Det Matiga

Måndag nej söndag nej måndag är det nog

Känns nästan som jag inte gjort nåt annat än att äta olika saker idag. Har as I speak en paj i ugnen, så det här inlägget blir inte långt.

Igår kväll drack vi champagne (äkta champagne! men också helt vanlig skumpa) här hos oss ett gäng. Gick och la mig fem på morgonen vilket ändå får ses som MVG i att carpa påskhelgen. 

Påsk är en fin och skön högtid på många sätt, men den kan lätt bli lite intensiv om man bor på en ort som folk flyttar ifrån. Julen och påsken är ju THE tillfällen man återvänder till orten. Kan också tänka mig att det är precis lika intensivt att vara den som återvänder, men talat ur den enda synvinkel jag kan tala ur så har det varit ett jäkla spring i dörrarna här hemma hos oss. Vilket så klart är kul, men eftersom jag värdesätter min egentid högre än mitt hår så blir det ganska andfått. 

 

Så idag, efter att vår nattgäst Nikko (jag älskar att vi har ett supercomfy gästrum att låta vänner sova i) åkt vidare, har jag koncentrerat mig bara på... mat? 

FullSizeRender.jpg
IMAGE.JPG
FullSizeRender.jpg

Gröt till frukost, popcorn till lunch (det är är trots allt dagen efter) och den omtalade pajen med purjo och broccoli. Känner mig en mycket wholesome amerikansk soccermom när jag naggar pajskal.  

Har även gått en liten runda och lyssnat på ett par poddar, men i det stora hela; mat. Skön sönd-, jag menar måndag.

Recept: ris & grönsaker

Jag kan inte laga så värst fancyg mat, jag har ingen parad-trerätters så där, MEN jag tycker jag är väldigt bra på att laga vardagsmat. Idag tänkte jag presentera vår mesta och bästa vardagsmat, den rätt vi äter oftast här hemma, typ en gång i veckan skulle jag tro. Senast idag. Det heter ris och grönsaker och det är just vad det är. 

TRIGGER WARNING: amatörmässigt tagna mobilbilder. Som alltid.

FullSizeRender.jpg

Till ris och grönsaker (typ 4+ portioner, blir alltid matlådor) behöver du:

  • 1 broccolihuvud 
  • 1 röd paprika
  • 1 stor morot lr flera mindre
  • 1 stor näve frysta edamamebönor
  • 1 rot ingefära
  • 1 stor lr 2 mindre gula lökar
  • Ett par, tre klyftor vitlök
  • 1 chili (eller ha iaf fryst, frysta örter =  bästa grejen att ha i frysen, näst efter glass)
  • Nån dl grönsaksfond  
  • Nån dl vatten, helst af finare kran-sort
  • (en näve salta jordnötter, en nypa socker) 
  • ris av valfri sort, jag gillar långkornigt
FullSizeRender.jpg

Börja med att koka upp vattnet till riset. Medan vattnet i godan ro värms till kokpunkt hackar du lök, vitlök, morot och ingefära (och chili om du inte kör på fryst). Jag slantar moroten och skär löken i ganska breda halvmånar men det där gör du hur du vill. Men jag gillar när löken är som en egen grönsak och inte bara nåt litet jox.  

FullSizeRender.jpg

Du har kanske redan hettat upp olja i en panna? Om inte är det dags nu. När pannan är varm kan du kasta ner med det du hackat MINUS typ en fjärdedel av all ingefära du hackat som du sparar till senare. I samma veva har du också hällt i riset i det nu kokande vattnet. Så länge det fräser hackar du broccoli och paprika i grova bitar. Är det för små bitar försvinner all crunch och det gör ingen glad :(  Pannan kan också hållas ganska så varm genom hela processen.

