Boklista!

When all else fails... En sån här lista eller enkät är alltid tacksamt att ta till när blogginspirationen tryter. Den här hittade jag hos Ida och den handlar om böcker, så... Alla rätt liksom. Snabbläsare eller långsamläsare? När jag en gång läser, läser jag snabbt, jag läser som ett stycke i gången och inte ord för ord. Vet inte riktigt hur jag ska förklara det, men de som gör det samma vet vad jag menar. Det här gör att jag kan plöja igenom text väldigt snabbt, men jag är däremot superdålig på att närläsa och att ta in en väldigt faktaspäckad, akademisk text. Sen kan det nog ändå ta flera veckor för mig att komma igenom en bok, för att jag tyvärr så sällan tar mig tid att läsa när jag har ork. Somnar oftast mitt i en mening.

Tegelstenar eller tunnisar? Jag gillar tegelstenar, men läser nog mest mitt-i-mellan-varianten. Men också en hel del tunnisar, poesi och ungdomsböcker slukar jag periodvis (tex nu).

Bibliotek eller bokhandel? Tidigare skulle jag ha sagt bokhandel pga ha-begär. Men jag köper mer och mer sällan böcker och lånar mer. Bra för ekonomin och utrymmesbristen, försöker bara köpa såna jag VERKLIGEN vill ha. Men alla lokaler fyllda med böcker är bra lokaler, så båda.

Ljudbok eller e-bok? Ljudbok, även om jag börjar förstå vitsen med e-böcker. Tidagre var jag helt emot fenomenet.

Inbunden eller pocket? Pocket, för att det är billigare, lättare att förvara snyggt och enkelt att ta med i väskan. Men inbundet är lyx, det är det!

Vampyrer eller spöken? Enda vampyrböckerna jag kommer på att jag läst är Twilight-serien och de gillade jag inte alls. Spöken funkar i så många sammanhang, så det får bli spöken då.

En i taget eller slalomläsning? Slalomläser nästan jämt.

Nytt eller gammalt? Beror på humör. Läser nog mest relativt nya böcker i alla fall och nyare klassiker, typ 1900-talet. Fast gillar Tolstoj och Austen, förstås. Eller typ alla böcker som blivit snygga kostymdraman på TV.

Bokmärke eller hundöra? Jag är en hundörsvikare av rang (vad nu det är sen), men försöker använda bokmärke i lånade böcker. Tycker det är lite kul/oförståeligt med folk som på riktigt blir typ upprörda om man viker hundöron i deras böcker.

Snacks eller godis? Turkisk peber - lätt bästa läsgodiset. Annars dricker jag helst bara en kaffe- eller tekopp. När jag läser är väl typ enda gången i livet jag inte gillar att äta chips eller popcorn.

Biografier eller memoarer? Beror på vem det handlar om. Men jag läser ganska sällan biografier eller memoarer. Senast var den om Lena Nyman, den var i och för sig skitbra. Och så har jag Morisseys memoarer på nattduksbordet. Så båda kanske? Eller ingendera.

Skräck eller chicklit? Vad är skräck? För jag älskar kusliga böcker och Stephen King var min största idol som 12-åring. Me läser inte sci-fi och gore på det sättet. Chicklit kan också vara skönt ibland (Marian Keyes, hell yeah!), men jag väljer nog skräck då. Men bara när det gäller böcker, med film så ser jag tusen gånger hellre romcoms än skräck.

Soffan eller sängen? Soffan. I sängen somnar jag bara.

Inne eller ute? Inne under vinterhalvåret och ute när vädret tillåter. Tycker också om att sitta på café eller på tåg/buss.

Originalspråk (engelska) eller översättning till svenska? Är orginalspråket engelska läser jag på engelska, men annars blir det nog nästan alltid svenska. Jag kan ju inte så många andra språk. Har visserligen läst en del på tyska, men är för medveten om att jag läser på tyska för att det ska vara riktigt njutningsfullt. Samma sak på danska. Och finska, herregud.

Poesi eller prosa? Både och! Älskar poesi, älskar prosa. Just nu har jag Kallskänken på gång i poesiväg, det lilla jag läst av den - !!!. Kvinnliga författare eller manliga författare? Det kvittar nog, men jag tror jag läser mera kvinnor *hell yeah systerskap* Boken eller filmen? Försöker inte jämföra konstformer på det där sättet.

Kokbok eller bakbok? Kokbok. Bakning tråkar ut mig. Har dock ALDRIG följt ett recept ur en kokbok, men gillar att läsa om mat. Matmolekyler är jätteintressant, t ex. Inte en regelrätt kokbok, men ändå. Sen gillar jag att bläddra i kokböcker om specifika geografiska områden, mat är alltid ett sånt tacksamt (och gott) sätt att lära känna en kultur lite bättre.

Kärlek eller spänning? Måste man verkligen välja? Spänning då. Eller kaerlighed. Kärlek kanske nog. INT VEJT JA. Spänning.

Första vuxenboken jag läste och verkligen gillade: Utvandrarna-serien när jag var 10. Shit, vad jag älskade dom böckerna. Eller så var det Andarnas hus, det var också en sån där wow-upplevelse i samma ålder.

Klassiker jag hävdar att jag läst men aldrig tagit mig igenom:  Orka ljuga om sånt. Men det kan faktiskt hända att jag aldrig läste igenom Sagan om Ringen-triologin pga tristess. Kommer inte ihåg. Men jag brukar räkna att jag läst dem alla tre, fast verkligheten kanske bara är två och en halv. Oops.

Jobbigaste bok jag läst: Sagan om Ringen tyckte jag som sagt var väldigt tråkig i partier.Vissa Denise Rudberg-böcker är så slarvigt skrivna och så fakking världsfrånvända och pekpinniga att jag får utslag av dem - men jag läser dem ändå. 50 shades of Grey, för att den kändes som att läsa min egen skoluppsats från lågstadiet - rent skrivartekniskt alltså, inte S&M-delen. Det är den sämst skrivna boken jag kan någonsin komma ihåg att jag läst, förutom eventuellt någon avlägsen släktings egenutgivna memoarer. Men alltså no judgement, fattar ju att det är lite pirrande om man är into all that.

Bästa barnboksförfattaren:  Är ju en sucker för Astrid Lindgren, förstås. Sen gillar jag Alfons-böckerna dvs Gunilla Bergström. Och Pettson & Findus och Mamma Mu! Nån borde upplysa Sven Nordqvist om att han är ett geni. JK Rowling, anyone? Bok som berört mig mest: Hade först tänkt säga Harry Potter and the Deathly Hallows jag också, men så mindes jag hur mycket jag grät till I kroppen min. Herreguuud. Och Torka aldrig tårar. Sen så blir jag ett emotionellt vrak varje gång jag läser kapitlet om när Pelles kanin dör på Saltkråkan.

Recensera din senast lästa bok: Jag fuskar och tipsar om den senaste boken jag läste som var bra; Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie. Hon är en av mina absolut favoritförfattare, allt hon skriver är guld. Kan inte rekommendera henne varmt nog, och speciellt Americanah som är som en enda stor aha-upplevelse, samtidigt som det är en vacker kärleksberättelse. LÄS!