Meet Maggan

Idag kom Schildts & Söderströms höstkatalog ut och då kan jag äntligen berätta det som vissa av er kanske gissat eller hört om redan: jag ska bli med barnbok! Tänk att det här blir min tredje bok redan. Så snabbt det har gått.

Skärmavbild 2020-03-31 kl. 14.09.57.png

Maggan året runt som den heter kommer ut i september och jag är såååå glad! Här är svar på några FAQ.

Vilken fin bok! Har du ritat bilderna själv?

Självklart inte! Det är Elin Löf, som syns på bilden, som illustrerar och hon gör det så bra! Är så glad att få samarbeta med henne igen, för det känns som att vi tänker lite på samma sätt och har samma referensramar. Och så är hennes illustrationer är så detaljrika och fina - ni kommer älska dem!

Vänta lite nu… Samarbeta “igen”?

Ja, det är ju Elin som illustrerade Lilla Liten-boken, om nån minns den? Det var en bilderbok vi gav ut på ordkonst-projektet jag jobbade på förra året. Vi hittade varandra då och jag tror att vi båda två var ganska sugna på att samarbeta igen efter det.

maggan_med_text_V3.jpg

Ja just det! Du har ju skrivit barnbok tidigare! Vad är skillnaden nu?

För det första var Lilla Liten en bok vi gav ut utan förlag och det märks på slutprodukten. Jag behöver en redaktör för att vassa till mina texter och när jag ser på Lilla Liten idag ser jag bara slarvfelen och ställena där det kunde ha blivit vassare. Många kan uppenbarligen ge ut böcker själva och resultaten blir lika proffsiga som på vilket förlag som helst, men jag kan det icke. Det här känns på sätt och vis som min riktiga barnboksdebut, men det handlar kanske mer om att Lilla Liten var något jag skrev ihop på en eftermiddag när jag var lite uttråkad, utan nån tanke på att det skulle bli nån bok av det. Med Maggan har jag jobbat mer målinriktat från start, även om personen Maggan också bara dök upp i huvudet på mig en dag.

Ja, berätta mer om Maggan! Vem är hon?

Maggan är en lillgammal sisådär sjuåring med sovrufs i nacken och glasögon. Hennes familj består av mamma Josefina och morfar PG, som är pensionerad sjömanskock. Boken innehåller fyra berättelser, en för varje årstid och under året börjar Maggan skolan, firar jul, fyller år, får sommarlov och stöter på lite olika problem och får nya vänner under tiden. Boken är tänkt att funka bra som högläsning, men också för barn som knäcker läskoden tidigt och vill ha lite mer text än bilderböcker, men ändå kvar bilderna.

91771142_262152598125612_9066720754069929984_n.jpg

Det här är första skissen på Maggan ever, den fick jag se i höstas efter att Elin fått läsa första delen ur Maggan-boken.

Hur skiljer det sig att skriva barnbok från att skriva för vuxna?

För mig har det nästan bara varit roligt att skriva om Maggan. Det är lekfullt på ett helt annat sätt, även om jag tar det på lika stort allvar som resten av mitt skrivande. Jag hade inte planerat att skriva för barn, men Maggan är ett resultat av att ha jobbat med ordkonst i ett par år och träffat en massa barn och pratar med dem och läst en hel del barnböcker. Jag har inte haft nån egentlig prestationsångest kring barnboksskriveriet hittills, men en dag insåg jag vilken fin, ganska högstämd litterär tradition det finns i Svenskfinland på barnbokshållet och då fick jag en klump i magen typ VAD HÅLLER JAG PÅ MED VEM TROR JAG ATT JAG ÄR.

Sen har jag jobbat med Ida-Lina Nyholm som redaktör den här gången, hon har hand om barn- och ungdomssidan på S&S. Utan att jämföra mina redaktörer sinsemellan alls (<3 Anna <3) så vill jag bara påpeka att det är så himla roligt att jobba med Ida-Lina, hon är en kompis från förr och hon har så vasst öga både när det kommer till text och bild och vi har lite samma approach till barnböcker. Tror jag i alla fall, eller så är hon bara bra på att ta hand om författare med stora egon hehe.

Ska du bara skriva barnböcker nu framöver?

Jag vill fortfarande skriva allt! En drömtillvaro vore att kunna skriva barnböcker och vuxenromaner i slalomtakt. Jag tycker det är trevligt att byta om lite och på så sätt kunna välja lite från dag till dag vad man vill skriva och gå på lustkänsla, utan att för den del tackla av på effektivitet. Jag tänker att det måste gå att finnas i flera olika skriv-fack: romaner, barnböcker, bloggen. Före jag dör vill jag absolut skriva för tonåringar också! Och dramatik. Men nu ska jag göra klart Maggan först.

När får vi läsa mer om Maggan?

I september! Men håll utkik, det kanske dyker upp lite smakprov inom kort.

Tack och hej, nu måste jag gå och koka makaroner!