Önskerubrik: Hur man får till den perfekta hemmafesten

Det här var en rolig önskerubrik! Jag tycker väldigt mycket om att ha hemmafest. Eller gör jag? Blir jag inte ett otrevligt, stressat vrak när det vankas hemmafest? Både och kanske. I alla fall så har jag haft en hel del hemmafester. Eller fester och fester, vad är en fest egentligen? Folk brukar i alla fall ha en tendens att samlas där jag bor. Dels är jag för lat för att gå nånstans (hehe) men mest är det väl för att mina livssituationer de senaste åren har gjort att jag oftast är den med kaffe hemma om vi säger så. Och nu för tiden när det vaknas fest så är det oftast mes praktiskt hemma hos oss, eftersom de flesta av våra vänner bor på annat håll och sällan har möjlighet att fixa fest.

Jag tänkte berätta lite om de olika fester jag fixat de senaste åren och hur jag har tänkt kring det. OBS försöker verkligen inte vara nån Michael Bindefeld här men när ni nu frågade!

Jag gillar ju teman eller maskerader, tycker det är för lite av den varan i dagens samhälle. Så det är väl mitt första tips. Ha ett tema! Tycker dina kompisar det är lame har du fel kompisar - alla gillar väl att klä ut sig? Man behöver ju inte gå all in med maskeraden heller, jag har t ex nån gång varit på en fest med godis-tema där alla skulle klä sig i något godis-relaterat och vi knytkalasade ihop en godisbuffé. Så här såg det ut:

En bild Bea har tagit, var festen till och med vid Beas? Kommer inte ihåg. 

En bild Bea har tagit, var festen till och med vid Beas? Kommer inte ihåg. 

Det är alltså jag och Nikko som har lite olika take på lakrits. Nikko hade sytt dreads av lakritssnören i en mössa och jag var helt svartklädd, men hade frågat hårtopparna rosa och gjort smycken av lakritssnören, t ex är snöret i pannan jag har av lakrits. Nikko håller alltså på att spraya nån slags godisspray i munnen på mig om ni undrar vad som händer. I alla fall, det är ett exempel på ett tema som är tillräckligt brett för att alla ska kunna inkorporera det lite i alla fall.

Teman jag haft på mina egna fester:

Harry Potter
Alla var utklädda till personer ur Harry Potter (min kompis Nayab var helt magiskt klädd som Hedwig med vita fjädrar i ögonbrynen <3) och jag bjöd t ex på grissini (trollstavar), Adava Kedavra-shots (gröna jello-shots) och Jelly Beans (Bortie Botts bönor). Sen hade vi gjort en Moaning Myrtle på toaletten genom att rita glasögon och ny frisyr med sprittusch på en Pekka Haavisto-valaffisch jag snodde nånstans ifrån. Dessutom hade jag satt små budskap med dymo-tejp överallt, på lampknapparna stod det “lumos” osv osv.

Guld
Ärligt talat minns jag inte så mycket av den här kvällen, inte för att jag skulle varit så full, men för att det kanske var ett lite luddigt tema. Minns i alla fall att folk hade tolkat temat på en massa olika sätt; jag var helt guldsminkad i ansiktet, nån hade en guldig slips, IB var klädd som en guldig ikon (hon vann för övrigt kostym-tävlingen) och en de hade gått all in på bling-temat. Jag bjöd på alla godisar jag hittade med guldigt papper och hade gjort nån guldig bål tror jag…? Och ostbågar! Plus guldgirlanger och ballonger, så klart.


’Murica!
Ett år hade jag tema US of A. Det var väldigt enkelt snacks-wise i alla fall, det mesta är ju typ… amerikanskt. Jag var utklädd till Soccermom och pratade med riktigt dålig amerikansk accent hela kvällen. Här finns bevis. Jag hade gjort en jättelång playlist med bara riktigt testo-stinn country. Minns att Beppe var amerikansk turist med hawaii-skjorta, pilotbågar och fiskarhatt.


Livet efter Döden
Det här är kanske den mest ambitiösa festen jag nånsin haft! Jag och Nikko hade gemensam nyårsfest, det var alltså på den tiden vi bodde vägg i vägg. OBS, mitt andra tips lyder: ha inte hemmafest på en högtid där folk ofta är lite utan att göra. Du kommer plötsligt ha väldigt mycket gäster. Okej, på Livet efter Döden inredde vi min lägenhet som helvetet, med röda lampor och chilibål och och dekadent ostbricka. I Nikkos lägenhet igen projicerade vi en bild av en blå himmel med moln på väggen, vi hade lånat en sockervaddsmaskin och gjort en blåbärsbål och marshmallows. Nikko var klädd i helvitt och jag i svart- och rött. Sen fick folk gå som de ville mellan himlen och helvetet. Det var så roligt! Meeeen det kom en massa oinbjudet folk och det hela spårade ut lite, men det gick bra till slut.

