Boklistan

IMG 3442

* Böcker för mig är: mitt största intresse. Att läsa dom och skriva dom och bara omge mig av böcker är det bästa jag vet.

* Just nu läser jag:Själarnas Ö av Johanna Holmström. En riktigt bra bok, nyutgiven och finlandssvensk. Igår läste jag Alternativet av Karolina Bång, en serieroman som var helt okej, men inte så bra som jag hade hoppats/förväntat mig. Sen lyssnade jag just klart Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld som ljudis. Det är en slags modern version av Stolthet och fördom. Den var inte så bra, men det jag slukar ju allt med Mr Darcy så.

* En perfekt läsplats är: läser oftast i sängen. Annars tycker jag om att läsa på tåg eller på café eller så klart utomhus på en filt sommartid.

* En bok alla borde läsa: så otroligt svår fråga, man skulle ju vilja namedroppa nån bok som fo sho skulle göra folk snällare men idk. Svårt att säga EN som skulle funka universellt. Tycker Liv Strömqvist serier är informativa och lätta att ta till sig, så kanske dom då. Huvudsaken är väl att man läser över huvudtaget. Jag tror man blir en snällare och goare människa ju mer man läser. Alltså är jag som storläsare RIKTI snäll och go förstås.

* Pappersbok eller e-bok: Pappersbok, men också ljudbok. Prenumererar på Nextory, tycker det har helt ok utbud. Hittills har jag inte känt mig utan att lyssna på.

IMG 2490

* En bok jag kan läsa flera gånger om: har läst Vilhelm Mobergs Utvandrarna-svit fler gånger än jag minns. Brukar också läsa om rätt mycket ungdoms- och barnböcker när jag är sjuk/bakis/ångestriden. Tröstläsning kallar jag det.

* Min favoritförfattare: eeeeeh så jävla svår fråga, har ingen topplista på det sättet. Har ju så klart såna jag gillar mer, men ugh får lite panik av att nämna namn för tänk om jag glömmer nån viktig. Gillar så många och av så olika anledningar. För att nämna några nutida så: Sara Stridsberg, Kerstin Thorvall, Chimamanda Ngozi Adichie, Zadie Smith, James Frey, Jonas Hassen Khemiri, Nicole Krauss, Junot Diaz osv osv osv

* Det här skrivs det alltför lite böcker om: skulle tycka det var phett med en riktig arbetarlitteratur-revival, men det är väl kanske på gång redan? Annars skulle jag gärna se mer översatt litteratur från icke-engelskspråkiga ställen. Det har varit en stor och nyttig aha-upplevelse de gånger jag läst t ex Chinua Achebe (på tal om berörande böcker i nästa fråga, läs Allt går sönder) eller Yoko Ogawa och på nåt sätt fattar vilka rasistiska fördomar som ändå ligger nedärvda och djupt inlärda i mig. Som att jag inte fattat före jag läste Allt går sönder eller The housekeeper and the professor att det är EXAKT samma känslor under alla hudar, oavsett kontinent. Ni kanske tycker det är självklart, men grejen är att det tycker/tyckte jag också! Men förståelse är ju ingenting vi blir fullärda i, hur många mänskorättsorganisationer vi än gillar på Facebook.

* Den bok som berört mig mest är:I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist grät jag jetemycket till. Också Änklingen av Ray Kluun är en sån riktig tearjerker om man är ute efter sånt som är vackert och tragiskt. Båda två är skrivna av män som sörjer sina fruar, hmmmmm. Mig äger ingen av Åsa Lindeborg är ju också en classic i berörssammanhang. Och jag skulle va en hycklare om jag inte erkände att jag grät mig rödfläckig till The fault in our stars hehehehehe.

* I höst ser jag fram emot att läsa: mycket! Men det kommer jag knappast göra pga intensiv jobbhöst. Försöker hänga med i vad som ges ut, läser gärna recensioner och annat bokrelaterat. Men kommer så klart inte på en enda bok nu. Vet att Marian Keyes har ny på G och att Mats Jonssons nya serieroman kommer ut imorgon (Pär frågade efter den på bokhandeln idag). Och Helena Dahlgrens Orkidépojken! På hemmafronten tycker jag det kommer så sjukt mycket intressant i höst! Adrian Pereras White monkey, KuggesVad heter ångest på spanska?, Eva Frantz' Blå villan, Kjell Westös nya, Blaue Fraus Någon hatar oss igen, Martina Moliis-Mellbergs 7... SÅ MYCKET!!! What a fine time to be alive.