Sommarbilder

Det är högsommar och jag har semester. Eller har jag? Det känns så i alla fall, trots att grejer jag ska skriva, både kortare och längre, snurrar i huvudet. Vilken dag som helst går höstboken till tryck. Drömmer mardrömmar om det, men tror jag brukar göra det.

Annars då? Här är bildbevis på sommar:

Vi sover länge och mycket, både vi och katterna. Unnar mig tupplurar då och då. Viola ligger helst på rygg, utslagen i solskenet.

Förutom tuppluren är det kaffetåren som är den viktigaste byggstenen. Kan man ta sitt kaffe utomhus bör man. Men in all honesty: kaffetåren i sängen är inte ovanlig den heller.

Jag har gått massor på loppis, slarvat hem det ena och det andra. En ask oljekritor, ett par skor, en matchande väst och kjol, två rullar dekoplast, lite gamla kantband, ett gammalt bingospel - en lampa. Lampan på bilden är ett av mina bästa fynd i sommar, den får mig att längta till hösten, till mörka kvällar, rutiner och arbis-kurser, nya tv-serier och att krypa in, in igen.

Ett annat fynd: en marionett som vi hängde upp i taket på torpet. Ja, tavlorna har jag också köpt i sommar. Gud, vad jag handlat hem. Vidrigt. Torpet har vi tyvärr inte hängt så mycket på eftersom jag blev av med körkortet här i början av juli. Kids, håll farthastigheterna! Jag får tillbaka kortet i mitten av augusti, så jag hoppas på en varm och go sensommar, så att vi kan hänga där nån vecka i alla fall. Nu har det mest handlat om att fixa skjuts dit för att åtminstone få klippt gräset.

Men midsommar var vi där! Mera filtar, senap, en öl till osv langades genom sovrumsfönstret. Det var en fin midsommar. Inga kransar, men missmatchade varma lager och pilkastningstävling klockan två på natten. Typ så.

Jag har mått bra i sommar. Jag hann tänka så mycket under Barcelona-vistelsen, det kändes som att jag fick aha-upplevelse på aha-upplevelse, även om jag inte riktigt kan berätta vad aha-upplevelserna handlade om. Men hela resan kändes som att slänga sig ett lagom kallt hav efter en varm dag. Våren och vintern och hur det har varit - hur jag har varit - sköljdes bort. Jag vet att det inte är så enkelt, men nåt ändrade. Jag har också ett nyväckt intresse för att typ: resa?! Testa nya grejer?! Vem är jag ens. Utnyttja möjligheterna. Har börjat lära mig franska med Duolingo (classic och LOL), just in case.

Att jag mår bra har väl ganska långt att göra med att jag också varit ledig. Nästa vecka ska jag börja smygjobba igen, jag ser fram emot det. Men är också lite nervös. Vill inte springa in i nästa vägg direkt.

Vi har badat pinsamt lite i år, jag kan räkna på ena handens fingrar alla gånger jag doppat mig. Vill gärna skylla på nåt annat, men den främsta orsaken är väl att jag inte riktigt tagit mig tiden. Ett par gånger har vi ändå hittat ner till stranden. Ett bra lifehack är att låna ett barn för att det ska bli bad av, barn vill ju nästan alltid bada.

En stor stund i livet var när jag fick äta egna krusbär från egen buske för första gången. Dom var kartiga eftersom jag inte orkade vänta, hehe. Men ändå!!! Stort.

Speaking of bär: det sista vi gjorde när mamma och Nora hälsade på var att plocka vinbär och göra en paj på det hele. Det blev Mitt Livs Godaste Paj. Röda vinbär och vita persikor och en smuldeg med kardemumma. Så enkelt men så välbalanserat, jag vet inte. Är fortfarande i chock över hur god den var.

Här har ni sommarens mysigaste läsning förresten. Man älskar ju Nora Ephron-filmen Julie & Julia och detta är Meryl Streep-delen av den filmen, skriven på väldigt ljuvlig och sinnlig prosa. Den kan ha något med det faktum att jag tyckte det var en bra idé att brush up min skolfranska……..

Här står jag i Haparanda med mitt bästa Ikea-köp Blåvalen och linnekjolen, sommarens bästa plagg. Cirka 20 minuter efter den här bilden kom världens störtskur, ett riktigt aggressivt regnväder. Det är alltid lika kul tycker jag. Happis är väl ungefär så långt hemifrån jag varit sen Barcelona.

Ja, förutom ett dygn i Helsingfors där jag levde ett annat slags liv. Bodde på hotell, seglade genom parfymavdelningen på Stockmann, köpte grejer, drack take away-iskaffe och gick på Peppes middag och utbrast, helt o-ironiskt: gud så gott det är med ostron ändå! Det är det ju, men jag seglar verkligen upp ur mig själv såna gånger och tänker: jaså, där sitter du och tror du bottnar i detta. Bredvid Peppe bottnar jag i alla fall pga 🎶 that’s what friends are fooOooOr 🎶 Och roligt var det, botten eller icke.

Jag har lättare att känna att jag hör hemma på en sommarstuga i Österbotten, med grillad korv och potatissallad bordet och tiggande hundar under bordet och runt det där bordet: barndomsvänner som känt en sen man tappade mjölktänderna. SOM vi skrattade i år på sommarens traditionsenliga husmorsvila. Och dansade och sjöng och drack vin. Ja, ni vet. Om dessa hundar kunde tala.

Och det ryms ju båda.

Både ostron och grillad korv varje sommar, tack så mycket.