Inför 2019

Jaga, då var vi här igen då. Ett år har gått och ett annat tar vid. Jag har som vanligt massor av nyårslöften, det ena mer otroligt att hålla än det andra. Vill ni höra dem? 

Jag har tänkt mig att de är indelade i tre stora kategorier som i sig kunde funka som löften. Så här ser mitt 2019 ut i löften:

FullSizeRender.jpg

 Ta hand om mig själv

🍎 Min och Pärs clean eating-utmaning från förra året; inget socker (förutom det hembakta) och ingen skräpmat och ingen alkohol de tre första månaderna. 🍎 Simma & spela badminton regelbundet. 🍎 Sätta tidslås på vissa appar för att minska skärmtiden. 🍎 15 minuter utomhus varje dag. 🍎 Sluta vara så förbannat mån om den goda stämningen och säg ifrån när saker inte känns bra. 🍎 Sluta ha dåligt samvete när jag är sjuk. 🍎 Lita på min magkänsla. 🍎 Äta frukost varje dag! 🍎 Skaffa ordentligt reflex!

FullSizeRender.jpg

Ta hand om världen

🌍 Minimera flygningen. Det går kanske inte alltid att undvika, men alltid se flyget som plan B. 🌍 Bli bättre på att veganisera maten jag lagar. Jag är lite för fäst vid mina mjölkprodukter, men lovar försöka använda typ havregrädde i maten istället. 🌍 Ät närproducerat och det som är i säsong. 🌍 Börja se på t ex avokado och annat långt borta-odlat som sällsynta lyxvaror. 🌍 Inte impulshandla kläder och husgeråd utan tänka igenom och söka på loppis först. 🌍 Äta ris mer sällan och potatis oftare. 🌍 Minska matsvinnet! Har blivit mkt bättre det senaste året, men det går att bli ännu bättre. 🌍 Låna, äga kollektivt och samåka när det är bara är möjligt. 🌍 Bli bättre på matlåda till lunch. 🌍 Skaffa såna där återanvändningsbara frukt & grönt- påsar istället för plastpåsar. 🌍 Ha längre framförhållning när det kommer till presenter och julklappar och sök på loppisar efter sånt.

IMAGE.JPG

Fortsätta utvecklas

🎷 Stå på skidor en gång i vinter. 🎷 Skaffa en ny tatuering! 🎷 Sy ett plagg som jag faktiskt använder. 🎷 Och på tal om det; gå igenom min garderob once and for all med gurun Johanna. 🎷 Skriva klart roman nummer två. 🎷 Ta mig mer lästid. 🎷 Läsa flera böcker än 2018, dvs åtminstone 56 eller 57 stycken, beroende på om jag läser klart den jag håller på med nu före imorgon. 🎷 Följa med på åtminstone en fotbollsmatch i sommar. 🎷 Engagera mig i riksdagsvalet (dvs göra allt jag kan för att nuvarande regering åker bort och ett mer vänstervänligt alternativ tar plats)... 🎷 ... och inte vara så jävla rädd att ge mig in i diskussion och debatt. 🎷 Bli bättre på att lyssna på våra vinylskivor. 🎷 Men också upptäcka ny musik. 🎷 Gå på teater åtminstone en gång! 🎷 Och på bio nån gång i månaden. 🎷 Våga prata mer finska. 🎷 Sticka nåt! 🎷 Se nytt istället för att se om saker. 🎷 Lita på mitt eget omdöme.

Det var väl det. Låter väl enkelt, hehe. Som vanligt kommer jag säkert harva på i precis samma spår och mönster som i år, men det är så härligt att föreställa sig ens nya, goda liv och allt vad det innebär.

2018 har varit ett ovanligt intressant år med stora framgångar för min personliga del, jag är så glad att 2018 hände. Det var ju ett mardrömsår både politiskt och klimatmässigt, så 2019 hoppas jag på friska vindar vädermässigt och varm gemenskap politiskt.

För personlig del tror jag utmaningen ligger att hållas på vägen och inte somna vid ratten, så att säga.

IMAGE.JPG

Gott nytt år! 

