But first - let’s take a selfie

FullSizeRender.jpg

Det här bilden är tagen för sju år sen, den dök upp på min Timehop här om dagen. Det låter inte så länge - Sju år så där, det är väl ingenting. Men herregud så mycket som har hänt.  

Jag minns våndan av att ta bilder av mig själv, eller se bilder av mig själv överhuvudtaget. Jag var helt säker på att jag var en ful människa som inte gör sig på bild. Alltså säker på det sättet som man är på att gräset är grönt och himlen är blå. Det var bara så det var.

Blir nästan arg på att jag inte hade vett att uppskatta min felfria hy, mitt hår som ser otroligt glansigt och friskt ut och min stora, karaktärsfulla näsa. Det här är ju inte en bra bild på det sättet; posen och icke-skärpan skvallrar om att det här tagen före selfiens definitiva intåg. Men jag är ju ganska göllig på bilden.

Jag har upprepade gånger nämnt selfiens betydelse för mitt självförtroende. Tack vare selfien har jag inte bara lärt mig vad mina vinklar är och vilka miner som funkar för att jag ska se normalbegåvad ut på bild (ett stort leende är inte en av dem). Men förutom att jag lärt mig hur jag fota mig själv för att bli så pleasing om möjligt för the male gaze, så har jag också vant mig vid mitt utseende. Jag har sett mitt ansikte ut alla möjliga vinklar; smickrande och osmickrande. Jag har fotat mig själv när jag varit glad, ledsen, arg, full, sjuk, kär, sminkad och osminkad. Jag har lärt mig att det är så jag ser ut och jag har omfamnat det, även de gånger när jag tycker  bilden blev bajs. Blir du ful på en selfie står dig tusende åter. 

Ett mantra som jag också regelbundet återkommer till är ”folk har ju sett mig i verkligheten”. Oavsett hur ful eller hur snygg jag är på en bild så ser jag ju ut som jag gör irl, det kommer man ju inte ifrån. Och så är looks faktiskt inte allt, hur slitet det än låter.

IMAGE.JPG

Här är en selfie från skrivande stund. Smutsigt hår, glåmigt bakfyllefejs, inget filter och sneda brillor. Jag är samma människa som på förra bilden, men massor har ändrat. Jag är lite fetare, lite äldre, lite mindre glow i skinnet men väldigt mycket gladare och nöjdare.