Julens böcker

När jag redan i november börjar tänka på jullovet är det alltid en målbild som hägrar. Jag, på soffan, med handen i en konfektask och med en bok framför näsan. Min hela föreställning om en fridfull jul eller en relaxing ledighet kretsar i stort kring böcker. 

IMAGE.JPG

Tänkte vi skulle ta en titt på vilka böcker jag omger mig av i jul.  Här är dom! Se Apelsin-Dajmen som ett annat tips - julens godaste godis. Men okej, böcker!

FullSizeRender.jpg

De här fick jag av Jutta i julklapp. Valda dikter av Tove Ditlevsen och en stödbok i form av danskt-svenskt lexikon. Jutta sålde in Tove som en superhypead dansk poet atm (hon skulle ha fyllt 100 i år) och att hon är  ”Danmarks svar på en arbetar-Sylvia Plath”. Say no more! Har läst bara lite dikter i den, men tycker väldigt, väldigt mycket om dem. Jutta vet vad jag gillar. Här är ett smakprov:

Så. Bra. Det här är alltså skrivet för typ 50 år sen!!!

FullSizeRender.jpg

Själv köpte jag en bukett Alfons-böcker åt min brorson. Tänkte han ska få alla vartåt det lider.  Jag tycker Alfons är skitbra plus att jag tycker Grim liknar Alfons. Böckerna får vara hos oss i vår nyinrättade Grim-låda.

FullSizeRender.jpg

Ett slående porträtt av Grim. 

FullSizeRender.jpg

Av Pär fick jag bl a den här romanen av David Nyman, som Pär träffade på Umeå Littfest. Kul med böcker man inte har nån slags uppfattning om från förr. Blir en renare läsupplevelse på det sättet tänker jag.

FullSizeRender.jpg

På tal om romaner lyssnar jag på Utvandrarna för tillfället. Har läst serien xx antal gånger de senaste tjugo åren men blev så sugen på dem igen efter att ha sett Bye Bye Sverige.  Jättefint uppläst av Pär Sjöstrand.

FullSizeRender.jpg

Av Pär fick jag också den här fotoboken som jag önskat mig efter att ha sett i Kobras avsnitt om ”the girl gaze”.  

FullSizeRender.jpg

Massa fotografer finns med, bl a finska Iiu Susiraja. 

FullSizeRender.jpg

Och åt mig själv köpte jag Brita Zackaris Jag hatar att träna. Jag tänker om det ska finnas en bok som skulle få mig att känna träningslust så är det den här. 

FullSizeRender.jpg

Och den här lilla nördboken. Ett historiskt lexikon om mat. Helt ljuvligt, läser den som poesi nästan. 

FullSizeRender.jpg

Man lär sig för livet.  

Hoppas ni har fridfulla mellandagar fyllda av böcker framöver. 

3-2-1 utdrag ur Jaga Vatten

Hej babies! Jag vet att jag snubblade på mållinjen och inte levererade nån lucka varken igår eller i förrgår, men jag har varit upptagen med att få jullov och dricka vin. Ni får så lov att ursäkta. Istället bjuder jag på nåt alldeles extra i dagens lucka, en av de mest betydande julklappar jag kan ge er, kära söta läsare.

Jag säger det sällan eftersom ömhetsbetygelser inte kommer naturligt för mig, men ni läsare och vänner och internetbekanta, som uppmuntrar och likear och kommenterar och delar - ni gör hela skillnaden. Om ni nu på julafton har förätit er på körv och sill och ni nu sitter och känner er lite för mätta och lite för betydelselösa som man kan göra när man ätit lite för mycket- ni betyder väldigt mycket för det här lilla internetfenomenet. Speciellt all uppmuntran och hejarop kring mitt skrivande tar jag till mig som ett hushållspapper på reklamvis suger upp vatten. Utan er - ingen bok.

Jag har varken råd eller möjlighet att fylla era julstrumpor med pärlor och diamanter, men jag vill ge er allt jag har - så här är ett utdrag ur min roman Jaga Vatten. Jag hoppas ni gillar det och att det väcker lusten att läsa mer. Och om inte - så får ni ha en riktigt fridfull, fröjdefull, fantastisk jul ändå. Man behöver inte fira så mycket om man inte vill, men man kan ta tillfället i akt och se på en bra film och äta en chokladbit till. När körv och sill-koman lagt sig.

God jul!