FullSizeRender.jpg

När löken är mjuk så kan du slänga i broccolin, paprikan och de frysta edamamebönorna. Ibland händer det att bönorna bildat en frusen klump och trots att du inte tänkt använda allt dimpade hela klumpen ner i pannan så oh well. När bönorna ser varma ut och paprikan blivit lite medgörlig häller du kanske... en deciliter grönsaksfond över allt? Jag vet inte, måttar aldrig så noga. Sen häller du ungefär samma mängd vatten på, fast kanske lite mer. Typ ett litet dricksglas. Och DÅ! När du adderat vätska, är det dags för den sista fjärdedelen ingefära att göra entré! Jag älskar ingefära och använder massor, men det där gör du enligt smak och tycke. 

FullSizeRender.jpg

Det sista jag gör innan servering är att strössla litelite socker över allt och en liten näve saltade jordnötter. Sockret gör att ingefäran poppar och nötterna är bara gott. Men man kan lämna bort båda utan dåligt samvete. 

FullSizeRender.jpg

Klart att servera! Riset borde va klart samtidigt som grönsakerna. 

IMAGE.JPG

Oftast brukar jag inte tycka att det krävs salt alls pga fonden är så pass salt, men idag tyckte jag det var lite tamt och då är det bra med en flaska soja till hands. 

Det var det! Nu ska jag se Kulturveckan och sen gå och lägga mig. Är trött som en hund.

5 pepparkakor jag bakat idag

Jag ställer mig lite tveksam till julens mest omhuldade bakverk och äter pepparkakor mest som ett lite sött stöd till nån riktigt kraftig ost. Trots det och trots snart 30 års erfarenhet drabbas jag varje år av suget efter julmys. Alltså bestämmer jag mig för att baka pepparkakor. Och dekorera dem.

I år bjöd jag hit syrran på pepparkakebak och julmusik. Jag köpte deg (vem har tid med annat?) och glasyr på tub (vem har seriöst tid med annat?) och så satte vi igång. Först gick det bra, pepparkakorna såg hemtrevligt mjöliga ut där de låg på plåten, jag brände inte nån plåt alls och jag såg till att värma tubarna med glasyr i varmt vatten lite på förhand för att göra allt smidigare. Pepparkakorna är färdigt gräddade, jag sätter mig ner och börjar. Och här är resultatet:

FullSizeRender.jpg

Visst får ni julstämning! Låt oss ta en närmare titt på mästerverken. 

FullSizeRender.jpg

Abstrakt konst. 

FullSizeRender.jpg

Så där gulligt prickig. 

FullSizeRender.jpg

Den något brända Adidas-vänstern. 

FullSizeRender.jpg

Sakligt. 

FullSizeRender.jpg

Och så min personliga favorit; demonkatten.

Det här var alltså vad resultatet blev, medan målbilden var något mer åt det här hållet:

IMG_9246.JPG

Jag förstår inte hur jag, vars bästa ämne i skolan trots allt var bild, aldrig lyckas få en pepparkaka att se normal ut, utan allt ser ut som nån blind förskoleklass från ett Waldorfdagis har gjort. 

Jag ger officiellt upp nu. Nästa år blir det en pepparkakslös jul här hos oss.  ALDRIG MER!!!!

16 lösgodisar jag alltid väljer

Idag är det lördag och lördag är godisdag och här är några av mina favoriter.

IMAGE.JPG

TYVÄRR hade inte Prisma dom svinen två av mina top fem-favoriter när man plockar lösgodis: M&Ms med jordnötter och lätkä-​karkit. Men OH WELL här är sexton andra godbitar, höhö.

IMAGE.JPG

En sockrig, färgglad rem - givetvis.

IMAGE.JPG

Olika former av sura flaskor. Surt är väl en genomgående trend i hela godispåsen.

IMAGE.JPG

Mjuka persikor. Jag är inte ens säker på att jag gillar de här så mycket som jag tror att jag gör, men när jag var liten och godisutbudet var mycket mycket mindre var de här persikorna nåt av det godaste som fanns. Så därför måste jag ändå alltid ta ett par av dem. 

IMAGE.JPG

En nästan tvärtom-relation har jag till de här tutti fruttibilarna. Var mina sämsta godisar i Lauantaipussi när jag var liten, nu är de ett jäkla topp fem godis. Ner med sleven och ös på ba.