 

Min julklappssäck

Jag maxar jullovet ganska mycket för tillfället och bloggar således inte så mycket. Är alldeles för upptagen med att äta choklad, dricka vin, spela sällskapsspel, häpnas över det återvändande ljuset, hänga med familjen (både den jag föddes in i och den bestående av nära vänner) och se på tv. Älskar mellandagarna, det är som en parentes i året där det är okej, till och med eftersträvansvärt att vara så lat och hemmakär som jag är året runt. 

Eftersom jag själv tycker att vad fick jag i julklapp-inläggen är suuuupermysiga att läsa tänkte jag visa upp vad jag fick i år. En riktigt fin skörd presenter!

FullSizeRender.jpg

Av fammo fick jag en av de bästa presenterna man kan få: stickasockor! Givetvis stickade av restgarn, därav den lite skiftande tonen rött genom sockan. På så sätt fick även jag årets julklapp: det återvunna plagget. 

IMG_2966.JPG

Av Eleonora som kom på besök ett par dagar innan jul fick jag en bukett av mina favoritpennor från Muji. Mycket oväntat med otroligt uppskattat!

IMAGE.JPG

Av Pär fick jag Sarah Klang på vinyl, hurra! Sylvi är intresserad av allt som rör sig, så även vinylskivor.

FullSizeRender.jpg

Jag fick också det jag hade önskat mig mest - en Fucking Åmål-affisch! 70x100 och ett original från när det begav sig. Den är som bäst och ramas in.

FullSizeRender.jpg

Av min Secret Santa i familjen gick jag alldeles, alldeles för mycket! Vi brukar ha typ 50€ som gräns, men plötsligt kommer brorsan och Laura med en String-hylla åt mig! Begagnad förvisso, men ändå!!!! Är så himla glad, har ju velat ha en String i köket ett bra tag. Och nu har jag det, hurra! 

FullSizeRender.jpg

Av svärmor fick jag den här finurliga bonaden. Relaterar hårt till den och den ska få åka upp på väggen så fort julbonaden gjort sitt. 

IMAGE.JPG

Fick också en Lisa Larson-bricka, vilket var precis mitt i prick; jag har tänkt många gånger det senaste året att man gott kunde ha en bricka för transport av kaffekopp och smörgås till tv:n osv. 

FullSizeRender.jpg

Jag var med på After Eights julfest och deltog i personalens Secret Santa. Min ännu hemliga tomte gav mig en låda full med små trevliga saker, bl a den här Pippi-boken. Är mycket nöjd med det hela. 

Av Pärs mommo fick jag förlängd Vi Läser-prenumeration och av min skrivargrupp i Arbis fick jag presentkort till Robert’s Coffee, där jag väldigt ofta sitter och skriver <3333 Det och ett par icke obetydliga ekonomiska bidrag gjorde min julklappssäck till en väldigt bra sån. Är också väldigt glad att merparten - affischen, hyllan, boken, sockorna och bonaden - är 2nd hand. Det är kanske bara vindarna som blåser nu, men det finns något varmt i att få en väl uttänkt, begagnad present. Tycker jag i alla fall. 

God jul!

Rör dig inte ur fläcken, se alla feelgoodiga filmer dom finns, ta aldrig av dig pyjamasen. Träffa alla hemåtvändande vänner, lås dörren eller öppna den på vid gavel, skåla för ny och då. Tänk på dig själv och på samhällets små, ät julbord eller fryspizza. Jobba igenom, sov igenom, umgås genom hela helgen. Läs en bok, klappa ett djur, dansa på nåt dansgolv. Plocka russinen ut kakan eller prova ett nytt recept. Gör vad du vill eller vad du kan, men oavsett hur du firar eller inte firar hoppas jag du får en lugn, skön juletid. Oavsett är den kort och över snart!

