What a difference a dagbädd makes

Min första och främsta tanke när jag möblerar, oavsett rum är: hur ska jag sitta/ligga och läsa här? Jag vill att hela vårt hem ska inbjuda till läsning, för det är ändå det vi båda helst gör. Jag är ganska driven i mina små inredningsprojekt och när jag behöver övertala Pär om införskaffandet av en möbel eller nån ommöblering så målar jag alltid upp nån bild i stil med ”tänk dig att du har sitter och läser morgontidningen..” eller ”tänk dig att du kommer hem från jobbet, alldeles döslut och vill lägga dig och läsa en riktigt bra bok du längtat efter hela dan” osv osv. Jag är väldigt bra på att måla upp bilder av perfekta lässtunder. 

Jag har hela vintern tänkt att jag ska inreda balkongen i sommar. Vi flyttade ju hit mitt i sommaren förra året och då ställdes bara ett par stolar ut dit och sen dess har jag knappt gjort nåt alls för att öka trivseln där. Vår balkong ligger liksom som ett litet L längs med husknuten och är inte den enklaste att möblera. Dessutom är utemöbler oftast så löjligt dyra att jag inte riktigt känt mig sugen på att investera i nåt. Märkligt hur man kan bli snål med vissa saker men spendera tresiffrigt på nåt annat utan att blinka. 

Till slut beslöt jag mig för att jag vill ha en dagbädd där ute. ”Dagbädd är ett ord jag hört ganska ofta här på sistone” sa Pär när jag målade upp bilden av hur man skulle kunna ta sin middagslur på den eller ligga och läsa då. Och jo, jag har drömt högt och stort om både kökssoffor och schäslonger, men vi har inte riktigt plats med en sån inomhus. Dessutom går det ju faktiskt att ligga lika bra på sin nattbädd och läsa om man ändå ska va inne. Men efter att jag tagit lite mått, googlat lite och än en gång konstaterat att även om vårt lilla balkong-L må ha en lite märklig form så är den benådad med sol precis hela eftermiddagen och kvällen insåg jag att det är precis en dagbädd vi behöver till balkongen! Ut med tankarna om bord man kan äta vid och stolar att sitta i (det finns ändå inga bekväma trädgårdsstolar) och in med en dekadent jävla dagbädd! 

Nu har vi ju värmebölja här i landet och jag hade egentligen tänkt vänta tills semesterpengen kom, men beslöt i samråd med mig själv att helt enkelt ta ett litet lån från mitt sparkonto och skrids till verket omedelbart. 

Hittade en perfekt - well, dom marknadsförde den som solstol men vi vet alla att det är en... ja, ni vet - på Jysk och köpte den. Släpade hem den, kånkade upp den, rev upp paketet, härjade ut den och fick till slut ner den på plats på balkongen. Bara en uppstoppad korp föll ner från golvet i processen, men den klarade fallet och är bara att hänga upp igen. Passade på att köpa lite blomster och en kudde och TADAAAA:

IMAGE.JPG

Tänk bort sunkiga askkoppen och fågelbajset på golvet, hehehehe. Har städat bort det mesta från våra vintergäster duvorna, men upptäckte det här när jag möblerade om och jag har inte orkat skura än. Sorry. 

Vill hänga här jämt! En av de orangea stolarna som varit våra trotjänare i några år (jag fick dom gratis på ett loppis en gång!) fick stå kvar, den andra fick flytta upp på vinden. Runda bordet är också en ganska vädersliten sak som tidigare har fungerat som toalettbord i våra förra lägenhet. Men med en blomma och en liten bricka ser det plötsligt helt ok ut.

FullSizeRender.jpg

Här ska jag ligga och läsa i sommar, många många timmar. Själva sto- jag menar DAGBÄDDEN är i i flätad plast så den står sig även i regnväder vilket är måste. Kuddarna får jag försöka komma ihåg att in om nätterna.  Ryggstödet går att fälla ner helt och hållet och hux flux har du en soffa! Eller säng, om man vill vara äventyrlig och sova utomhus nån natt. Dessutom kan man gömma saker under. Har inte riktigt kommit på vad jag skulle gömma där än, men trevligt att möjligheten finns!

FullSizeRender.jpg

Eftersom det tog större delen av eftermiddagen och kvällen att få fixat allt hann jag bara provligga lite nu strax innan solen gick ner, men jo - jag tror jag har en ny favoritplats! Det är dessutom perfekt höjd på dagbäddisen. Den är tillräckligt låg för att man kan ligga i söndriga solklänningar på den utan att nån ser, men ändå så hög att man kan kika ut över räcket och således spionera på fotgängare på gatan nedanför.

För tillfället har jag bara lite vårblommor på plats, men jag leker med tanken på nån slags spaljé med nåt grönt och kanske några krukor blandade örter nånstans ännu. Ljusslingan måste jag faktiskt lovorda, den är från Ikea och går på solceller. Tänds när det blir mörkt, bara den har fått sol på dan. Supermysig OCH den har hängt med i åtminstone fem år utomhus i alla väder och funkar finfint ännu. Finns kanske inte längre men tror den hette Solvind eller nåt sånt. Mitt bästa Ikea-köp nånsin. 

Nu ska jag lägga mig så att det blir imorgon snart och jag kan komma hem från jobbet och slänga mig på min dagbädd och läsa i eftermiddagssolen.