Till salu:

Jag har köpstopp, som många av er kanske redan vet. Det gick bra hela januari när jag var efter jul-pank och inte hade så mycket val annat än att inte handla. Sen kom februari och kontot var inte lika tomt längre och plötsligt hittade jag en hel massa kryphål. T ex är ett par byxor på väg hem till oss - men det är en present från Pär obs obs obs! Pär hade faktiskt sagt att jag skulle få en alla hjärtans-present i år för att fira en grej (dom jag kan berätta om snart snart) och så hittade jag de perfekta Ellen-byxorna i precis exakt det snitt jag har på mina favoritbrallor från förr och från samma märke. Är det inte bättre då att jag får en present jag verkligen, verkligen kommer använda än nåt jag inte önskar mig? (Säg ja)

Ett annat kryphål är praktiska, genomtänkta saker till vårt konmari:ande, t ex en klädstång för att bringa reda i min ganska opraktiskt designade garderob. Så jag köpte en sån idag på en kedja som rimmar på en mellaneuropeisk nationalitet känd för sin eurotechno och korv. Jag bröt köpstoppet helt enkelt. 

Glad i hågen monterade jag ihop den och bände lös och flyttade om lite bland elfa-hyllplanen i garderoben för att få plats med hela. Den passade perfekt, gud så trevligt. Började hänga på mina paltor. Läste visserligen som hastigast om nån viktgräns för stången men SÅ tunga kan väl inte några bomullstunikor va. Stod med de fem sista galgarna i handen och skulle hänga på - när plötsligt hela skiten brakar. Och drar med sig en av hyllplanen så att mina omsorgsfullt vikta byxor i sina korgar ramlar ner och katterna som givetvis ska vara med skrämt tar ett ett extra varv runt mina fötter. 

Vet ni vem jag blir då? Jo;

Efter att ha utstött precis ett sånt där frustrerat ”naaaah!!!” och med förbannat övervåld tryckt tillbaka hyllplanet fick jag lägga mig ner. Hade jag haft en toffel hade jag kastat den.

Och här ligger jag än. Precis så häftigt som ilskan stiger i mig, rinner den också av mig i ett svep och jag känner mig helt urlakad. Tur att inte Pär är hemma för då slipper jag i alla fall den förlägna fasen efter ett sånt här vredesutbrott.

Det kanske var nåt slags straff från köpstoppeguden för att jag prioriterade Marie Kondo över honom. Hur som helst vet jag en jävligt billig klädstång om nån vill ha en. 

FullSizeRender.jpg

Nämen tjena

Plötsligt är ni fem gånger fler än normalt som tittat in hit och jag är ju inte så dum så att jag inte fattar varför - men jag tänkte att en liten presentation av mig vore på sin plats. Ni som är original gangsters här får väl spotta en gång i golvet, luta er tillbaka och le överlägset och vila i vetskapen att ni redan känner mig. 

För ett par år sen hade jag en serie här på bloggen, som helt enkelt var ett Mina Vänner-formulär där jag i tur och ordning presenterade de vänner som flyger förbi som namn här i bloggen mellan varven. Den serien dog ut eftersom mina vänner är de sämsta i världen på att fylla i formulär och aldrig lämnade in dom!!!!!!!! Och för att det mesta jag tar mig för är ganska kortlivat HEH. Jag tänkte iaf fylla i samma formulär själv nu, men några altereringar.

Senaste selfien jag tog när jag provade på en lite mer ~ experimentell ~ sminkning med krämrouge som ögonskugga och ingen mascara och tyckte det blev fett fint för att efter några timmar ute i allmänheten inse att det såg ut som dubbelsidig ögoninflammation.

Senaste selfien jag tog när jag provade på en lite mer ~experimentell~ sminkning med krämrouge som ögonskugga och ingen mascara och tyckte det blev fett fint för att efter några timmar ute i allmänheten inse att det såg ut som dubbelsidig ögoninflammation.