-------

9789515244222-749x1024.jpg

Utdrag ur Jaga Vatten

- Hej Rakel, roligt att se dig igen. Det här är Anders. Anders, det här är Rakel som jag berättat så mycket om. Jag såg i bakspegeln hur Markus blinkade åt mig, men jag låtsades inte om det, utan smällde bara igen bildörren om baksätet. Hanna satte sig in på andra sidan bakom Markus och så körde vi iväg, mjukt och nästan ljudlöst.
Det var tydligt att Anders var nervös, men Markus ignorerade hans harklingar. De var säkert jämngamla, men Anders var betydligt fulare än Markus. Det irriterade mig att Markus uppenbarligen tyckte att vi skulle passa bra ihop. Eller så var Anders den enda som kunde komma loss med så kort varsel. Det var ändå fredag kväll och män i deras ålder brukade ha familjer eller vänner att pliktskyldigt umgås med. Hanna däremot såg förtjust ut och satte sina händer på Markus axlar.
- Hur långt är det dit?
- Sätt på dig säkerhetsbältet är du snäll.
- Vi är inte dina barn du vet, sa jag när Hanna lutade sig tillbaka i sätet. Markus ignorerade min kommentar och svarade på Hannas fråga med hög röst:
- Det tar kanske en halvtimme att köra dit. Villan är längst ut på udden.
- Åh, vad mysigt! Då är vi helt ensamma där då. Hannas röst var tillgjord och barnslig och när jag såg på henne gjorde hon en liten, liten himling med ögonen åt mig. Jag log.
- Är det okej om jag öppnar en öl? Jag tog fram en öl ur min tygkasse och öppnade den utan att vänta på svar.
- Jag kanske också ska ta en, sa Hanna och lirkade fram en cider ur sin väska. Men bara en, vi vill ju inte bli för vilda, Rakel.
- Brukar ni bli vilda när ni dricker? Anders såg rakt fram när han dröjande ställde frågan. Det var första gången jag hörde hans röst.
- Herregud, du skulle bara se oss, skrattade Hanna. Jag böjde mig framåt och lade min hand på Anders axel, precis som Hanna lagt sin på Markus.
- Du får bara se till att hålla ordning på oss, Anders, sa jag nära hans öra. Han svarade inte, men svalde hårt och lade sin hand på min på ett sätt som jag antar han trodde var ömt, men bara kändes kallsvettig. Jag drog snabbt tillbaka min och slängde mig tillbaka i sätet.
- Bara ni inte spiller, sa Markus.
 

Vi körde längre in på skogsvägar och det blev mörkare och mörkare. Bilens lyktsken träffade ibland enstaka gråa snödrivor kvar i dikeskanten, men annars var det mesta grått.
- Vart kör du oss egentligen? frågade Hanna.
- Vi är snart framme, sa Markus i samma sekund som Anders svarade att de skulle ta oss till ryska gränsen och lämna oss där. Han hade replikerat millisekunder för sent och ingen skrattade, inte ens av artighet.
Villan var stor som ett egnahemshus och Markus berättade att de minsann hade både tv-kanaler och internet här.
- Gud, vad lyxigt! Sa Hanna.
- Det finns bastu där nere vid vattnet, Markus pekade mot en liten byggnad och lade sen armen kring Hannas axlar. De gick mot huset och jag tände en cigg. Anders stod kvar bredvid mig utan och såg efter Hanna och Markus när de fnissande och viskande låste upp och gick in. I fönster efter fönster tändes lampor och jag såg Markus kyssa Hanna med handen runt hennes hals.
- Hur länge har in känt varann? Frågade Anders och trampade lite på stället.
- Alltid.

-------

4 jullåtar - om Pär får välja

Min gode make är ju rätt mycket mer musikintresserad än jag - eller han är mer specialiserad. Min musiksmak är jävligt mycket bredare, men ganska mycket mer ytlig. Jag bad därför Pär välja ut fyra favoritjullåtar åt oss icke-nördar. Håll till godo! 

 Soon after Christmas - Stina Nordenstam 

Coldest night of the year - Vashti Bunyan

En vinternatt - Farväl till ungdomen & Maja Gödicke

 Benoit’s Christmas - Pale Fountains

Det var det. Och för ordningens skull, om jag hade valt hade det blivit så här:  

Karl Bertil Jonssons julafton - Bengt Hallberg

O helga natt - Jussi Björling

Christmas Time is here - Vince Guaraldi Trio

Och så klart, always:

All I want for Christmas is you - Mariah Carey

Nu är det inte långt kvar!!! 

