50 nyanser av svart

Jag hade inte tänkt kommentera det här, men jag känner att jag inte riktigt kan hålla mig. Black friday hörni. Jag vet inte vad jag är mer trött på att läsa - reklam OM black friday eller folks åsikter om hur skit black friday är. Det är märkligt hur höga hästar folk sätter sig på plötsligt, folk som annars sällan har kritiserat konsumtion eller kapitalism. Det märkliga är också att när jag försöker tänka efter, så tror jag att jag hörde talas om black friday för första gången för typ ett, kanske två år sen? Och jag undrar om inte alla dessa negativa skriverier har hjälpt Black friday mer än det stjälpt. Så jag hade inte tänkt skriva nåt, men here I am baby. Signed, sealed och och bloggsugen.

46795175_350129885762092_2889318293515010048_n.jpg

Först och främst:
jag tycker också det är hemskt med konsumtionshets. Jag förstår också att vi inte kan fortsätta som vi håller på. Jag vill också stiga på bromsen. Det här är inte ett “handla-vad-du-vill”-inlägg. Snälla se inte det här inlägget som ett OK för att shoppa ännu en slinkig partytopp efter jobbet. (det är väl ingen som köper just partytoppar längre, men ni vet).

Jag tycker inte alls vi ska handla så mycket och så ogenomtänkt vi gör. Kan man avstå från att handla på black friday - by all means, gör det. Men sitter du själv med en ganska bekväm månadslön och inget saknar - håll käft om nån utan bekväma månadslönen och dina privilegier utnyttjar en dag av litelite respit som kanske är nödvändig för nån för att få det att gå ihop. Du är inte bättre bara för att du har råd att strunta i Black Friday.

Du kanske upplever ett företag som skickar ut reklam om att dom minsann inte deltar i black friday som “snälla”. Det är dom inte, det är bullshit. Att vitt och brett berätta om att man inte har Black Friday-reor i sitt företag är en lika smart - om inte smartare - PR-strategi som monsterreor. De vill ändå att du ska köpa deras tjänster eller grejer. Det är bara olika paketering.

Man kan och man ska kritisera hur vi konsumerar och vad vi blir lurade att vi behöver eller vill ha. Men det är ju inte som att hela västvärldens konsumtion infaller på black friday. Det pågår hela tiden. Varken miljön eller mänskligheten vinner något på om du inte köper den där grejen du tänkt köpa ändå en dag senare. Om vi vill vara drastiska så kan vi säga att varje dag är lika svart som black friday för miljön.

Jag ser det som en trestegsraket.

  1. Först ser vi till att öka klassklyftorna och skapa ett så ojämlikt samhälle som möjligt. Vi hittar på olika symboler för de olika klasserna. De högre klassernas symboler är finare och vi ser till att arbetarklassen vet om det.

  2. Sen lurar vi i folk att det är bara på deras eget ansvar att konsumera sig ur (?? what hur funkar ens det?) och själv fighta sig ur det samhällskikt dom är födda ur. Vi säger “kolla här, här är en påhittad symbol som du kan köpa och på så sätt känna dig lite högre klassig”. Vi lockar med olika reor och events kring de här symbolerna.

  3. Sen skambelägger vi dom när dom försöker köpa sig symbolerna på nån dag när dom kanske är litelite billigare och skrämmer dom förhoppningsvis tillbaka till sina platser utan att de köper nåt alls och på så sätt behöver vi aldrig vara rädda för systemkollaps och klass-samhället hålls intakt. Hurra!

Så länge kapitalism finns, kommer svarta fredagar finnas, även om det inte heter just black friday. Det är lite som dom säger i Jurassic Park; life always finds a way. Capitalism always finds a way. Men precis som alla andra skräcködlor kan vi säkert överlista kapitalismen också, men du gör det inte genom att berätta hur “äckligt” du tycker det är med Black Friday. Vet du vad det är du äcklas av egentligen? Klass-samhället och dess symptom.

Det är jättefint om du inte handlar idag. Eller andra dagar. Super! Grattis! Jag menar det. Men ett steg i att avskaffa Black Friday - eller klass-samhället då - kunde vara att till exempel att låt fattigt folk leva och skit i tredje steget i raketen och istället rösta vänster i nästa val. Till exempel.

För det är väl inte så att det bara handlar om att positionera sig “rätt” för dig.
Eller?