IMAGE.JPG

Hallon-lakritsdöskalle så klart. 

IMAGE.JPG

De här vad de nu heter. Måste ta lika många orangea som bruna OBS.

IMAGE.JPG

Gillar ej choklad så mycket i lösgodis-sammanhang, men Polly är ju alltid gott.

IMAGE.JPG

Rosa sockrigt fluff i nån form för att väga upp all salmiak.

IMAGE.JPG

För salmiak måste man ju ha massor av! Gärna döskallar och Pantteri, t ex. 

IMAGE.JPG

Brukar alltid ta ett par skumbananer men det fanns inte nu så istället tog jag den här, en salmiakbanan. Inte jättebra kombo.

FullSizeRender.jpg

Maskar! 

IMAGE.JPG

Båtar. Alltid lite lite mer av hallonbåtarna.

IMAGE.JPG

De här märkliga månansiktena är lite obehagliga men väldigt goda. 

IMAGE.JPG

Kritor är ett måste. Dessutom måste man säga kritor på ett speciellt sätt pga internt skämt mellan mig och Emmi och Soffa som härrör sig från när vi gick på sjuan. Alltså ett sjutton år gammalt skämt. Herregud.

IMAGE.JPG

De här sura jordgubbskaramellerna (för visst är det karameller när de är hårda?) är djupt underskattade.  

IMAGE.JPG

Och så lite utfyllnadsgodis som alltid lämnar sist i påsen.  

Det var det! Vad finns i din påse? 

21 saker jag ätit i år

Matbilder på Insta brukar vara en grej folk gärna gör sig lustig över, jag däremot älskar dock andras (och mina egna) rapporter över vad de ätit. Idag ska jag visa 21 grejer jag ätit och dokumenterat på Insta i år.

FullSizeRender.jpg

Kladdkaka för att fira när jag kom upp i 1000 följare på Insta. Har 600 fler idag, men inte bakat flera kakor. 

FullSizeRender.jpg

Den här jättegoda indiska grytan med bondost, blomkål och potatis blev en hit som jag gjorde flera gånger. Bondost är bra substitut för paneer-ost, obs!

FullSizeRender.jpg

Gjorde många olika pastarätter, bl a den här kylskåpsrensarpastan med tofu och broccoli.​

FullSizeRender.jpg

En annan variant: med grönkål, parmesan och rostade kikärter. Den här är skitgod, kanske måste äta den idag igen...?

FullSizeRender.jpg

En gång lagade jag gnocchi också. Det blev inte bra, bara slemmiga klumpar. 

FullSizeRender.jpg

Nåt som däremot blev bra var mina strömmingsflundror med potatismos. Trodde det skulle va jättesvårt att laga, men det var pissenkelt och jättegott.

FullSizeRender.jpg

Frukost har jag ätit åtminstone nån gång i veckan. Den här med ägg sunny side up och macka med rostat cashewsmör och boysenbärsylt (jag och Sawandi hade en 15 min lång diskussion i fredagskväll om exakt hur gott boysenbärsylt är förresten, det är den ABSOLUT godaste sylten) var extra delisioso. 

FullSizeRender.jpg

Tårta hos fammos. 

FullSizeRender.jpg

Ugnsbakad batat med chèvre och valnötter - eeeeh JA TACK. 

FullSizeRender.jpg

I somras åt vi nypotatis nästan varje dag.

FullSizeRender.jpg

Bakade bullar med Nikko och Ella en dag. De blev svingoda, Pär åt kanske sju stycken på en och samma gång. 

FullSizeRender.jpg

Majs- och ingefärssoppa.  

FullSizeRender.jpg

Helstekt blomkål - mycket gott. 

FullSizeRender.jpg

Ostbågar och päronfil i soffan. ÄLSKAR päronfil, men det är bara Norrmejerier som gör den. Brukar hamstra när jag i Umeå. 

FullSizeRender.jpg

Färska vårrullar en dag när jag kände mig extra kreativ.  

