Ett blogginlägg

Jag har inte glömt er, jag tänker faktiskt på er varje dag skulle jag säga. Men den här veckan och nästa är och kommer vara galna. Vi är mitt uppe i ordkonstläger med 19 barn dagligen som ska tas hand om, underhållas och ses efter. Det är väldigt roligt, men när man är ovan så lämnar det inte jättemycket hjärnkapacitet kvar till eftermiddagarna. Och det som lämnar går åt att hänga med familjen; mamma och Nora är nämligen också på besök dessa dagar.

Och sen tar det slut. Kanske kanske att man lyckas fylla en diskmaskin eller byta lite kattsand eller komma ihåg att köpa mjölk, men mycket mer än så är det inte. Det är synd, för jag saknar ju att hänga här. Jag tycker så himla mycket om att blogga.

Paulima (som för övrigt är en frisk fläkt i finlandsvenska bloggosfären) skrev ett intressant inlägg om det här med att tjäna pengar på sin blogg och ställde sig frågan “hur länge det räcker med att bara tycka det är kul?”. Jag kände igen mig i mycket av hennes tankegångar och tänkte faktiskt redogöra lite för min situation som bloggare idag. Jag tror att folk överlag - alltså inte Paulima, detta är inte riktat till dig, jag bara spinner vidare på dina tankar - har ganska många föreställningar kring vad det är att vara bloggare.

Först och främst: under maj månad hade jag 3548 unika besökare. Det är lite mindre än vad det brukar vara, men ungefär så där. Unika besökare betyder alltså att det är 3500 olika människor som besökt min blogg. De här 3500 personerna har i snitt gjort tre besök på var, för jag hade 10 303 besök (och 17 355 sidvisningar) under maj månad. Det betyder ganska mycket för mig, det betyder att rätt många kommer tillbaka fler gånger. På instagram har jag i skrivande stund 2364 följare. Jag följer 992 och jag försöker hålla det under tusen alltid. Jag orkar ändå inte ta in allt. Jag vet inte hur dessa siffror står sig i jämförelse med andras, eftersom jag valt att avregistrera mig från t ex bloggtoppen.fi. Jag har faktiskt inte en susning om det är mycket eller lite eller vad andra bloggar ligger på. Men jag vet att jag är jävligt nöjd med den följarbas jag fått, eftersom den växt helt organiskt och jag har uppnått den utan att lägga nån egentlig tid på SEO eller sökoptimering. Det är inget fel med att göra så heller så klart, men det orkar och hinner jag inte.

Jag har nästan aldrig tjänat pengar på att blogga. Under de ungefär 15 åren jag bloggat har jag på rena samarbeten tjänat ihop 250€. Utslaget på alla år så är det ingen riktigt hög månadslön. Däremot har bloggen öppnat så himla många dörrar för mig; jag har fått vara med i radio, i tv, skriva kolumner och essäer, föreläsa och om man riktigt drar sig till sin spets så kanske jag har bloggen att tacka för mitt bokkontrakt, i alla fall delvis. Dessutom har jag blivit bjuden på teater ett par gånger (tyvärr har jag inte kunnat åka de flesta gånger pga Jeppis och Helsingfors inte ligger nästgårds), fått otaliga recensionsexemplar av böcker och nån enstaka gång fått lite rabatt avdraget i kassan på ett par skor eller en kaffe.

Jag har blivit kontaktad av företag som velat göra samarbeten en handfull gånger. De flesta gånger har det handlat om att det varit oseriösa företag eller nätcasinon och i ett fall var det ett trevligt och seriöst företag i klädbranschen som kontaktade mig och jag visserligen gillar, men som jag helt enkelt kände att inte kändes trovärdigt för mig eftersom det helt enkelt inte var min stil. Jag tror ni skulle se igenom mig om jag plötsligt ändrade klädstil över en natt. Jag har en gång kontaktat ett företag och frågade om de skulle vara intresserade. Jag fick ett sånt skambud därifrån (50% rabatt) att jag inte ens orkade börja förhandla. Jag har sett det här företaget göra samarbeten med en del andra finlandssvenska bloggare och jag kan inte låta bli att fundera - vad har de fått betalt? Och hur blir man bra på att förhandla?

Jag har aldrig blivit inbjuden till nån vip-kväll eller releasefest eller nåt liknande och det kan jag på sätt och vis förstå. Jag förstår att jag inte är speciellt attraktiv som öh… marknadsföringsperson. Jag har gjort det till min grej att vara sur, negativ och ful. Alltså inte ful-ful, men ni fattar. Osminkad så att säga. Och då får jag väl ligga i den säng jag bäddat då och de flesta dagar är jag helt okej med det. Jag tycker jag får så mycket ändå att en inbjudan hit eller dit inte gör så mycket. Men i mina bittra stunder kan jag bli ledsen över att inte bli inbjuden (även om jag kanske inte ens hade haft möjlighet att gå) och också störd över hur trångsynt det är att inte förstå min potential som öh…, marknadsföringsperson. Jag tror att mina följare och läsare litar på mig och mitt ord kunde väga ganska tungt och att nån borde fatta det. Men jag kanske har fel, jag vet inte.

