Ris & lins & jordnötsbiffar

Nu har jag inte längre semester, så nu är det okej med alla "det är nog höst nu"-sayings. Hade min första jobbdag idag, gick ändå ganska bra. Sov bara tre timmar på soffan efter att jag kommit hem hehehe. Men sen har jag varit aktiv minsann! Jag har lagat mat och städat köket och dammsugit och inte minst gjort en "ingen reklam"-skylt till vår dörr. Det är vardag helt enkelt och vad är egentligen skönare än det? Känner alltid en inspirationsboost den här tiden på året och let's face it - vad är ett nyår jämfört med en skolstart? Inget. Börjar alltid ett nytt liv så här års. Vad mitt nya liv i år ska innehålla har jag inte riktigt bestämt än, men jag kanske återkommer i ämnet den här veckan. Idag ville jag mest bara bjuda på ett recept.

Så här år det ofta till när jag ska laga mat:

1. Jag inventerar under dagen vad vi har i kylskåpet.

2. Sen försöker jag hitta på nåt av det som finns, speciellt om det finns rester eller sånt som borde ätas upp före det blir för gammalt. Man ska nämligen inte slänga mat har jag hört. Idag till exempel hade vi en burk ris från igår i kylskåpet.

3. Sen googlar jag på de ingredienser som finns, om jag inte automatiskt kommer på nåt kul att göra med dem. Läser lite olika recept, kollar om det finns nåt jag kan göra på det vi har hemma, gör nåt liknande om jag inte riktigt har allt. Idag googlade jag risbiffar.

21034852 10155075560514107 1027365718 o

Och risbiffar blev det! Fast ganska mycket lins- och jordnötsbiffar är det också. De blev asgoda hur som helst - och totally veganska.

Du behöver (ungefär): en näve jordnötter, en morot, en och en halv näve kokt ris, två rågade matskedar jordnötssmör och ett paket förkokta röda linser. Mixa sönder nötterna först, sen river du ner moroten och sköljer av linserna. Mixa ner linser, ris och morot och när allt ser ganska smått och slätt ut (men inte för slätt, du vill ju ändå ha lite textur) så försöker du med våld få jordnötssmöret du grävt upp ur burken att lossna från skeden. Du kan fortsätta mixa om du har en bra matberedare, men annars är det enklast att jobba ihop smeten med händerna. När du har en deg som håller ihop och känns bra är det bara att forma små biffeliffar av skiten och steka i olja.

21017665 10155075560504107 1182676018 o

Ät med nåt grönt och t ex överbliven ugnspotatis. Nån slags sås, t ex en gurkraita hade inte varit helt fel, men det gick bra med sojasås också.

Nu ska jag bestämma mig för om det är för studentikost att hänga upp affischer utan ram (tankar på det?) och sen ska jag agera utefter det beslutet. Klockan 22 ska jag se GWs mord på TV4. Vardag <333