Julens böcker

När jag redan i november börjar tänka på jullovet är det alltid en målbild som hägrar. Jag, på soffan, med handen i en konfektask och med en bok framför näsan. Min hela föreställning om en fridfull jul eller en relaxing ledighet kretsar i stort kring böcker. 

IMAGE.JPG

Tänkte vi skulle ta en titt på vilka böcker jag omger mig av i jul.  Här är dom! Se Apelsin-Dajmen som ett annat tips - julens godaste godis. Men okej, böcker!

FullSizeRender.jpg

De här fick jag av Jutta i julklapp. Valda dikter av Tove Ditlevsen och en stödbok i form av danskt-svenskt lexikon. Jutta sålde in Tove som en superhypead dansk poet atm (hon skulle ha fyllt 100 i år) och att hon är  ”Danmarks svar på en arbetar-Sylvia Plath”. Say no more! Har läst bara lite dikter i den, men tycker väldigt, väldigt mycket om dem. Jutta vet vad jag gillar. Här är ett smakprov:

Så. Bra. Det här är alltså skrivet för typ 50 år sen!!!

FullSizeRender.jpg

Själv köpte jag en bukett Alfons-böcker åt min brorson. Tänkte han ska få alla vartåt det lider.  Jag tycker Alfons är skitbra plus att jag tycker Grim liknar Alfons. Böckerna får vara hos oss i vår nyinrättade Grim-låda.

FullSizeRender.jpg

Ett slående porträtt av Grim. 

FullSizeRender.jpg

Av Pär fick jag bl a den här romanen av David Nyman, som Pär träffade på Umeå Littfest. Kul med böcker man inte har nån slags uppfattning om från förr. Blir en renare läsupplevelse på det sättet tänker jag.

FullSizeRender.jpg

På tal om romaner lyssnar jag på Utvandrarna för tillfället. Har läst serien xx antal gånger de senaste tjugo åren men blev så sugen på dem igen efter att ha sett Bye Bye Sverige.  Jättefint uppläst av Pär Sjöstrand.

FullSizeRender.jpg

Av Pär fick jag också den här fotoboken som jag önskat mig efter att ha sett i Kobras avsnitt om ”the girl gaze”.  

FullSizeRender.jpg

Massa fotografer finns med, bl a finska Iiu Susiraja. 

FullSizeRender.jpg

Och åt mig själv köpte jag Brita Zackaris Jag hatar att träna. Jag tänker om det ska finnas en bok som skulle få mig att känna träningslust så är det den här. 

FullSizeRender.jpg

Och den här lilla nördboken. Ett historiskt lexikon om mat. Helt ljuvligt, läser den som poesi nästan. 

FullSizeRender.jpg

Man lär sig för livet.  

Hoppas ni har fridfulla mellandagar fyllda av böcker framöver.