Jag lägger ner en vanlig läger- och besöksfri vecka ungefär 5-10 timmar på bloggen. Vi säger fem. Då räknar jag bara med ren och skär skriv- och fototid och inte all planering och fundering som sker först och främst i huvudet. Fem timmar är ganska lite jämfört med många andra tror jag, men det är ungefär vad jag tyar med. Jag jobbar 75% på ordkonsten och det är ungefär 30 timmar. Utöver det har jag mitt eget skrivande och alla andra uppdrag; det som i min kalender är färgkodat lila och som heter BFF business. Dit hör alla kurser utöver ordkonsten, alla föreläsningar, alla författarsamtal och allt annat. Det är svårare att räkna på, för det är så varierande. Men jag skulle nog tro vi får lägga 75% till där, det vill säga 30 timmar. 30 + 30 = 60 timmar jobb i veckan. Nu är mina jobb flexibla och inte speciellt fysiskt krävande, jag sliter inte ut min kropp och många gånger kan jag jobba hemifrån i pyjamas, men ändå, 60 timmar i veckan är rätt mycket. Jag har faktiskt inte riktigt tänkt på det så tidigare, men så är det. Då förstår ni att de här fem obetalda timmarna jag lägger på bloggen ganska lätt faller bort när det är nåt extra, för jag har ingen möjlighet att prioritera dem över något jag har betalt för att göra.

Förutom tid lägger jag faktiskt ner pengar på den här bloggen. Sedan jag flyttade från Sevendays betalar jag en hyra för min domän varje månad, den ligger på ungefär 20€. Det är typ två och ett halvt år jag legat på den här domänen, så det blir 600€ i hyra det. Utöver det har jag betalat för min header och dessutom betalat för teknisk och grafisk support ett par gånger. De här siffrorna vet jag inte exakt va de ligger på, men jag skulle gissa att det är ungefär en sexhundring till, allt som allt. Så hittills har jag mest förlorat pengar på att blogga, om man ska säga det krasst. Det kan man ju verkligen kalla idiotiskt om man vill, men va kan man. Jag gör det gärna, än så länge.

Jag skriver inte det här för att skryta eller framstå som ädel eller ens vinna symp… Jo, det är kanske vinna sympatier jag är ute efter. Jag skulle vilja att ni skulle veta att jag jobbar det hårdaste jag kan på att den här bloggen ska fortsätta som den är idag och det faktiskt räcker ganska långt att det bara är kul för mig. Jag vill också att ni förstår hur mycket era kommentarer, gillningar och delningar betyder. Det är det jag lever på när det kommer till bloggen. Jag bloggar gärna gratis, men då får ni gärna komma ihåg att skriva en kommentar då och då. Berätta vad ni tycker om, berätta om jag gör nåt bra eller för all del - kritisera mig när jag har fel.

En bra grej vore ju förstås om det fanns fler (eller ens nån?) plattform i Svenskfinland som betalade sina bloggare per klick eller nåt sånt. Då hade jag nog gärna haft min blogg på en sån. Kanske. 

Ibland har jag lekt med tanken på att fixa nån slags Patreon-system eller nåt sånt, be om ett par euro från er som klickar er in hit ett par, tre gånger i månaden. Lika lite som jag hinner eller orkar sätta mig in i SEO, hinner jag fiska samarbeten eller kontakta företag och ibland tycker jag faktiskt jag bloggar så bra att jag borde få nåt slags betalt. Jag är åtminstone lika bra bloggare som dom som tjänar en liten summa. Jag är ju ingen proffs-influencer, men liksom. Ganska bra är jag nog.

Men så är det ju också så, att den stunden jag tar betalt för mina fem timmar jag lägger på det här, det är också stunden som jag inte kan prioritera bort det när det behövs. Det är stunden jag jobbar 65 timmar i veckan. Det orkar jag inte.

Jag har sträckt eller inflammerat en muskel i högra låret. Det är liksom höftböjarmuskeln. Idag sa Ida, som jag jobbar med och som är yogalärare, att det är den första muskeln efter hjärtat som reagerar på stress. Hehe. Det känns logiskt så där två veckor före semester. Det är inget farligt, men jag behöver nog inte flera jobbtimmar i veckan just nu i alla fall.

Jag tycker det är ascoolt med dom som kan och lyckas göra sin blogg till sitt jobb. Men jag är inte en av dem. Och jag tror faktiskt jag behöver ha den här platsen, precis som den är. Ett prestationslöst andningshål att få ut lite kreativitet på.  

Som går att välja bort ibland. 

Vecka 23

Det hann bli tisdag före jag fick iväg början av veckan-inlägget pga har jobbat i princip rxakt hela dagen. Så där är att va projektanställd, ibland är det lugnt, ibland är det gasen i botten även i kurvorna.

Jag har ju redan varnat för eventuellt dålig bloggning den närmsta tiden, så här är ett gäng snabba tips ni kan ta del av så länge ni sitter och trånar och väntar och refreshar bffellen.com i hopp om nytt content. 

