Frågorna DEL 1

Hej och hå! Nu tänkte jag försöka mig på att börja svara på de frågor som faktiskt kom in -  tack för det! Så jävla många var det inte men eftersom jag är lat och dessutom har en tendens att komma in på villovägar ganska snabbt när jag ska svara på något kort och koncist så delar jag upp det lite. Jag tar frågorna lite som jag tycker de passar. Okej hööni, spänn fast säkerhetsbältena så börjar vi!!! Först en fråga som skapade nästintill lite diskussion i kommentarsfältet.

13388788 10153823949939107 1187633943 o

Tack för världens ofrånkomligen mest överlägset underhållande blogg! Det du skriver glider in på scenen som ett nyårsfyrverkeri på midsommar. Det puttinuttigt suupergulliga jag-är-som-alla-andra-men-finner-fortfarande-nån-slags-tro-på-att-jag-mäktar-göra-folk-avundsjuka-ändå vräks åt sidan i en kaskad av originalitet, kreativitet, intelligens och sylvass udd. Din fräschör känns som svenskfinlands svar på Alex&Sigges podcast. Med dig i skärmen sker automatiskt ett givande utbyte av självreflektion och nytänk. TACK! Min fråga lyder: har du någon tanke kring på vilket sätt du vill bevara (skydda?) ditt eget brand nu när du skriver på Sevendays? Ifrån avhoppare har jag hört att "koncernen" emellanåt täcks provocera fram inlägg enligt liknande kommando som skoluppgifter. Skriv det och det, gör det. Men jag kan inte se dig som en sån uppgiftstagande nickedocka. Känner dig inte som en person som tar orders! Kommer du i framtiden att ha helt fria händer med vad som sker på din blogg eller finns det avtalat om sponsorskap och beställda vinklingar? Finns det någonting du absolut inte skulle kunna tänka dig att blogga om? Och till vilken genre hör din bok? Vill du berätta mer om projektet? Stort lycka till i allt du företar dig! Kramar och kärlek i tusen. <3 / Hannele

Hej Hannele! Åh, din kommentar fyller mig med så mycket känslor så jag vet inte var jag ska börja. Först och främst - tack för de fina orden, jag blir ju himla glad av att veta att nån gillar det jag gör. Tack! För det andra - jag har aldrig lyssnat på Alex & Sigge eftersom jag blivit lite sugen på att kräkas varje gång jag försökt ta mig an nåt han gjort eller gör. Är inte heller speciellt het på Sigge. Men med det sagt så ser jag ändå som en stor komplimang, eftersom jag förstått att många gillar det dom gör. 

Förresten, när jag läste upp den komplimangfyllda delen av din kommentar åt Pär så var hans första replik: "Är det ironiskt?". LOL. Han har adaptat till det här med österbottnisk jante skrämmande snabbt.

Och så till din main question här då. Sevendays och nickedocka och det. Jag hoppas att du i tilltron till mina kaskader av intelligens och originalitet förstår att jag aldrig skulle ha börjat blogga här om jag hade ansett att mina händer på nåt sätt skulle blivit bakbundna. När jag blev tillfrågad hade jag några frågor om just det som "koncernen" vänligt och upplysande svarade på.

Så lyssna nu. Jag har inga krav på vad jag ska skriva om eller hur ofta eller mycket jag ska skriva. Jag har heller inga regler för vad jag inte får skriva om. Förutom det som rent och skärt folkvett och finsk lag förbjuder alltså, tex hets mot folkgrupp eller personangrepp typ. Som flera andra Sevendays-bloggare svarade redan i kommentarsfältet så har de inte heller upplevt pekpinnar från nån.

Jag har aldrig haft några samarbeten eller sponsorerade grejer på min blogg förut, men det är inte nåt ställningstagande. Det har bara blivit så eftersom den delen av bloggandet inte intresserar mig ett dugg. I o m att jag flyttade hit till Sevendays så kanske jag gör nåt sånt nån gång, för här finns det nämligen folk som jobbar med det som jag anser vara den tråkiga delen, sälja utrymme och sånt. Men jag skulle aldrig skriva om något jag inte trodde på och ingen kräver det av mig heller.

Jag hoppas du också förstår skillnaden mellan professionalitet och samarbetsförmåga och att vara en nickedocka.

