Sju kryddor och sju dagar

Jahapp, då var det ny vecka då. Min ångest från igår har lagt sig betydligt efter en förmiddag av effektivt mejlande och en kaffe och bulle från AE. Vissa måndagar behöver man den där bullen. Pär blev sjuk i natt i vad jag antar är samma skit som jag låg med förra veckan och om det finns en sak som nästan är lika jobbig som at själv vara magsjuk är att bo ihop med nån som är magsjuk. Man vill så gärna hjälpa på nåt sätt, men det går ju inte att göra så mycket, det ska ha sin gång. Jag har i alla fall inte sovit så mycket i natt, så om inte komma tillbaka till jobbet-ångesten är tillräcklig anledning för bullfrukost, så är en natt av Florence Nightingale:ande det tycker jag. Fast man inte alls behöver ha en orsak för bullfrukost, obs.

43443942_1086961691465371_127208895423709184_n.jpg

Den här veckan ser relativt normal ut, förutom torsdagen när jag ska besöka både Vasa och Korsholm och prata skrivande och boken. Det ska bli kul! Sen drar ordkonstledarutbildningen jag ska gå igång nu på fredag och jag är med både i egenskap av studerande OCH arrangör, hehe. Men tror det kommer gå hur bra som helst, ska bli väldigt spännande. så slutet av veckan ser lite busy ut, men det är ju lääänge tills dess ännu. Eller?

Jag tänkte faktiskt bjuda på ett recept måndagen till ära, för jag lyckades göra en väldigt god middag igår kväll på saker jag hittade i skafferiet. Det visade sig dessutom vara en ännu godare matlåda idag så hurra!

43497193_343801682862488_3470394314595500032_n.jpg

Linser i kokosmjölk och sju kryddor

En gul lök
Två vitlöksklyftor
En röd paprika
Sju kryddor-kryddblandning
En burk kokosmjölk
Typ två deciliter torkade röda linser
En liten näve jordnötter
Färsk eller frusen koriander
Salt, gurkmeja, socker

Hacka lökarna och paprikan i små bitar. Stek på medelhög värme i olja i och sju kryddor-kryddblandningen tills löken är glansig och mjuk och allt är lite härligt brunt av kryddorna. Häll över kokosmjölken och krydda med lite gurkmeja och ev lite sju kryddor till, för färgen. Bli inte försträckt när det ser ut som världens mest oaptitliga gegga nu. Låt det puttra några minuter och häll sen i linserna och nån deciliter vatten. Rör om lite då och då, men det klarar sig ganska bra för sig själv. Smaka av, sockra och salta lite om du tycker det behövs. Sen kan du med fördel glömma bort det i fem-tio minuter, gör nåt på din telefon eller nåt. Kom sen ihåg den och vänd ner en näve jordnötter och lite koriander också, det gör sig så bra med kokosmjölk. När det har blivit en ganska o-rinnig gryta och linserna är mjuka, men inte kokat sönder - då är den klar! Det borde inte ta speciellt länge. Ät med ris!

43354623_1017652351748294_8330698870048686080_n.jpg

Grytan är som sagt godare nästa dag och kan riktigt bra ätas kall också! Har inte testat, men föreställer mig att den skulle göra sig riktigt bra på nåt slags bröd också? Sju kryddor är en kryddblandning från Mellanöstern med bl a kanel och nejlika och för mig och min västerländska mun är det lite speciellt med dom kryddorna i annat än juliga bakverk typ, så det tog liksom några tuggor före jag vande mig. Men det blev jättegott! Jag tänker mig att det säkert skulle vara gott att tärna ner tomat eller kanske addera lite citron för syra, men det går riktigt bra utan också. Både tomat och citron är allergener hemma hos oss, så jag har vant mig av att tänka på dem i mat.

Det var det, nu ska jag springa vidare i veckan!