FullSizeRender.jpg

Det här äter vi absolut oftast hemma hos oss. Vi kallar det ris och grönsaker och det är väl ungefär vad det är. En grönsakswok med mycket ingefära. Bästa vardagsmaten. 

FullSizeRender.jpg

Bakade grytbröd i höstas också. Just det här brödet kunde nog fått lite mer färg.

FullSizeRender.jpg

Pommes och mjölk på loppisrunda i Lapua. 

FullSizeRender.jpg

Våffelbrunch när Nikko sov över en gång. 

FullSizeRender.jpg

Olika slags bön- och linsbiffar är också frekvent förekommande på middagsbordet hemma hos oss. De här tror jag var med svarta bönor och rostade hasselnötter.  

FullSizeRender.jpg

Och till sist: plättar. För vem gillar inte plättar? 

Recept: Potatis - & parmesanscones

Man vet att man är nån typ av vuxen när man börjar se fram emot ostressiga, ändå relativt tidiga frukostar på helgen mer än sena utekvällar. I och för sig tar jag gärna båda två, men de är ju sällan förenliga med varandra och hamnar jag att välja är det ganska troligt att utekvällen får gå.

En grej man kan göra till sin helgfrukost är scones. Ni ba what vad är det never heard of this new cool modern thing please tell us more. Jaja, hur som helst, jag bakar scones relativt regelbundet, men den senaste tiden har jag bakat dom godaste sconesen jag smakat since den stora aprikos- och morotshysterin 2014.

IMG 5623

För mina bästa scones behöver du:

- 4-8 dl vetemjöl (eller nåt annat mjöl eller hälften havregryn eller så byter du ut några dl till frön eller hackade nötter hur du vill)

- 2-3 tsk bakpulver

- En klick smör

- Några deciliter mjölk eller vatten, cirka 2

- Några slevar kallt potatismos

- Så mycket parmesan som du täcks använda

- Eventuellt lite kryddor och salt om du inte är som jag och kryddar och saltar moset mycket

Som ni märker har jag inget exakt recept pga slänger ihop på en höft. Men det fina med scones är att man verkligen kan göra så, mixa och joxa ihop nästan vad som helst så länge du har nåt torrt, nåt vått och bakpulver.

IMG 5624

Blanda mjölet och bakpulvret först, sen i med smöret och potatismoset. Enklast är det om du knådar för hand. I nåt skede kan du hälla i lite mjölk och så får du kanske tillsätta lite mjöl, beroende på hur degen känns. Den ska va kladdig men lättarbetad typ.

Klicka ut på bakplåtspapper i lagom stora scones-bitar, jag brukar inte orka forma dem desto mer men det där gör du according till ditt estetiska sinne. Du kan pensla deghögarna med lite mjölk eller lite vatten och efter det river du shitload of parmesan över. Det går så klart bra med vilken ost som helst, men jag gillar sältan (eller är det t o m umami...?) parmesan tillför. In i en 200 grader varm ugn i cirka 15-20 minuter, tills du är nöjd med färgen. Ät fortfarande varma, med eller utan pålägg. De här tycker jag man kan äta bara sådär, andra scones gör sig bäst med lite marmelad (ärligt, vem har marmelad hemma? Sylt kanske hade varit ett bättre ordval) och ost. Ätes också bäst i sällskap med en eller två katt.

IMG 5629
IMG 5643

De här sconsen är så goda att jag börjat hitta på rätter där potatismos ingår bara för att få lite till övers till sconsen. Treat yo'self till en riktig härligt bloggig brunch med scones den här helgen. Eller nästa. Vad är din favoritbrunch? Kommentera down below! Kom också ihåg att ge en tumme upp och prenumera om du inte vill missa nåt av mina MUMSIGA recept.

Skämta ba, blev ba trött på min egen hurtiga ton där i slutet. So long kalsong.

IMG 5626

Branjutigmjukisbrallebild.