Namn: Ellen Strömberg
Ålder: 31
Stjärntecken: Jungfru plus lejon i rising sign och bla bla ni vet, är ganska långt en exakt blandning av jungfru & lejon.
Bor: i Jakobstad, Österbotten, Finland. Är finlandssvensk, precis som Mark Levengood, Vasa Flora & Fauna, Stina Ekblad och öööh… några andra.
Familj: bor till vardags med Pär och våra två katter, Viola och Sylvi. Har en pappa och styvmorsa plus fyra syskon (två hel, två styv) i Finland. Sen har jag en mamma, en styvfarsa och en halvsyster i Skåne. Plus en fammo här i knutarna också. Sen tillkommer en svärmor, en svär-mommo och en svägerska i Blekinge. Till allt detta tillkommer syskonpartners och ett par syskonbarn. I could go on forever, em summa summarum - stor familj, älskar dem mer än livet (oftast).

Jag och Pär på väg hem från nån julfest.

Jag och Pär på väg hem från nån julfest.

På internet finns jag: här, på min instagram och på Spotify. Ni får också gärna gilla min sida på Facebook :)))))
Favoritfärg: Alla nyanser av rött och orange och rosa
Favoritpopgrupp: Usch så svåra frågor jag gjort! Så här ser mina Daily Mixes på Spotty ut:

Skärmavbild 2019-02-08 kl. 18.54.56.png

Förutom att jag lyssnar på rätt mycket hiphop som inte syns här så tror jag det säger en hel del. Är gammal panda som flirtade med punken i botten, numera finsmakad rnb-konnossör med en fabläss för 70-talet. Typ så?
Den bästa låt jag vet: Helt omöjligt att svara på, det beror helt på vilken dag det är du frågar. Just nu lyssnar jag på Landslide med Fleetwood Mac och den går ju inte dålig alltså. We found love med Rihanna är också en evergreen.
Favoritbok: Jaga Vatten, Ellen Strömberg, Schildts & Söderströms. Hehehe. Jävligt svårt, men under fliken Vad jag läst finns det uppräknat allt jag läst under de senaste åtta åren. De med en liten stjärna efter sig är såna jag gillat extra mycket.
Favoritfilm: Fucking Åmål 4-ever and ever.
Favoritdjur: 

De här två små svinen. Utanför hemmet älskar jag kossor.


Favoritmat: Mat är ett av mina största intressen och jag gillar det mesta - förutom skaldjur som jag inte riktigt lärt mig äta ännu. Bra vegetarisk mat gör mig alltid glad, oavsett om det är husmanskost, japanskt, indiskt eller italienskt.
Favoritdryck: Kaffe med mjölk, coca cola zero, rödvin, vatten, roibooste.

Det här gör jag när jag inte har fritid: Jobbar 75% med ett ordkonst-projekt, dvs kreativt skrivande för barn, drar torsdagskurs i kreativt skrivande för unga, skriver roman nummer två, gör lite andra författargrejer typ skolbesök, är med och planerar min lilla stads litteraturvecka, sitter i en jury osv osv osv. Kort sagt kan man säga: skriver och läser.
Och på min fritid brukar jag: blogga, se på tv-serier, läsa böcker, spela badminton, städa och fixa här hemma, gå på loppis, hänga med vänner, simma, ha bokcirkel, laga mat, scrollaaaaa.
Jag tycker om: Populärkultur, memes, engagemang, kaxig attityd och mjuka hjärtan, färger, att sjunga karaoke och vardag.
Jag tycker inte om: kapitalism, grodor, ståuppkomik, att kompromissa med mina fashion-ambitioner pga att jag är tjock och att resa och träffa nya människor.
Skämtar.
Inte.
I framtiden vill jag: skriva mera böcker både barn och vuxna, skriva dramatik och att vi hittar en hållbar samhällsstruktur som inte bygger på kapitalism eller patriarkat eller rasism. Fast får man bort en av dom så tror jag de andra försvinner med. Sen vill jag med näsan i vädret gå förbi alla som nånsin underskattat mig. Och sparka en del folk på smalbenet :-)))))

Därför ska ni läsa min blogg: för att Sandra Beijer vill va min bästis. Nå nej, men så här: Jag fotar fult, jag är opålitlig i min regelbundenhet, jag är ofta ganska fattig, min vardag är ganska tråkig och rätt mycket av det jag skriver är pseudofilosofiskt dravel som inte fyller många funktioner. Men - jag är snäll, jag är klok och jag har bättre smak än de flesta. Jag är dessutom rolig och skriver bra och aldrig bara för att provocera. Jag har dessutom bloggat i typ femton år nu, så jag lär fortsätta en stund till.

