2016 - listan!

Precis som Kugge (som jag kopierade listan av) har gjort, ska jag också fylla i listan om året som gått. Det blev ett megalångt inlägg men ni kan ju ta kaffepauser när ni vill. Förresten tycker jag ni ska läsa Kugges, eller Michaela som hon också heter, blogg redan nu, så att ni nöjt kan säga att ni läste den före hon blev den världskända författare som hon säkerligen kommer bli.

15801106 10154384101929107 754082493 n

Gjorde du något 2016 som du aldrig gjort förut?

O ja! 2016 har varit ett händelserikt år. Jag har blivit sambo, jag har gift mig, jag har fått syskonbarn och jag har vunnit pris för Årets blogg. Och så har jag börjat bekanta mig med Youtubers! I alla fall svenska såna. Hittills tycker jag Therese Lindgren verkar smart men tråkig, Tova Helgesson hysterisk men rolig och Jockiboi äcklig men vidrig. Tror jag gillar Tova bäst, för hon är så gränslös. Är liksom faschinerad av henne. Har ni tips på andra? Vem ska jag se på?

Genomdrev du någon stor förändring?

"Genomdrev" låter som att jag pushat på jättehårt i motstånd, men jag flyttade ju bloggen till Sevvan och allt som följde med det och så gifte jag ju mig då. Det har varit stora förändringar.

Att gifta sig är egentligen inte en stor förändring, för inget ändras riktigt från när man "bara" är ihop. I alla fall mellan dig och din partner. MEN folk engagerar sig otroligt när man gifter sig. Plötsligt är folk som inte brytt sig ett jävla skit om dig förr "glada för din skull". Alltså sorry, jag vill inte låta otacksam men jag har ju ändå lyckats med vissa saker här i livet som kräver lite mer talang än att gifta sig utan att få en bråkdel av alla grattisar jag fick när jag blev en ärbar kvinna. Och helt seriöst känns det många gånger som att det handlar om just det. Att jag är mindre farlig på nåt sätt nu och att jag nu är mer bekväm eftersom jag frivilligt gett mig in i den folkkäraste av alla normer, heteronormen. Ibland vill jag bara ställa mig upp och skrika "gillade du mig inte som singel behöver du inte gilla mig nu heller!!!!!".

Om ibland om jag är på gott humör tänker jag att det handlar mer om att folk på riktigt blir glada av kärleksnyheter i dessa tider men tja. Sällan jag är på riktigt så gott humör.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?

Ja! Det enda folk gör i denna ålder är att få barn och springa marathon, i alla fall om man ska tro Facebook. Vilket inte gör de bebisar man lärt känna mindre gulliga <33

15785626 10154384101974107 1447525585 o

En av oss är gullig i alla fall.

Vilket datum från år 2016 kommer du alltid att minnas?

När chefen traditionsenligt gick igenom året på julfesten och listade olika datum som varit viktiga för personalen reagerade jag knappt på mitt eget bröllopsdatum. Så jag är inte så bra på datum men okej: första augusti föddes Grim, mitt eget lilla brorsbarn. Och efter det är ju ingenting sig likt, så det lär jag nog alltid minnas. Plus att det är en dag efter Harry Potters födelsedag, så lätt att minnas därav också.

Dog någon som stod dig nära?

Vår katt Kantele vilket var sorgligt nog, utan att nån människa jag känner dog.

Vilka länder besökte du?

Som den globetrotter jag är svarar jag Danmark, Sverige och Estland. Inte många länder, men rätt många resor till Sverige och dessutom till massa olika städer och byar.

Bästa köpet?

Vår säng, utan konkurrens. Jag blir fortfarande lika glad när jag går och lägger mig, det är en sån ofantlig lyx. Jag har inte glömt första två månaderna Pär bodde här, när vi sov på min 120 madrass på golvet, eftersom jag slarvade bort ett sängsben i flytten (true story). Det var det värsta ever, inte det minsta romantiskt och gulligt som man lätt kunde tro.

Min nya dator var också ett steg upp på livskvalitetsstegen eftersom jag ändå skriver en del dessa dagar. Men det är så himla tråkigt att lägga pengar på teknik att jag inte kan tycka det är det bästa köpet.

Gjorde någonting dig riktigt glad?

