Önskerubrik: Mina och Pärs likheter och olikheter

Under de närmaste veckorna kommer jag harva igenom ett gäng önskerubriker jag fått skickat till mig på Instagram. Jag efterlyste specifikt smala och oväntade sådan och ni levererade! Vill du också vara med och önska rubriker, kommentera på bloggen.

Nej, men vi kör väl igång direkt? Pär är för den oinvigde och nytillkomne läsaren min life bitch, regeringen, the old ball and chain, helt enkelt killen jag är kär i.

123782894_371286934323453_4812901568422899180_n.jpg

Värdegrund
Det här är nåt av det jag uppskattar mest med Pär - jag känner aldrig att jag behöver kompromissa med det som är viktigt för mig. Jag har dejtat andra tidigare som kanske inte uttryckligen tyckt annorlunda än jag, men som jag ändå känt att jag behövt dämpa mina mer “obekväma” åsikter inför. Men Pär kan jag vara hur obekväm jag vill. Vi förstår och delar syn på de stora frågorna, även om vi så klart inte alltid håller med varandra i sakfrågor. Pär är betydligt mer påläst och allmänbildad än vad jag är, kan droppa namn och årtal och sånt lätt. Jag tenderar kanske att vara mer förlåtande gentemot de flesta, på gott och ont, eller så är jag i alla fall bättre på att typ tvivla på mig själv och säga “men å andra sidan..” en gång till.

Intressen
Det vi delar intressemässigt är en slags allmän nyfikenhet inför samma saker, även om vi har lite olika preferenser och prioriteringar. Jag tycker till exempel inte att det är jätteviktigt att se all sport som finns jämt. Pär förstår nog inte varför man måste se om BBCs Pride & Prejudice åtminstone en gång om året. Men jag tror att vi båda förstår mekanismen bakom både de valen. Vi skulle nog fylla en bokhylla med ganska långt samma slags böcker, men vi skulle välja två helt skilda böcker att läsa först. Vi är tillräckligt lika för det ska funka, men tillräckligt olika för att nån slags dynamik ska uppstå och göra det intressant.

Humor
Pär drar visserligen ordvitsar lite oftare än vad jag kanske tycker är helt nödvändigt och jag skrattar mer åt memes än vad Pär gör. Men vi har båda humor och uppskattar humor i våra medmänniskor och det är väl huvudsaken.

123773258_1522854074769627_6682783984301503509_n.jpg

Temperament och neuroser
Pär är sävlig och brusar mycket sällan upp. På den tid det tar för honom att bli riktigt förbannad har jag hunnit skratta, gråta, be om förlåtelse, bli förbannad, gråta igen, bli euforisk, planera en detaljerad överraskning för att fira, glömma bort vad jag planerat, bli utbränd, byta karriär och börja föreläsa om hur man hanterar sina känslor. Men när Pär blir arg på riktigt, då tystnar till och med jag. Vi har också ganska olika depressionsprofiler eller vad man ska säga. Vi dealar båda med skit i perioder, men skiten har ganska olika uttryck hos oss.

Mat
Pärs favoritmat är plättar, fil och potatis. Inget fel i det, men jag vill allra helst ha variation, färg och textur på min tallrik tack.

Expertområden
Vi är diametralt olika i vad vi är bra på att hantera och det är sjukt praktiskt. Jag balanserar på gränsen till Lyxfällan i mitt ekonomiska tänk - Pär funderar i en vecka om han ska slå till på det tjugo cent dyrare brödet. Jag är impulsiv och explosiv - Pär är tålamodet själv. Men jag är också lugn och vettig där Pär är orolig och nervös. Jag är en idéspruta, men dålig på att genomföra idéerna. Pär är seg i starten men uthållig. Jag tar hellre alla matkassar på en gång hur tunga de än är, Pär går hellre fler gånger. Jag får panik av att inga samtal till instanser, Pär tycker sånt är kul. Jag är spänd som en bågsträng på flygresor, Pär hinner inte sätta sig ner före han somnar. Jag är pysslig och fixig - Pär ger upp före han börjar med nåt praktiskt alls. Jag har dagar när jag inte stiger upp ur soffan alls och dagar som jag jobbar 12 timmar, springer ett par ärenden, storhandlar och hinner dricka en kaffe med en kompis jag inte sett på länge. Pär delar upp både sitt jobb och sin vila på ett jämnare sätt. Jag är socialt smidig och diplomatisk, Pär kan va lite tvär, men är in till döden lojal. Jag lagar maten, Pär städar undan efter. Jag har lätt att se sammanhang men missar ofta detaljer, Pär är expert på att korrläsa, både text och livet.

Skärmavbild 2020-11-04 kl. 12.43.05.png

Jag skulle säga att vi balanserar upp varandras sämre sidor optimalt och funkar skitbra som team. Jag tror att vi båda är fullt medvetna om vad vi gett oss in på och hur den andra funkar. Visst kan man irritera sig på den andra i småsaker, typ städrelaterade grejer och sånt. Men när det uppstår bråk på riktigt så handlar det nästan alltid om nåns egen osäkerhet, komplex och rädslor kring de där sämre sidorna. “Det känns som att du tycker..” osv. Men på det stora hela - ETT FUCKING DREAM TEAM!!!!