IMG_3044.JPG

2018 - det vuxna året

Jag kunde sammanfatta 2018 på många olika sätt, och det kommer jag säkert göra också. Men när jag började tänka tillbaka på året som gått så är det ett ljud som hörs över det mesta annat. Rasslet av vuxenpoäng. I år är det första gången jag:

 • använde hudvårdsprodukter med anti-age i namnet

 • ställt in autosvar på mejlen när jag gått på ledigt

 • sett fram emot att äta gröt på morgon

 • har köpt en bostad

 • gått och lagt mig tidigare på fredagen än in i veckan

 • mått dåligt av att sova för länge eller äta för mycket godis

 • haft en inkomst över relativa fattigdomsgränsen flera månader än vad jag inte haft det en

 • haft en yrkestitel som inte barn förstår vad är

 • bokat och åkt på chartad busstur på semestern

 • gått till naprapat med min spända nacke…

 • … och hen var yngre än mig!

 • startat företag

 • haft egen julgran

 • tapetserat en vägg själv

 • hållit kortare föredrag på jobbet och känt att jag vet precis vad jag pratar om

 • haft öl i kylskåpet i längre perioder utan att dricka upp det

 • känt av huvudvärk om jag inte druckit morgonkaffe

 • smyg-googlat “uttryck + urban dictionary”

 • yttrat frasen “vi borde köpa reflexvästar”

Och det är bara trevligt att bli äldre. Men jag har inga planer på att bli gammal än.

Saker jag är sugen på just nu

Stora plastiga örhängen

Från & Other Stories, Asos, H&M och Weekday.

Allt som ser ut ha hängt i en gallerists öronsnibb i skiftet mellan 80- och 90-talet är av intresse. Av en händelse har jag samlat på örhängen där i början på 2000-talet, men rensat ut det mesta för ett par år sen. Men ska ta en titt vad jag har kvar i mina gömmor.

Till Sista Smulan

bild från okottsligs instagram

bild från okottsligs instagram

Okottslig är ett av mina favvo-vege-mat-konton på Instagram och nu har det kommit en bok! Amanda Hellberg och Eveline Johnsson heter personerna bakom vegetariska restkokboken Till sista smulan. Känns exakt som den kokbok jag behöver. Finns att köpas t ex här.

Åka till lilla byn Hohenschwangau i Bayern

Ni ba, hostade nån eller vad var det för ljud där i rubriken? Nej, men jag lyssnade på Stil i P1s senaste avsnitt om Ludvig II av Bayern här i helgen och blev som besatt av honom. Har googlat på honom och hans slott nu sen dess och nästan bestämt mig för att jag och Pär måste ta en tur i södra Tyskland och åtminstone besöka hans kändaste slott, Neuschwanstein som ligger strax utanför byn Hohenschwangau (underbart språk, tyskan). Det är inget obskyrt turistmål direkt, men hallå, ni pratar med nån som åkte till Stonehenge i somras, så jag har inga såna pretentioner. Ludde 2 har kallats både excentriker och galen, men boy oh boy, kunde han bygga och inreda slott?! Googla interiörerna på det här sagoslottet så får ni se. Han byggde tre slott runt om i Bayern, men Neuschwanstein är det mest kända och det mest spektakulära och även det som stått inspiration för Disney-slottet i deras logga. Det är också värt att sätta några minuter på att läsa om Ludvigs livshistoria, så mycket STOFF att hämta där, jag väntar med spänning på att Wes Anderson ska sätta tänderna i det och filmatisera.

Klaus Haapaniemis kuddar

Klaus Haapaniemis kuddar gör mig nästan galen av ha-begär, men tyvärr ryms dom inte alls in i min kuddbudget i år. Men nån gång, nån gång. Finns bl a här.  En tapet i hans design på fondväggen skulle inte heller direkt störa ögat.

Colette

Är lite småsur, för det verkar inte som att vår biograf tar in Colette. Synd, för den hade säkert gjort sig mycket bra på bio. Nu får jag väl se den på annat sätt. För se den ska jag, kostymfilm + Keira Knightley? Ja tack.

Glubbel

5OkDgjBeTKSr5d83VUZ3jw.jpg

Hörde om glubbel, dvs glögg och bubbel, förra veckan och jag spetsade öronen direkt. Jag tycker ju inte om glögg i vanliga fall, speciellt inte varm, men blandat som drink med bubbel känns det plötsligt.. fräscht? Tror jag ska inviga mina loppisglas med glubbel nu under julhelgen. Har hört att årets Blossa-glögg ska vara ypperlig som glubbel-virke.