Att börja Monika Fagerholms Manus-kurs, eftersom jag skrev i ett sammanhang igen och att det visat sig att jag skriver bra (alltså inte kanske kvalitativt men att jag faktiskt skriver - och ganska mycket!) under Monikas handledning.

Och så klart - att jag blev Årets blogg. Allt det som det förde med sig, det gjorde mig riktigt, riktigt glad. Och förvirrad. Men mest glad.

Och så Pär så klart. Han gör mig glad nästan varje dag. Det har också gjort mig så fantastiskt glad att han går så väl ihop med min familj och mina vänner.

15748209 10154384139444107 1034699162 o

Smygbild på en sovande Pär.

Saknar du något under år 2016 som du vill ha år 2017?

Personligt har jag haft ett ganska bra år, men ser man till världsläget finns det mycket att önska. Fred först och främst och tills dess är ordnat en humanare flyktingpolitik. Hade gärna sett att vi fick en ny, kompetent regering här hemma och att alla andra högerextrema regeringar och ledare runt om i världen skulle vakna en morgon och ba "men herregud vad håller jag på med?" och självmant avgå och söka hjälp, så vi slapp kaoset en revolution skulle medföra. Men hur det än händer vill jag ha ett nytt politiskt klimat.

Vad önskar du att du gjort mer?

Läst och gjort saker offline.

Vad önskar du att du gjort mindre?

Oroat mig och haft ångest. Har mått riktigt kasst i omgångar, speciellt i höst, med nya spännande symptom som katastroftankar, sömnproblem och paranoia. Insåg också i höst att jag slutat bry mig om mitt yttre på ett oroväckande sätt. Det kanske kan låta hälsosamt, men liksom, det är inte på det sättet. Det känns mer som jag gav upp på ett väldigt ledsamt sätt. Det mesta av det här skyller jag på hormonkuren jag åt hela sommaren och ända in på tidiga hösten. Jag kan inte riktigt förstå vad det annars skulle bero på.

Bästa boken du läste i år?

Här kan du läsa alla böcker jag läst/lyssnat på i år, de med en *asterix* efter sig är såna jag gillat extra mycket. Men de läsupplevelser jag minns bäst är Tripprapporter och The Girls.

Favoritprogram på TV?

Bäst i år har ju Skam varit, det överskuggar allt det andra som varit bra (The Crown, Historieätarna, Easy, The Get Down, The Path). Det här är en riktigt barnslig reaktion men, jag har liksom blivit sur de senaste veckrona för att skam blivit sånt allmängods. Plötsligt ser ALLA på Skam, men när jag skrev om serien i augusti så... Nej, jag vet inte vad jag vill ha sagt annat än att JAG SÅG DET FÖRE DET BLEV COOLT. Suck, barnsligt som sagt, jag har inte utvecklats alls sen jag gick i sjuan och blev sur när andra lyssnade på Håkan Hellström, för de gjorde inte det "på riktigt".

[embed width=480 height=270 class=left thumbnail=https://i.ytimg.com/vi/WDZJPJV__bQ/hqdefault.jpg?r=38103]http://www.youtube.com/watch?v=WDZJPJV__bQ[/embed]

Största musikaliska upptäckten?

Vet inte riktigt om jag har upptäckt jättemycket ny musik, de skivor jag tyckt varit bäst har kommit från artister och band jag gillat länge redan. Beyonce, Frida Hyvönen och Rihanna är min topp tre från detta år, i den ordningen. Jag minns så väl när Formation kom ut. Det var som ett fucking knytnävsslag i solar plexus. Och sen hela Lemonade-skivan. Det känns som början på nåt nytt.

Sen skulle jag vilja nämna årets skivor från Bowie, Frank Ocean, Blood Orange, Kanye West, The Radio Dept., Cherrie, Sabina Ddumba, Håkan Hellström, Anonhi, A Tribe called Quest, Silvana Imam, Solange och Anderson Paak och El Perro del Mar som skivor från året som jag lyssnat på och gillat mycket. Det blev mycket name dropping här nu, förlåt för det. Se det som tips, allt finns på Spottan (förutom Queen B).

Vad var din största framgång på jobbet 2016?

På mitt riktiga jobb, After Eight, har det mesta varit som vanligt. När det gäller skrivandet så känns det faktiskt som att jag kommit ett steg närmre den där utgivna boken i år.

Största framgång på det privata planet?

