Att bygga en tavelvägg

Vår tavelvägg i vardagsrummet var det första jag gjorde klart när vi flyttade hit. Vi hade inte ens flyttat över alla möbler förrän tavelväggen var uppe. Tänkte vi skulle titta närmare på den idag (på beställning av en läsare på Instagram). 

IMG_7334.JPG

Så här ser tavelväggen ut idag. Den har ändrat en hel del på den korta stund vi bott här, för alla vet ju att en tavelvägg mest är en plats att hänga upp alla loppisfynd osv. Jag tror också att tavelväggen kommer ändra en hel del framöver, den där byrån ska nämligen flyttas in i rosa rummet och ge plats åt en tyngre, större möbel, t ex något slags linne- eller vitrinskåp. Söker för tillfället febrilt efter något passande, om ni vet/har nåt, hojta till. 

I alla fall, väggen består mest av loppisfynd, nostalgisaker och konst vänner och bekanta gjort. Tänkte vi skulle zooma in på några av favoritsakerna som hänger där.

DSC_0728.jpeg

En av de större tavlorna som hänger där är den här Heliga Familjen som jag köpte på en loppis för 4€ för flera år sen. Av baksidan och upphängningskroken att döma är tavlan ganska gammal och en av de finare ur min digra Jesustavle-samling. Nu för tiden finns det inte många kvar ur den samlingen, men denna är en favorit. Skönt ofärgglad är den också.

DSC_0724.jpeg

Bredvid den hänger den här fina sprattelgubben med ursprung Pärs barndom. Det är hans mommo som nån gång för sisådär 35-36 år sen köpt den åt honom. Den måste så klart vara med. Ett par av mina första skor hänger också på väggen, så båda våra barndomar finns representerade.

DSC_0716.jpeg

En tiger, köpt nån gång under värsta skolplansch-hysterin. Jag är ganska trött på skolplanscherna vid det här laget men jag tycker forfarande om vår tiger. Den är lite naggad i hörnet, men vad gör väl det. Tycker också att kattdjur är mycket lämpligt i inredningen hemma hos oss, där kattdjuren mer eller mindre regerar.

DSC_0717.jpeg

Andra djur finns också representerade; den här lilla svalan med tillhörande bo i gips till exempel.

DSC_0718.jpeg

Men tillbaka till katterna. Det syns kanske lite dåligt, men i mitten av alla sjömän sitter det en liten skeppskatt. Den här affischen av ett gammalt lokalt foto såg jag i stadsmuséets lilla butik för ett par år sen och sen fick jag det av Minerva till min nästa födelsedag. Tyckte det var så gulligt! Enda som stör mig att jag nån gång lagt in det i första bästa ram jag råkade ha och så har det lämnat så, trots att en tjock svart ram verkligen inte är optimal för den här sepia-tonade bilden. Ska byta ut eller måla om nån gång när jag orkar.

DSC_0721.jpeg

På tal om foton så har vi ett par original av Pärs familjebekanta Torbjörn Frennesson på väggarna, det här ett av dom. Tycker hemskt mycket om just den här bilden, även om alla är fina.

DSC_0722.jpeg

Spegeln ni skymtade till vänster om Torbjörns tavla finns det en ganska kul historia bakom. Fammo och faffa sålde sin lilla sommarstuga för många år sen till en dam. Kvar i sommarstugan hängde den här spegeln. Damen som köpte sommarstugan kände min kompis Heidi och visste att jag hade nånting att göra med dom Strömbergarna som hon hade köpt sommarstugan av. Så hon gav spegeln till Heidi och bad henne vidarebeforda den till mig. Bakom spegeln har fammo skrivit nån liten dagboksanteckning, tyvärr har det mesta suddats bort, men ändå gulligt att jag har den spegeln nu.

DSC_0725.jpeg

Och på tal om speglar, den här lilla lampetten räknar jag till ett av mina bättre loppisfynd. Köpte den under en loppisrunda med Emmi för flera år sen och jag stod och höll i den i många minuter före jag la ner den och bestämde mig för att inte köpa den. Vi hann tror jag till och med åka iväg till nästa loppis före jag ångrade mig och tvingade Emmi köra tillbaka så jag kunde springa in och köpa den. Tack och lov låg den kvar.

DSC_0726.jpeg

Här är ett familjeporträtt Beppe gjorde åt mig till min 30-årsdag. Som ni kanske märker hade vi våra svarta katt Pixie kvar då ännu, men ganska strax efter min 30-årsdag blev vi tvungna att låta henne gå bort och Sylvi “Stormin” Jonasson kom in i våra liv istället. Tycker hemskt mycket om det här lilla enkla kortet.

DSC_0730.jpeg

Ett litet keramiskt hjärta med nån slags Romeo & Julia-figurer på som jag fått av styvmorsan, även det ett loppisfynd. Tror det är meningen att ha på toalettdörren.

DSC_0731.jpeg

Ett original av Mats Jonsson som Pär köpt nån gång. Mats är en av mina topp tre-serietecknare så jag har gärna detta på väggen.  

fullsizeoutput_2d21.jpeg

Manifest med levnadsregler ur David Väyrynens Marken som vi fick när han var här och bodde hos oss. Läs Marken om ni inte gjort det, fantastisk poesi!

DSC_0720.jpeg

Längst ner i hörnet hänger en karta över Nangijala och Karmanjaka. Den följde med en vinyl med Bröderna Lejonhjärta-berättelsen Pär köpte åt mig en gång nr vi ganska nyligen blivit ihop. Han köpte det visserligen efter en ganska specifik önskan. Brorsan hade nämligen hittat en likadan vinyl med en likadan karta som han vägrade ge åt mig, fast jag försökte säga att jag absolut måste ha den där kartan. Han ville inte ge med sig och jag bad Pär hålla utkik efter nåt liknande på Discogs. Inte jättelänge efter det fick jag min egen karta. Borde verkligen rama in den, men svårt att hitta en ram i rätt avlång form.

Jag tycker jag har lyckats rätt bra med vår tavelvägg om jag får säga det själv. Tror att jag har ganska bra öga för sånt slags symmetri som behövs för en tavelvägg. Eller så inte, kanske ni tycker det är helt galet upphängt. Men i så fall får det va så, jag är i alla fall nöjd.

Mina tips för att göra en tavelvägg är följande:

1. Blanda former, storlekar och strukturer. Visst kan det va snyggt med en tavelvägg i nån speciell färg eller med ett tema, men jag tycker det blir mest levande och intressant när det inte bara är fyrkantiga ramar med endimensionella tavlor. Små speglar ger också ett djupare intryck.
2. Låt det växa fram och ta tid. Igen - visst kan du beställa ett paket med affischer men det blir sällan så personligt.  
3. Börja från mitten. Sällan har man ju alla byggstenar till en tavelvägg från första början; men det är ju tråkigt att inte hänga upp det du har så länge du väntar på att hitta flera. Säg att du har tre tavlor - häng upp dem som en liten grupp i mitten av väggen och bygg ut vartefter du hittar saker. Symmetri är snyggast när den är lite asymmetrisk. 
4. Var inte rädd att närma dig tak eller golv, det ger också lite oväntat liv till det hela.

Det var allt om tavelväggar för den här gången! Tack å hej!