5 pepparkakor jag bakat idag

Jag ställer mig lite tveksam till julens mest omhuldade bakverk och äter pepparkakor mest som ett lite sött stöd till nån riktigt kraftig ost. Trots det och trots snart 30 års erfarenhet drabbas jag varje år av suget efter julmys. Alltså bestämmer jag mig för att baka pepparkakor. Och dekorera dem.

I år bjöd jag hit syrran på pepparkakebak och julmusik. Jag köpte deg (vem har tid med annat?) och glasyr på tub (vem har seriöst tid med annat?) och så satte vi igång. Först gick det bra, pepparkakorna såg hemtrevligt mjöliga ut där de låg på plåten, jag brände inte nån plåt alls och jag såg till att värma tubarna med glasyr i varmt vatten lite på förhand för att göra allt smidigare. Pepparkakorna är färdigt gräddade, jag sätter mig ner och börjar. Och här är resultatet:

FullSizeRender.jpg

Visst får ni julstämning! Låt oss ta en närmare titt på mästerverken. 

FullSizeRender.jpg

Abstrakt konst. 

FullSizeRender.jpg

Så där gulligt prickig. 

FullSizeRender.jpg

Den något brända Adidas-vänstern. 

FullSizeRender.jpg

Sakligt. 

FullSizeRender.jpg

Och så min personliga favorit; demonkatten.

Det här var alltså vad resultatet blev, medan målbilden var något mer åt det här hållet:

IMG_9246.JPG

Jag förstår inte hur jag, vars bästa ämne i skolan trots allt var bild, aldrig lyckas få en pepparkaka att se normal ut, utan allt ser ut som nån blind förskoleklass från ett Waldorfdagis har gjort. 

Jag ger officiellt upp nu. Nästa år blir det en pepparkakslös jul här hos oss.  ALDRIG MER!!!!

6 nyårslöften jag har

⭐️ Inte hoppas på för mycket eller bli besviken när jag inte får olika stipendier. Du visste redan när du ansökte att chansen är minimal att få stipendium. Du klarar dig ändå, det går ändå.

⭐️ Städa garderoben ordentligt under jullovet och slänga allt jag inte använder och sen inte köpa kläder på rea eller bara för att utan inse min egen förutsägbarhet och tråkighet och bara, bara köpa sånt jag faktiskt använder. Det vill säga svarta tunikor.

⭐️ Inte klippa kort hår eller lugg hur sugen jag än blir.

IMG_9196.JPG

 ⭐️ Lära mig ta ordentligt betalt och börja tacka nej till saker som inte lönar sig. Inte allt behöver ge ekonomisk utdelning, men är det inte för en god sak eller åtminstone nåt som gör dig glad - tacka nej.

⭐️ Låta mig själv bli ledsen över dålig eller utebliven respons för boken, men verkligen, verkligen fokusera på det bra folk (förhoppningsvis) säger. Inte bortförklara snälla ord. Inte låta boken      bestämma mitt välmående, eventuellt gå i terapi om alla mina nojor.

⭐️  Starta företag. Suck.

8 saker jag önskar jag mig i julklapp

Hade tänkt presentera en önskelista mycket tidigare i den här kalendern, men det visade sig bli svårt att skramla ihop saker till en önskelista. Klart det finns saker som hade varit kul att ha, en egen pool och tama tigrar, men man ska väl också hålla sig inom rimlighetens ramar när man skriver åt tomten. Dessutom vet jag redan att jag ska få flera saker jag önskat mig av Pär så dom har jag ansat bort. Och nu är vi sitter här med en vecka kvar till jul och ska jag vara helt ärlig önskar jag mig bara fri från den här flunssan. 

Men här är åtta saker man kan köpa åt mig om man vill: 

FullSizeRender.jpg

Fina lakan från Finlayson

FullSizeRender.jpg

Den där matberedaren jag pratade om redan till födelsedagen, men som aldrig blev av pga alla pengar gick till veterinären. 

FullSizeRender.jpg

Nåt kul sällskapsspel, brukar finnas på bokhandlar. 

FullSizeRender.jpg

Snygga sneakers, t ex de här från Asos.

IMG_9170.PNG
IMG_9171.JPG

Den här fina boken.  

FullSizeRender.jpg

En traktörpanna, t ex den här från Fiskars.

IMG_9183.JPG

De här örhängena från Emma Israelsson.

IMG_9184.JPG

 De illustrerade utgåvorna av Harry Potter. Har inte en enda av dem ännu och man måste ju nästan ha dem.