Måndagen efter

Wow, tack, jag älskar er. Like-mängden på mitt förra inlägg hörni. Vill bara göra nån slags handen på hjärtat och rörd-min åt er så ni förstår hur ni motherfucking BÄR mig ibland.

Två grejer har hänt idag som var liksom precis det jag behövde.  

Nummer ett: 

jag räknade ihop min arbetstimmar på projektet den här hösten.  Jag har gått runt och haft dåligt samvete för att jag dragits med en känsla av att ha jobbat för lite. Men inte ens mitt skoningslösa samvete kan fajtas mot hårda siffror. Jag har inte jobbar för lite, jag har jobbat för mycket. Nu tänker jag inte berätta precis hur mycket, för det är fan inget att skryta med, men övertid finns. 

Nummer två:

Flora Wiström bloggade veckans citat och det löd så här:

FullSizeRender.jpg

Och precis så är det ju. 

Nu ska jag dricka en kopp kaffe. Den här tiden på dygnet! Livin la vida loca. 

 

Likea mig mest när jag förtjänar det minst

Har varit ganska dålig på att uppdatera Instagram och sociala medier den här veckan. Har varit ganska dålig punkt den här veckan.

Alla har vi våra olika uttryck och symptom på ångest och mina är lamslagenhet och destruktivitet. Jag har knappt lyckats göra något alls den här veckan. Jag vet att jag skrev om hur glitterstrumpor kan hjälpa, men FUCK IT, den här veckan har varit tuff. Alltså riktigt, riktigt tuff.

Jag är inte bra på att formulera vad jag behöver när jag mår dåligt, inte för mig själv och inte för andra. Istället uttrycker jag smärtan på annat sätt, t ex som i fredags, när jag drack alldeles, alldeles för mycket. Nu låter det här så otroligt dramatiskt, men det var det inte. Vi hade en kul kväll. Först lyssnade vi på musik här, sen gick vi ut och dansade sista timmen före de stängde. That’s it. Det kunde va en helt vanligt fredagkväll och för de flesta såg det säkert ut så också. Men jag känner igen det där vrålet inombords. Som liksom gör att jag pushar på lite extra. Det har vrålat hela veckan. Det har vrålat högre än på länge. 

Av ingen orsak alls, så klart. Orsak och  ångest hör inte alltid ihop, väldigt sällan för mig faktiskt. Det bara kommer, som ett lågtryck. Det är kanske därför jag har så svårt att formulera mig kring det också. Det har liksom inte ”hänt” nåt.

Det här året har många sätt varit ett av de bästa i livet. For realz. Jag har för första gången i mitt vuxna liv känt som att jag varit på precis det ställe jag ska va. Det känns som att hela året har varit ett pärlhalsband av höjdpunkter. Idag gjorde jag den här topp nio-grejen och blev påmind om några ni har likeat extra mycket.

FullSizeRender.jpg

Rekordmånga bad, bokbusiness, lägenhetsköp, husdjur och en ny grafisk identitet. Det har INDEED varit ett fantastiskt år. 

Förutom den här veckan då.

Det värsta vrålet har lagt sig, den där lågintensiva paniken som vibrerat under huden hela veckan är nästan borta. Kvar är bara en stor trötthet. Det är ju irriterande att man ska ha det så här, även under sitt bästa år i livet. It’s like rai-aaaaaain on your wedding day osv osv.

Pär kom hem idag och då släppte det. Som vanligt tar jag omvägen via ett gräl före jag lyckas formulera vad det är som gör ont och då kommer The Big Gråt, men sen kommer den och då släpper det. Pär sa att nån sagt att hud är det enda som hjälper mot tankar och fan vet om det inte är sant.

Men om det förra var min topp nio, så är det här min botten ett:

FullSizeRender.jpg

Det är kanske mycket begärt, men ni får gärna likea det här, även om jag inte förtjänar det. Jag behöver det nämligen som mest nu.

