Recept: Min bästa pasta

Tja, bästa och bästa, men jag åt den just och har värmen av kryddorna kvar i gommen och det är precis som när man hängt med en kompis för första gången på länge - man känner en kärlek som inte tåls att jämföras med nån annan gentemot den. Så är det med min pasta; för tillfället har jag aldrig ätit nåt godare.

21745196 10155135453719107 2029808611 o

Se på det här! #wow #amazing #pastaheaven

Du behöver:

1 lök

2 klyftor vitlök

En ordentlig nypa, kanske två kofta masala-krydda (eller en bra curry eller liknande, går säkert bra med nån garam masala också)

1 burk creme fraiche

1 halv påse frusen grönkål

1 tetra kikärter som du ska rosta

din favoritpasta

parmesan

solrosfrön

olja

Gör så här:

Jag rostade kikärterna kvällen innan, men är du en sån som orkar med många moment i matlagningen efter jobbet - kör hårt! När du än gör det så ska du hälla av en tetra kikärter, skölja dem och strö ut dem över en papprad ugnsplåt. Häll lite olja över och massera de små ärteliven så att de säkert är inoljade. Du kan krydda om du vill - jag gjorde det inte. In i ugn i 225 grader i ungefär 15-20 minuter, det där avgör du själv, men låt dem få lite färg. Rör om på plåten ungefär en gång per fem minuter. OBS! Mina kikärtor började poppa typ som popcorn och kändes lite farliga en kort tid, men min kollega Lina som jag konsulterade kring det här menade att hennes kikärter inte brukar göra det så jag vet inte, det kanske bara är jag. (Fling)salta kikärtorna generöst när de kommer ur ugn, var inte blyg.

Koka upp välsaltat vatten och lägg i pasta. Se till att den blir max al dente. Under tiden så har du hällt olja i en större stekpanna, hackat en lök och två vitlöksklyftor som du med kärlek föser ner i den nu heta pannan. Löken kryddar du med kofta masala, en kryddblandning som t ex kan se ut så här:

21769257 10155135453794107 504141313 o

Jag har gjort den här rätten förr, men med curry och det hade jag tänkt göra idag med, men min curry tog slut och så fick jag ta vad jag hade, vilket visade sig vara ett lyckokast. Min poäng är i alla fall att curry går "lika bra", det blir bara inte lika brännigt. Annars kan kofta masala vara den perfekta ursäkten för att besöka your local halal affär, där kan dom säkert hjälpa dig.

Klipp upp din fryspåse med grönkål (går säkert lika bra med färsk om du bara orkar hacka) och bryt lös hälften av den klumpen med grönkål. Sätt i stekpannan. När kålen inte längre är fryst utan ett grönt, lite vattnig jox häller du ner en burk creme fraiche. Blanda om och njut av hur meditativt creme fraichen blandar sig med det gröna. Krydda lite till om du vill. Jag saltade inget extra pga salt pastavatten och salta kikärter.

Solrosfröna rostar du enkelt i en torr panna. Bryr du dig inte om diskmängden tar du en separat panna, annars gör du som jag och rostar fröna före du gör nåt annat i grönkålspannan

Häll av pastan och blanda ner i grönkålen. Se till att såsen verkligen färgar pastan grön helt och hållet.  Lyft pannan på bordet, lassa upp så mycket du vill ha, ta en näve kikärter, strö över dem, ta en näve solrosfrön, ström över dem och till sist river du valfri mängd parmesan över allt - jag föreslår ett berg. Sen äter du och fäller en tår av tacksamhet för att jag bloggade det här receptet.

Vill du göra det veganskt är det ju bara att använda havre fraiche och parmesanen mot bjäst kanske.

21755087 10155135453739107 518440893 o

Förresten, om du hittar en sån här mandelkvarn på loppis - köp! Jag använder den bara till parmesanrivning men med tanke på att parmesan är gott på nästan allt och den kostade 3€ på loppis så är PPA på den här grejen cirka 0,000001 cent.