Recept: Min bästa pasta

Tja, bästa och bästa, men jag åt den just och har värmen av kryddorna kvar i gommen och det är precis som när man hängt med en kompis för första gången på länge - man känner en kärlek som inte tåls att jämföras med nån annan gentemot den. Så är det med min pasta; för tillfället har jag aldrig ätit nåt godare.

21745196 10155135453719107 2029808611 o

Se på det här! #wow #amazing #pastaheaven

Du behöver:

1 lök

2 klyftor vitlök

En ordentlig nypa, kanske två kofta masala-krydda (eller en bra curry eller liknande, går säkert bra med nån garam masala också)

1 burk creme fraiche

1 halv påse frusen grönkål

1 tetra kikärter som du ska rosta

din favoritpasta

parmesan

solrosfrön

olja

Gör så här:

Jag rostade kikärterna kvällen innan, men är du en sån som orkar med många moment i matlagningen efter jobbet - kör hårt! När du än gör det så ska du hälla av en tetra kikärter, skölja dem och strö ut dem över en papprad ugnsplåt. Häll lite olja över och massera de små ärteliven så att de säkert är inoljade. Du kan krydda om du vill - jag gjorde det inte. In i ugn i 225 grader i ungefär 15-20 minuter, det där avgör du själv, men låt dem få lite färg. Rör om på plåten ungefär en gång per fem minuter. OBS! Mina kikärtor började poppa typ som popcorn och kändes lite farliga en kort tid, men min kollega Lina som jag konsulterade kring det här menade att hennes kikärter inte brukar göra det så jag vet inte, det kanske bara är jag. (Fling)salta kikärtorna generöst när de kommer ur ugn, var inte blyg.

Koka upp välsaltat vatten och lägg i pasta. Se till att den blir max al dente. Under tiden så har du hällt olja i en större stekpanna, hackat en lök och två vitlöksklyftor som du med kärlek föser ner i den nu heta pannan. Löken kryddar du med kofta masala, en kryddblandning som t ex kan se ut så här:

21769257 10155135453794107 504141313 o

Jag har gjort den här rätten förr, men med curry och det hade jag tänkt göra idag med, men min curry tog slut och så fick jag ta vad jag hade, vilket visade sig vara ett lyckokast. Min poäng är i alla fall att curry går "lika bra", det blir bara inte lika brännigt. Annars kan kofta masala vara den perfekta ursäkten för att besöka your local halal affär, där kan dom säkert hjälpa dig.

Klipp upp din fryspåse med grönkål (går säkert lika bra med färsk om du bara orkar hacka) och bryt lös hälften av den klumpen med grönkål. Sätt i stekpannan. När kålen inte längre är fryst utan ett grönt, lite vattnig jox häller du ner en burk creme fraiche. Blanda om och njut av hur meditativt creme fraichen blandar sig med det gröna. Krydda lite till om du vill. Jag saltade inget extra pga salt pastavatten och salta kikärter.

Solrosfröna rostar du enkelt i en torr panna. Bryr du dig inte om diskmängden tar du en separat panna, annars gör du som jag och rostar fröna före du gör nåt annat i grönkålspannan

Häll av pastan och blanda ner i grönkålen. Se till att såsen verkligen färgar pastan grön helt och hållet.  Lyft pannan på bordet, lassa upp så mycket du vill ha, ta en näve kikärter, strö över dem, ta en näve solrosfrön, ström över dem och till sist river du valfri mängd parmesan över allt - jag föreslår ett berg. Sen äter du och fäller en tår av tacksamhet för att jag bloggade det här receptet.

Vill du göra det veganskt är det ju bara att använda havre fraiche och parmesanen mot bjäst kanske.

21755087 10155135453739107 518440893 o

Förresten, om du hittar en sån här mandelkvarn på loppis - köp! Jag använder den bara till parmesanrivning men med tanke på att parmesan är gott på nästan allt och den kostade 3€ på loppis så är PPA på den här grejen cirka 0,000001 cent.

