The Månad

Hej hej hallå dagboken som Bert Ljung skulle ha sagt. Jag vet att många av er inledde sportlovet idag och det med alla rätt - det finns inget så tungt som januari, februari, mars. Jag har vintersemester om ett par veckor, men det känns som väldigt långt inne i vad jag har börja tänka på som The Månad. Mars månad 2018 kommer att gå till historien som Månaden då allt hände. Jag är stressad över att jag kommer vara så stressad, men det är förhoppningsvis egentligen bara roliga saker som ska hända så, kanske det går på rena viljan. 

Som en förklaring till eventuella långa tystnader eller nervösa sammanbrott in public den närmaste tiden tänkte jag presentera min marsmånad. Också behändigt för er som har ett eget litet Ellen-altare och vill veta allt om var jag kommer befinna mig. 

OBS jag kommer likt en ganska utsliten meme från förra året strössla roliga saker över bloggen dom närmsta veckorna. Vi pratar utlottningar och specialerbjudanden, men vi kommer till dom. Vill bara tipsa om att hålla ögonen öppna. 

I alla fall, The Månad börjar egentligen ganska mjukt och trevligt, Pär mamma kommer på besök den här helgen. Det här kräver ju kanske inte så mycket av mig, men man vill ju ändå va en bra värdinna och städa och se till att ens gäster har det så bra som möjligt. Speciellt när det är svärmor, hehe. 

28511071_10155557372554107_1980210211_n.jpg

På kvinnodagen (8:e mars) kommer Astras 100 års antologi ut! Och där medverkar ju lilla jag med en text som heter Till min dotter, om du finns. Jag pendlar mellan att tycka att den är A) det bästa och B) det mest sentimentala dyngan jag nånsin skrivit. Som vanligt med andra ord. Den handlar i alla fall om det här med att vilja vs inte vilja ha barn. Jag vet att ni är många som gärna läser om det ämnet. Men det här är ju långt ifrån min bok - får jag fresta med såna namn som Ylva Perera, Ida Kronholm, Birgitta Boucht och en massa andra? 

Slutapantabubbla-707x666.jpg

Mellan 19-22 måndagen 12:e och tisdagen 13:e kommer jag agera gästchattare på Sluta Panta! Ni kanske redan vet vad Sluta Panta är, men här är en Twitterkort brief:  Finlandssvensk chatt där ungdomar kan ställa anonyma frågor till vuxna experter på olika områden och andra ungdomar. Jag gästchattar under temat kroppspositivism, eller kroppsaktivism som är en term jag föredrar, och under två kvällar kan man fråga om sånt. Eller om annat, jag tror det är okej att fråga om annat också. 

SetWidth800-Luukok.jpg

Den fjortonde ska jag roa mig, då ska jag på föreläsning med Kristian Luuk! Det är Arbis som ordnar, så klart. "Hitta din grej". Jag vet inte om jag tycker det är så viktigt att hitta sin grej, men jag gillar Luuk och tror han är en bra föreläsare. 

27628591_1813643318677102_8795392207366613827_o.jpg

Femtonde börjar det hända grejer! Då ska ni komma till Wasa Teatäää för då ska jag och Elin Willows prata om "Romaner bortom storstaden". Ska bli så roligt att göra det här med Elin, känns liksom ärofyllt att dela scen med henne. Biljetter till det lilla eventet hittar ni HÄR. Det är inte dyrare än en öl typ. 

9789515244222-749x1024.jpg

Och! Plocka fram filofaxarna och bullet journalerna nu och anteckna att sextonde mars (16.3!) har jag releasefest för den här lilla bebisen! Relasefesten är på After Eight och jag bjuder på kaffe och tårta och ett superduper-extra-releasepris på bokajäveln. OBS man behöver inte känna mig OBS man behöver inte köpa boken, det här är en kravlös tillställning som alla är välkomna till.  Ni bloggläsare som i svaga stunder önskat er en bloggträff med mig - this is it, det här är det närmsta jag nånsin kommer ordna en sån. Kom och säg hej, kom och drick en kaffekopp, kom och köp en signerad bok! Kryssa gärna för i Facebookeventet om du är på väg, så blir det enklare för mig att beräkna tårt- och bokmängd. 

28512560_10155557372559107_1478697280_n.jpg

Om man vill övernatta i Jeppis och make a weekend of it så går det här av stapeln dagen efteråt. Jag vet inte så mycket mer än det som finns på affischen, men det brukar bli kul när mitt jobb ordnar nåt. Otroligt snygg affisch om inget annat. 

Men gör er inte för bekväma, för redan klockan 12 dagen efteråt så ska ni till Vasa igen, då Vasa Littfest avslutas och jag deltar i ett samtal med Monika Fagerholm och Janina Orlov om "Starka kvinnor i litteraturen" på Sweet Vasa. Tror jag kan bli trevligt. 

20:e mars är det datum jag fruktar mest.  Då är det nämligen fritt fram med recensionerna. Vet inte vad som är värre, att få dåliga recensioner eller att recensionerna helt uteblir men hur som helst känns det ungefär så här:

anigif_sub-buzz-971-1498498762-2.gif

Därför har jag och Pär varit så sneaky att vi flyr landet och besöker sydligare breddgrader melan 19:e och 25:e. Vi åker till Blekinge och där tänkte jag väl mest ligga i fosterställning och djupandas eventuellt gå på loppis och dricka kaffe hos svärmommo. Dessutom ska vi hälsa på i Köpenhamn en liten dag, men det är längesen jag hängt i Köpenhamn, så det ser jag också fram emot. Bildbevis hur vi ser ut när vi är sneaky: 

Fotograf: Nora "Nortti" Strömberg

Fotograf: Nora "Nortti" Strömberg

Och till sist, nån gång i senare änden av The Månad kommer stipendiebesluten. Hoppas inte på nåt intalar jag mig själv, men oavsett beslut lär mars sluta i stora känslor. Men det tar vi då. Först ska jag göra allt det här annat plus helstidsjobba plus ha ett hushåll och en meningsfylld fritid. Jag klagar verkligen inte, allt detta är manna från himlen, det vet jag. Det kommer bara bli... mycket. 

Men än är det februari.