FullSizeRender.jpg

😘 Min nya favoritpodd är hör och häpna en finskspråkig sådan. Tuplakääk är en regelrätt kändisskvaller-podd, lite som fammos Hänt Extra men med lite mer influencers och Kardashians och lite mindre Allsång på Skansen. Avsnitten är föredömligt rappa och jag gillar deras jargong. Se det som den roligaste finska-lektion du haft på länge. Finns där poddar finns.

IMG_0304.JPG

😘 Igår såg jag tre timmar stumfilm. Jag snubblade över Gösta Berlings Saga från 1924 på Arenan och tänkte att jag skulle se hur den typ såg ut. Såg hela och var genuint intresserad hela tiden. Efter första timmen glömmer man bort att det är stumfilm. Plus för en ung Greta Garbo i en av rollerna. 

😘 Det här inläggetGrön i Åbo-Julias blogg really got me thinking. Aldrig riktigt tänkt på att alla moln som lagrar saker inte alltid är det mest ekologiska alternativet.  

FullSizeRender.jpg

😘 Tove H från Jeppis släppte en EP i dagarna och jag gillar den massor - lyssna på den här. Alla dessa unga coola brudar med talang, så glad man är att dom finns.

 😘 Den här Ica-reklamen från 1970 gjorde mig glad. 

Det var det! Nu ska jag sova och sen fortsätter vecka 23. 

Treat yo'self till en skrivkurs!

Hej allihopa! Det är dåligt med bloggandet just nu, men jag har helt enkelt lite för mycket att göra just nu. Det kommer nog bli lika dåligt i åtminstone tre veckor framåt men jag lovar att jag gör mitt bästa för att hinna med bloggen också - jag har så mycket jag skulle vilja skriva här och jag saknar att blogga när jag inte gör det, så mig blir ni inte av med än i alla fall.

Men till det jag egentligen vill ha sagt i dag - gå en skrivkurs! Om du vill alltså. Jag har nog aldrig hemlighållit hur viktiga de skrivkurser jag själv gått har varit för mig. Förutom att de gett mig ovärdelig hjälp med skrivandet har de gett mig vänner för livet. Just när jag sitter och skriver detta sitter Malin bredvid mig, henne skulle jag nog inte lärt känna utan skrivkurserna. Eller jo, för eller senare kanske vi hade insett hur mycket vi har gemensamt, men skrivkursen gjorde att det blev förr och inte senare.

Oavsett ambitionsnivå med ditt eget skrivande tycker jag du ska gå en kurs om du är det minsta intresserad av att skriva. Om du behöver mera övertalning kan du läsa det här inlägget jag skrev för Malakta den här veckan! Idag tänkte jag tipsa om tre skrivkurser - eller labb i Svenskfinland som har ansökningstid nu. Och mitt och Heidis skrivlabb på Malakta är ett av mina tips, så klart.

OBS! De flesta skrivkurser kostar en del - men kom ihåg så att A) man kan alltid be om att få betala i rater, det har jag gjort och det har gått bra och B)man kan alltid söka pengar för att delta eller för resorna dit från olika fonder och stiftelser. Det har jag också gjort och det har också gått bra.

  1. Jag skriver alltså är jag med Ellen Strömberg och Heidi von Wright

    Det här är en kortare kurs på fantastiska Malakta i Malax som går av stapeln 3 - 6 oktober. Passar dig som kanske gått nån kurs tidigare eller har ett tydligt projekt du vill jobba vidare på. Jag kan ju inte lovorda min egen insats på ledare, men jag har själv gått LittSkap med Heidi och henne däremot kan jag lugnt lovorda!

  2. Författarskolan 19-20 på VNF

    Det här är Monika Fagerholms och Mia Francks ettåriga kurs (som man går på distans, obs), som beskrivs så här på deras hemsida; Författarskolan är en ettårig kurshelhet för den som vill skriva ett manus. Formen för berättelsen (prosa, lyrik, dramatik) är fri. Det behöver heller inte finns något manus när kursen börjar utan det kan arbetas fram under kursens gång. Både Monika och Mia är jättebra som kursledare, skulle jag bara hinna skulle jag gärna gå den här själv!

  3. Skriftskolan

    Också en ett-årig distanskurs, men den här gången med basen i Helsingfors. Jag vet faktiskt inte så mycket om den här kursen, så jag bad ena ledaren Hannele Mikaela Taivassalo - även känd som den fiercaste människan i det skrivande Svenskfinland - svara på ett par frågor. Här är hennes svar:

Johanna Holmström och Hannele Mikaela Taivassalo som leder Skriftskolan.

Johanna Holmström och Hannele Mikaela Taivassalo som leder Skriftskolan.

1. Hej Mikaela! Först och främst, grattis till kanske det bästa namnet på en skrivkurs jag hört i mitt liv. Kan du berätta lite mer om kursen utöver ert smarta namn.