Matsedel och bokcirkel och grejen med keps

En av mina favoritbloggare, Polichinelle-Lovisa publicerar en matsedel nästan varje söndag, en genomgång vad hon har ätit den senaste veckan. Men hon skriver alltså matsedeln på förhand och planerar alltså hela veckans middagar - på förhand! Nu kanske ni är många som ba "jaha, och?" för att ni alla gör det, men jag som aldrig orkat engagera mig nog för att faktiskt planera vad jag ska äta många dagar på förhand  har fascinerats av de här blogginläggen väldigt. 

Och nu är jag sugen på att pröva på det! Det var ju det här med det nya livet på hösten och så. Jag vill göra det dels för att jag vill veta om det faktiskt blir billigare och minskar svinnet som dom som sysslar med sånt här skryter om att det gör. Och dels för att jag är ostrukturerad när jag handlar och oftast hamnar i nån slags black out och kommer ut med fem olika vinägrar och en påse mandelflarn men inget toapapper.

Nu har jag inte Lovisas fallenhet att hitta på och orka prova på olika recept ad perpetuum, så jag kommer väl mest snurra våra ~20 vanliga recept, men jag har en hemlig förhoppning om att struktur och schema kommer öppna upp för en mer kreativ Ellen i köket. I respond well to limits om man säger så.

Det här är matsedeln jag i samråd med min make planerat för veckan:

image13

Jag skrev den helt ocermoniellt på anteckningar-appen (min mest använda app). Inga konstigheter, det blev ris kvar från idag och så många goda grönsaker är i säsong nu att jag went a little crazy i fredags när jag handlade och köpte typ ALLT, så falafeltallrik kändes naturligt. På tisdag ska vi ha den här på bloggen redan nämnda sopp- och brödmiddagen, mycket pepp på den, provbakade ett bröd i helgen t o m. På lördag har min hulde make önskat sig strömming och eftersom jag lovat under större delen av vårt förhållande att göra just strömming "nån gång" så är väl nu lika bra tid som sen. Tycker bara det är lite läskigt att göra o-vegetarisk mat.

Hur som helst, om en vecka tänkte jag uppdatera er om hur det gick med mina föresatser. Lyckades jag eller sket det sig redan första veckan? To be continued.

image22

Vad som inte kommer bli continued är detta blogginlägg för nu ska jag lägga mig i soffan, äta glass och börja läsa den här lille godingen. Vi hade en första träff och ett planeringstillfälle för VÅR NYA BOKCIRKEL!!!! idag och det beslöts nästan enhälligt att vi skulle läsa Den svavelgula himlen av Kjell W. Ni kommer få läsa mer om bokcirkeln och mer om böckerna vi ska läsa under hösten men for now vill jag bara säga: vilken fantastisk dag att börja en bokcirkel på! Härliga, härliga höstväder, tänk om du kunde finnas alltid! Känner mig så hääääääääär inspirerad, och det trots att jag kom hem fem imorse efter inflyttningsfest + dans.

En bonusbild på mig när jag än en gång, stärkt av en drink eller två försökte mig på att ha keps men som vanligt fick inse att nej, keps är inte för mig:

21360896 10155108654759107 964704802 n

Tack Isac för den.

Vi hörs hörni!

Ris & lins & jordnötsbiffar

Nu har jag inte längre semester, så nu är det okej med alla "det är nog höst nu"-sayings. Hade min första jobbdag idag, gick ändå ganska bra. Sov bara tre timmar på soffan efter att jag kommit hem hehehe. Men sen har jag varit aktiv minsann! Jag har lagat mat och städat köket och dammsugit och inte minst gjort en "ingen reklam"-skylt till vår dörr. Det är vardag helt enkelt och vad är egentligen skönare än det? Känner alltid en inspirationsboost den här tiden på året och let's face it - vad är ett nyår jämfört med en skolstart? Inget. Börjar alltid ett nytt liv så här års. Vad mitt nya liv i år ska innehålla har jag inte riktigt bestämt än, men jag kanske återkommer i ämnet den här veckan. Idag ville jag mest bara bjuda på ett recept.