Teman jag inte haft men gärna skulle vilja ha nån gång: bokstaven E, horoskop (kom som ditt stjärntecken!), havet, Hänt Extra! och kungligheter. Plus tvåtusen andra, det är ROLIGT med tema!

resizedimage800531-22047417-10155224958964139-796799680-o.png

Även om man inte orkar köra ett tema helt ut, så tror jag att alla fester mår bra av att ha En Grej, nåt som är lite annorlunda eller kul. När jag ordnade överraskningsfest åt brorsan för några år sen så hade jag fixat en vuxen fiskedamm där folk fick kondomer, små spritflaskor, godispåsar och små grejer jag köpt på loppis. Metspöet gjorde jag av en gammal turkisk yoghurt-burk och ett sopskaft. På våra julvakor vi har hat 23:e december ett par år i rad nu har vi spelat Bingo de senaste åren. Jag och Pär plockar ihop små grejer; 1€s-lotter, Novellix-noveller, nagellack och ansiktsmasker och så får våra gäster spela bingo. Bingospelet har jag köpt på loppis for 30 kronor en gång. På vårt bröllop hade vi karaokehörna - det var väldigt uppskattat! Här kan ni förresten läsa mer om den festen. Att göra en gästbok genom att sätta kraftpapper på ett bord eller en vägg brukar var ganska kul också. Och om inget annat - en bra playlist MÅSTE du ha. Det gör hela skillnaden.

Man kan också bjuda på nåt som bara är typ nån grad mer avancerat än öl och chips, folk brukar tycka det är kul. På min 30-årsfest hade vi chipsbuffé! Det var kul - och enkelt, vi bara köpte alla chipssorter vi hittade i stan. Allt tog slut, vilket jag aldrig trodde skulle ske, vi pratar ändå om typ 20 påsar. Jelloshots är också kul och enkelt att göra och folk brukar uppskatta grejen, även om de flesta håller med om att det är vidrigt att äta alkohol i geléform, hehe. Nu på nyår hade jag gjort en isbädd av en gammal balkonglåda och is jag frågat loss på lokala McD. Nån gång har jag gjort Strawberry Margaritas med färska jordgubbar som välkomstdrink. Senast jag, Moa och Jennifer skulle ha tjejkväll gjorde vi sangria med syrenblad i. Det behöver inte vara så mycket, men det ger en nånting att hänga upp minnet av kvällen på och att särskilja den ifrån andra.

Förutom de här festliga tipsen skulle jag säga följande:

1. Kom ihåg att meddela dina grannar i god tid om du bor i höghus. De flesta grannar är chill med en vanlig fest bara man meddelat. Jag har satt upp lappar i trapphuset och bjudit in alla om de vill och lagt med telefonnummer till mig, så de kan höra av sig om vi har för mycket ljud.
2. Du ska inte bli pank på din hemmafest. Eftersom jag sällan haft pengar har jag blivit ganska bra på att skrapa ihop en fest på minimibudget. Det gäller bara att vara kreativ., man kan göra spel eller lekar med massa shit du hittar där hemma. Kommer förstås inte på nåt nuuuu men… Dessutom är knytkalas alltid bra, folk tycker om att känna att de kan bidra med något. Se till att ha ut påsar för pantflaskor så får du kanske lite pantpengar tillbaka i alla fall.
3. Bjud folk från olika håll! Jag tycker det är roligast när det blandas friskt. Var inte rädd för att bjuda äldre människor eller föräldrafigurer heller. Jag är typ känd för att alltid bjuda med folk - även till andras fester. Mitt rekord är när jag kom till Petters Halloweenfest med 40 tyskar som var besök på After Eight. Men jag frågade faktiskt först och han bodde jättestort, men jaja. Det blev kul!
3. Städa innan du går och lägger dig! Hur trött du än är - plocka ihop lite innan du går till sängs. Det är 100 gånger tyngre att städa bakfull och dagen efter än lite småfull och samma kväll. Plocka i diskmaskin/diskhon, släng chipsrester och torka upp fläckar. Du kommer tacka dig själv sen.
4. Tänk på dina gäster! Ha tillräckligt med toapapper och plats för jackor och skor. Bjud på nåt veganskt eller glutenfritt om du har såna gäster. Erbjud hårspray och hårnålar på toan om nån behöver. Ha nåt alkoholfritt alternativ. Bjud på varmkorv vid midnatt när folk är hungriga. Ni fattar.
5. Tänk på dig själv! Det här är jag sämst på när det gäller fest. Är ofta så stressad och mån om att alla ska ha det bra att det slutar med att jag bara står i köket eller på balkongen svettas. Var inte rädd för att ställa upp lite regler, skriv det redan i eventet på FB; man får bara röka där ner, inte byta låt mitt i utan köa om man vill höra nåt, ingen får vara i sovrummet osv osv. Så länge du inte är Monica i Friends så fattar folk och du slipper oroa dig. Göm undan värdesakerna och fragila arvegodsen, skit i dammsugningen och ha bekväma kläder så fixar sig det mesta. Om inte du som värd har roligt så kommer ingen annan ha det heller.

En fin bild av mig  Linnea  tagit på min 25-årsfest.

En fin bild av mig Linnea tagit på min 25-årsfest.

Festa lugnt!