Haha, åh, tack! Alltså just den här Skriftskolan är en ettårig skrivarskola för den som vill fördjupa sig i och utveckla sitt eget skrivande, och under handledning målmedvetet jobba med sitt eget manus. Under ett år har vi åtta kursveckoslut då hela gruppen träffas, och utöver detta träffar var och en med jämna mellanrum sin personliga handledare. Det finns ingen manual för hur man skriver eller hur ett litterärt uttryck ska se ut, Skriftskolans mål är att hjälpa varje enskild skribent att hitta sitt eget sätt att arbeta, fördjupa och utveckla just sitt eget skrivande, sin egen litteratursyn och sin egen text. Vi vill inte forma skribenter, vi vill hjälpa fram det unika.

2. Varför ska man gå skrivkurser överhuvudtaget?

Man måste faktiskt överhuvudtaget inte alls gå på skrivkurser! Det viktiga är de aktiva handlingarna att läsa och att skriva. Men det finns olika orsaker till att många skrivande människor verkligen vill gå på skrivkurs, och till och med behöver det, trots allt: för att utvecklas som skribent måste som sagt du läsa och skriva aktivt (detta kan man upprepa h u r många gånger som helst!), men det du skriver behöver också bli läst och bemött. Att skriva är oftast en ensam handling, en skrivarskola är ett sammanhang, ett sammanhang där du kan skriva och samtidigt tala om skrivandet (i den ordningen), verbalisera tankar kring skrivandet, krocka med andra sätt och synsätt. En skrivarskola är ett sammanhang där någon läser dina texter och på så sätt ger dig möjligheten att se på texten genom andra ögon, samtidigt som du får ta del av andras texter och processer – iblan är det också enklare att få syn på sin egen text och sitt eget skrivande genom att möta andra texter och formulera sig kring dem. För många är skrivarkurser helt enkelt ett sätt att ge sig själv tillåtelse att skriva; en kurs är en yttre, legitim orsak att hitta skrivtid, en plats på en kurs är en bekräftelse, en yttre röst som säger: ”ja, du får skriva”, medan andra har ett behov av att få hjälp med att skapa tydliga ramar för skrivandet, samt jobbar bäst med en överhängande deadline-piska och förväntningar och krav. Det är olika, men det finns utrymme för allt det här samtidigt.

3. Vad är ett bra arbetsprov? Eller vad skulle du vilja få in för slags text av en deltagare?

Det är hemskt olika typer av texter vi hoppas på, så just den där gemensamma nämnaren, ”ett typiskt bra arbetsprov”, hoppas vi kanske snarare på att inte få in? Men det som kanske kan kännas skönt att tänka på är att ett arbetsprov inte alls behöver vara någon duktig, perfekt helhet, eller kännas absolut färdigt, eller svara på tänkta krav – man kan lugnt tänka att vi som tar emot det och som ska läsa det ändå inte är normalläsare, utan superläsare med en röntgenblick som letar efter potential. Det vi vill är att genom texten få en känsla för skribenten. Det kan vara hemskt olika saker i olika texter: språk, tematik, uttryck, djup, idé, lust, och så vidare. Ett gott råd kunde vara: välj inte en text där du försöker mycket eller försköker prestera, välj en text där du känner att du är dig själv, en text där du själv tycker att något plötsligt gnistrar till, en text som du själv tycker om. Det som lönar sig minst när det gäller skrivande är att försöka ge något som man tror att någon annan vill ha, istället för att ge det man själv måste få ut. Det ärliga syns, och vice versa.

4. Måste man ha nån idé eller projekt man jobbar på för att vara med?

För att skriva så måste man ju ha något man har på hjärtat som man vill uttrycka, men till Skriftskolan kan man komma med en stark känsla av något vagt och odefinierbart som bultar eller skaver och som man vill sätta ord på, lika väl som man kan komma med ett påbörjat projekt.

5. Kan du ge ett helt gratis skrivtips att tänka på här och nu?

Dagens gratis: ”Det kunde ha varit jag, men det var det inte” – de där orden får du av mig, inget annat. Börja där, låt texten föra dig, sedan får du se var du hamnar.

Vecka 22

Jag brände mig just på pekfingret så jag är jättesur. Jag skulle hälla vattnet av potätera och hällde över mig själv. Så jävla onödigt.  

Annars har jag det bra, lite trött och seg bara efter en helg av utbildning (är numera äkta utbildad ordkonstledare!), valarbete och VM-final. Kul med guld! 

Veckan kommer att gå i Arbetets Tecken, jag har fullt upp så här ett par veckor inför lägren. Idag började också planeringen för Runebergsveckan 2020, så det är lite kul. Vi har storslagna planer, sen får vi se vad som förverkligas av dem. Jag ser fram emot helgen VÄLDIGT mycket, lördag ska jag göra absolut ingenting och på söndag ska vi träffas med bokcirkeln. Jag var sjuk förra träffen så jag är extra pepp på att ses. Vi har tatt oss an fantasy och läst Six of Crowes denna gång, ska bli spännande att se vad folk tyckt. 

Nu ska jag fortsätta vara sur och eventuellt badda mitt finger med något. 

Bruno Pontiroli, ”La Boucle D’or”

Bruno Pontiroli, ”La Boucle D’or”

Straight to you

Idag har jag och Pär varit gifta i tre år. Tre år! Säg ett ögonblick eller en evighet och jag skulle tro dig, men tre år? En alldeles för vanlig siffra för att innehålla allt det extraordinära som är oss.