Så här år det ofta till när jag ska laga mat:

1. Jag inventerar under dagen vad vi har i kylskåpet.

2. Sen försöker jag hitta på nåt av det som finns, speciellt om det finns rester eller sånt som borde ätas upp före det blir för gammalt. Man ska nämligen inte slänga mat har jag hört. Idag till exempel hade vi en burk ris från igår i kylskåpet.

3. Sen googlar jag på de ingredienser som finns, om jag inte automatiskt kommer på nåt kul att göra med dem. Läser lite olika recept, kollar om det finns nåt jag kan göra på det vi har hemma, gör nåt liknande om jag inte riktigt har allt. Idag googlade jag risbiffar.

21034852 10155075560514107 1027365718 o

Och risbiffar blev det! Fast ganska mycket lins- och jordnötsbiffar är det också. De blev asgoda hur som helst - och totally veganska.

Du behöver (ungefär): en näve jordnötter, en morot, en och en halv näve kokt ris, två rågade matskedar jordnötssmör och ett paket förkokta röda linser. Mixa sönder nötterna först, sen river du ner moroten och sköljer av linserna. Mixa ner linser, ris och morot och när allt ser ganska smått och slätt ut (men inte för slätt, du vill ju ändå ha lite textur) så försöker du med våld få jordnötssmöret du grävt upp ur burken att lossna från skeden. Du kan fortsätta mixa om du har en bra matberedare, men annars är det enklast att jobba ihop smeten med händerna. När du har en deg som håller ihop och känns bra är det bara att forma små biffeliffar av skiten och steka i olja.

21017665 10155075560504107 1182676018 o

Ät med nåt grönt och t ex överbliven ugnspotatis. Nån slags sås, t ex en gurkraita hade inte varit helt fel, men det gick bra med sojasås också.

Nu ska jag bestämma mig för om det är för studentikost att hänga upp affischer utan ram (tankar på det?) och sen ska jag agera utefter det beslutet. Klockan 22 ska jag se GWs mord på TV4. Vardag <333

Sunday roast

Hej hej! Vi mårar åpå som det heter här i nya lägenheten. Igår städade jag ut det allra, allra sista ur gamla lägenheten. Det var svettigt och lite sorgligt. Nu var det kapitlet över.

En av de bästa grejerna med vårt nya kapitel och lägenhet är köket. Arbetsytor! Den redan omtalade diskmaskinen! Diskbänk i normal höjd! Jag har knappt lagat nån mat alls nu i sommar pga flyttstök, men idag slog jag på stort pga lite mindre flyttstök och mycket bättre kök och gjorde söndagsstek. Vegetarisk sån ofc.

Har förstått att helstekt (eller helgrillad) blomkål är det nya svarta och trendkänslig som jag är måste jag ju pröva. Och nu har jag prövat och nu kan jag säga att det är JÄTTEGOTT. Så här gjorde jag:

IMG 3069

Jag tog ett lagom stort blomkålshuvud och ansade bort de gröna bladen och lite av stammen. La hela hövet i en ugnsform och smetade smör (och lite olja) på det. Skar upp en lök lite grovt och slängde i några vitlöksklyftor med skal och allt i formen. Saltade och pepprade efter behag. Skjutsade in formen i en 200 grader varm ugn. Lät stå där i 10-12 minuter. Tog ut, smetade lite mer smör över, kom på att jag hade en burk timjan i kryddskåpet, timjan:ade blomkålen lite beräknade slarvigt och satte tillbaka skiten i ugnen som jag nu sänkt till 150. Sen tog det bara 40 minuter och så tadaa! hade vi värsta söndagsmiddagen på bordet.

Det rustika i att ugnsbaka grönsaker hela och vitlöksklyftorna och det gör dessutom att man känner sig så där trevligt "franskt lantkök"-ig vilket alltid får räknas som bonus. Om du inte är dödligt allergisk mot vitlök, glöm inte de oskalade V-klyftorna!!! Innehållet i dom blir nämligen helt ljuvligt mjukt och krämigt och milt och gör sig tämligen bra tillsammmans med potatisen och getosten som du serverar tillsammans med blomkålssteken.