The mom tag

Igen härmar jag Daniela rakt av bara. Jag tycker faktiskt att ni nästa år får så lov och rösta på henne som Årets blogg, för det är ju hon som gör allt jobb och jag bara siiter här och copy pastear. Hon förtjänar det. Hur som helst läste jag hennes mom tag och tänkte "här har jag ett enkelt sätt att få innehåll till bloggen" för min mor är sällan o-sugen på lite uppmärksamhet här och jag är ganska ofta sugen på att lata mig, så ka-ching!

The Mom tag är enkelt förklarat: min mamma har svarat på frågor om mig.

1. Hurudan var Ellen som liten?

Lillgammal och väldigt snäll. Tidig med att lära sig saker som alfabetet, att läsa och att gå.

2. Hurudan var Ellen i tonåren?

Skör. Saknade lite konsekvenstänk. Jätteglad eller jätteledsen. Kastade sej in i saker och lät känslorna helt styra. Men fortfarande snäll. Fortfarande lillgammal på nåt sätt.

3. Hurudan var Ellen i skolan?

Duktig utan ansträngning, lat...

4. Om hon inte hade fått namnet Ellen, vad skulle hon heta då?

Fanns inget annat namn. Bara Ellen. Är man en Ellen så är man.

5. Berätta om ett fint minne med Ellen:

När hon blev storasyster första gången. Så stolt och så kärleksfull mot sin lillasyster Julia direkt. Väntade på att svartsjukan över att ha släpat hem denna syster skulle komma, men den uteblev. Och Håkan Hellström konserten på Sofiero. Fint och fint, men förstod när mascaran rann i svarta floder nerför tonårskinderna att denna människor besitter stora känslor.

IMG 1089

6. Påminner du och Ellen om varandra?

Ja.

7. Vilka likheter har ni?

Vi är båda fejt och fab. Vi är båda kreativa. Vi kan gå i gång på orättvisor (om än olika upplevda orättvisor) till den gräns att vi blir själva orättvisa och helt saknar objektivitet. Det kan gälla en glömd lånebok, ett krig eller en ogenomtänkt, korkad oraldiarre av någon nära eller ej så nära vän.

8. Vilka olikheter har ni?

Ellen är blejk, int jag. Ellen tycker om att laga mat och jag gör allt för att slippa. Ellen kan vara cool över tider att passa såsom tåg, flyg och tandläkare. Jag är ett nervrak, kommer i för god tid och kollar biljetten någon gång per minut. Jag dammsuger nästan dagligen och plockar soffkuddar och får små nervösa ryckningar om inte tvättkorgen är tom. Men mina kökskåp, städskåp och lådor är kaos. Ellens bokhyllor och skåp är nogsamt ordnade medan dammsugaren knappast kommer bli överhettad. (OBS! Det här stämmer inte riktigt, jag tycker om att dammsuga och göra det ofta, det är bara det att jag inte är sjuklig med det som mamma.)

9. Bråkar ni ofta?

Ja. Men aldrig allvarligt, mest irritation.

10. Vad är det dummaste Ellen gjort?

Sånt berättar man inte för sin mor. Även om det finns vissa relationer och situationer som kommit till ens vetskap där man undrat om hon helt förlorat kompassen. Men så länge man lär sej något av dumheterna och varken djur eller människa kommit till skada är det ju ingen dumhet, utan en lärdom så här i backspegeln.

IMG 1092

11. Vilka tycker du är Ellens bästa egenskaper?

Hennes hjärna. Hennes förmåga att kunna uttrycka sej i skrift och tal så målande och roligt och på sitt alldeles egna sätt. Humorn.

12. Har Ellen någon konstig vana?

Neeej. I så fall är den så konstig att hon endast lever ut den i det fördolda. Hon samlar på Lotta böcker. Det är ju smått konstigt. Varför Lotta?

13. Finns det något Ellen gör som du retar dig på?

Ja. Läser när vi pratar i telefon bl a.... (Jag tycker inte om att tala i telefon och då man dessutom ringer två gånger om dan utan annat ärende än "har e hänt na sen sist?" så tillåter jag mig göra annat under tiden).

14. Skulle du göra något annorlunda om du fick uppfostra Ellen på nytt?

Nej.

15. När har du varit som stoltast över Ellen?

När hon förstod sin gåva och att ta vara på den. Behövs inga priser och tv-framträdanden och radioprat (väldigt stolt då också förstås) för att göra mej stolt. Som stoltast när hon fattar vad hon måste göra för att må bra och vara lycklig. När hon fattar att hon är genial och jantelagen kan ta sej i röven. De stunderna är guld.

IMG 1094

16. Beskriv hurudan den perfekta partnern för Ellen är:

Pär. Ett ord räcker. Han är underfundig och rolig och smart. Kan också trolla med ord.

17. Finns det något Ellen lärt dig?

O ja. Inte döma hunden efter håren bl a.

18. Vad brukar du och Ellen göra när ni umgås?

Prata. Gå på loppisar. Prata. Skratta.

19. Var skulle du vilja se Ellen om 10 år?

Där hon själv vill vara. Men givetvis som en del av oss. Lycklig. Det är det viktigaste, man kan inte alltid vara sprudlande lycklig men finna harmoni. Vad som tar henne dit vet hon bara själv. Om det så är bästsäljaren som förändrar hela världen eller att virka mormorsrutor för att sy ihop till kattäcken till de hemlösa frassarna i Uralbergen. Spelar ingen roll bara det får henne att brinna och le. (Förövrigt kan hon ju glömma arvet om hon glömmer att nämna mej i tacktalet när hon vinner Nobels litteraturpris).

20. Och sist, men inte minst: Vad tycker du om att Ellen bloggar?

Bra. Varit förlösande för hennes skrivande tror jag. Hon har fattat att folk vill läsa det hon skriver.

IMG 1093