Vill ni läsa hur vår bröllopsdag såg ut, så läs  detta inlägg .

Vill ni läsa hur vår bröllopsdag såg ut, så läs detta inlägg.

Jag brukar säga åt mina vänner att skulle det nån gång ta slut mellan mig och Pär skulle jag aldrig orka söka ett nytt förhållande, jag skulle leva singel resten av livet och gilla det. Det måste vara en person du verkligen, verkligen, verkligen tycker är värt det, för att leva tillsammans är långt ifrån lätt. Det är riktigt jobbigt ibland, det sliter i mig, men det jag har med Pär är verkligen, verkligen, verkligen värt det.

Idag är det också EU-val och min kompis Sofie skrev igår på instagram att hon hoppas att Europa inte dör idag. Lite så känns det ju. Som att så mycket hela tiden går åt helvete. Politiskt och miljömässigt. Det känns som att man lever på gränsen till en apokalyps konstant.  

Det är inte kul att se på nyheterna these days. Men jag är glad att det är just Pär som sitter bredvid mig i soffan och tittar.

Eller som Nick Cave skulle säga det: 

All the towers of ivory are crumbling
And the swallows have sharpened their beaks
This is the time of our great undoing
This is the time that I'll come running
Straight to you
For I am captured
Straight to you
For I am captured
One more time

The light in our window is fading
The candle gutters on the ledge
Well now sorrow, it comes a-stealing
And I'll cry, girl, but I'll come a-running
Straight to you
For I am captured
Straight to you
For I am captured
Once again

Gone are the days of rainbows
Gone are the nights of swinging from the stars
For the sea will swallow up the mountains
And the sky will throw thunder-bolts and sparks
Straight at you
But I'll come a-running
Straight to you
But I'll come a-running
One more time

Heaven has denied us its kingdom
The saints are drunk howling at the moon
The chariots of angels are colliding
Well, I'll run, babe, but I'll come running
Straight to you
For I am captured
Straight to you
For I am captured
One more time

Min nya hobby

Minns ni att jag skrev för nån vecka sen att jag och syrran hade åkt ut till Fäboda och äta frukost där och det var mitt bästa beslut på mycket länge? Well, jag gjorde ett liknande bra beslut idag. Jag kommer som sagt var jobba största delen av helgen, så jag bestämde mig igår att ta en ledig förmiddag idag, eftersom syrran också var ledig.

60857748_2375729952483238_1568912567810654208_n.jpg

Vi åkte ut till Larsmo den här gången.

60982591_851189778566101_2410774231395598336_n.jpg

Jag dras kanske mer till vatten än till skog så där för sinnesfrid, men häromkring behöver man ju inte alltid välja. Bäst är ju om man får lite av båda. Notera förresten mina sinnessjukt fula strumpor, det är mina hatstrumpor, men de fungerar så jag har inte riktigt sett det som nödvändigt att slänga dem.

61077028_399116320934131_6505398203733508096_n.jpg

Vid fiskehamnen vi åkte till har de byggt ett vindskydd och en grillkåta upp på berget. Det är liksom ingen vandringsled, utan bara en liten trappa och en kort stig dit. Men vi var mest ute efter kaffet den här gången.

60893683_382080329070069_4972703716445519872_n.jpg

Kaffe i termos och kaffegrädde i glasburk, ja tack! Termosen är från Ikea och rymmer perfekt två muggar kaffe.

60819382_1091553017696458_1563118188776914944_n.jpg

Vi lyxade till det med bullar från Skorpan. Godare bullar får man faktiskt inte i Jakobstad, men det är nog inget för den som är rädd för socker och smör, heh.

61202498_326810994656008_3856419176226750464_n.jpg

Efter kaffet gick vi en lov där på klipporna. Det är ganska kul att hoppa runt på klippor, även om man är ganska långt ifrån nåt litet skogsväsen. Och trots att jag steg upp lika tidigt som jag annars också gör känns det som att jag haft sovmorgon efter våra timmar ute.

60805514_306866933549337_6735902518619930624_n.jpg

Bra glow här alltså!!! Det måste vara min nya utomhuslivsstil som gjort susen, LOL. Även om jag har en bit kvar till fullfjädrad friluftsmänniska och kanske aldrig riktigt kommer ta de där sista stegen för att bli det heller pga tycker väldigt mycket om att vara inomhus, så är det nog officiellt min nya hobby - att dricka förmiddagskaffe utomhus. Har ni tips på bra ställen att göra det på så hit me up!

Balkongen ❤️ loppis

Idag hade jag en ledig eftermiddag och det vet ju varje människa att en ledig eftermiddag måste fyllas med nåt PROJEKT så att man gud förbjude inte bara... är? *kräkreflex*

Idag kom jag på att det är dags att göra vår lilla skitbalkong 2019-redo. Eftersom jag förra året la rätt mycket pengar på en dagbädd till balkongen ville jag hålla det så billigt som möjligt i år. Alltså -> loppis. 

FullSizeRender.jpg

Penséer planterade jag redan i morsdagshelgen. 