Till sist vill jag säga - nej, jag vill inte berätta mer om mitt skrivprojekt för jag har gjort det misstaget förr och pratat sönder det jag skrivit och då vittrade allt sönder mellan fingrarna på mig. Så nu får du nöja dig med att jag LOVAR berätta mer så fort jag kan. Och så vill jag också säga att jag hoppas du ger resten av bloggosfären en ärlig chans för jag tycker inte själv jag står i sån bjärt kontrast till alla andra, även om orden "nyårsfyrverkeri på midsommarafton" eventuellt blir min nya slogan. Puss och tack <33333

13396841 10153824942519107 1224852150 o

Har inte läst din blogg förr. Undrar vad du jobbar med/studerar du? Och vad du har för mål med bloggen :D haha jobbig fråga men alltid intressant att läsa!  / Julia

Hej Julia! Hoppas du gillar vad du sett so far :) Jag jobbar på MUsikcafé After Eight i Jakobstad sen fem år tillbaka. Jag jobbar mestadels i själva cafédelen där jag gör vanliga cafésysslor typ servera lunch och koka kaffe. Sen funkar caféet också som en ungdomsverkstad så ibland funkar jag lite som handledare. Dessutom har vi ganska bred verksamhet så jag och alla andrasom jobbar där gör en hel del annat typ evenemangsplanering och sånt. Det är min favoritdel av mitt jobb, att kläcka och bolla idéer och fixa och ordna. 

Jag har de senaste åren gått en två-årig skrivarutbildning som heter Litterärt skapande, den blev jag klar med förra våren. Nu har jag just börjat en annan skrivkurs med Monika Fagerholm som handledare. Är omåttligt pepp eftersom jag älskar Monika.

Och ja, jobbig fråga indeed! Men alltså jag vet inte om jag har nåt egentligt mål med bloggen? Rik och berömd kanske. Nej men helt ärligt så tycker jag det bara är ett roligt sätt att hålla igång skrivandet. Det är så tacksamt med en direkt publik också, när jag annars skriver skönlitterärt (låter som värsta prettot men jaja) så sitter jag ju mest för mig själv och angstar.

13383768 10153824946244107 253111136 o

Favoritsnacks i tv soffan? Bok eller tv? Brukar du skålla dig själv i duschen? Använder du smink varje dag? Har du syskon? Hur gammal var du då du förlorade oskulden? / Emma

Whoa Emma, bra frågor! Okej, här kommer svaren. 

1. Chips så klart, den ädlaste form av potatis. Men till vardags så blir det oftast en tekopp och en skorpa.

2. Både och, tycker de fyller olika funktioner och älskar båda sorterna hämningslöst. Men skulle jag måste välja bara en resten av livet så väljer jag boken. Alla gånger.

3. Nej, tvärtom. Brukar gradvis duscha i kallare och kallare vatten tills jag nästan står och huttrar. Tycker jag känner mig typ renare då...?

4. I perioder ja, i perioder nej. Sommartid sminkar jag mig ganska sällan, för jag svettas ändå bara bort det på jobbet. Tycker jättemycket om smink och det är så himla kul att mixtra med sitt ansikte, men försöker också fortsätta hålla mina ögon vana med mitt osminkade ansikte.

5. Jag är från Larsmo, så vad tror du? Hehe. Jag har två helsyskon; Julia (25) och Kevin (24). Sen har jag två styvsyskon via min styvmorsa; Jim (23) och Lina (22). De bor alla häromkring och vi umgås rätt mycket sinsemellan. Sen har min mamma och min styvpappa en liten sladdis där borta i Skåne - Nora, som snart fyller 14. P g a geografi umgås vi ju inte lika ofta, men när vi gör det så gör vi det ordentligt. Tycker det är asroligt med många syskon, även om det är först de senaste åren jag börjat tycka det typ.

6. Jag var 17 och det var med en kille jag kände men inte var ihop med. Det var dåligt och ganska tråkigt faktiskt. Det är inte nåt minne jag "bär nära mitt hjärta" eller så, men jag ångrar inte det heller. Jag ville göra det så jag gjorde det. Det är klart det kunde ha varit under trevligare omständigheter (alkohol var inblandat som det heter) men jag är glad det var på bådas initiativ och relativt odramatiskt. Jag varken rekommenderar eller orekommenderar metoden för när det gäller oskulden eller sex över huvudtaget så är det så här enkelt: Vill du ha sex - ha det. Vill du det inte - ha det inte. Vill du ha sex - se till att din partner vill det också. Och så skyddar ni er.

Och livet är fullt av första gånger - glöm inte det. Det finns miljoner saker du kan uppleva första gången, sex är bara en av dom miljonerna. Vilken sida av oskuldsstrecket du står på spelar faktiskt ingen. jävla. roll.