Men - det är upp till er. Hänger ni på är ni varmt välkomna, annars ses vi nästa gång ni snubblar över en länk hit 😘😘😘😘

Hur pratar jag med Pär?

Fick en fråga i kommentarerna (ställ gärna sådana, jag svarar på alla trevligt ställda) av en Karolina som löd så här:

 Ellen, totalt off topic men jag är så VANSINNIGT nyfiken: hur låter du när du talar med Pär? Talar du klockren finlandssvenska (dialekt?) också med honom, eller anpassar du ditt ordval och din intonation? Frågar pga att jag nyligen kommit på mig själv med att tala mer ”sjungande” när jag talar med rikssvenska och jag känner liksom inte igen mig i det, ändå gör jag det. (Pär, du kan se det här som en önskerubrik för nästa Pärspektiv: att tala med finlandssvenskar/österbottningar).

Jag tänkte att det här svarar jag och Pär bäst på tillsammans och tillsammans i en video. Så här är svaret, håll till godo! 

Snyft, snyft

Nämen, en spellista!

Skärmavbild 2019-02-06 kl. 18.25.42.png

Ja, ni vet ju att jag gillar att plocka ihop soundtracks för alla livets alla tillfällen och igår kväll kände jag för att gråta en skvätt - bara för att, jag var inte speciellt ledsen. Men ni som har likadana slags tårkanaler som jag vet att dom behöver väta dom mellan varven, annars börjar dom klia. Oftast brukar det lösa sig av sig själv, jag behöver bara se nåt youtube-klipp eller tänka på nåt hemskt, men ibland behöver man musikalisk hjälp. Och tadaa - så föddes min nya spellista När jag vill gråta.

Den innehåller bl a den enda låt jag egentligen förbjudit mig själv att lyssna på, nämligen Iiris Viljanens Mercedes, som handlar om en katt som dör. Bryter ihop totalt när jag lyssnar på den. När hon spelade på After Eight för nåt år sen fick jag gå ut mitt i låten för att jag hulkade så högt *true story*

Utöver det finns 19 andra jättesorgliga låtar man kan tjuta till när lusten faller på. Ni hittar den och många fler listor på min Spotify-profil. Har ni ett bra tips på sorglig låt så slide in i kommentarsfältet! Är ständigt på jakt efter bra, sorglig musik.

Runeberg, Runeberg, Runeberg

Det är alltså Runebergsvecka här i vår lilla stad och jag springer runt mellan kvällsevenemang och skolbesök och försöker hålla alla tider i huvudet. Kaffedarrig och tankspridd hela tiden. Det är verkligen hur roligt som helst men också väldigt mycket att hålla i huvudet samtidigt. Jag måste prioritera det jag har betalt för och det jag har ett annat slags ansvar för, bloggen är bara en hobby för mig - hur kär sådan det än är. Men ni fattar. Jag kommer snart tillbaka! 

IMG_5391.JPG

Idag har jag hängt med Sandra hela dagen och guidat henne lite, mest från och till gymnasiet och det kändes så bloggiskt att det nästan måste tecknas ner här. Vi åt en sen lunchpizza med ett litet vinglas till och det värmde gott i den här nordliga vinden. Jag skriver det som att det inte vore nån stor sak, men det är klart det är roligt att träffa nån man följt med online i typ tio år.

