#ekofasta

Ni har säkert läst den här listan på andra bloggar, och är ni nyfikna vad ekofasta är kan ni gå in HÄR och läsa mer. Här är mina svar!

1. När har du senast undvikit att köpa något nytt och hittat på en annan lösning istället?

Förra veckan lämnade jag in en älskad jacka som gått sönder åt min kompis Anton som öppnat syateljé här i stan. Jag hade försökt fixa jackan själv med pikalim (...) men det blev ju inte så bra och nu svalde jag bara stoltheten eller vad fan det är som får mig att horda kläder på hög som jag "nån gång" ska "fixa". Mycket enklare att bara föra in till nån som faktiskt kan då. Och det var inte ens speciellt dyrt?! Det blev som en aha-upplevelse för mig och nu har jag tusen andra saker jag ska dumpa över på honom. Och jag behöver inte köpa ny vårjacka, hurra!

Pär och jag har länge pratat om att skaffa en kassettspelare för våra gamla blandband och strax innan vi köpte en hejgdade jag mig och skrev en kort status på Facebook och frågade om nån hade en extra. Jag hade för mig att just gamla kassettradior är sånt som kan stå orörda  i källare hos folk och jag hade rätt! Det visade sig att min kollega A hade en vi kunde få.

2. Vad köpte du nytt senast? Varför?

Köpte en stor bakbunke i lördags för att jag skulle baka bullar och inte hade nån stor en. Jag inser nu att det var typiskt onödigt nyköp, jag skulle säkert hittat det samma på loppis, men jag var lat. Förlåt.

3. Du har köpfasta men behöver skaffa en gåva, vad gör du? Är det okej att ge något begagnat i gåva?

Absolut. Har gett bort böcker ur egen bokhylla både en och två gånger. Ingen har ännu klagat. Annars skulle jag köra klassikern blandband (på Spotty) med låtar som betyder nåt för dig eller för den du ska ge det åt och skriva ett fint litet följebrev med förklaringar till låtarna. Vi fick ett sånt till bröllopspresent och det var jättefint. Skott från grönväxter och blommor är också skitbra gåva, alla vill ju ha grönväxter these days.

4. Vad har du lånat senast? Har du redan lämnat tillbaka det?

Böcker på bibban och nej, jag lånade ganska nyligen om dem.

5. Brukar du gå på loppis? Vilket är ditt favoritloppis?

Ja! Älskar loppis, precis som många andra. Jeppis är en jättebra loppisstad och mina favoriter är Missionsstugan (både finska nära Tupis och svenska i Kyrkostrand) för kläder och Åldringsvännerna för möbler och prylar.

6. Vad har du reparerade du senast? Reparerade du själv eller förde du det till någon professionell?

Jag pikalimmar allt. Vet inte om det räknas som ekologiskt pga limmet men tja. Har även fortfarande en barnslig tilltro till att pappa kan laga allt. Annars är ju fammo varit en fena på att lappa jeans och fälla upp gardiner. Fammo och faffa och deras generation är ju verkligen spirit animals annars när det gäller återvinning. Är osäker om fammo slängt nåt nånsin ever.

7. Äger du något tillsammans med någon annan? En bil, båt, gräsklippare eller kaffeservis?

Äger faktiskt ett våffeljärn tillsammans med Nikko. Och en Harry Potter-bok tillsammans med Eva, men det köpet berodde mer på kritiska ekonomiska situationer pga studieliv än på ekotänk. Vi äger ju ingen bil och lånar bil ganska ofta av min bror, min styvmor eller nån vän. Det är ju inte att äga tillsammans, men tangerar den slags problemlösning lite.

8. Många vill leva minimalistiskt. Blir du lycklig av att ha mer eller mindre grejer?

Både jag och Pär lider av samlarmani när det gäller böcker, tidningar och skivor. Det är svårt att säga om vi blir lyckligare eller inte av att äga alla dessa böcker, men av nån anledning tycker jag det är okej att samla på sig kultur på det sättet. Jag har varit otroligt prylgalen och köpt massa shit på loppis förr, men det har jag slutat med. Insett att jag gillar lättstädade ytor och ordning och reda även om jag aldrig lär bli kallad minimalist av nån.

9. Vad har du senast medvetet rensat ut från ditt hem? Hur gjorde du dig av med det?

Rensade garderoben för ett par veckor sen. Just nu ligger de utrensade kläderna i påsar på vinden, men om jag inte saknat nåt av dem på nån månad så åker de till nåt loppis. Jag har gjort så här förr och hittills har jag adlrig hämtat tillbaka nåt plagg från vinden, men eftersom jag ofta rensar helt utan nåd kan det vara bra att spara på det en tid, just in case.

10. Slutligen, vad är ditt bästa återanvändningstips?

Det står verkligen still just nu, kommer inte på ett enda konkret tips förutom att man ofta blir mer kreativ kring återvinning och så om man är fattig en stund. Fast vad är det för tips - bli fattig? Men det får väl bli det då.