Recept: världens bästa makaronilåda

Häromdagen pratade jag med min kompis Heidi och hon bad mig om tips om mat som är gott att värma upp dagen efter. OBS jag är inget matorakel, det råkade bara komma på tal i en annan diskussion. Så det här receptet är för dig, Heidi! Och för er alla andra som inte orkar laga mat exakt varje dag men ändå vill äta ok mat.  

Min bästa makaronilåda

FullSizeRender.jpg

Makaronilåda kan vara den osexigaste maträtten som existerar på denna planet eller så kan det vara en god vardagsräddare. Jag skulle säga att den variant jag gör regelbundet är ganska långt från den grådaskiga och geléiga makaronilåda man fick i skolan. Jag gör den här lilla lådan när jag vet att jag kommer ha mycket på gång de närmsta dagarna, för den gör sig tämligen bra uppvärmd och räcker flera dagar. Om man är två pers det vill säga, är man en familj på några stycken kanske den tar slut samma dag, men oh well. Då hade du i alla fall roligt en dag.

FullSizeRender.jpg

Du behöver: 

5-6 dl makaroner 
1 liter rödmjölk
1 burk naturell Mifu
1 förpackning majs
1 förpackning svarta bönor
Ett par nävar riven stark ost, t ex cheddar
Ett par nävar riven mild ost, t ex det som marknadsförs bara som “riven ost”
3 ägg
1-2 gula lökar
3-4 vitlökar
1 röd chili/eller chiliflakes efter behag
1 liten skvätt rökarom
1/2 dl skorpmjöl
salt, peppar, olja att steka i

Sätt ugnen på 175-200 grader, beroende på hur aggressiv din ugn är. Jag lägger min på 175.

Hacka lök, vitlök och chili fint och häll ner det tillsammans med Mifun i en stekpanna med olja. Stek allt på medelhög värme, så att löken blir glansig och mjuk: Mifun släpper en del vatten när du steker den, stek tills det mesta har avdunstat och mifun fått färg.

Under tiden mäter du upp de okokta makaronerna och låter dem singla ner i en ugnsform i lämplig storlek (min är 20x30 cm tror jag).

Sen vispar du ihop mjölken och äggen och salt.

När mifun ser klar ut häller du i bönorna och majsen du sköljt av i ett durkslag i stekpannan. Blanda om, skvätt i skvätten rökarom (det här kan du lämna bort om du inte hittar rökarom i affären) och peppra lite för svartpeppar är livet. Låt blandningen bli varm, men bönorna och majsen behöver inte stek-stekas.

När du tror att det är färdigt, häller du ner joxet i ugnsformen med makaronerna och slänger även i den starka osten och hälften av den milda osten. Blanda runt och häll äggblandningen över så att allt täcks. Skjuts in i ugn och äggklockan på 20 minuter. När den ringer tar du ut formen, blandar om allt och strör resten av milda osten och ströbrödet på ytan och så tillbaks in i ugn - den här gången i 30 minuter.

Och sen är det klart! Det tar en stund, men kräver minimalt med jobb. Ät med något grönt och krispigt - gurka eller ännu en underskattad skolmatssalsgrej; kinakål. Älskar kinakål <3

FullSizeRender.jpg

Ät tills tallriken ser ut så här. Bone up the teeth!