samtidigt som vi umgicks. Stekte upp allt jag hittade i kylskåpet och serverade med hummus och myntasås till middag. Mycket gott.

31959723_10155728368349107_5745001413939822592_n.jpg

Klockan sex kom Bokcirkeln. Jag fick hemvärpta ägg som present! Älskar när ägg är i alla olika färger, känns så hemtrevligt. 

31950325_10155728368454107_4974837855630131200_n.jpg

Vi hade läst Alice Munros novellsamling Kärlek Vänskap Hat till idag. Vi var ganska överens om att det var en bra bok. Jag tycket jättemycket om vissa noveller, tänker fortfarande på vissa, speciellt en som heter Flytande bro fastnade i mig. Det är alltid så trevligt att träffas och prata om boken vi läst, men också allt annat som det spirar ut i. Vi hinner älta alla möjliga ämnen under de timmarna vi sitter. Vi är också en så bra blandning människor - bra spridning i åldrar och livssituationer. Alla kommer med sin infallsvinkel på den bok vi läst och jag får alltid en massa aha-upplevelser när jag hör hur andra har tolkat nåt. Sen är det bara ett sånt gemytligt sätt att umgås, dricka lite te, äta en chokladbit och diskutera böcker. Vem behöver så mycket annat? Bokcirkeln är verkligen det bästa jag börjat med på väldigt länge. 

Nu är den här helgen slut också och jag hade nog tänkt se ett avsnitt Howards End till, men tror jag skiter i det. Det är ju faktiskt Eurovision-vecka den här veckan, viktigt att va utsövd!