Jag hade tänkt ha en klassisk veckans vecka här igår, men jag hann inte. Jag kunde också länka till Runebergsveckans program och nöja mig med att säga att jag kommer vara där nånstans mellan programpunkterna hela veckan. Kaffedarrig och tankspridd.

Jag kanske nöjer mig med det här och nu också. 

FullSizeRender.jpg

Klä på er i snön! Om inte för värmen så får att ni ska kunna lägga er ner i en stor snöhög när andan faller på. Jag har kvävt den impulsen i flera dagar nu pga har inga ytterbrallor, men snart så går det inte mer - då måste jag lägga mig ner. En liten, liten stund bara för att återuppleva nåt.  

Hejdå! 

Saker som inte intresserar mig ett dugg

Jag tror att ni vid det här laget vet ganska långt olika saker som intresserar mig eller saker jag tycker om att prata, läsa och lyssna om. Jag kan också intressera mig ytligt och lite för det mesta, jag behöver inte nödvändigtvis dela ett intresse med någon för att med intresse lyssna på när dom pratar om sitt intresse, om ni fattar. Men. Det finns vissa undantag.

Idag tänkte jag bara lista de saker i världen som får mig att zone out inom två sekunder. Jag orkar knappt förklara att det så klart är hur okej som helst att vara intresserad av de här grejorna, det är till och med bra om nån är det, så att jag slipper. Orkar inte heller poängtera det totalt meningslösa med att försöka få mig intresserad. Det har inte hänt på snart 32 år - det lär inte hända nu heller. Förutom kanske sista punkten då.

Bilar

En film som handlar om en bil jag ändå gillar. 

En film som handlar om en bil jag ändå gillar. 

Jag kan inte - och detta är inget poserande från mitt håll - se skillnaden på olika bilmärken, jag vet inte ur deras logo ser ut och jag har väldigt svårt att föreställa mig ett scenario där jag skulle prioritera att lära mig det heller. Jag har också svårt att känna igen bilar; man kan ju vara ansiktsblind, men jag tror på riktigt jag är bilblind. Det fastnar liksom inte i huvudet på mig. And don’t get me started on det mekaniska; skulle jag kunna byta ett däck eller ens fylla på olja om det krävdes? Mycket otroligt. Förutom rent ekonomiska orsaker är det här orsaken till att jag aldrig ägt en bil ännu. Men eftersom jag ändå gillar saker man kan göra med bilar (t ex köra och hälsa på folk utanför gångavstånd) kommer vi nog i nåt skede köpa en bil. Det är väldigt svårt att inte ha bil i Österbotten, tyvärr.

 

 Högtalare, synthar och förstärkare

Ett synthband jag ändå gillar. 

Ett synthband jag ändå gillar. 

Allt sånt som liksom gränsar till ett musikintresse men egentligen handlar om ljudkvalitet och sånt får mig att drabbas av akut narkolepsi. Jag blir nästan provocerad av hur tråkigt det är med samtal som kretsar kring vilka hörlurar som ger bäst ljud eller vilken klassisk synth som gav just det där ljudet. Jag vill bara lyssna på musik, okej?!

 

 Hudvård

En person som ägnar sig åt hudvård i en tv-serie jag ändå gillar. 

En person som ägnar sig åt hudvård i en tv-serie jag ändå gillar. 

I try, I really do, men så länge jag har en kräm jag kan smörja on ansiktet med om det blir torrt så är jag nöjd. Jag är väldigt bekväm med att lita på auktoriteter när det kommer till sånt och vill helst att nån ska välja ut den perfekta krämen åt mig utan att jag behöver veta något alls om syror och kollagen och bla bla bla. Nu för tiden finns det ju så många självutnämnda experter just på “beauty” att det är lite svårt att veta vem man ska lyssna på, men man måste väl bara hitta nån man litar på. Jag tycker däremot det är väldigt roligt med smink (inte på det där sättet att jag faktiskt typ tvättar mina borstar) men älskar att man med färg och skuggor kan ändra ansiktet.

 

Entreprenörskap

En entreprenör i en tv-serie jag ändå gillar. 

