H-h-helg i H-H-Helsingfors

 Hej jag heter Ellen och jag påbörjade det här inlägget redan igår men det bara stärvade när jag försökte blogga från mobilen. Men så idag kom jag på att ladda ner Wordpress-appen så nu går det hur smidigt som helst. Kanske jag t o m börjar blogga oftare? Vem vet?

 I alla fall tänkte jag berätta om min helg i huvudstaden för er. Spoiler alert: det var kul!!!

image

Vi körde ner på fredag eftermiddag och det är ju både tröttsamt och roligt. Det var lite snöstorm och regn första delen av vägen så det var lite tröttsamt. Men i Parkano såg vi de här karusellhästarna med kukformade ben. Det livade upp oss, så resten av vägen hade vi allsång och sittdans till gamla godingar, t ex Shakira, D12, X-Tina och Will Smith. 

De hade sagt att det skulle storma ordentligt fredagkväll i H:fors, men det gjorde det inte. Lördag och söndag blåste det ganska mycket dock. Slut på jättetråkig väderrapport, vet inte ens varför jag nämnde det.

image

Vi kom fram typ mitt i natten, så jag checkade in på mitt hotell och kröp ner i sängen ganska ögonblickligen. Jag ä l s k a r att bo på hotell, speciellt ensam. Den där känslan av att vara innesluten i en kokong där du inte behöver bry dig om något eller se någon - topp fem känslor. Sen så är rena sängkläder, sval rumstemperatur, bra madrasser och mörkläggningsgardiner alltid bra. Tyvärr var frukosten en äcklig besvikelse, så det förstörde upplevelsen. 

image

På lördag förmiddag mötte jag upp Nikko och Ronja och gick på Kiasma. Älskar ju museum och Kiasma är alltid intressant men alltså... det var skidipäivä. Det är inte det att jag hatar barn, tvärtom, men jag tycker inte om barn i kombination med mina andra intressen, som t ex att gå på museum. Lätt att försöka ta in nån slags konstupplevelse när femåringar cirkulerar kring dig som skrattande gamar. Nåja, blev ändå ganska besviken på den där Leinonen-utställningen alla instagrammat, tyckte den saknade nån djupare analys och kändes överlag som nånting en högstadieelev kunde ha gjort på typ 9gag. Men vad vet jag :----) Resten gillade jag bättre. 

  Efteråt åkte jag och Ronja till Bar Loosister för att testa veganburgare vi hade hört om. Min blev inte så vegansk eftersom jag råkade läsa getost på menyn. Kan inte stå emot getost. Men gott och relativt billigt! Minus för ~*rockig*~ atmosfär men det är bara min personliga smak.

  Sen shoppade vi tills vi droppade. Men jag köpte (så klart) lite böcker. Jag har jättesvårt att hitta och få nåt grepp om Hesa, men Akademen och Pocketshop hittar jag till med ögonbindel. Köpte dock mest böcker jag planerat att köpa en längre tid, så yay, inga impulsköp! Förutom den av Rainbow Rowell, men den rekommenderade Bokbabbel med motiveringen "om du älskar Harry Potter" så tycker inte det räknas som impuls.

Och så shoppade vi (igen så klart) loss på Lush. Köpte mig två nya duschtvålar och en ny ansiktsmask, här avslappnat uppradade på en Ikea-handduk. Behöver jag påpeka hur gott de alla tre doftar? Snowfairy doftar sockervadd, The Comforter svartvinbär och Cup of Coffee doftar ... Ja, kaffe. Men riktigt mörkt och sött kaffe. 

Och sist men inte minst en tröja från Monki. Det är alltså den som ligger som ett glänsande ormskinn kring min modell Kantele. Sen handlade jag lite julklappar också men de är ju hemliga än så länge.

image

Efter att ha tagit igen oss på hotellrummet en stund åkte vi till Kuudes Linja för helgens main event. Spelning med Silvana Imam!!! 

Låt mig först påpeka ett par saker. 1. Jag var förkyld, febrig, hade skoskav och var trött. 2. Jag tycker inte om livemusik på det där sättet. Blir oftast rastlös och vet inte hur man ska uppföra sig. Tycker det är skitjobbigt med folkmassor, speciellt i små källarlokaler med få flyktmöjligheter. Trots allt detta, trots alla mina issues som gör mig till en lagom o-kul kompis att ha med på typ festival, så var de SKITBRA!!! 

Spelningen var intensiv, explosiv och föredömligt kort. Dessutom stod vi front row vilket är så inte min grej pga är bara stel och obekväm och kan inte gunga snyggt i takt eller skrika med på ett naturligt sätt och när/om man får ögonkontakt med artisten viker jag alltid bort blicken för jag tycker det är pinsamt, MEN alltså jag har high fivat Silvana så det är okej. Och så är det ju något oerhört stärkande i att höra arg, bra musik om antirasism och feminism och HBTQ-frågor. Och sen den sköna hiphop-attityden, älskar det. 

Så ja, det var skitkul. Och bra och totalt värt att utmana allt med mig själv. Efter spelningen åkte jag och Ronja tillbaka till hotellrummet, såg på Sinkkulaiva-repriser, åt chips och pratade om hur man får flest katter i Neko Atsume-spelet.

På söndag gjorde vi ingenting, jag stressade med att samla ihop allihopa som låg utslagna över stan i olika grader av krabbis. Jag är ett riktigt kontrollfreak såna gånger och blir nästan hysterisk om inte allt går som jag planerat. Otroligt att jag har vänner kvar överhuvudtaget. Sen, när alla äntligen var inte i bilen körde vi hem. Det var dåligt väder och vi var alla trötta och retliga, så det blev ingen allsång på vägen hem. Men helt okej ändå. Det var min Helsingfors-helg.