Den mest inspirerande av rundor

----- Inlägget är ett kommersiellt samarbete med Konstrundan -----

Jag har alltid sett mig själv som något av en konstnär. Det här är ju helt befängt, för jag är inte ens så där väldans konstnärlig. Däremot omger jag mig gärna med konstnärer. Inte så att jag medvetet väljer vänner efter konstnärlig förmåga, men det är ett faktum att i min lilla bekantskapkrets finns det en och annan konstnär.

Det är nämligen trevligt att omge sig med konstnärliga människor, konstnärer är oftast intressanta människor. Det är trevligt att bli inbjuden till en ateljé. Det är trevligt att få se sånt som är färdigt och sånt som inte är färdigt, i en miljö som dessutom inbjuder till lite mer avslappnad stämning och spontanitet än vad till exempel ett galleri gör.

Det är också trevligt att få den där inspirations-injektionen och för ett ögonblick, när ens fingertoppar nuddar ett par penslar som står där i ateljén, föreställa sig hur det skulle va om man själv var lite mer skapande och hade en egen liten ateljé. Man kanske tar med sig en del av den känslan hem, byter plats på ett par blomkrukor, gör så att säga en komposition – för står ändå inte den där pelargonen bättre där i hörnet? Man känner sig på det hela taget som en lite mer intressant människa.

Du känner igen den där känslan jag pratar om, va? Blev kanske lite sugen? Sicken tur – och nu kommer vi in på mitt egentliga budskap här – det är Konstrundan nästa vecka!

1701 Konstrundan Janine

Konstrundan fyller hela tio år i år och är väl ett ganska välkänt fenomen, men för dig som ännu är obekant med det hela så kan jag berätta att Konstrundan är som en mysig, helt tvåspråkig festival en gång i året - i år 18:e till 20:e augusti - där konstnärer i hela landet (från Kotka till Enare och från Eckerö till Onkamo) öppnar upp sina ateljéer för allmänheten. Du kan alltså mellan 18:e och 20:e augusti få precis den där inspirationsboosten jag pratar om - helt gratis så klart!

Om du går in på Konstrundans hemsida så kan du enkelt söka på namn - om du redan har en konstnärs ateljé du skulle vilja se - eller på plats -om du bara är sugen på att hitta en ny favorit!

Om du till exempel söker på Jakobstad så hittar du en kort beskrivning av alla konstnärer som deltar i Jeppis och dessutom adress och köranvisningar. Kunde inte vara enklare! I Österbotten finns det i år 43 besökspunkter, varav sex i Jeppis. Där har du program för hela helgen! Jag är även ett stort fan av lokalturism, så det här är även en chans att se lite av dina hemknutar, utan att behöva virra kring mållöst.

Ateljéerna står egentligen öppna först lördag och söndag, men redan på fredag finns det program. Eftersom Konstrundan fyller jämt i år så ordnas det även en konstfestival för barnfamiljer den fredagen den 18:e augusti - Konstens fredag. Konstens fredag ordnas på Malakta i Malax, Taikon i Vasa och Balatako i Jakobstad här i Österbotten och jag tycker det är en ypperlig chans att låta dina barn möta lite kreativt skapande. Eller varför inte låna med dig nåt barn om du iinte har några egna? Det finns säkert föräldrar som för all framtid skulle va dig tacksam om du tog med deras kids på till exempel keramikverkstad på Balatako mellan 12-15 den fredagen. Dessutom kan du med gott samvete delta i keramikverkstaden själv i egenskap av barnvakt, hehe.

Oavsett om du vill kladda i lera, kanske har en lucka på vardagsrumsväggen som skulle må bra av en akvarell i en snygg ram, bara är nyfiken och vill kika in i nåns lilla skaparvrå, vill träffa nytt folk, vill ha nåt matnyttigt att göra en lördagförmiddag eller som jag - bara vill stå en stund med fingrarna lätt strykande en pensel och fantisera en stund om hur det hade varit - tycker jag du ska ta och delta i Konstrundan i år. Det skadar aldrig med en dos inspiration.

konstrundan X logo

Konstrundan pågar mellan 18:e och 20:e augusti i hela Finland. På i konstrundan.fi hittar du alla konstnärer och all info.

----- Inlägget är ett kommersiellt samarbete med Konstrundan -----