Att baka en paj

Jag bakar ganska sällan. Mest för att man inte kan improvisera på samma sätt som då man lagar mat, och då tycker jag det blir jobbigt. Men igår ville jag stajla lite för mina vegan-vänner, så jag beslöt mig för att baka en veganvänlig paj. Jag utgick från ett recept jag fick av LittSkap-Elin, men ändrade lite. Så här är mina instruktioner i hur man bakar hallon-persikopaj. paj11

1. Städsla bakningssällskap. Jag valde brorsan, som skötte sin uppgift med bravur. Sa inte ett ord till mig och hjälpte inte ett dugg. Valde dock musik med en kirurgs noggrannhet. Jag fick baka paj till tonerna av nåt soundtrack till nåt spel som är bra. Jag vet inte.

paj10

2. Och nu börjar vi baka på riktigt. Ställ ugnen på 225 grader. Så tar du en näve persikor (ungefär fyra) och skär dem i smala klyftor.

paj3

3. Häll ner persikorna i en ugnsform tillsammans med ungefär 400 gram frusna hallon. Har du (råd med) färska finska hallon, go for it. Jag valde frusna serbiska, helt okej det med men inte så många mat-korrekthetspoäng.

paj9

4. Strö över en matsked potatismjöl och en halv deciliter socker på  skiten. Här kan jag få igen matkorrekthetspoängen, för jag använder ekologiskt rörsocker istället för vanligt finsocker. Vet inte om det gör nån smakskillnad egentligen, men inbillar mig i alla fall att rörsockret är lite mer knäckigt i smaken. I don't know, socker som socker. Hur som helst är det väl alltid roligare att använda eko-grejor. Om man har råd.

paj8

5. Nu ska du blanda smuldeg. Eftersom den här varianten är vegansk så använder jag margarin, men annars går ju smör lika bra. 125 g margarin, 3/4 dl socker, 1 1/2 dl havregryn och 1 dl vetemjöl. Nu måste du också ta en paus från fotandet av bakverket eftersom det enklaste är att köra ner handen i skiten. När det ser ut som smulor är det bra.

paj7

6. Smuldeg + bär och frukt = bra. Tii ba, på ba. Och sen in i ugnen bara. skrik åt bakningssällskapet att de ska lägga på timer på 20 minuter.

paj6

7. Ställ dig och diska medan pajen är i ugnen. Du hinner också dammsuga lite, byta kattsand, skrika åt kattsanden, torka av bordet, lägga på kaffekokaren, hänga upp en matta du lade i tvättmaskinen före du började baka för att nån katt hade spytt på den, be bakningssällskapet sänka volymen på musiken, byta roskispåsar, jaga ner en katt från köksbordet, hälla upp kaffe i din favoritmugg och nästan gå ut genom dörren... Så är pajen klar.

paj5

8. Så då är det bara att ta ut den. Ställ den att svalna.

paj4

9. Och sätt dig och vila nerverna lite. Drick den där kaffen du hällde upp.

paj2

10. Sen är det bara att dig in. Man kan med fördel äta den med vaniljsås, vegansk eller icke. Sen får du känna dig mallig i åtminstone ett dygn, för att du bakat en fucking smulpaj. Trots att andra har surdegsdagis och vispar ihop nån cupcake-sats med fem olika toppings och friterar munkar och skit. Men man ska ställa stolthetsnivån efter sig själv. Jag bakar mycket sällan, så om det blir bra när jag gör det så tänker jag vara stolt.

paj1

11. Bjud dina vänner (med eller utan husdjur) på skapelsen och fråga upprepade gånger "visst var det gott?" och "eller vad tycker du?". Håva in komplimangerna, samla dem i ditt hjärta och ta fram en regnig dag. Lol, nu vet jag inte vad jag pratar om längre men kontentan lyder: Det kan vara kul att baka, det är i alla fall gott och det är rolgit att bjuda kompisar på saker man bakat själv. Om jag kan, kan du.

Nu ska jag springa iväg till jobbet och inleda... MIN SISTA DAG INNAN SEMESTERN!!!! Jag vaknar alltså inte alltid så här tidigt, men ibland gör jag det och jag har lärt mig att jag är piggare om jag sätter mig upp och gör nåt, t ex blogga, än somnar om och sover tills väckarklockan ringer. Och imorgon kommer jag vara helt; väckarklocka, vad är det? MOHAHAHA.