Ångestråttor vs glitterstrumpor

Jag har haft en riktig skit- och pissdag idag. Eller egentligen började det igår med mitt redan nämnda nackspärr. Jag blir så himla grinig av att ha så ont, jag bara fräste åt Pär vad han än försökte säga. Dessutom låg jag på soffan hela dagen och fick väldigt lite gjort och om nåt matar ångestråttan i magen, så är det att inte göra något.

Vaknade imorse och kände redan från början att det här inte blir till nåt. Steg upp när Pär åkte till Piteå och eftersom ångestråttan vid det här laget redan hade matats med tankar om min allmänna oduglighet kände jag mig bara ensam och övergiven där hemma i vår rymliga lägenhet. Duschade och tvättade håret och sminkade mig, men gjorde allt i snigelfart.

Åt frukost men orkade inte plocka i diskmaskinen. Inga vänner svarade på mina “vgd”-meddelanden och ingen hade jag att ringa åt och beklaga mig. Öppnade mejlen men visste inte var jag skulle börja. Kröp ner under täcket och kände mig värdelös och helt utan vänner.

Och där kunde jag ha stannat, där ville jag stanna.

Men man måste mata det man vill ska växa. Så jag drog mig upp, ringde Sawandi och den här gången svarade han. Ignorerade smärtan i axeln när jag klädde på mig min bästa bh, glittriga strumpor och silversneakers.

Gick ut med sur stör ej-min och Rage against the machine i hörlurarna. Jag kan inte lyssna på glad musik när jag har ångest för jag kan inte relatera. Jag kan inte lyssna på riktigt sorglig musik för då går jag alldeles säkert sönder. Nä, riktigt tonårsarg musik är det enda som duger.

En timme senare hade jag ätit jag en dammsugare (bakverket obs, inte hushållsapparaten), druckit en kaffe, tagit två värktabletter och beklagat mina sorger åt Sawandi och var på betydligt bättre humör. Kom hem, städade undan frukosten, satte i gång en diskmaskin och satte mig och jobbade lite till.

Det är knappast en magisk bh, det är knappast strumpor med superkrafter, mina sneakers är bara helt vanliga sneakers. Men bland behöver man intala sig om att den kraft man själv för tillfället saknar sitter i några plagg eller accessoarer. För det är nämligen precis så löjliga saker som glittriga strumpor och en favorit-bh som kan vara grejen som får dig att orka gå upp och ut ändå. Och bara man orkar det, brukar det mesta lösa sig.

Det blev kanske inte en bra dag eller en dag att minnas ens, men ångestråttan har somnat.

Instant julfeelis-tips!

Jag har länge haft en känsla av att absolut mest och bäst julfeelis får man tidiga mornar. Jag vet inte vad det är, men det riktigt pirrar till lite av julfeelis i mig när jag tassar runt i i nattlinne och tänder alla ljusstakar i fönstren. Det är ju synd att den här julfeelisen ska ligga så opraktiskt tidsmässigt för nån som är väldigt morgontrött, men bara man orkar nån gång så är det absolut värt det. Igår hade jag en riktigt julig, ljuvlig morgon.

Jag och Emmi skulle till Vasa på ett par ärenden - I will not lie; de sista julklapparna och skatteåterbäringen är en del av det hehe. Jag tog bussen till Nykarleby och Emmis redan åtta imorse och där bjöd Emmi på frukost först, vilket var tur för jag hade inte ätit nåt före det.

Hos Emmis var det julpyntat till max, så det kan ju ha hjälpt till att maxa stämningen.

48275397_248806259362553_9120513561594953728_n.jpg

Kanske lussebullarna (utan djävulspåfundet russin, tack för det Emmi <333) också gjorde sitt.

48273014_577918879336160_5077662701296025600_n.jpg

Men även utan allt det tror jag att julfeelisen skulle ha infunnit sig; det är nåt speciellt med att umgås morgontid alltså. Jag fattar ju att inte alla har möjlighet att bestämma över sin arbetstid på det sättet, men kanske man skiftar eller kanske man har en helg ledigt. Hur som helst tycker jag du ska boka in en frukostdejt med en kompis snarast möjligast.