En entreprenör i en tv-serie jag ändå gillar. 

Igen, det här är verkligen något jag försökt ta till mig eftersom jag ändå har ett eget företag och är man bloggare så tas det lite för givet att man i alla fall lite ska tycka det är kul. Eller har jag verkligen försökt..? Osäkert om jag ska vara helt ärlig. Jag tycker hur som helst inte det är ett endaste litet jota kul och jag har förlikat mig vid tanken på att jag antagligen aldrig kommer bli (framgångs)rik på grund av det. Jag är tyvärr också nästan sjukligt ointresserad av fonder och aktier och allt sånt som eventuellt kunde vara bra att syssla med om man nån gång vill bli mindre o-rik.

 

Tv-spel 

En låt om tv-spel jag ändå gillar

”Du har inte spelat det rätta spelet”, pffft, det är inte så enkelt. Jag har en bror som är den mest bevandrade människan jag vet när det kommer till tv-spel; han har alla konsoler, alla spel och kan allt. Skulle det finnas ett rätt spel så hade han hittat det by now. Jag har försökt och visst, jag tycker det är roligt med nån enstaka match i Tekken då och då, jag har i perioder spelat my fair share of Guitar Hero och Singstar men det är ju inte spelet i sig som är roligt, det är ju nåt annat. Lika lite som min bror kan förstå hur man kan tillbringa flera timmar uppslukad med en bok kan jag förstå tv-spelens magi. Min hjärna är tv-spelsteflon. 

 

Filosofi

En bok om filosofi jag ändå gillar. 

En bok om filosofi jag ändå gillar. 

Okej, det är väl ett lite väl brett ämne att avfärda bara så där, för filosofi kan ju verkligen vara allt och inget. Det är ju som att säga att man inte intresserad av politik, det går liksom inte, det genomsyrar allt. Jag trodde dessutom ini det längsta att jag ÄLSKADE filosofi pga älskade Sofies värld som barn och för att jag och Eva brukade prata om filosofi i gymnasiet. Tyvärr är ämnet för mig numera alltför förknippat med unga män höga på sina egna formuleringar som håller oombedd föreläsning klockan tre en lördagnatt. Jag säger inte att det är en 100%:ig sanning, för senast i höstas hade jag en mycket trevlig äldre man och filosof till bordsherre på en middag, men vad är det som gör att filosofin alltid drar till sig folk i fedora-hattar? Om ni förstår vad jag menar. Det är som att det vore helt ok att vara hur douchig som helst med filosofin som ursäkt. Filosofi som ämne är ju det mest akademiska av alla akademiska ämnen och för nån med grava komplex inför akademin känns den sällan välkomnande. Vad fan vet jag om Wittgensteins filosofiska undersökningar? Dessutom gillar jag handling och konkretism lite för mycket för att riktigt känns mig hemma i filosofin. TYVÄRR får jag väl ändå säga. Skulle gärna läsa typ en Sofies värld men för vuxna och kanske bli lite nykär i filosofin, reclaima dem från fedora-männen. Tips emottags ödmjukast.

Bubblare: motorsport, husrenovering, självhjälpsböcker, actionfilmer och k-pop.

Januari på instastories

51127042_2296300423921868_6850273915709685760_n.jpg

Året och månaden började med att jag fortsatte med min mycket populära “ställ en fråga om ditt kommande år och jag spår dig”-serie som jag påbörjade på nyårafton (finns sparat som höjdpunkt). Uppdatera mig gärna om jag hade fel eller rätt under året.

51119307_2251615885061341_2458614991637446656_n.jpg

Var superduktig och gjorde mat på alla julrester i flera veckor - här ett gött mos med getost, veganbratwurstar och rödkål.

51042636_350622068858555_6317993383151271936_n.jpg

Städade bort julen.

51176121_2029001263835494_1929452416357367808_n.jpg

Bad om hjälp med att bestämma nästa bok jag skulle läsa och fick mer eller mindre bra förslag. Min kontorskollega Robin tyckte jag skulle fördjupa mig i hans specialintresse Formel 1. Det tyckte inte jag. Det blev för övrigt Där musiken började av Lars Sund. Har inte läst klart den ännu, heh.

