We see you

Ni har väl inte missat det fruktansvärda som hände i Nykarleby denna vecka?

Det är kanske inte nytt och det är kanske inte ens förvånande, men likväl är det tragiskt.

Jag är så fruktansvärt trött på att Finlands migrationspolitik skördar offer på offer och ingenting händer för att förändra det. Jag vet man kan känna sig maktlös inför det här, men det finns faktiskt små konkreta saker man kan göra. Jag är inte bra att engagera mig, så för det här inlägget tog jag hjälp av Lina Teir som varit med och startat organisation och kampanjen We See You, som jobbar för asylsökandes rätt. HÄR hittar du We See Yous Facebook-sida där du också hittar uppgifter på hur du kan stödja föreningens arbete och HÄR kan du köpa boken We See You. Köp fast två ex, behåll ett och ett kan du ge i julklapp till den där irriterade släktingen som alltid ska mumla nåt om hur ”de” kommer hit osv osv. Bara som en tanke.

public.jpeg

Det är en sak man kan göra; köpa en bok. Det är ju rätt enkelt.

En annan sak man kan göra är att skriva till en minister. I det här fallet är det inrikesminister Maria Ohisalo i första hand som har hand om migrationsfrågor. Lina tipsade mig igår om att hon hade skrivit mejl till henne och var vänlig nog att dela med sig av vad hon hade skrivit. Jag fick också okej för att dela med mig av det här, eftersom jag vet ni är många som gärna skriver, men att det kan vara svårt att hitta orden. Så här kan ett mejl se ut.

Det tar typ fem minuter att copy paste, klippa bort Linas namn och kanske det om att du varit med och startat We See You, om du nu inte händelsevis faktiskt var med. Du kan mejla det till förman.efternamn@eduskunta.fi , t ex Maria Ohisalo. Det är inte mycket, men det är snabbt gjort. Ju fler vi är, desto större blir effekten.

Bästa minister Ohisalo,

Jag är en av de många finländare som blev lättade och glada att få en rödgrön regering som respekterar de mänskliga rättigheterna, efter den mardröm den förra regeringens politik inneburit för de mest utsatta och traumatiserade människorna vi har i vårt land - de asylsökande. Jag känner många som har blivit psykiskt och fysiskt sjuka och till och med försökt begå självmord på grund av politiken. Tusentals människor med asylbehov har gjorts papperslösa. Det är en av orsakerna till att jag var med och startade kampanjen "We see you" för en bättre asylpolitik 2016.

Vi vet att arbetet på Migri har varit både omoraliskt och lagstridigt, bl.a. genom vad forskning visat, vad grävande journalistik avslöjat och vad vi sett som närstående till flyktingar. Nu är jag mycket bekymrad över att ingenting verkar förändras även om regeringen vi har nu borde stå långt ifrån den förra regeringen när det handlar om värdegrund. Det är bråttom! Det skapas ett stort utanförskap för många utsatta människor när de görs papperslösa. Andra flyr från Finland (jag har personligen hjälpt människor att fly från Finland till andra europeiska länder för att rädda deras liv) och tyvärr väljer en del den värsta lösningen. Igår tog en ung afghansk pojke sitt liv i Nykarleby. Det är tortyr att under lång tid behöva leva i skräck för tvångsdeportation.

Jag ber er nu, lyft fram den här frågan så fort som möjligt. Stoppa deportationerna tills Migris verksamhet utretts så grundligt att vi kan vara säkra på att ingen skickas till tortyr eller död. Det är skamligt att den politik som Halla-aho dikterade i praktiken verkar fortsätta. Jag kan inte tro att det är något som den nuvarande regeringen och ni som minister vill. Nu behövs det konkret och modigt agerande för det som vi vet är det enda rätta.

Med hopp om snabb förändring,

ditt namn

(som också skriver för de många asylsökande som inte själva kan eller orkar skriva till er i sin situation)

Tack Lina för att du delar med dig!