Mina bästa julfilmer

Vi firar ju julen till minne av att Tvn uppfanns (eller...?) och då tycker jag man kan hedra det med att kolla lite extra film, gärna såna man har sett ett tiotal gånger tidigare. Här är mina favoritjulfilmer, men de flesta återfinns nog säkert på era listor också, det finns ju inte så jävla många julfilmer att välja mellan till slut. 8women-bow

8 femmes. En fransk liten mordhistoria som också är en musikal.En familj har samlats för att fira jul i en herrgård, men så hittas pappan i huset död. Den här filmen är helt ljuvlig och tyvärr inser jag nu att det är det alldeles för många år sen jag såg den sist. Ska nog se den i år igen.

fanny

Fanny och Alexander. Kanske världens bästa julfilm. Älskar allt med den, men speciellt Ewa Fröling och Stina Ekblad är typ magiska. Och Börje Ahlstedt! Seriöst, har ni mot förmodan inte sett den, så se den asap.

gone-with-the-wind-dvd-cover-63 Gone with the Wind. Inte en julfilm egentligen, men för det första såg jag den första gången som tio-åring när den sändes som julvakefilm på SVT, så ajg förknippar dne alltid med jul och dessutom är den så där trevligt episk och storslagen som passar bra när man ätit för mycket morotslåda.

homealone

Home Alone. Förstås. Vad vore en jul utan Kevin McCallister? Både ettan och tvåan är obligatoriska i min TV-jul.

love_actually

Love Actually. Igen, förstås. Den är ju supercheesy och kanske inte så bra egentligen, men att gråta till scenen när Mr Darc... j ag menar Colin Firth friar hör också till sånt som är obligatoriskt.

the-sound-of-music-1920x1080

Sound of Music. Är det här en julfilm eller inte? Det är kanske den juligaste filmen någonsin som INTE handlar om jul. My favourite Things är väl vedertagen som julsång nu? Jag vet inte. Hur som helst, den är skitmysig och brukar visas på nån kanal kring jul. Hade en period i nian när jag kollade på filmen varje dag i typ ett halvår, är inte riktigt säker på varför, men tycker fortfarande den är jättefin.

itsawonderfullife-email

It's a Wonderful Life. En av de få filmer som verkligen får mig att tro att det ÄR ett wonderful life man lever. Gråter också typ filmen igenom här, vilket kan vara skönt och befriande. Dessutom kanske den mest juliga filmen någonsin.

title_meet_me_in_st_louis_blu-ray

Meet me in St Louis. Bara det att sången Have yourself a merry little Christmas härstammar härifrån är ju motivering nog, men behöver ni ännu mer övertalan säger jag två ord; Judy. Garland. Älskar henne, tycker man också med fördel kan se The wizard of Oz i juletid, även om den inte är julig alls.

die-hard1988

Die Hard. både ettan och tvåan, cause all I want for Christmas is Bruce Willis.