51395141_376116156509555_700277044470087680_n.jpg

Man tröttnar ju ändå nån gång på julmat och går tillbaka till klassiska “orkar inte laga mat”-rätter; så som stekt ägg med edamamebönor och ost. Också gott.

50943237_2041597985957160_3097488177166811136_n.jpg

Fredagshandlade nödvändigheter som chips och choklad.

51097676_233574147529873_3616703891657195520_n.jpg

Dagen efter var jag och syrran på utflykt till Losten och gjorde upp eld. Mäkta nöjd pingade jag Anna som tidigare på dan hade morrat om att hon behövde en hel julhelgs-Husis för att göra upp en brasa.

51469631_226079185013406_9057525787434942464_n.jpg

Senare samma dag spelade vi Kan du ta en hint? första gången. I sju timmar. Kanske roligaste spelet jag vet? Här hade jag försökt rita Roxette - ganska bra om jag får säga det själv. En annan höjdpunkt var när Pär gjorde charader om huvudstäder och började med att slå hårt i väggen för att sen gå in i köket och ropa “jag står vid spisen”. Kommer ni på rätta staden? Svaret längst ner i inlägget :)

50958854_1986585838121855_4135312070138658816_n.jpg

Sen blev det #10yearchellenge för hela slanten. Här är jag som 21-åring. Tycker jag ser både yngre och äldre ut då. Jag är ju otroligt fin i rött hår förresten, är det dags för en comeback för det…?

51021882_2226106674076669_1497013874677776384_n.jpg

Såg på allas vår Gretas medverkan i Skavlan. Varför är Skavlan fortfarande ett fenomen?! Han suger ju rätt så ofta.

51279083_761252624242016_1989530771081134080_n.jpg

Pär fick presentkort till city-gruppen av Secret Santa och han hade tänkt köpa jeans åt sig, men så fanns inte hans favoritjeans inom citygruppszonen, så vi storhandlade för pengarna istället. Passade bra i slutet på årets fattigaste månad. Vi blev dessutom riktigt löjligt nöjda med hur bra vi uppskattade kostnaderna.

51136467_391504718283632_7287176435943342080_n.jpg

Samma dag försatte konmarinerandet av hemmet. Här är all våra örngott, ljuvligt vikta.

51528666_2190315201296950_4886777131842928640_n.jpg

På väg ner till Helsingfors gjorde jag en snabb gallup. Blev CHOCKAD och FÖRFÄRAD av resultatet.

50966651_2028212010809483_5919352218296778752_n.jpg

Fick Julias bok på förlaget och bläddrade förtjust i den när jag satt på Ekbergs och jobbade lite. Hade tänkt läsa den på tåget hem, men jobbade största delen av tiden istället. Men snart!

50903746_2310100922577706_8656042689965326336_n.jpg

Hade en mycket skön lördag i lördags, när Pär var borta (no offence Pär) på fotbollsresa hela dagen. Såg hela The Assassination of Gianni Versace , drsack tre baljor kaffe och städade och möblerade om. Allt iklädd pyjamas.

50826166_383406399164055_5007014028329877504_n.jpg

Och månadens sista selfie, en kall och rödkindad sådan.

Bra månad! Följ mig på @din.bff.ellen för fler fantastiska insta-stories.

Rätt svar: Bangkok.

Recept: världens bästa makaronilåda

Häromdagen pratade jag med min kompis Heidi och hon bad mig om tips om mat som är gott att värma upp dagen efter. OBS jag är inget matorakel, det råkade bara komma på tal i en annan diskussion. Så det här receptet är för dig, Heidi! Och för er alla andra som inte orkar laga mat exakt varje dag men ändå vill äta ok mat.  