FullSizeRender.jpg

Smultron hittade jag inte på loppis, då det köpte jag på blomsterhandel. Jag hoppas de små bärliven ska riktigt frodas på vår balkong, här ligger ju solen på nästan hela dagen och det gillar väl smultron. Elleeeer...? Whatever, man måste ju prova.

FullSizeRender.jpg

Och så här blev mitt älsklings-sommarhörn av lägenheten. Visserligen lite stajlat för tillfället, men hur ska jag annars visa mina loppisfynd? Vi zoomar in lite.

FullSizeRender.jpg

Bricka 1€, randigt täcke 2€, blommigt täcke 3€, Tintin-album 50 cent. Glasen (och sugrören!) är också från loppis, men inte från dagens runda. Popcornen är dock nya och kuddarna är från förra sommarens balkongstyling. 

FullSizeRender.jpg

Glasflaska 50 cent. Och en smultronplanta fick planteras ensam i en kruka jag hittade under solbädden, hehe.  Tänk inte då mycket på det smutsiga bordet förresten, man orkar ju inte städa på en balkong huuur mycket som helst.

FullSizeRender.jpg

Mest nöjd är jag med täckena tror jag, det var liksom det jag ville ha primärt hit ut. Tycker nämligen det är LJUVLIGT att ta en eftermiddagslur under täcke här. Och nej, jag tycker inte alls det är äckligt med täcken från loppis, vem bryr sig så länge de inte typ är fläckiga. 

Å he va he. Är jättenöjd, det kostade mig allt som allt 7€ (lite mer med smultronen förstås) . Helt okej. Nu ska ha äta upp mina styling-popcorn. För balkongstyling-offert skicka mejl till ellen@balkongen.fi.

Just nu...

Dags för en snabb lägescheck i mitt litt liv. Here goes.

Tyler-the-Creator-IGOR.jpg

... lyssnar jag på: 

Tyler, the creators nya album IGOR. Det har snurrat ett par varv här på datorn de senaste dagarna och jag tycker den är super. Speciellt låtarna Earfquake och Are we still friends? gillar jag.

tittar jag på: 

Killing Eve! Började se det i helgen och är redan hooked. Spännande och bra skrivna kvinnoroller, hurra! Handlar i korthet om en hemlig agent som får nys om en kvinnlig lönnmördare (som är den mest briljant porträtterade psykopaten på tv sen Hannibal Lecter, kan inte slita ögonen av henne varje gång hon syns i rutan) och så börjar de två jaga varann, mer eller mindre. Finns på HBO.

läser jag: 
Nina Wähäs Testamente. Är bara halvvägs ännu, så kanske sparar något utlåtande tills jag är klar med boken. Men so far, so very good.

ljudbokar jag: 
Allt jag fått lära mig av Tara Westover. Lite samma där, är mitt i den så jag kanske återkommer till den, men är nog inte lika övertygad som jag är över Testamente i alla fall. Men det kanske kommer, vem vet.

61126688_373985486544915_1405155661066534912_n.jpg

har jag alltid hemma i köksskåpet:

För tillfället äter jag kefir med hallonsmak varje morgon. Jag gillar inte yoghurt med smak , för jag tycker det blir för sött, men när det är kefir är det ju mest syrligt. Helst äter jag den med nån riktigt torr och tråkig müsli utan torkade frukter eller nåt sånt. Pirkkas ekologiska variant är bra, det är bara som typ lite extra glamorösa havregryn. Så müsli och hallonkefir är sånt jag helst alltid har hemma just nu.

... är jag sugen på: 

Jag ska just gå och lägga mig så är inte sugen på nästan nåt för tillfället. Ett glas vatten vore gott dock, är törstig. Utöver mat är jag lite sugen på att gå på bio, det börjar vara längesen, men det går ingen intressant för tillfället.

maxresdefault.jpg

... funderar jag över: 

vad man riktigt ska tro i hela Jeffree Star, James Charles och Tati-härvan. Den teori jag mest tänker mig just nu är att allt är en väl iscensatt PR-kupp av dem alla tre. Ellööör? Men mest funderar jag lite över varför jag överhuvudtaget bryr mig när jag inte följer nån av dem egentligen. Men så funkar väl internets klor. Vi fastnar alla i dem, var sig man vill eller inte.

Ska jag säga nåt seriöst så tänker jag väldigt mycket på hur mitt arbetsstipendieår ska se ut nästa år. Allt jag ska göra, allt jag inte ska göra, var jag ska göra det osv osv. Jag skulle vilja göra det mesta av året, verkligen squeeza ut varje droppe ur året, men jag vill ju också för första gången på länge bygga upp nån slags arbetssituation för mig som inte tar kål på mig. Äh, jag ska inte klaga, men känner mig så splittrad ibland över allt jag har lassat på på tallriken, ska bli skönt att smalna av fokuset lite.

