Lapskojs

Jag jobbade lördag, så igår hann jag vara vaken i ett par timmar tills jag tills jag insåg att det var söndag och inte lördag. Hade hunnit äta frukost och sätta mig ner med en kaffe i gröna fåtöljen och sticka några varv. Solen hade börjat lysa vid det laget och jag ba: mm, ska nog ta en liten solskenspromenad i vintervädret sen. Det bådade för en bra dag.

Så slog det mig.

Det var inte lördag. Jag hade inte oceaner av ledig tid framför mig. Istället var det söndag och min tid var sorgligt utmätt. I mitt huvud är det nämligen så här: lördag gör man roliga saker, fyller på ett konto, på söndag gör man så lite som möjligt, fyller på ett annat. Inte av religiösa skäl, men för att lördag och söndag har så olika färg i huvudet på mig. Blev så tillplattad av denna insikt att jag aldrig kom mig ut. Det finns ju ingen logik i ett sånt resonemang, men det behövs så lite. Istället flyttade jag mig bara från gröna fåtlöjen till soffan till sängen till gästsängen tillbaka till soffan.

Såg nästan en hel säsong Sveriges Mästerkock. “Ni har 60 minuter på er att göra en varmrätt som speglar er”, “det ska vara du på en tallrik”. Jag undrar vad jag skulle göra i en sån utmaning. Kanske en seg skopa lapskojs. En sån man försöker avvärja i skolmatskön med orden “bara lite”. Serveras med råkost, knäckebröd och ett glas mjölk.