Min bästa makaronilåda

FullSizeRender.jpg

Makaronilåda kan vara den osexigaste maträtten som existerar på denna planet eller så kan det vara en god vardagsräddare. Jag skulle säga att den variant jag gör regelbundet är ganska långt från den grådaskiga och geléiga makaronilåda man fick i skolan. Jag gör den här lilla lådan när jag vet att jag kommer ha mycket på gång de närmsta dagarna, för den gör sig tämligen bra uppvärmd och räcker flera dagar. Om man är två pers det vill säga, är man en familj på några stycken kanske den tar slut samma dag, men oh well. Då hade du i alla fall roligt en dag.

FullSizeRender.jpg

Du behöver: 

5-6 dl makaroner 
1 liter rödmjölk
1 burk naturell Mifu
1 förpackning majs
1 förpackning svarta bönor
Ett par nävar riven stark ost, t ex cheddar
Ett par nävar riven mild ost, t ex det som marknadsförs bara som “riven ost”
3 ägg
1-2 gula lökar
3-4 vitlökar
1 röd chili/eller chiliflakes efter behag
1 liten skvätt rökarom
1/2 dl skorpmjöl
salt, peppar, olja att steka i

Sätt ugnen på 175-200 grader, beroende på hur aggressiv din ugn är. Jag lägger min på 175.

Hacka lök, vitlök och chili fint och häll ner det tillsammans med Mifun i en stekpanna med olja. Stek allt på medelhög värme, så att löken blir glansig och mjuk: Mifun släpper en del vatten när du steker den, stek tills det mesta har avdunstat och mifun fått färg.

Under tiden mäter du upp de okokta makaronerna och låter dem singla ner i en ugnsform i lämplig storlek (min är 20x30 cm tror jag).

Sen vispar du ihop mjölken och äggen och salt.

När mifun ser klar ut häller du i bönorna och majsen du sköljt av i ett durkslag i stekpannan. Blanda om, skvätt i skvätten rökarom (det här kan du lämna bort om du inte hittar rökarom i affären) och peppra lite för svartpeppar är livet. Låt blandningen bli varm, men bönorna och majsen behöver inte stek-stekas.

När du tror att det är färdigt, häller du ner joxet i ugnsformen med makaronerna och slänger även i den starka osten och hälften av den milda osten. Blanda runt och häll äggblandningen över så att allt täcks. Skjuts in i ugn och äggklockan på 20 minuter. När den ringer tar du ut formen, blandar om allt och strör resten av milda osten och ströbrödet på ytan och så tillbaks in i ugn - den här gången i 30 minuter.

Och sen är det klart! Det tar en stund, men kräver minimalt med jobb. Ät med något grönt och krispigt - gurka eller ännu en underskattad skolmatssalsgrej; kinakål. Älskar kinakål <3

FullSizeRender.jpg

Ät tills tallriken ser ut så här. Bone up the teeth!

Hälften mindre, dubbelt bättre

IMG_5140.JPG

Så var det klart. Alla böcker är genomgångna en och en, favoriter och hjärtevärmande och böcker som betyder något har sparats och resten ligger nu i en stor pöl på vårt vardagsrumsgolv i väntan på ges bort och säljas*.  

Det här var jobbigare än jag trott, garderoben och kläderna var easy peasy, men böckerna, åh böckerna.  

Före man börjar konmari-rensa ska man fundera lite vad man har för målbild för resultatet. Jag hade en fysisk målbild och en mer abstrakt. Det fysiska var egentligen sekundärt men jag ville att våra vinylskivor och helst större delen av våra pärmar med tidningar skulle rymmas in i biblioteket. Det kändes helt orealistiskt.

Den mer abstrakta var att jag inte ville känns mig ägd av mina böcker, för det har jag gjort.

Jag tror inte folk förstår hur mycket böcker vi hade. När jag började tömma hyllorna visade sig till exempel att alla rader med pockets hade stått dubbla - en helt omöjlig lösning. Det var precis som Pär sa; vi har bara förvarat böckerna, inte använt dem.