9 mest likeade fotona på Instagram

Förlåt för själlösa inlägg, men har fortsättningsvis feber och började just gråta för att ena katten hoppade upp i famnen så jag är inte mitt bästa jag atm. Idag får ni se min ”nine best 2017”. 

FullSizeRender.jpg

Meat likeade är vårkatalogen S&S gav ut för ett par veckor sen. Skulle jag ha valt min egen topplista skulle den också toppas av det här fotot.  

Annars gillade ni #dammenbrister, Spice Girls i Finland (mitt självständighetsinlägg), när jag skrev under bokkontraktet i somras, sommarpratet, när mamma skrämde livet ur mig, mamma som målade av mig, vår bröllopsdag och mina gamla VHS-kassetter. 

För att se inläggen i större storlek och överlag hänga med på Svenskfinlands fetaste insta-konto, följ mig på @din.bff.ellen.

Imorgon ska jag försöka leverera igen. Nu måste jag typ... oja mig över att allt gör ont.

10 bra julfilmer

Ursäkta avbrottet i min hittills väldigt samvetsgranna lucköppningen, men jag blev hastigt och lustigt sjuk igår. Eller nej, det var varken hastigt eller lustigt, jag har haft huvudvärk och ont i kroppen i över en vecka och jag var säker jag höll på att dö på jobbet igår. Kom hem, kollapsade i sängen och mätte temperaturen. Och här ligger jag än. Har ont överallt, men mest i halsen. Här är gårdagens lucka i alla fall: 10 bra julfilmer!

IMG_9149.GIF

8 femmes

En fransk liten mordhistoria som också är en musikal.En familj har samlats för att fira jul i en herrgård, men så hittas pappan i huset död. Den här filmen är helt ljuvlig och tyvärr inser jag nu att det är det alldeles för många år sen jag såg den sist. Ska nog se den i år igen.

IMG_9150.GIF

Fanny och Alexander.

Kanske världens bästa julfilm. Älskar allt med den, men speciellt Ewa Fröling och Stina Ekblad är typ magiska. Och Börje Ahlstedt! Seriöst, har ni inte sett den, så se den asap.

IMG_9151.GIF

Gone with the Wind.

Inte en julfilm egentligen, men för det första såg jag den första gången som tio-åring när den sändes som julvakefilm på SVT, så jag förknippar den alltid med jul och dessutom är den så där trevligt episk och storslagen som passar bra när man ätit för mycket morotslåda.

IMG_9152.GIF

Home Alone.

Förstås. Vad vore en jul utan Kevin McCallister? Både ettan och tvåan är obligatoriska i min TV-jul.

IMG_9153.GIF

Love Actually.

Igen, förstås. Den är ju supercheesy och kanske inte så bra egentligen, men att gråta till scenen när Mr Darc... jag menar Colin Firth friar hör också till sånt som är obligatoriskt.

IMG_9154.GIF

Sound of Music.

Är det här en julfilm eller inte? Det är kanske den juligaste filmen någonsin som INTE handlar om jul. My favourite Things är väl vedertagen som julsång nu? Jag vet inte. Hur som helst, den är skitmysig och brukar visas på nån kanal kring jul. Hade en period i nian när jag kollade på filmen varje dag i typ ett halvår, är inte riktigt säker på varför, men tycker fortfarande den är jättefin.

IMG_9155.GIF

It's a Wonderful Life.

En av de få filmer som verkligen får mig att tro att det ÄR ett wonderful life man lever. Gråter också typ filmen igenom här, vilket kan vara skönt och befriande. Dessutom kanske den mest juliga filmen någonsin.

IMG_9156.GIF

Meet me in St Louis.

Bara det att sången Have yourself a merry little Christmas härstammar härifrån är ju motivering nog, men behöver ni ännu mer övertalan säger jag två ord; Judy. Garland. Älskar henne, tycker man också med fördel kan se The wizard of Oz i juletid, även om den inte är julig alls.

IMG_9157.GIF

 Sissi (alla tre filmerna)

En filmtrilogi som alltid sänds på TV i Tyskland kring jul. Började se den av en slump den jul jag firade där och fastnade. Vet inte om det är undersköna Romy Schneider i huvudrollen, kostymerna, historien bakom som det är löst baserat på (Sissi var en äkta österrikisk kejsarinna) eller bara det technicolorsprudlande 50-talsfiltret som ligger över hela filmen som trollbinder mest, men trollbunden blev jag.