Imorse vaknade jag också tidigt, men av en betydligt mindre rolig orsak. Jag har den jävligaste nackspärr jag haft på flera år. Ni som känner mig vet att det ska till mycket för att jag ska stiga upp 07:30 utan väckarklocka. Jag har halvlegat på soffan i en av cirka två ställningar jag kan va i nu i ett par timmar och tittat på Musikhjälpen, också det en mysig decembertradition. Tycker Musikhjälpen är så himla trevligt, precis lagom grej att ha på tv:n när man kanske gör nåt annat. Men det kunde ju vara under trevligare omständigheter.

Men även med nackspärren från helvetet så är det nåt med decembermornar. Kanske är det Musikhjälpen, kanske den tjuvöppnade julchokladen eller kanske är det himlen utanför som gått från djupt mörkblå till nästan lavendel sen jag kom upp.

Julfeelis finns.

47685255_222222615342630_4602784780310806528_n.jpg

Ömmande tänder och värkande romaner

Mina tänder ömmar, jag var hos tandhygienisten i förmiddags. Jag vet att det inte är så och att det inte är hennes mening att verka arg när hon skrapar tandstenen mellan mina tätt sittande tänder, men det är svårt att inte känna sig lite attackerad av den där lilla kroken. 

Nu känns mina tänder rena och liksom, syndfria, men det ömmar. Jag sitter på caféet och dricker en stor latte och har just slukat en smörgås. Jag åt inget före jag gick till tandhygienisten, jag vet inte riktigt varför, men jag kopplade ihop tid hos läkare med att man inte ska äta. Helt onödigt så klart och ganska opraktiskt när flourlacket jag fick förbjöd mig att äta på ”åtminstone en timme, helst två”. Det har gått en och en halv timme nu och det får duga.

Jag lyssnade just klart Malin Lundstens Nuckan alldeles nyss, den kan jag med gott samvete tipsa om. En välskriven och tankeväckande essä om ofrivillig ensamhet. Jag kände igen mig i mycket av det, även om jag inte på något sätt kan kräva att bli kallad nucka. Tycker väldigt mycket om korta ljudböcker som man kan lyssna på i ett svep eller så. Nuckan var strax under tre timmar, en föredömlig längd.

uuC461XQTOCl8Lmu0wB%xQ.jpg

Den här veckan är ganska lugn, ett par möten och imorgon ska jag till Vasa en sväng. Jag ska skriva jättemycket är planen, men vi får väl se hur det går med det. Jag har skrivit “skriva tre kapitel” på veckans to do-lista i kalendern. När jag skrev det tänkte jag att jag tar i i underkant, så att jag säkert får den där tillfredställelsen av att strecka över det när det är gjort, men nu när det ska göras känns tre kapitel oöverkomligt.

Jag har klart alla julklappar, förutom en liten en till After Eights Secret Santa-lottning. Har inte varit i så här bra tid nånsin tror jag, men vi köper inte heller så mycket. Eller vi ska inte köpa så mycket, jag kan inte låta bli att köpa lite för mycket åt åtminstone Pär. Eller för mycket och för mycket, men jag tycker det är alldeles för roligt att ge julklappar för att införa noll pakets-regel. Jag skulle nog klara mig utan att få några paket, men att inte ge… Njäe. Hellre en riktigt väl genomtänkt klapp än tio slentrianköpta. Och jag tycker faktiskt det bara är roligt att tänka ut julklappar.

Ibland tänker jag att det är nåt fel på mig när såna saker som folk verkar stressa sönder kring inte verkar stressa mig speciellt mycket. Jag vet inte om jag nånsin känt stress inför julen på det sättet, jag blir inte stressad av sociala medier, jag känner ingen prestationsångest kring bloggande. Det är så klart bra när folk skär bort sånt i livet som de mår dåligt av, men jag får nästan dåligt samvete när jag inte mår dåligt av det. Kanske jag bara är dålig på att känna igen stress, kanske jag är en muterad alien, kanske vi alla är olika. Vem vet.

Nu MÅSTE jag börja skriva romanen.
Tänderna har slutat ömma.