Folk har reagerat ganska starkt på att vi rensat och jag blir lite trött, för det handlar verkligen inte om att inte älska böcker längre eller vad folk är rädda för. Tvärtom så vill jag orka och hinna älska alla de böcker vi behåller MER och inte känna mig överväldigad av vårt bibliotek. Dessutom vill jag ha in lite luft i hyllorna, man kan inte ha en definitiv och statisk samling redan som 30-åring, vi ska ju leva länge, länge till och samla på oss mer.

Jag tycker en bokhylla säger en väldigt massa saker om en människa, jag läser in hela personligheter i en hylla. Men i min egen har jag känt mig lost, på senaste tiden nästan känt lite beröringsskräck inför. Istället för att verkligen ta reda på vem jag är och hur min hylla ska se ut har jag garderat mig och behållit och köpt alla böcker som eventuellt kunde va nån slags del av mig. Så att alla kan hitta sin version av mig där och ingen behöver bli besviken. Jag har byggt en samling för andra och inte mig. 

Nu säger jag FUCK DET till alla såna tankar och så säger jag HEJ ELLEN istället! Det är som att jag grävt upp mig själv ur högen med böcker. Nu har jag bara kvar det som verkligen, verkligen är jag. Det har visat sig vara mycket barn- och ungdomslitteratur, ännu mer serier, en hel del musikjournalistik och feministisk facklitteratur och så klart många olika romaner. Det är fortfarande en spretig och fyllig hylla, men den är helt min. Och Pärs så klart, men vi har gått igenom våra böcker var för sig.

Och!!! Det fysiska målet visade sig vara hur realistiskt som helst. Nu bor skivorna i bläddervänlig höjd och tidskrifterna har flyttat ut ur min garderob där dom tidigare stod. VET NI HUR SKÖNT DET KÄNNS?!

Så snälla spare me kommentarerna om hur man inte kan göra så mot böckerna och ingen riktig bokälskare skulle göra så och blablabla. Trots att vår bokhylla nu är hälften mindre och dubbelt mer kurerad så har jag ändå läst och älskat fler böcker än de flesta av er sååå... *hairflip bye*

*= Vi kommer att sälja en del (den bästa delen) av utrenset (riktigt bra och nya böcker obs!) på kvällen med mig och Sandra Beijer på AE för typ 1€ & 2€. Bara för att en bok inte ryms i vår bokhylla betyder det inte att de inte förtjänar hem. Bring cash om ni är sugna. 

Svarta fåret

Jag är alltid ute efter kontraster när jag klär mig, men det behöver inte alltid vara kontraster mellan färg och mönster. Vissa dagar räcker det bra med en matt svart och en silkig svart. 

IMG_4982.JPG

Som idag. Matt och katthårigt (lycka till med att va fashion i ett katthushåll) och plisserat och silkigt.  

IMG_5048.JPG

Tröjan är en av mina varmaste och den har fått hänga med i ett par dagar här nu. En helt vanlig collegetröja är det, inga konstigheter. 

IMG_4989.JPG

Kjolen är ett favoritplagg för tillfället, den var med i mitt senaste (och sista före köpstoppet!) paket från Asos. Den faller väldigt snyggt och är enkel att dressa upp eller ner, beroende på tillfälle. Jag tänker söka flera kjolar i samma snitt på loppis under våren, jag tycker det är väldigt fin stil att ha plisserad kjol med enkel, gärna lite bylsig överdel. Den här är också exemplariskt hög i midjan och min favoritlängd, dvs mitt på smalbenet. Den har visserligen ganska höga slitsar på båda sidorna, men med tights under gör det ju inget.

IMG_4970.JPG

När jag blir rik ska jag anställa en fotograf som får ta bilder åt mig, men för närvarande får ni leva med mobilselfies där jag rättar till håret, det är tydligen en favoritpose.  

En helsvart outfit bärs bäst tillsammans med skor och parfym med attityd. Idag har jag & other stories Haute Goth och mina älskade silversneakers.

Det var allt från modeverkstaden idag, nu måste jag fortsätta rensa. Vi har kommit till avdelningen ”böcker” i vårt konmari:ande. Oh lord.