Best of SVT Play

Jag tänkte tipsa om mina favoriter (som syns här på sidan kulturkrocken då) på SVT play just nu. Förutom självklarheter som På Spåret, Babel och Vem vet mest? Då som borde ingå i varje tänkande människas tv-diet.De här andra är kanske självklarheter för er också, men i alla fall. Låt mig tro i två minuter att jag kan vara bån som tipsar om coola saker. Orkar inte länka till alla programmen, gå till SVT play eller ladda ner deras app, du hittar allt där.     Först så klart årets julkalender, Tusen år till julafton. Jag älskar ju som väntat den, även om det många gånger är som en förenklad barnversion av Historieätarna. Bäst hittills, förutom världens bästa tv-barn genom tiderna, treåringen Cleo, var Kakan som Bellman idag. 

  Och så, det här är viktigt, Kobras avsnitt on Nino Ramsby, delvis filmat på mitt jäkla jobb! Jag skymtar t o m förbi i cirka två sekunder. Och Pärlan syns också. Plus massa andra så klart. Känns ganska mäktigt med tanke på att Kobra har varit ett av mina favoritprogram i typ tio år. Minns hur det var att kolla Kobra i gymnasiet och känna sig hipp och kulturell och som att man skulle ha en chans att hänga med i samtalen runt middagsbordet hemma hos nån cool människa som bodde på typ Söder i Sthlm. Får fortfarande liiite den känslan alltså. Speciellt nu när man medverkat i det. I två sekunder.

  Pappas favoritprogram, Jillsveranda, har jag bara sett ett avsnitt av denna säsong, men vilket avsnitt. Seinabo Sey (som jag ska se i februari i H:fors btw) och gospel - två mycket bra saker. Förresten, på tal om tv, Seinabos klänning på Nobelfesten ikväll, vad tycker vi om den? Jag är ledsen Seinabo, I love you, men du förtjänar en bättre klänning. (Nu får jag dåligt samvete pga är så ytlig men jaja). Hur som helst, Jills veranda är bra, ska nog se resten av avsnitten också.

  Det här är ett litet wild card för jag har bara sett ett avsnitt av detta och skräcken är ju att det ska utveckla sig till nåt riktigt bajs i de två andra avsnitten som finns uppe och ni ba ELLEN DU SUGER SLUTA TIPSA. Hur som helst så är jag ganska ignorant när det kommer till samer. Jag glömmer bort hur illa ursprungsbefolkningen här omkring har blivit/blir behandlade. Därför är det nyttigt att se saker som det här, Sapmi sisters, en dokuserie som följer två samiska systrar som turnerar med sin rap/jojk/spoken word. Plus att de är ganska coola. Unga kvinnor som kämpar för bra saker - bra sak (nu låter jag som jag är nåt suffragettspöke när jag pratar om "unga kvinnor" men whatevz). På tal om behandling av ursprungsfolk och TV, ni missade väl inte 169-siffran på Pauliina Feodoroff och vad den betyder?

  Sist men inte minst (eventuellt tittarmässigt mätt, fast jag vet inte) - Love i Finland. Alltså inte Love som i kärlek, utan som i Love Antell, artisten du har hört talas om men inte kommer på en enda låt av. Love har rötter i Finland och i den här seriens fem (fyra?) avsnitt besöker han Finland och pratar med olika personer. I Vasa-avsnittet som handlar om finlandssvenskar  så pratar han med Strömsö-gänget och Mathias Björkas från Vasa Flora & fauna. Som finlandssvensk blir man kanske lite himla med ögonen åt hur finlandssvenskar och Finland överlag pratas om, men eftersom 95% av Sverige inte vet att vi existerar, så tror jag serieavsnittet om oss tjänar ett välbehövligt syfte. Och vet ni, nu kommer jag att förutspå en trend här, så håll i er.

 Det nästa svarta i Sverige kommer vara... Svenskfinland. Tack vare Vasa F&F, Iiris Viljanen, han i Idol som jag inte kommer ihåg vad heter, tips om Peter Sandström och Philip Teir i Vi läser... Jag ser tecknen och jag lovar, efter denna nya gröna våg med romantisering av Norrbotten, jakt och typ Underbara Clara, så är Svenskfinland nästa ställe att vända blicken till och få inspiration ifrån. Så rätt, så hipster. Kom ihåg var ni läste det först. 

Nu ska jag sova, för jag ska jobba om sex timmar men först en ful skylt med tveksam svenska jag och Nikko hittade på Halpa-halli idag. Det är lite av vår gemensamma hobby, hitta fula saker i inredningshyllorna. Shabby chic-looken är absolut roligast, visste ni att man kan sälja vilka random ord bara man skriver dem i snirklig stil på ett stycke drivved? Helt cray cray. Nåja, var å ejn me sett (<- plockar trendpoäng med min autentiska österbottniska dialekt). Här är skylten:

  "Nej tack För reklampost"?! Jag gissar att jag har Google translate att tacka för dagens skratt. 

Tack och gonatt, bajs i borgarens hatt.