Ett litet, men ganska bra julklappstips.

Ibland tycker jag att jag är bra på att ge presenter, ibland tycker jag att jag är mindre bra. När jag är skitbra så är jag skitbra, jag kommer ihåg kommentarer från fyra månader tillbaka, hittar på nån rolig i insidegrej, tar hjälp av andra, loppisfyndar jääni och beställer ~*unika*~ saker från obskyra webshops. Hittar det där de inte visste de ville ha.  Och när jag är dålig är jag usel. Alltså verkligen skraplott och godispåse-usel (no offence pappa, det är gott med godis). Men nu för tiden har jag en grej som jag alltid tar till om det står riktigt stilla. Eller om jag är fattig men ändå vill ge nåt av värde. Ta fram papper och penna och anteckna nu. Det här funkar åt vem som helst.

1. Gör/köp/hitta ett smycke. Det kan vara vad som helst, men det måste vara något du kan tänka dig personen i fråga faktiskt kunde använda. Ett par örhängen, ett diadem, ett armband. Kan också vara ett par strumpor eller en t-shirt om personen aldrig använder smycken. 

2. Skriv ett brev/kort åt personen du ska ge det åt. I brevet skriver du en lista på allt du tycker om hos personen. Hens skratt, att hen presenterade dig för det där bandet, att hen alltid ser så cool ut, att hen snarkar gulligt, att hen är så allmänbildad. Skriv ner allt du ser upp till hos personen, allt du tänkt på att är fint med hen och kanske allt du är avundsjuk på hos personen. Sen skriver du att smycket är magiskt och fungerar så att varje gång hen (som får presenten alltså) har en dålig dag och känner sig värdelös - för vi har alla såna dagar - så ska hen använda smycket och hen kommer då komma ihåg alla bra saker du skrivit ner. Det här kan du formulera hur du vill men kontentan ska lyda: använd det här smycket när du vill bli påmind om de saker folk tycker är bra med dig.

3. Är du riktigt ambitiös presenterar du smycket och brevet på ett snyggt sätt, en fint dekorerad låda eller så, något som antyder smyckets magiska egenskaper. 

Det här är en bra present (som i min erfarenhet alltid är uppskattad), för den är 

A) billig (du kan ju ge typ kronjuveler också men let's say att du har ungefär samma budget som jag)

B) personlig (även om du återanvänder idén så måste du ju skriva personlig lista varje gång)

C) enkel och kan ges åt alla. 

Vi är ju dessutom ganska dåliga på att ge komplimanger här omkring, så det är bra övning också. Speciellt om du ger det åt nån lite mer oväntad; nån du har en crush på, en förälder som du mest är otacksam mot, en ilsken moster, en bekant du ska på födelsedagsfest till och alltid tyckt varit cool men du känner inte så bra. 

Kom ihåg bara att det krävs lite mer än "du är snäll och trevlig och rolig", för det kan man skriva om typ alla. Tänk mer på detaljnivå. Ju mer du skriver desto roligare. 

Jag lovar, detta är roligare att få/ge än vilken robotdammsugare som helst.