Vinterlistan

Hittade lilla vinterlistan hos Nanó, en av mina favoritbloggar. Se det som ett tips, hon skriver och fotar vansinnigt fint. I alla fall, temat för denna lista är vinter! 

Vad tycker du om vintern?

Jag gillar vintern fram till julen ungefär och sen de där få dagarna gnistrande vinter som brukar infalla i februari. Tycker också om tystnaden och ljuset som kommer med snö. Och känslan att komma hem och det är ljust och varmt när man varit ute och det har varit mörkt och kallt. Helt fantastiskt.

Hur kommer du se ut i vinter?

Pär fick Icebugs-skor i födelsedagspresent och nu är jag nästan säker på att jag vill ha ett par också. Är trött på att halka runt i sneakers med yllesockor. Tänker också, för första gången sen lågstadiet, köpa en praktisk vinterjacka. Tänk en man kan åka pulka i. Annars har jag min fuskpäls. Den är varm och go. Skulle vilja vara en sån som "satsar" på kashmirunderställ och sånt, men jag fryser ändå så sällan så vet inte vad det skulle göra för nytta. Hatar att ha långkalsonger och använder det aldrig.

Snö och -20 grader eller snöfritt och +10 grader?

Snö och -20, lätt. Hatar mellanväder, det vill säga det vi har 300 dagar i året nu för tiden.

Några särskilda planer för din blogg i vinter?

Njäe. Hålla upp den? Försöka göra avsnitt två av vår Äktenskapspodd nån gång. Dricka vin framför kameran med Nikko igen, det var kul.

Vad gör du för att få upp värmen när det är iskallt ute?

Som sagt, jag fryser egentligen inte så ofta. Eller klart jag fryser ibland, men jag är inte en sån som lider av det. Har vänner som fryser jämt och det har jag aldrig haft problem med. Lifehack: bli tjock så hålls du varm.

941078 10153472270744107 3010270705220211919 n

Berätta om ditt bästa vinterminne.

Att åka spark till skolan och hem sen. Jag och Emmi sparkade alltid på vintrarna, nästan fram tills asfalten syntes. Det var en stor nedförsbacke (ja, den står ju där än men) på vägen hem från skolan och den susade vi ner för, totalt livsfarliga. Hade dom sandat vägen för bra kunde det slå gnistor om medarna när man åkte som snabbast. Och så kunde man bygga tåg med sparkarna om man var fler och köra rakt in i en snödriva. Skitkul. Överhuvudtaget skolvägen hem på vintrarna har jag roliga minnen av. Bygga små bon i snön i dikena och gömma sig.

Har i och för sig också andra sortens minnen av skolvägen, som när man blev "pesa" (vad heter det på ren svenska? Mula?) av äldre pojkar, när skorna med strumporna i fastnade i dikena och man fick dra upp en barfota fot och sen försöka lirka ut skon med handen och skidor man skulle bära av och an. Nåja, two sides to every story.

Nämn fyra saker du vill göra i vinter.

Ser SJUKT mycket fram emot att fira vår första jul  i vårt gemensamma hem med Pärlan. Har ett stort behov av att pynta och bona och typ baka saker med kanel i. Det här är också första gången Pär upplever en finsk vinter så jag hoppas verkligen den visar sig från sin allra snövitaste och kallaste sida. Annars måste jag sluta skrocka godmodigt och klappa honom på kinden när man pratar om de fem minusgraderna de har i södra Sverige. Sen vill jag läsa mycket och förhoppningsvis skriva lite. Har kastat ut en önskan om att få gå ner i tid lite efter nyår på musikcaféet där jag jobbar, så det hoppas jag ska gå att ordna.

Nämn kultur du planerar att konsumera inom de närmaste månaderna.

Kommer aldrig sluta lyssna på Frida Hyvönens Kvinnor och barn-skiva. Den är som ett bombnedslag, så bra är den. Så fick jag tips om att A Tribe Called Quest nya skiva är jättebra, så den ska jag lyssna på härnäst. För tillfället spelar The XXs nya singel här. Den är också bra. Förra året var vi på De vackraste julsångerna i kyrkan. Det ska jag nog göra i år också. Kanske inte så edgy, men jag börjar alltid gråta när man sjunger Giv mig ej glans. Även om jag är och förblir en hedning så är det nåt av det vackraste jag vet.

Sen hoppas jag gå på teater lite oftare än vad jag vanligtvis gör. Det vill säga det är bra om jag kommer iväg på en pjäs. Några biobesök och ny säsong av Historieätarna (imorgon!!!!!) och På spåret på det och jag är nöjd. Och tredje säsongen av Skam. OMG, ni ser väl på det? Är som besatt.

Och ska vi prata läsning så behöver jag bara snegla på mitt nattduksbord som står och darrar under tyngden av alla olästa högar. I helgen läste jag förresten Stendahls syndrom av Johnny & Janne Ramstedt. En deckare som utspelar sig i Jeppis! Under julen! Rekommenderar den som mellandagsläsning, tyckte den var precis lagom spännande.

Vad vill du att ska vara annorlunda denna vinter i jämförelse med förra vintern?

Det som sög förra vintern var att Pär och jag bodde så långt ifrån varann. Nu bor vi tillsammans och det hoppas jag vi fortsätter med vintern ut.