FAQ

HUR KÄNNS DET NU DÅ?

Det känns precis som man kunde tänka sig; jätteroligt, helt vansinnigt och ganska jobbigt. Vill verkligen inte klaga på nåt sätt, det här är ju verkligen vad folk menar när dom säger livin the dream - det här är min dream - men det är väldigt jobbigt på ett lite oväntat sätt. Jag känner mig hudlös och som en svamp, varje ord sugs in i mig. Inte bara om boken, men allt kommer väldigt nära just nu.

Samtidigt känner jag mig märkligt distanserad till själva boken, försökte läsa igenom den idag men kunde inte koncentrera mig, kunde inte förstå hur det här skulle vara nåt som jag skrivit. Vem är den här Ellen Strömberg som det står på pärmen, varför har vi samma namn?

  bild lånad av  Ida

 bild lånad av Ida

I fredags hade jag releasefest. Det var lite galet. Tårtan tog slut och böckerna tog slut. Ville gråta hela tiden och gå därifrån; inte för att det var tråkigt eller jobbigt men för att det blir så mycket. Fick orimligt dåligt samvete när böckerna tog slut, jag trodde jag hade tagit i från tårna när jag beställde 50 ex till festen, trodde jag skulle få frakta böcker av och an resten av livet. Men det sa slurp! en gång och så var bordet tomt. Folk som kommit dit för min skull, med blommor och grattis-hälsningar, folk som var glada för min skull och jag kunde inte ens erbjuda dem en sketen bok att köpa där och då. Ångest.

Efter tårtan och kaffet skulle vi ut och dansa och ut och dansa gick vi. Jag kände redan då att jag inte borde göra det, kroppen skrek TA DET LUGNT men jag lyssnade OBVIOUSLY för det är klart man vill fira sin bok. Shottade vodka för att tysta kroppsskriket, gick ut ändå, fick gå hem efter en timme, för då ”fick jag inte luft” längre.

I had it coming, jag hade tjatat om märklig hjärtklappning och ytlig andning i flera dagar åt Pär, jag förstod inte vad som var fel. Det är ju löjligt, jag är ju ingen direkt newbie inom ångesten, men det är ju så där. Varje gång tror man man ska dö. Så jag gick hem två på natten, med en gloria av svettigt, fruset hår. Kunde inte andas, kände inga hjärtslag, trodde jag skulle frysa ihjäl, trodde jag skulle bli påkörd, trodde jag skulle bli överfallen, trodde en varg skulle äta mig, trodde jag skulle dö. Överlevde, så klart, kom hem och sa att jag håller på att dö åt Pär och sen började gråta. Grät hysteriskt i en halvtimme och Pär är så bra, han är så fin och satt och lyssnade och berättade att nej, jag kommer inte dö nu. Det gjorde jag inte heller. Somnade till slut med Pärs värme precis bredvid min och mascara över hela kudden.

Och nu är det bra. Det är så där. Ibland bryter man ihop och det är okej, det betyder inte att det inte kan va bra fram till det eller efter det. Nu är det helt fine, känner normal puls och andas med magen. Har sett kriminaldrama! Utan mardrömmar! Inga katastroftankar! Ibland ska det bara ut och jag har egentligen lärt mig att släppa ut det före det blir så där, men när allt omkring ändå är så roligt så stänger man om en liten stund till. Och lite till. Så då blir det sådär. Men så är det.

Idag har jag till exempel varit på författarsamtal på Sweet Vasa med Monika Fagerholm och Janina Orlov. Väldigt trevligt. Det är en sak som slår mig gång på gång med den här branschen jag försöker smyga in i är hur trevliga människor (speciellt kvinnorna!) är och hur mycket stöd och uppmuntran man får av alla. Har inte stött på nån missunnsamhet eller nåt sånt alls. Väldigt tacksamt för en nervig debutant.

VAR KAN MAN KÖPA DIN BOK?

Nu vill jag inte vara sån men; var brukar du köpa dina böcker? Har svarat på den här frågan EN MILJON gånger den senaste veckan och jag är jätteglad att folk vill köpa den, men jag blir lite konfunderad över att så få verkar ha hört talas on konceptet ”bokhandel”. Finns både i fysisk och online-form :-))) Boken kom från tryckeriet i onsdags och har kanske inte hunnit till just din lokala handel ännu, men på tisdag är det recensionsdatum och senast då ska den finnas att få tag på. Jag har inga ex att sälja för tillfället.

Och ja, den kommer finnas på bibliotek också. På de bibliotek som väljer att köpa in den då. Du kan t ex tipsa din lokala bibba om den om du inte verkar hitta den där.

KAN DU SIGNERA MITT EX?

Givetvis! Sök ba upp mig på en lämplig tid och plats. Tips på olämpliga tider och platser: nästa vecka på min semester hehehehehe.

ÄR DU NERVÖS FÖR RECENSIONERNA?

Nej, inte alls. Vill bara dö varje gång jag tänker dem. Men den som sig i leken giver. Hur hemskt kan det bli liksom? En sågning ändrar ju inte det faktum att jag har skrivit en bokajävel som jag - i bra stunder - är väldigt stolt över.  

VAD SKA DU GÖRA NU?

Imorgon åker jag till Sverige med Pär och det ska bli så otroligt skönt. Klappar mig själv på axeln för att jag planerat så väl att jag satt min vintersemester precis nu. Mycket bra planerat, Ellen. Mycket bra. Så jag ska ha semester. Sen ta itu med mitt nästa skrivprojekt. Men först - semester!