10 bra julfilmer

Ursäkta avbrottet i min hittills väldigt samvetsgranna lucköppningen, men jag blev hastigt och lustigt sjuk igår. Eller nej, det var varken hastigt eller lustigt, jag har haft huvudvärk och ont i kroppen i över en vecka och jag var säker jag höll på att dö på jobbet igår. Kom hem, kollapsade i sängen och mätte temperaturen. Och här ligger jag än. Har ont överallt, men mest i halsen. Här är gårdagens lucka i alla fall: 10 bra julfilmer!

IMG_9149.GIF

8 femmes

En fransk liten mordhistoria som också är en musikal.En familj har samlats för att fira jul i en herrgård, men så hittas pappan i huset död. Den här filmen är helt ljuvlig och tyvärr inser jag nu att det är det alldeles för många år sen jag såg den sist. Ska nog se den i år igen.

IMG_9150.GIF

Fanny och Alexander.

Kanske världens bästa julfilm. Älskar allt med den, men speciellt Ewa Fröling och Stina Ekblad är typ magiska. Och Börje Ahlstedt! Seriöst, har ni inte sett den, så se den asap.

IMG_9151.GIF

Gone with the Wind.

Inte en julfilm egentligen, men för det första såg jag den första gången som tio-åring när den sändes som julvakefilm på SVT, så jag förknippar den alltid med jul och dessutom är den så där trevligt episk och storslagen som passar bra när man ätit för mycket morotslåda.

IMG_9152.GIF

Home Alone.

Förstås. Vad vore en jul utan Kevin McCallister? Både ettan och tvåan är obligatoriska i min TV-jul.

IMG_9153.GIF

Love Actually.

Igen, förstås. Den är ju supercheesy och kanske inte så bra egentligen, men att gråta till scenen när Mr Darc... jag menar Colin Firth friar hör också till sånt som är obligatoriskt.

IMG_9154.GIF

Sound of Music.

Är det här en julfilm eller inte? Det är kanske den juligaste filmen någonsin som INTE handlar om jul. My favourite Things är väl vedertagen som julsång nu? Jag vet inte. Hur som helst, den är skitmysig och brukar visas på nån kanal kring jul. Hade en period i nian när jag kollade på filmen varje dag i typ ett halvår, är inte riktigt säker på varför, men tycker fortfarande den är jättefin.

IMG_9155.GIF

It's a Wonderful Life.

En av de få filmer som verkligen får mig att tro att det ÄR ett wonderful life man lever. Gråter också typ filmen igenom här, vilket kan vara skönt och befriande. Dessutom kanske den mest juliga filmen någonsin.

IMG_9156.GIF

Meet me in St Louis.

Bara det att sången Have yourself a merry little Christmas härstammar härifrån är ju motivering nog, men behöver ni ännu mer övertalan säger jag två ord; Judy. Garland. Älskar henne, tycker man också med fördel kan se The wizard of Oz i juletid, även om den inte är julig alls.

IMG_9157.GIF

 Sissi (alla tre filmerna)

En filmtrilogi som alltid sänds på TV i Tyskland kring jul. Började se den av en slump den jul jag firade där och fastnade. Vet inte om det är undersköna Romy Schneider i huvudrollen, kostymerna, historien bakom som det är löst baserat på (Sissi var en äkta österrikisk kejsarinna) eller bara det technicolorsprudlande 50-talsfiltret som ligger över hela filmen som trollbinder mest, men trollbunden blev jag.

IMG_9158.GIF

Solsidan

Okej ärligt talat vet jag inte om den här håller måttet men tänkte smyga in en liten kulturkonsument här, vi såg nämligen Solsidan på bio häromdagen. Inget mästerverk, men jag blev inte heller besviken. Som ett lite längre avsnitt typ. Roliga små episoder, en av filmhistoriens tröttaste castings (Henrik Schyffert) och lite good old kärnfamiljsnorm att gosa in sig i. Johan Rheborg som Fredde Schiller är och förblir Solsidans stora behållning.