Att jag ibland faktiskt har lyckats tänka: är det värt att börja gnälla om detta? och sen inte gnällt om det. Det tycker jag är strongt av mig, den gnälligaste människan sen stenåldern.

Jag är också stolt över att jag i år vågat mig in i, om aldrig än så försiktigt, i olika debatter på och av internet och gått rakryggad ut ur dem. Inte som att jag alltid haft rätt, men som att jag tänkt igenom mina argument, presenterat dem, stått fast vid dem och hållt mig saklig. Det är nytt för mig.

15749716 10154384137494107 2016307427 n

Boende.

Vad spenderade du mest pengar på?

Boende, med allt vad det innebär. Köpte mycket nya möbler i början av året och har betalat hyra hela året.

Något du önskade dig och fick?

Jag fick så otroligt mycket, men det känns som att det mesta är sånt jag aldrig vågat ens önska. Men vi fick en riktigt fin bröllopsfest som var precis som vi ville ha den, plus så mycket mer. Den kvällen kommer jag bära med mig länge. Tack till alla som hjälpte oss med allt, speciellt min syster Julia som ordnade i princip hela festen.

Något du önskade dig och inte fick?

Vann aldrig storkovan på nån av de skraplotter vi skrapade i år. Orättvist! Dessutom hade jag hoppats jag skulle kommsa över 1000-strecket med följare på Insta innan året är slut, men nu ligger jag på typ 950 så om jag inte får 50 följare de närmasta tre dagarna får jag väl räkna det som ETT MISSLYCKANDE :(((((((

Vad gjorde du på din födelsedag 2016?

Minns inte att jag gjorde nåt särskilt den nittonde september. 29 är också en värdelös ålder att fylla. Kan jag bara bli 30 nån gång redan, jag hör liksom inte hemma i 20-talen längre?!

Vad fick dig att må bra?

Vardagen och skrivandet, alla simturer i somras.

15782128 10154384101989107 436814939 n

Kantele som vi minns henne.

Vem saknade du?

Kantele så klart. Och sen är det ju ett faktum att en del av min familj och dessutom hela min svärfamilj plus en massa av mina och Pärs vänner bor långt ifrån oss. Men de finns ju där.

De bästa nya människorna du träffade?

Alla Pärs kompisar. Har varit så himla, himla rädd att de inte ska gilla mig och tycka att jag rövat bort honom till denna ödsliga avkrok i detta gudsförgätna land. Har också varit orolig för att alla hans kompisar är liksom sjukt smarta och sjukt coola och jag känner mig ofta så satans dum och lanttis. MEN precis som Pär har försäkrat mig om från första början så är de alla också sjukt snälla och välkomnande plus att jag faktiskt tror att de gillar mig, eller i alla fall inte ogillar mig. Så YES!

Mest stolt över?

Min blogg. Faktiskt. Att jag kommit dit jag kommit med den utan att kompromissa eller låtsas, utan bara varit mig själv. Ärlighet inte bara varar längst, det tar dig längst också. Tänk på det.

Och en kardemummakaka jag bakat två gånger under julhelgen som är den goaste kakan jag ever bakat!!! Hemligheten är fil.

Högsta önskan just nu?

Att den politiska pendeln svänger nu nästa år. Att det blir bättre i världen. På det personliga planet ska jag tammefan skriva klart ett bokmanus nästa år.

15749721 10154384102029107 1472271702 n2

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?

Jag ska börja promenera och simma igen. Har varit alldeles för stillasittande i år, speciellt här nu i slutet av året när min fot har jävlats och jag inte kunnat gå som jag ville (för er som undrat, så här lyder domen: jag har en muskel på yttre sidan av foten och vristen som slagits ur funktion när jag steg lite lätt snett i somras. Det gör att det börjat dra snett och nån mjukdel hamnat i kläm eller vad det nu var. Jag har fått gummibandsövningar jag ska göra tre gånger i veckan och om sisådär sex veckor borde jag ha normal funktion i foten igen, eftersom jag stiger ner bra och har "utmärkta" muskler i fötterna annars). Kommer nog aldrig tycka om att träna på det där märkliga sättet som folk tycks göra, men jag känner att jag behöver mer frisk luft. Och simma är det bästa jag vet, även i simhall. Så det. Sen vill jag scrolla mindre och läsa mer. Och få Pär att gilla RnB, HAHAHAHA. Never gonna happen.