Ett par dagar i Helsingfors

Jag har hängt i Helsingfors sen i onsdags kväll, tänkte vi skulle se hur det såg ut. 

IMAGE.JPG

Åkte från ett snötäckt Bennäs i onsdags. Tycker ändå det är kul med ordentlig vinter.

IMAGE.JPG

Vi bodde på Hotel Finn, som var ok. Litet, ingen frukost men trevlig personal och städat och fräscht. Och fint dekorerat trapphus. 

IMAGE.JPG

Jag gjorde mig ordning med nonchalant tryck på bröstet.

IMG_4656.JPG

Och gick till Luckans kväll om kropp, kroppsaktivism och identitet som de ordnade på G18, för där skulle jag delta i en panel. Men först spelade Unga Scenkompaniet sin nya pjäs Alla får vara med. Gå och se den och ta med en tonårig kompis! Den spelas t ex på After Eight i Jeppis 13:e februari

FullSizeRender.jpg

Det var ganska mycket folk i publiken, bland annat de här två kompisarna ❤️

FullSizeRender.jpg

Pär var på bandymatch så länge jag var på G18, men före han gick hade han lämnat hamburgare och havre-oboj åt mig på hotellrummet, eftersom jag inte hann äta nåt före. Sällan har väl en kall hamppis smakat godare. Den åt jag och kände verkligen hur jag tog ansvar för min kropp och gav den vad den förtjänade. Har hört att det är viktigt. 

FullSizeRender.jpg

Tog sovmorgon och gjorde mig sen i ordning för lunch med Förläggarn. Ville ha läppstift så då blev det läppstift, men det visade sig vara en miss eftersom det är i princip omöjligt att äta ramen med läppstift utan att förlora all slags värdighet.

Vi hade en väldigt trevlig lunch och pratade många spännande saker mellan nudelslurpandet. Om allt går vägen kommer det väl en bok i höst.  

FullSizeRender.jpg

Helsingfors var kallt som satan men kärleksfullt ändå. 

IMG_4721.JPG

Jag satte mig på Ekbergs och jobbade lite. Axel, som jag träffade kvällen innan hade nämnt att han suttit och skrivit på Ekbergs just innan och jag kände att det vill jag också försöka mig på! Ekbergs är alltså ett mycket anrikt och finlandssvenskt konditori, mycket golfanekdoter och Burberry-mönster vid borden runt omkring mig. Jag åt årets första Runebergare, den var precis som dom ska va. 

Jag satt där nån timme och sen kom Pär dit, han hade varit på promenad. Vi beställde in varsin rykande laxsoppa, åt upp och begav oss ut i knivvassa kölden igen.

FullSizeRender.jpg

Och gick till Oodi! Nyöppnat, hyllat stadsbibliotek? Yes, please! Och jag kan bara stämma in i hyllningskören; så otroligt fint och inbjudande och öppet för alla.

IMAGE.JPG

Skönt med ett allmänt, gemensamt rum mitt i stan vars syfte inte är kommers. Det var så fint och se hur folk använde hela huset. Och alla slags människor! 

FullSizeRender.jpg

Jag har hört mutter om att det är för lite böcker för att kalla sig bibliotek och det är kanske inte jättemycket böcker on display, men jag vet inte - gör det nåt? Ett bibliotek för mig är först och främst ett demokratins verktyg och böcker är kanske inte längre de ouppnåeliga statussymbolerna som de en gång var? Jag tyckte stället fullkomligt osade kunskap, kreativitet och öppenhet. 

FullSizeRender.jpg

Plus för gula detaljer i rulltrapporna!

IMG_4739.JPG

Som ni läser mellan raderna var jag ganska lyrisk. 

Sen hann vi bara snabbtsnabbt in på vårt hotell och så gick vi syrran och Richie till mötes.

IMAGE.JPG

Här är vi allihopa! Vi skulle ju på konsert!  

FullSizeRender.jpg

Om jag ska ge dig några tips i livet så är det: 1. klä dig varmt när du ska på konsert i en ishall 2. Se Sarah Klang omedelbart live pga hon kommer att explodera vilken minut som helst och bara spela för drottningar och kungar och du kommer inte ha råd att gå på hennes spelningar längre.  

Det är ju helt omöjligt att ta bra bilder på konserter, men både First Aid Kit och Sarah Klang var helt galet bra! First Aid Kit är så vansinnigt proffsiga och coola och ändå varma på scen och ger liksom allt och Sarah bara glider in på scen och öppnar mun och så stannar tiden. Jag brukar bli uttråkad på konserter men blev inte det den här gången. Verkligen 10+. 

FullSizeRender.jpg

Men stelfrusen och trött var jag när vi kom till hotellet igen. Duschade hett och somnade sen som ett barn.

IMG_4784.JPG

Nämen den här sjalen har ni aldrig sett förr va? Min kashmir-halsduk - kanske det bästa köpet 2018. Varm, luftig, fin. 

Hur som helst, då var det plötsligt fredag och idag och då gjorde vi inte så mycket. Sov länge, packade ihop, köpte kaffe, gick till tåget.  

IMAGE.JPG

Varenda gång jag ser de ryska tågen tänker jag att man verkligen borde åka dem nån gång. Tack mina två kurser i ryska i gymnasiet som lärde mig så mycket att jag fattar att det står ”restaurang” på den vagnen.

FullSizeRender.jpg

Kom hem till ovanligt mycket trevlig post. Fatta att det här är i princip jobb-post för mig?! Förutom New Yorker då kanske, men annars! En bok till ordkonsten, recensionex av Meretes Mazzarellas nya och Vi Läser. Lever jag ett drömliv eller vad? 

IMAGE.JPG

Annat drömmigt är att komma hem till två mätta katter som haft det hur bra som helst under Johannas omvårdnad. Att det dessutom var dammsugat och påsarna med textilsopor var borta... Jag vet inte ens hur jag skulle börja tacka för det. 

Nu ska jag gå och duscha tåget av mig och byta om till nåt riktigt mjukt och skönt. Trevlig helg!