Recept: Potatis - & parmesanscones

Man vet att man är nån typ av vuxen när man börjar se fram emot ostressiga, ändå relativt tidiga frukostar på helgen mer än sena utekvällar. I och för sig tar jag gärna båda två, men de är ju sällan förenliga med varandra och hamnar jag att välja är det ganska troligt att utekvällen får gå.

En grej man kan göra till sin helgfrukost är scones. Ni ba what vad är det never heard of this new cool modern thing please tell us more. Jaja, hur som helst, jag bakar scones relativt regelbundet, men den senaste tiden har jag bakat dom godaste sconesen jag smakat since den stora aprikos- och morotshysterin 2014.

IMG 5623

För mina bästa scones behöver du:

- 4-8 dl vetemjöl (eller nåt annat mjöl eller hälften havregryn eller så byter du ut några dl till frön eller hackade nötter hur du vill)

- 2-3 tsk bakpulver

- En klick smör

- Några deciliter mjölk eller vatten, cirka 2

- Några slevar kallt potatismos

- Så mycket parmesan som du täcks använda

- Eventuellt lite kryddor och salt om du inte är som jag och kryddar och saltar moset mycket

Som ni märker har jag inget exakt recept pga slänger ihop på en höft. Men det fina med scones är att man verkligen kan göra så, mixa och joxa ihop nästan vad som helst så länge du har nåt torrt, nåt vått och bakpulver.

IMG 5624

Blanda mjölet och bakpulvret först, sen i med smöret och potatismoset. Enklast är det om du knådar för hand. I nåt skede kan du hälla i lite mjölk och så får du kanske tillsätta lite mjöl, beroende på hur degen känns. Den ska va kladdig men lättarbetad typ.

Klicka ut på bakplåtspapper i lagom stora scones-bitar, jag brukar inte orka forma dem desto mer men det där gör du according till ditt estetiska sinne. Du kan pensla deghögarna med lite mjölk eller lite vatten och efter det river du shitload of parmesan över. Det går så klart bra med vilken ost som helst, men jag gillar sältan (eller är det t o m umami...?) parmesan tillför. In i en 200 grader varm ugn i cirka 15-20 minuter, tills du är nöjd med färgen. Ät fortfarande varma, med eller utan pålägg. De här tycker jag man kan äta bara sådär, andra scones gör sig bäst med lite marmelad (ärligt, vem har marmelad hemma? Sylt kanske hade varit ett bättre ordval) och ost. Ätes också bäst i sällskap med en eller två katt.

IMG 5629
IMG 5643

De här sconsen är så goda att jag börjat hitta på rätter där potatismos ingår bara för att få lite till övers till sconsen. Treat yo'self till en riktig härligt bloggig brunch med scones den här helgen. Eller nästa. Vad är din favoritbrunch? Kommentera down below! Kom också ihåg att ge en tumme upp och prenumera om du inte vill missa nåt av mina MUMSIGA recept.

Skämta ba, blev ba trött på min egen hurtiga ton där i slutet. So long kalsong.

IMG 5626

Branjutigmjukisbrallebild.