Jag skulle kanske vilja ha nåt slags projekt utöver skrivandet under året, typ skaffa hund eller lära mig dreja. Och så skulle jag vilja ha ett arbetsrum, helst centralt i Jeppis och helst lite otippat, typ nåt annat än ett kontorsrum. En skrivkiosk tycker jag hade varit kul! Eller en liten skrivarstuga i Skata. Alltid gillat idéen om att använda ett utrymme eller hus för något annat än vad det var tänkt. Bo i en gammal bensinmack och sånt.

oroar jag mig för: 

oro är kanske att ta i, men jag tänker ganska mycket på våra ordkonstläger vi har om ett par veckor. Vi har rätt mycket kvar att planera - eller kanske inte - men det är väl ganska naturligt att känna sig nervös inför att hänga en vecka med 20 mer eller mindre främmande barn. Tror det kommer bli riktigt kul, men jag är orolig för att barnen inte ska tycka det. Barn är så kritisk publik att ha och göra med, de ser igenom en direkt.

hoppas jag: 

att man nu när det är slut snart slipper allt Game of Thrones-relaterat innehåll på internet. Jag har inget emot Game of Thrones direkt, men jag har inte sett nåt sen typ fjärde säsongen och jag är så tröööött på att alla memes den senaste månaden bara handlat om GoT. Ge mig nåt jag förståååår!!!!

Och ja, jag borde verkligen leva lite mer offline, jag vet.

stör jag mig på: 

skulle jag berätta allt vad jag stör mig på skulle ingen nånsin vilja umgås med mig igen :-))))). Allt stör mig, men vi kan sammanfatta det som människors beteenden. Både offline och online. Nu försöker jag inte skapa nåt drama här, men äääääh, vissa människor suger bara så jävla mycket och kommer undan med det.

60727664_2735458346471576_5704895941337677824_n.jpg

skulle jag behöva:  ny ögonbrynsfärg. Min tog slut imorse. Eller jag lyckas nog skrapa ihop lite ett par dagar till, men så småningom så. Ögonbrynspenna eller färg är den sminkprodukt jag är allra mest beroende av. Allt annat kan jag vara utan, men min ögonbryn behöver all hjälp på traven dom kan få. Så här såg jag ut i morse när jag sminkade mig. Så dryg min alltså.

Och nu ska jag tvätta bort brynen och gå och lägga mig med ett avsnitt Killing Eve.

 

Vecka 21

Det här blev veckan som jag började använda cykelhjälm igen. Jag har inte gjort det sen jag slapp lågstadiets hjälmtvång och min violetta Helmex-hjälm för evigt förpassades till källaren (eller vart den nu hamnade) . Jag tycker ärligt talat hjälm på vuxna människor ser fånigt ut och jag kände mig som en Chupa Chups när jag kom cyklande imorse, eller som nån slags Forrest Gump-karaktär. Men nu är det så här och man vänjer väl ögat och huvudet vid det. Det är ju liksom enbart en bra sak att ha hjälm på sig när man cyklar. Och när det känns som värst tänker jag på vad min hjälmivrar-vän Juri sa; i Australien har alla hjälm.

60497147_2860613737497592_5807265799643070464_n.jpg

I Australien, i Australien, i Australien…

Temat för den här veckan kanske kunde sägas vara fordon, eftersom en grej jag ska göra den här veckan förutom att cykla runt som en Chupa Chups är att undersöka vad det är som låter på min bil. Jag hann knappt publicera förra inlägget där jag klagade på att jag inte känner bilkunniga människor före Emmi hörde av sig och sa att hennes sambo kan kolla på den, hurra! Jag hoppas att det inte är nåt stort fel, helst skulle jag vilja att det visar sig vara en liten sten som skramlat omkring där och går att plocka bort bara så där, men sån tur har man väl aldrig? Fredag-lördag ska jag på ordkonstledarutbildning till Vasa, så det hade varit trevligt att ha en bil som inte låter som en gammal träbåt då.

Skärmavbild 2019-05-20 kl. 15.20.44.png

På tal om fordon, jag har gjort en ganska lång playlist på Spotify, denna gång är temat “ut och köra”. Jag tycker själv den är exemplarisk i mixen, men det där avgör ni bäst själva genom att följa listan och lyssna på den. Ni hittar den HÄR.

Annars innehåller den här veckan lite möten, ganska mycket lägerplanering och ett europaparlamentsval så klart! Jag ska vara valfunktionär igen, så just den här helgen är väl ganska välfylld redan. Men det är bra, nu i helgen hängde jag mest i soffan (JAAA, trots bra väder!!!!) och kände mig ganska oproduktiv och ensam.

Jaja, nu ska jag vingla iväg med mitt enorma huvud hemåt via affären och köpa potatis. Vi hörs i veckan!

Hiss - & disslista!

Tänkte vi skulle köra ett gammalt gott koncept från bloggarnas gyllene ålder, nämligen en hiss och och diss-lista! Jag behöver väl knappast förklara desto mer hur det funkar? Nej, tänkte väl det. Here goes, vi börjar kanske med hissarna?