IMG_9158.GIF

Solsidan

Okej ärligt talat vet jag inte om den här håller måttet men tänkte smyga in en liten kulturkonsument här, vi såg nämligen Solsidan på bio häromdagen. Inget mästerverk, men jag blev inte heller besviken. Som ett lite längre avsnitt typ. Roliga små episoder, en av filmhistoriens tröttaste castings (Henrik Schyffert) och lite good old kärnfamiljsnorm att gosa in sig i. Johan Rheborg som Fredde Schiller är och förblir Solsidans stora behållning. 

 

11 saker i min sminkväska*

*= tack Julia för rubrikförslaget

IMAGE.JPG

Det här är min sminkväska. Tänkte vi skulle ta en titt i den idag. Själva väskan har mamma köpt i Stockholm på slutet av 80-talet. Den är alltså typ lika gammal som jag. Borde kanske, av hygienskäl om inget annat, köpa ny, men vet ni vad? Kom närmare ska jag viska nåt i örat på er: jag orkar inte

Under tiden jag skrev det här inlägget insåg jag att jag sorgligt nog aldrig kommer bli beautyblogger. Man måste ju ha rent smink för det! Mitt smink är alltid halvglittrigt och dammigt av nån ögonskugga som gått sönder eller av smulorna från nån penna jag vässt rakt över väskan. Kalla mig äcklig om jag vill men vem har tid att rengöra smink? Hur som helst. 

I present to you, meine Damen und Herren und Icke-binären: det viktigaste ur min sminkväska:

IMAGE.JPG

Minns ni att jag skrev för nån månad sen att jag inte vill leva utan pincett? Well kort därefter tappade jag bort min trotjänare och blev tvungen att köpa ny. Köpte den här roseguldiga Tweezerman. Dyr, ja. Bra, också ja. 

IMAGE.JPG

När vi har noppat klart brynen går vi över till grunden. En primer som inte är så bra och en under ögat-concealer som är helt okej, båda från Lumene.  

IMAGE.JPG

Jag har aldrig tyckt om eller använt foundation, men jag har nyligen börjat använda den här. Blev desperat när solen försvann för i år och köpte cirka tio olika produkter med ”glow” i titeln. Den här funkar som en foundation men är så lätt och skön och o-kakig att jag inte märker att jag har den på. Täcker det mesta och ger faktiskt ett glow. Älskar den. 

IMAGE.JPG

Den bästa brynprodukten jag nånsin prövat. Mitt bästa smink överhuvudtaget, brynen är det viktigaste för mig. Anastasia Beverly Hills Dip Pomade i färgen Taupe.  

IMAGE.JPG

Ett litet sketet countouringkit jag köpte från Primark för 2£. Ändå haft ganska bra användning av de mörkare skuggorna. 

IMAGE.JPG

Svinbra solpuder och rouge från LilyLolo. Så sjukt mycket pigment i dem och håller i en halv evighet. 

IMAGE.JPG

Ett litet highlighter-stick från elf. Hatade det först, älskar det nu. Vet inte vad som har ändrat. Perfekt på kindbenen och lätt att bara smeta på. 

IMAGE.JPG

En flytande eyeliner från Maybelline. Sminksaker som inte är värda att lägga mycket pengar på: flytande eyeliner. Har provat många olika pga använder eyeliner ofta och gärna, även svindyra märken - inte bättre än H&Ms. 

IMAGE.JPG

Mascara däremot är jag lite mer kinkig med. Senaste åren har jag varit Lancôme trogen. Köpte nyligen ny och då tog jag en presentförpackning med lite prover i också, tänkte kolla om nån är bättre. För tidigt att uttala mig om nån av de här ännu, men deras Grandiose är en av de bästa mascaror jag provat.

IMAGE.JPG

En av de få ögonskuggor jag har och använder, en röd från H&M. Ögonskuggor är inget jag lägger pengar på, använder det för sällan. 

IMAGE.JPG

Och till sist: nåt jag gärna lägger pengar på: läppstift. När jag plockade upp alla de här märkte jag att jag saknar flera nyanser som jag med säkerhet vet att jag haft, t ex alla mina Kylie-Jenner-made-me-do-it nyanser av buse som jag köpte förra året - var är dom? Oh well. Älskar läppstift, söker alltid efter de perfekta nyanserna. Tyvärr är det aslänge sen jag använt läppstift nu, för typ två-tre år sen använde jag läppstift JÄMT. Blev lite sugen på att börja på nytt bär jag satt och gosade med dem nu.

Det var det! Ses imorgon!