Skamligt att inte se Skam!

Förlåt för putslustig rubrik, men it had to be done. Har ni alltså hört om norska ungdomsserien Skam? Ni kanske har, vad vet jag. Jag och Pär började se på den den här veckan efter att Jutta pratat sig varm om den förra helgen. Jag hade läst seriens namn i kommentarsfält på nätet, hört viskningar om den i korridorerna, men arkiverat det under ska-kanske-se-nån-gång-när-jag-har-riktigt-tråkigt. Men så bestämde vi oss för att se ett avsnitt. 

SSD39AvA5SnvxutvhdQl AgoPxg VrRIEF71NJQhItTQ

bild från NRK

And oh. my. GOD! Det är kanske det bästa i genren jag sett någonsin. Vi såg klart första säsongen igår kväll, mindre än 24 timmar efter att vi började se den. Serien är uppbyggd i femton minuters avsnitt, så det är inte så svårt att klämma en säsong på elva avsnitt på en kväll liksom. Vi ska just se första avsnittet på andra säsongen och därför tänker jag inte skriva så himla långt, för jag är så sugen på att se fortsättningen. Men låt mig snabbt pitcha Skam åt er.

Serien kretsar kring fem tjejer - Eva, Noora, Sana, Vilde och Chris - som går första året i ett gymnasium i Oslo. De är alla ganska olika, typ som ett modernt Spice Girls, men är alla utstötta av olika orsaker. Jag älsakr alla karaktärer, men kanske Chris och Sana lite extra mycket. De bestämmer sig för att åka russbuss tillsammans (det är typ som penkkis upphöjt till tusen, det är tydligen är det en megaindustri och grej i Norge) och redan nu, två år före de faktist ska åka russbussen börjar de planera hur de ska bli en av de creddiga bussgängen. Men alltså russbussen är egentligen bara en lös ram för handlingen. Det handlar om vänskap och systraskap och att hitta sig själv och utanförskap. Plus alla mer eller mindre klassiska kryddor i en ungdomsserie: sex, droger, fester, pojkvänner, föräldrar och hotbrev skrivna i mensblod.

Det är feministiskt och politiskt, det är otroligt roligt, det är trovärdigt och varken moraliserande eller glorifierande. Plus ett så satans fett soundtrack! Att det går på norska glömmer man ganska snabbt, det är rätt så enkelt att förstå. Lägg på norsk text så är det inga problem alls. De ord man inte förstår direkt förstår man av sammanhangen snabbt.

Okej, nu måste jag se ett avsnitt. Gör det ni med! Gör det bara!