60496201_2310100539310449_1311417712068526080_n.jpg
60727106_1554199161377758_6988585155564666880_n.jpg

❤️ Min nya mascara från Benefit, Bad Gal Bang heter den. Orsaken till att jag har både en liten och en stor är för att jag köpte den lilla provförpackningen på vägen till Sverige för att jag ville testa och den stora en vecka senare, på väg hem för att den hade övertygat mig under en vecka. Jakten på den perfekta mascaran är ju evig, men det här kommer ganska nära, i alla fall som vardagsmascara. Lätt, bra borste, kladdar inte och fransarna får sig ett riktigt lyft, även utan ögonfransböjare. Tog en bild när jag har mascara på ett öga för jämförelse, men det ser märkligare ut än vad jag hade riktigt tänkt mig, eftersom jag också har ganska gravt olika stora ögon heh.

60414031_329219801076541_9049834394361004032_n.jpg

o_O till er tjänst. Mascaran är i alla fall riktigt bra, så ett tips till er som är på jakt efter en sådan.

❤️ Det brinners låt Du ljuger mig rätt i ögonen. Låtar är ju som människor, vissa värmer man upp långsamt till, vissa är one night stands man får lite rysningar längs med ryggraden bara av att höra sen och vissa är love at first sight. Du ljuger mig rätt i ögonen var en sån love at first sight, den väcker något i mig som jag gillar.

60475166_686941855059248_2004878196763262976_n.jpg

❤️ Det här skivomslaget jag såg på loppis häromdagen. Köpte inte skivan, men så snyggt omslag! Inspirerande till tusen. Det är också ett instakonto jag skulle vilja öppna; skivor, böcker och tidningar på loppis som jag nödvändigtvis inte känner att jag måste köpa, men som ger mig en inspirationskick.

❤️ Vi hade workshop för ett gäng asylsökande som studerar finska idag och de fick skriva dikter på finska och jag blev på riktigt typ överväldigad över dikterna de skrev. Så fina! Sånt är så roligt och gör allt tråkigt och jobbigt på jobbet värt det.

60269959_628534144293910_8148060853279653888_n.jpg

💩 Min bil har nåt märkligt ljud för sig som jag antar borde kollas upp. Den går som den ska och inga varningslampor lyser, men det låter. Igen: skulle verkligen inte orka. Om jag ska ge dig unga läsare ett råd i lviet: köp ingenting. Sekunden ditt namn står på papprena, det är då allt börjar förfalla. Köpte vår lägenhet - handfatet lossnade. Köpte bil - nu låter den. Och varför har jag inga vänner som kan nånting om bilar? Vet precis vem jag skulle vända mig till om jag behövde ha en skulptur i trä eller en ljudinstallation lite hastigt, men bilmekaniker - där är en vit fläck på min vänskapskarta.

screenshot från ÖT:s “Arg idag”-spalt

screenshot från ÖT:s “Arg idag”-spalt

💩 Folk som är “oroliga” när det ska byggas olika slags enheter i närheten av dem. Grattis hörni, förutom att ha avslöjat ett kortsiktigt tänkande och en i bästa fall tveksam människosyn har ni vunnit den prestigefyllda tävlingen om vem som är mest irriterande online, där den hårda konkurrensen bestod av folk som likear sina egna statusar, par som grälar offentligt och killar med fiskar på sina Tinder-bilder. Strongt jobbat!

För tillfället handlar det om en drogavvänjningsklinik i Kronoby, för nåt år sen var det en barnskyddenhet här i stan och före det var det nåt liknande nån annanstans. Titt som tätt dyker de upp de här “oroliga skattebetalarna” som tänker på “barnens bästa” och inte är något emot byggandet i sig, bara placeringen. Och jag blir lika trött varje gång. Jag hade kanske förstått det lite bättre om det fanns en sån enhet redan och det hade visat sig skapa problem, men när det handlar om vad som är fint nog att bo granne med, ja då… Här är en idé: tänk om vi skulle ta alla missbrukarna, alla jobbiga problembarn från trasiga hem, kanske vi tar flyktingarna på samma gång för en flyktingförläggning är ju sällan good news heller, eller hur, och så bygger vi en egen kommun åt dem, långt bort från “lekande barn” eller vad det är ni låtsas vara oroliga för och så bygger vi en mur runt hela den kommunen och så släpper vi inte ut dem? Hur skulle det va? Nej tack alltså, jag skulle tusen gånger hellre bo granne med tusen rehabs än med folk som blir upprörda över att dela sin luft med annat folk.

60354831_887784368232191_5702254059709267968_n.jpg

💩 De nya abortlagarna. Jag orkar inte. Och det händer inte bara i USA, det händer även här i Europa.

💩Och just det där: jag orkar inte. Jag är så himla trött den här tiden på året, det känns som att jag kunde sova för evigt. Igår sov jag hela kvällen, var vaken ett par timmar mitt i natten och sen hela natten efter det. Kunde ha sovit hela förmiddagen också om inte väckarklockan stoppat mig. Jag vet inte om det är ljuset, pollenet eller the fact att jag har jobbat dubbelt nu i typ två år. Jag börjar känna av splittringen i huvudet. Jag vet inte om man “får” gör så här, men jag har faktiskt tänkt påbörja mitt stipendieår nästa år med en veckas semester på annan ort. Jag tilltalas också av tanken av symboliken i ett tydligt avbrott mellan detta och nästa år. Kanske är bra för huvudet om inget annat.