Midsom - nej, MUSIKlistan

Jag ligger lite efter när det gäller Sevendays listor, men här är förra veckans musiklista. För att sammanfatta midsommarlistan kort: har inga säkra planer, tycker det är en ganska lame högtid förutom att nattljuset känns magiskt och har inga traditioner och inga måsten. Förra året åt vi middag här och körde ut till havet. Nåt år har jag suttit och frusit röven av mig på nån villa och sen sovit fjorton pers på fyra kvadrat. Ett år satt jag och brorsan i min lägenhet med neddragna persienner och kollade på Sunes sommar och åt skräpmat. Nåt år har jag legat hemma och petat mig i näsan. Allt har varit fint på sitt sätt.

Okej - musiklistan då!

♠♥♠

Musik för mig är: underhållning, avslappning, en konstform och en identitetsbyggkloss.

♠♥♠

Jag lyssnar helst på: rap, soul, RnB, pop, en del klassiskt, lite house, lite annan elektronisk musik, lite punk och lite indie. Är inte jättebra på att genrebestämma och egentligen tycker jag väl att genrer inte så spelar så stor roll idag för allt är ändå ett jäkla misch masch. Av naturliga skäl blir det mest på engelska och svenska. Lite finskt ibland, ännu mindre tyskt och ibland på nåt språk jag inte alls kan, men då är det ofta en speciell känsla jag är ute efter som jag tror att ett visst språk ska kunna ge mig.  

♠♥♠

[embed width=600 height=449 class=left thumbnail=https://i.ytimg.com/vi/UbxUSsFXYo4/hqdefault.jpg?r=48340]http://www.youtube.com/watch?v=UbxUSsFXYo4[/embed]

Den bästa låten att starta morgonen med:9 to 5 med Dolly Parton.

♠♥♠

Ett instrument jag vill kunna spela: nåt bleckblåsinstrument hade varit coolt, typ trumpet. Hade också gärna varit en dragspelsvirtous, men hade nöjt mig att kunna mera gitarrackord än de stappliga tre jag idag kan.

♠♥♠

En musikstil jag inte förstår mig på: aaah, basha musikstilar - my favourite. Jag hatar acappella, det är det vidrigaste som finns. Den här gruppen med välgroomade ungdomar som sjunger Hallelujah som snurrat på åtminstone mitt Face-feed i vinter har fått mig att kaskadspy inombords. Tycker inte heller om metal i nån form, men speciellt inte om det är kombinerat med nån form av opera. Tycker ganska ofta rock som sån är tråkigt, förstår mig t ex inte på varför Foo Fighters är så stora, jag blir bara uttråkad. Och sen tycker jag det borde va olagligt med sån där white washing eller vad jag ska kalla det, när man gör en "känslosam", "mogen", "äkta" ofta gitarrbaserad version av nån bra poplåt. Det är så onödigt. Om man inte fattar känslorna i en uptempo-låt utan att nån talanglös youtubesångare gör sin dämpade version av det så borde man kanske gå nån slags autist-utredning. Fireworks och feelings är INTE motsatser.

♠♥♠

Det här blir årets sommarplåga: tror hårt på den här Wild thoughts med Riri och DJ Khaled där dom samplat Santana. Hur snygg är för övrigt inte Ri i videon? Flämt! som Kalle Anka skulle sagt. Men för egen del tror jag det blir nån låt från Lorentz nya. Glad för mig kanske.

♠♥♠

En låt jag kopplar till ett minne: Jag har massa såna låtar. Många av mina musikminnen är förknippade med människor. Andra med en känsla.

Mamma som spelade Mariah Careys Music box på kassett på den stora stereon på mornarna. Without you på repeat och hon måste spola tillbaka bandet varje gång.

Emmi som ringer minuten efter att hon kommit hem från skolan och sett att senaste Mr Music-skivan kommit. "Hör du vad det är?" skriker hon allt vad hon orkar i luren och du trycker örat mot din lur och hör att det är... Dr Bombay!!!! Med låten S.O.S. som bara RÅKAR vara vår spionklubbs nationallåt. Jubel utbryter - ni kan äntligen lyssna när vi vill på den!

Fammo som ljust och eventuellt med lite fel melodi sjunger Den spanska räven rev en annan räv när hon diskar.

Julia som när hon var liten tyckte om att uppträda som Nordman och lånade pappas stickade jaktmössa och stod och gungande och mimade till Vandraren. Hon försökte få till ett likadant ärr vid ögat som han hade med en nagelsax, men det gjorde väl för ont och det blev inget ärr.

Att dansa så man svettas till Independent woman på Sursik disco och ha nån slags glittertopp som skavar i armhålorna och håret är stelt av gele - också det med glitter. Du skulle också vilja ha tubtopp som de där brudarna som är snyggast har, men du har redan insett att dina bröst behöver axelband.

Du som sitter på mitt mörkblåa tonårsrum vid skrivbordet med uppfällbar spegel och ritar korsfästade clowner (...) och lyssnar på Thåströms Ingen neråtsång jättehögt trots att ni har gäster hemma. Besvikelsen när ingen ens kom och sa till om volymen.

Pappa som sitter och visslar och spelar gitarr till Don Henley i köket sena kvällar, uppkrupen på högpalla.

Sista kvällen Luddes har öppet och John och Jonne kör dig hem och precis när ni kör förbi Schaumans där lamporna ser lite magiska ut i den blå höstkvällen spelar First we take Manhattan på radion och du tänker att nåt ändrar nu.

Att vara på hemmafest och va full för kanske inte första gången, men nästan och swoona över nån som spelar Fake plastic trees på gitarr och du bestämmer sig där och då att Radiohead är ditt favoritband och du är så kär så du tror jag ska dö.

Let it die på en madrass i en lägenhet där det fortfarande röks inomhus. Lyssna noga på texten, säger han och du låtsas inte förstå att han vill göra slut. Sen skickar han en låten via MSN och säger att du verkligen borde lyssna på den och ni har faktiskt inte setts sen dess.

Blott en dag på faffas begravning.

Pär och du som skrålar med i ...vi är förlorare, vi två, sen vi va sjutton ååå-åå-ååår i bilen de där heta augustidagarna ni först träffades. Och det känns i hela bilen att nåt nytt är på gång fast det är en gammal låt.

♠♥♠

Spellistan som ger mig energi: Har en playlist som heter gö nu ba na satan, som är meningen att ge mig just energi. Har iofs inte lyssnat nästan alls på den lately. MEN! Min playlist PWR städa - en lista gjord för att skura olika ytor samtidigt som man ylar med i powerballader - den slår aldrig fel! Förutsett att du gillar Celine Dion. 

♠♥♠

Min mest spelade låt någonsin: ingen aning, säkert I will come to you med Hanson. Men enligt Spotty är det här min topp sju mest spelade låtar 2017.

19415636 10154886146889107 1741765233 n

TACK & HEJ, TARTEXPASTEJ!