12 saker jag skulle vilja säga åt mig själv som tonåring

Hej kära Ellen! Kanske du är 12 och just ska börja högstadiet. Kanske ligger du på sjukhuset med nyss borttagna tonsiller när vi pratas vid, som du gjorde på din trettonårsdag. Hur som helst är du nu på väg in i tonåren och det finns några saker jag skulle vilja försöka pränta in i dig. Närmare bestämt tolv saker. Tänk så praktiskt, för om sjutton år har du nåt som heter en blogg och håller på med en slags nedräkning inför jul där. Hur som helst, försök ta till dig följande:

IMG_9043.JPG

❤️ Du har några riktigt jävliga år framför dig nu. Ta ett djupt andetag, du kommer inte upp till ytan förrän om sisådär 15 år. Men du kommer upp.

❤️ Men du har också de så otroligt mycket roligt framför dig. Låt dig själv njuta av det, det är okej att ha kul även när livet suger.

❤️ Gymnasiet är mycket roligare än högstadiet. Du kommer få vänner där!

❤️Jag vet du kommer vilja hångla och förlora oskulden så snabbt som möjligt, men det kommer. Du behöver inte känna dig stressad. Tills dess, fokusera på att lära känna dig själv och ta reda på vad du gillar. Det kommer spara dig många dåliga ligg.

❤️ Det gör inget att du gör dåliga beslut då och då. Det är nu du ska göra det för du lär dig av dem och de tar dig dit dit du ska. Dessutom måste en människa göra x antal dåliga beslut i livet och det är lika bra att få det undanstökat, konsekvenserna är så mycket mindre när du är ung.

❤️ Jag vet att det är lönlöst be dig sluta swoona över hopplösa pojkar som inte har den minsta respekt för din musiksmak eller kunskap om saker FÖR DE ÄR JU SÖTA men du kan väl försöka bara lite grann ha respekt för din egen musiksmak och kunskap om saker? Du kan saker, du har ganska bra smak. Och det är inte pojkarnas fel herregud, de vet ju inget bättre. Men de är faktiskt inte såna mystiska och storslagna väsen som du målar upp dem till att vara i diverse dagböcker. De är bara... pojkar.

IMG_9041.JPG

 ❤️ Det du däremot måste sluta med är att oroa dig för framtiden. Det löser sig. Allt du behöver göra är att låta det hända.

❤️ Plocka snälla inte sönder dina ögonbryn.

❤️ Dina betyg spelar ingen roll, så det här är inte så viktigt MEN det kommer störa dig resten av livet att du kunde ha skitbra betyg om du bara hade ansträngt dig litelite till. Så ansträng dig litelite till bara. Om du orkar, annars skiter du i det, det går bra ändå.

❤️ Ingen har allt det du vill ha som tonåring. Ingen är liksom cool som 15. Du kommer få allt du vill ha i sinom tid, men bered dig på att det inte kommer se ut som du trodde. Så va lite ödmjuk och bränn inga onödiga broar.

❤️ Du kommer få många vänner de närmaste åren. Du skulle inte tro mig om jag sa hur få (eller vem!) av dem du har kontakt med idag. Inte för att ni bråkat (jo, det finns såna också men det får du lägga på good riddance-kontot) men för att folks liv går i så olika riktningar. Och det är helt okej! Så ska det nämligen vara. Ni hälsar och kramas när ni ses en gång i året kanske men i det stora hela delar ni inte mycket. Jag vet de är viktiga för dig nu men du behöver inte ligga sömnlös och fundera på vad de tycker om dig. De tycker om dig. Och gör de inte det så... Vem bryr sig? De blir inte viktigare än så där för dig heller.

❤️ Spara Broder Daniel-manteln du syr på syslöjden i skolan! Du kommer älska det fruktansvärt gulliga i att du sydde en sån om några år.

IMG_9044.JPG

Du kommer väl, precis som vilken tonåring som helst sucka och himla med ögonen och säga precis som Agnes i din favoritfilm: ”jag är hellre lycklig nu än om 25 år”. Vem är jag att låtsas veta nåt om hur du har det? Kanske har du glömt allt det här imorgon. Men vet du vad? Det kommer gå bra ändå.