Önskeinlägg: De fem bästa filmerna jag sett

Det här var en av önskerubrikerna och kändes som den enklaste att börja med. OBS, kändes, imperfekt form, för det är ju sist och slutligen skitsvårt att pinpointa de fem bästa filmerna man vet. Men jag tänkte göra så här: jag presenterar nu fem filmer jag kan se om och om igen och så får ni komma ihåg att det här inte är nån absolut skriven i sten-lista. Men det kanske ni tänker på även utan förmaning, jaja, enough med neuroser. FEM FILMER JAG ÄLSKAR:

When re All Cute Carriage2

♥ TITANIC

Det här är den första filmen jag kommer att tänka på när nån säger favoritfilm. Den kom ut när jag i en formativ ålder, jag var 10 och såg den tre gånger på bio. Blev, precis som hela min generation, blixtförälskad i Jack Dawson och köpte kolstift och ritade nakna ladies på soffor och ville gärna gå runt med teckningar i en läderpärm. Hehehe. Men än idag så älskar jag hela filmen, ser den åtminstone en gång i året. Det är ju en tacksam bakgrund att berätta en rätt så klassisk kärlekshistoria emot, minus Jack & Rose så har det ju hänt på riktigt och det är tragiskt på ett sätt som man inte kan skaka av sig. Den är storslagen, romantisk och snyftig, tre av mina bästa filmegenskaper.

tumblr mrs9flbsHN1rsyukao1 500

♥ FANNY & ALEXANDER

Jag är annars lite för otålig och för ointresserad av film för att "förstå" the wonder of Ingmar Bergman, men jag ä-l-s-k-a-r Fanny och Alexander. Tycker om persongalleriet och allt det där mystiska och hemska som hänger över hela filmen. Det bästa med hela filmen, eller i alla fall topp tre är ju Stina Ekblad som Ismael. Alltså shiiiit, scenerna med henne blows me away varje gång. Gör dig själv en tjänst och se den här nästa gång det lackar mot jul och du har tre timmar över, det är ju nämligen julfilmernas julfilm.

tumblr m6n3ro9fTy1qgvdf9o1 500

♥ BROARNA I MADISON COUNTY

Jag börjar gråta bara av den här bilden alltså. Ska du se den här (vilket du absolut ska) ska du ladda upp med näsdukar och antagligen vätskeersättning, för när du är färdig gråten kommer du va uttorkad. Kanske den mest romantiska film nånsin men den är inte svulstig alls. Den är snarare dammig och liten och vardaglig. Just i det ligger dess genialitet också. Dessutom med Meryl Streep och Clint Eastwood i huvudrollerna. Det kan inte bli mycket bättre. Måste se om den snart känner jag nu.

large

♥ MEAN GIRLS

En film som knappast behöver nån närmare presentation (för att Titanic är så indie LOL). En modern klassiker som lyckas både vara skitrolig, feministisk och full med one-liners. Alla har väl nån gång citerat nåt ur filmen? Tycker det här är Tina Feys greatest moment och jag hoppas ännu på LiLos comeback. Jag och Nikko brukar se den här tillsammans och tävla om att pricka in flest repliker. Gretchen Wieners är min favorit i filmen, vilken är din?

0cec13193a2d95b87425d2df22f2

♥ FUCKING ÅMÅL

Den sannaste, finaste och mest hjärtevärmande tonårshistorien ever told på bio. Det här är också en film som jag minns som en stor upplevelse när jag såg den på bio som 11-12åring nånting. Ville va Agnes så jävla mycket. Lånade samma upplaga av Edith Södergrans dikter som Agnes läser på bibban och kände mig en steg närmre. När jag och Pär blev ihop och han nångång jämförde oss med Elin och Agnes (jag var Elin <333) så visste jag att detta är människan jag är menad att leva med för resten av livet. Håller så jävla hårt än idag, även om den är ett gudasänd tidskapsel från nittiotalet. Och soundtracket!!! Tack för att du gav mig Broder Daniel, Lukas Moodysson.

Det var dom fem bästa filmerna jag kom på just nu och jag tror faktiskt den här listan klarar både en och två granskningar. Ett par filmer jag känner jag måste nämna men som inte kom med av olika anledningar: Romeo + Juliet, Cidade de Deus, Lejonkungen, Utvandrarna och Almost Famous. Känner mig ändå nöjd med mitt urval. Kan ju inte påstå att det är en speciellt varierad lista, jag gillar vad jag gillar. Kärlek, tonåringar och episka berättelser. Har ni filmtips ni tror jag skulle gilla? Tipsa gärna!

bildkällor: 1, 2, 3, 4, 5