Släppa sargen

Linnea Wikblad hade frågestund i sina stories häromdagen. Nån hade frågat om man kan ha rödlök i köttfärssåsen istället för gul lök. Linnea svarade nåt i stil med “men snälla rara, klart du kan, du får väl testa”. Sen skrev hon att hennes följare generellt måste sluta ängsla sig så mycket och släppa sargen, om än bara lite.

Jag var också med i en facebook-grupp en gång, om mode och stil, jag tänkte att det kunde vara kul. Inspirerande till och med. Men gruppen bestod till 80% av folk som postade suddigt tagna bilder av tv-skärmar eller screenshots från offentliga personers internet-närvaro med tillhörande fråga om “vet nån varifrån den här och den här är?”

Det är en grej jag ser överallt, offentliga personer som blir trötta på att svara varifrån specifika saker är. Jag tycker det är att missförstå inspiration, inspiration för mig handlar inte om att ha exakt samma saker eller kläder. Det handlar väl om att se en form, en färg, ett uttryck och tänka hmm, det där var fint, vad har jag som liknar det? Eller arkivera i det i en del av hjärnan som aktiveras när man t ex shoppar eller går på loppis.

Det är ju inte så platt heller som folk gör det. Inspiration till ett klädval kan komma från en låt, inspiration till en maträtt kan komma från en målning, inspiration till en playlist kan komma från en doft. Det är ju det som är det fina i kråksången, bäst hittar man ju inspiration i det som inte är hashtaggat inspiration.

Jag menar inte att jag är så mycket bättre än alla de som vill veta exakt köpställen för exakt den kjolen (eller gör jag?) , men om det är nåt som en lifetime av fetma gett mig så är det väl inställningen att jag ändå aldrig kan kopiera en look eller plagg rakt av, så man får försöka göra nåt som lite liknar bara och nöja sig med det. Och i enstaka, få fall kanske till och med känna att det blev bättre än inspirationen.

Det var inte jag som frågade om rödlöken, men det kunde ha varit jag. Vad är det värsta som kan hända? Blir det äckligt blir det ju middagstid imorgon igen, en ny chans. Blir outfiten ful så kan du alltid byta om. Det kan ju bara bli fel.